Annons

Sätt färg på din trädgård!

Trädgårdsmöbler

Efter en lång mörk vinter kommer äntligen den efterlängtade våren. Nu är det hög tid att börja fixa i trädgården. Blommor ska planteras, träd och buskar beskäras och utemöblerna tvättas. Men det finns även andra små lyft för din trädgård som du kan göra. Inred din trädgård med en färgklick här och där - det kan göra underverk!

Annons

<!-- title -->
Dags att fräscha upp
trädgårdsmöblerna med glada färger! Nordsjö Tinova Fönsterfärg S 4050-R80B.

I all planteringsyra som råder just nu kan det vara lätt att glömma bort att du med ett sådant enkelt grepp som att måla kan göra din trädgård till en personlig oas som grannarna kan njuta av eller avundas. Om du vill piffa upp din trädgård finns det flera olika sätt att gå till väga, beroende på tid, budget och resultat.

Tänk på de små detaljerna

Om du är ute efter att göra en enklare inredning kan du gärna satsa på de små detaljerna. Hotta upp din trädgård med en färgklick här och där. Måla om några gamla blomkrukor, en trädgårdsstol eller varför inte fågelholken i någon färgglad variant och vips blir trädgården lite roligare och personligare.

Vill du att en liten trädgård ska se större ut kan du måla större ytor som trädgårdsmöbler eller uteplatsen med svalare färger, till exempel ljusa blåa och turkosa toner. Tänk på att vitt kan få en bländande effekt och därför bör brytas med någon annan färg.


Ljusmålade möbler kan få en liten trädgård att se större ut. Tänk på att vita kulörer dock kan få en bländande effekt. Kulören här heter Nordsjö Tinova Fönsterfärg vit.


Inred trädgården
genom att framhäva vissa detaljer med olika kulörer. Dessa fågelholkar är målade i Nordsjö Tinova Fönsterfärg S 0804-G60Y (den övre) samt Nordsjö Tinova Fönsterfärg S 1010-R80B (den undre).

Måla om fasaden

Ett betydligt större grepp är att göra en helrenovering av fasaden. Här är det bra att tänka på att följa husets karaktär och miljön i ditt grannområde. Om du bor i ett äldre hus är det viktigt att du målar fasaden i en färg som passar husets ålder. Oftast är det enklast att enbart måla om i samma kulör som tidigare.

Men visst kan det vara kul att våga pröva något nytt. Du som är riktigt modig kan testa de nya modefärgerna vilka inspirerats av orienten med starkt gula och röda toner. De är på frammarsch och beräknas bli en trend som håller i sig. Men glöm inte att kontakta din kommun om du tänker vara riktigt vågad. Enligt Plan- och bygglagen har nämligen kommunen rätt att säga nej till färgsättningar som kan ändra husets karaktär för mycket. För att undvika grannosämja kan du även för grannfridens skull rådfråga dina grannar innan du sätter igång om du tänker satsa på en stark kulör. Det är ändå dina grannar som mesta tiden kommer att ha utsidan av ditt hus i blickfånget och inte du.

Numera finns även ett nytt verktyg som kan förenkla fasadmåleriet för dig. I april i år lanserar Alcro och Beckers en ny uppfinning för utomhusmålning – Quick brusch – en behållare med penselmunstycke som ska ge droppfri målning och spara din rygg. Behållaren fyller man med färg och bär på ryggen. Färgen matas sen ut i penselmunstycket. Enkelt och smidigt, enligt Alcro och Beckers själva.


Starka röda och gula toner inspirerade av Orienten är helt rätt i år!


Nya quick brush
från Alcro och Beckers underlättar fasadmålandet.

Det blir inte alltid som man tänkt sig

Viktigt att tänka på när man målar om fasaden är att färgen påverkar hur ditt hus uppfattas. Passa dig för färger som går i vissa toner av allt för ljust blått och grått då huset lätt får ett kallt utseende vilket kan upplevas som tråkigt under vinterhalvåret. Ljusa färger kommer att få ditt hus att upplevas som större medan mörka färger gör det motsatta. Vissa kontraster kan också plocka upp toner från sin omgivning och upplevas som en annan färg genom en så kallad kontrastförstärkning. Fråga gärna din färghandlare om hjälp så du får det resultat du eftersträvar. Ofta kan en lite mörkare färg än det du tänkt dig i själva verket skapa exakt rätt känsla när den väl är målad på fasaden.


Fönster- och dörrkarmar måste inte alltid vara vita. Här matchar de det röda taket med snygg effekt.

Annons


En gråvit fasad
som lätt kan ge ett lite blekt och tråkigt första intryck har här livats upp av en härligt grön färg på karmar och taknock. Det är detaljerna som gör det!

Våga leka med mönster och schabloner

Om du tycker att det är för mycket jobb att måla om hela fasaden räcker det gott och väl att måla om dörren eller fönsterkarmarna. Och här kan du vara både kreativ och vågad. Vem har sagt att ytterdörren enbart ska vara enfärgad? Måla mönster, ränder eller schabloner. Skapa spännande kontraster mellan husets fasadfärg och dörrkarmarna. Här kan du gott satsa på en starkare kulör än på fasaden eftersom det handlar om en mindre yta som målas.


Gör fasaden personlig!
Här maskades husnumret ut med självhäftande plastfilm och målartejp innan resten av dörren målades. Nordsjö: fasad och karmar S 3502-Y, dörr och fönster S 3050-G80Y, foder T9.

Köpinformation

Alcro, www.alcro.se
Beckers, www.beckers.se
Nordsjö, www.nordsjo.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
20 mars 2007

0 Kommentarer

0

Vi i Villa gillar: 7 fina trädgårdssoffor

Sommaren är runt hörnet och det är dags att plocka fram utemöblerna. Fixa härligaste myset med en skön loungesoffa på altanen och ät alla härliga kvälls...

0

10 roliga lekar i trädgården

Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

0

"Hur målar jag om utemöblerna?"

Går det att rädda gamla utemöbler, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Ken Kennards svar här.

1

Sommarens bästa bord – spana in dess smarta funktion här...

Ett litet snickeri i Vadstena har byggt ett bord som gjort succé på nätet. Spana in dess smarta funktion, perfekt för sommarens grillfester, här!

0

Inred ute!

Slå dig ner! Sitt vackert i sol och skugga! Här kommer sköna nyheter att möblera med i trädgården.

0

Lek i sommar

Sommarlov! Ljuvligt! Men jisses – vad ska man hitta på? Vare sig man är hemma hela sommaren eller bara har en vecka mellan olika strandhugg så kanske...

0

Slumra skönt i skuggan

Sol och strand i all ära, men nog är sommaren som skönast i skuggan, med en bra bok och något gott att dricka… Är du lycklig ägare till en hängmatta är...

1

Klättra och ha kul!

Barn kan klättra på i princip allt som kommer i deras väg och gör det oftast också. Här är ett dussin tips på olika typer av klätterställningar, om du...

0

Ha en skön och bekväm sommar

”Ha det bra i sommar” är en vanlig replik när folk börjar gå på semester. Men hur får man den bra, sköna och bekväma sommar som vi alla längtar efter?...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons