Annons
 Skönaste skuggan får man under ett stort träd. Häng upp hängstolen Svinga från Ikea så har du snabbt fixat en favoritplats för alla i familjen. Pris 995 kronor.
Skönaste skuggan får man under ett stort träd. Häng upp hängstolen Svinga från Ikea så har du snabbt fixat en favoritplats för alla i familjen. Pris 995 kronor.

Skönt i skuggan!

Trädgårdsmöbler

Sol och värme hör sommaren till, men ibland blir det för mycket av det goda. Här får du tips på hur du skapar skön skugga i trädgården.

Annons

Visst är det härligt med solens värmande strålar, men det gäller ändå att vara lite försiktig med solbadandet. Riktigt små barn mår egentligen bäst av att i princip aldrig vistas oskyddade ute mitt på dagen när solen skiner, deras hud och ögon är alltför känsliga. Men även vi vuxna bör iaktta en viss försiktighet. Det går inte att blunda för att ozonskiktet faktiskt är betydligt tunnare idag än när vi var små, vilket innebär att solen bränner betydligt starkare numera.

Att äta frukost i solens första strålar brukar de flesta uppleva som skönt, men lunch i solgasset mitt på dagen kräver nästan alltid någon form av solskydd. Framför allt så blir maten snabbt varm och mosig om den står direkt i solen.

Markis, glasfibertak eller parasoll?

En klassiker för altanen vid husväggen är givetvis markisen. Det finns en uppsjö att välja bland när det gäller färger och storlekar, modeller och funktioner som mekaniska eller automatiska. Är du lite händig kan du sätta upp den själv, men det är lite pyssel så det kan vara klokt att be markisfirman göra jobbet, det brukar inte bli så dyrt om du köper markisen på samma ställe.

Ett fast monterat glasfibertak är också ett bra alternativ om du vill att altanen ska vara lite skyddad. Ett tips är att bara låta halva altanen vara taktäckt, då kan du fritt välja sol eller skugga efter humör. Ett klart tak släpper igenom betydligt mer solljus och värme än ett opalt.

En annan favorit som har fördelen av att kunna flyttas runt är det gamla hederliga parasollet. Numera finns även de i många olika modeller, trenden idag går mot de asieninspirerade friarmsparasollerna, med litet extratak upptill. Friarmen är praktiska eftersom du enkelt kan följa solens gång utan att flytta på hela parasollet.


Trendigt friarmsparasoll
i polyester med en diameter på hela 3 meter! Sidomonterat stativ i aluminium. Harbo Fritid, pris cirka 950 kronor.


Blir det för kallt i skuggan?
Gasoldrivna terrassvärmaren från Fiesta går att använda både under parasoll och markis eftersom säkerhetsavståndet bara är 25 centimeter. Pris cirka 5750 kronor, finns i flera färger.

Snygga segeltak

Ett av de vackraste solskydden är en uppspänd segelduk. De billigaste varianterna finns på Ikea, mellanvarianter i färdiga mått finns bland annat på Harbo Fritid, vill du slå på stort måttbeställer du ett eget hos segeltillverkaren. Vilken variant du än väljer – var noga med att se till att segelduken blir ordentligt spänd när du monterar den, då både håller den längre och du slipper irriterande fladder och prassel. Det är också viktigt att taket lutar för vattenavrinningens skull. Tag helst in segelduken om du åker bort eller väntar kraftig vind.

Enklaste soltaket från Ikea, Koljön, finns i flera färger och kostar 329 kronor.

Ett soltak eller en segelduk kan man spänna upp nästan var som helst; på altanen, mellan ett par träd eller mellan ett par stolpar, permanent gjutna eller tillfälligt uppsatta och flyttbara. Eller varför inte ovanför barnens sandlåda eller i trädgårdens ”mingelhörna”, solskydd är ju faktiskt lika effektiva mot regn som mot solsken.

Växter som skuggar

Ett stort träd som silar ljuset genom lövverket är givetvis det allra härligaste solskyddet av dem alla. Men det tar ju några år innan det vuxit sig tillräckligt stort. Vill du ha ett levande solskydd kan du istället satsa på att låta till exempel humle, clematis eller andra snabbväxande klätterväxter klättra mellan lagom glesa och impregnerade träribbor ovanför altanen eller i en pergola.


Ett grönt tak av klätterväxter
ger också skugga. Här den storblommiga praktclematisen Fire Works som kan bli runt tre meter hög och blommar i juni - september.

Annons


En snygg fot
ger klass även till det enklaste parasoll. Detta kommer från Brafab och är tillverkat i lackerat gjutjärn. Modellen heter Oden, cirka 280 kronor.


Skydda de små. Ett litet soltält på tomten är skönt för barnen att krypa in i när det är som soligast. Tält Open Air Hawaii från Jysk, cirka 99 kronor.


Terrassmarkisen Lunholm från företaget nettomarkiser.se som säljer kvalitetsmarkiser på nätet. På deras sajt kan du själv göra en kostnadsberäkning för olika typer av markiser.


Segeltaket ”Gallias” av nylon, är cirka tio kvadratmeter och finns i färgerna vit, sand, blå, grön och terrakotta. Pris cirka 3200 kronor inklusive fästen, två stolpar, terrassfötter, linor och linlås. Harbo Fritid.


Brukar ni ha fest eller mottagning
mitt på dagen kan det vara skönt med skugga för både förtäringen och gästerna. Exklusiv paviljong i galvaniserat pulverlackat smidesjärn, 350x350x330 cm. Mio, 9.950 kronor.

Välj tåligt tyg

Vill du ha ett riktigt hållbart och tåligt tyg i ditt solskydd ska du välja 100 procent akryl eller polyester. Det bleks inte av solen, tål fukt bra och är smutsavstötande.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
11. maj 2007
 
Annons
Mer om Trädgårdsmöbler

Vi i Villa gillar: 7 fina trädgårdssoffor

Trädgårdsmöbler Sommaren är runt hörnet och det är dags att plocka fram utemöblerna. Fixa härligaste myset med en skön loungesoffa på altanen och ät alla härliga kvällsmiddagar i en snygg träsoffa. Här är 7 soffor vi gillar extra mycket just nu.

10 roliga lekar i trädgården

Trädgårdsmöbler Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

"Hur målar jag om utemöblerna?"

Trädgårdsmöbler Går det att rädda gamla utemöbler, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Ken Kennards svar här.

Inred ute!

Trädgårdsmöbler Slå dig ner! Sitt vackert i sol och skugga! Här kommer sköna nyheter att möblera med i trädgården.

Lek i sommar

Trädgårdsmöbler Sommarlov! Ljuvligt! Men jisses – vad ska man hitta på? Vare sig man är hemma hela sommaren eller bara har en vecka mellan olika strandhugg så kanske...

Slumra skönt i skuggan

Trädgårdsmöbler Sol och strand i all ära, men nog är sommaren som skönast i skuggan, med en bra bok och något gott att dricka… Är du lycklig ägare till en hängmatta är det i alla fall troligt att du känner så!

Klättra och ha kul!

Trädgårdsmöbler Barn kan klättra på i princip allt som kommer i deras väg och gör det oftast också. Här är ett dussin tips på olika typer av klätterställningar, om du...

Ha en skön och bekväm sommar

Trädgårdsmöbler ”Ha det bra i sommar” är en vanlig replik när folk börjar gå på semester. Men hur får man den bra, sköna och bekväma sommar som vi alla längtar efter?...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons