Annons

Sköt om dina utemöbler

Trädgårdsmöbler

Trädgårdsmöbler av trä kan i princip hålla nästan hur länge som helst. Det gäller bara att vårda dem.

Annons

Trädgårdsmöbler av trä - och då menar vi inte bara exklusiva teakmöbler - kan i princip hålla nästan hur länge som helst. Det enda som krävs är att man lägger ned lite tid på att vårda dem.

Det gör inte så mycket om det regnar på dina utemöbler. Den ständiga fukten från marken är värre. Speciellt gäller detta om bord- och stolsbenens ändträ har kontakt med marken. Ändträ kan suga upp 10 gånger mer fukt än de hyvlade sidorna av en bräda. Om du vill bevara utemöblerna länge, är det här du kan göra den viktigast insatsen.

Burklocks-tricket
Det här är precis lika enkelt som effektivt. Placera ett burklock under varje ben. Fyll på med olja och låt träet suga åt sig något dygn. På liknande sätt kan du även impregnera stolpar som ska slås ned i marken. Ställ dem med spetsen ned i ett djupt kärl med träolja några dygn.

Olja in sent på våren
Undvik att olja möblerna i stark värme och solsken. Då torkar oljan för snabbt utan att impregnera ytan. Bäst är att olja in sent på våren, då både trävirket och luften är torr och sval. Stryk trärena ytor flödigt med träolja. Överflödig olja ska du torka bort innan den skinntorkar och blir ful. De oljedränkta trasorna du använt, lägger du i en plåthink eller glasburk direkt efter att du är klar. De kan nämligen självantända. Fyll hinken eller burken med vatten och sätt på ett lock. Låt sedan trasorna ligga i blöt minst ett dygn, innan du slänger dem.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
14 januari 2001

0 Kommentarer

0

"Hur målar jag om utemöblerna?"

Går det att rädda gamla utemöbler, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Ken Kennards svar här.

1

Sommarens bästa bord – spana in dess smarta funktion här...

Ett litet snickeri i Vadstena har byggt ett bord som gjort succé på nätet. Spana in dess smarta funktion, perfekt för sommarens grillfester, här!

0

Armlänstol i Amerikamodell

Det här Amerikafåtöljen är en både smäcker och mycket stadig stol med god sittkomfort. Stolen är en variant av den s.k. Amerikafåtöljen, populär under...

0

Bygg sommarens finaste altanbord med Snickar-Björn och Maria

Björn Christiernsson och chefredaktör Maria visar hur du bygger finaste altanbordet med bockben, brädor och "korsstygn".

0

10 roliga lekar i trädgården

Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

2

Vattentät låda för dynor

Det är härligt med generösa kuddar i stolar och på bänkar. Men för att slippa bära dem ut och in behövs bra förvaring. Naturligtvis finns det att köpa,...

0

Olja möbelben

Små kreativa idéer när fantasin tryter.

0

Sandlåda med solskydd

Om man vill göra små barn glada ska man ha en sandlåda i trädgården. Den här modellen är flyttbar, fantasifull, och har dessutom den stora fördelen att...

0

Fest i alla väder

Försommartid är festtid. Nu är det dags för studentfester, dop eller bara fest helt enkelt! Med hjälp av parasoller, tält och annat räddar du festen...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons