Annons

Sandlåda med solskydd

Trädgårdsmöbler

Om man vill göra små barn glada ska man ha en sandlåda i trädgården. Den här modellen är flyttbar, fantasifull, och har dessutom den stora fördelen att de skyddar de små mot solens skadliga strålar.

Annons

Världens bästa sandlåda? Eftersom den är hjulförsedd kan den enkelt flyttas så att man alltid kan hålla ett öga på barnen. Seglet skuggar solen och fungerar nästan som ett tält och är lätt att ta av och sätta på. Dessutom är sandlådan också ett fartyg som seglar på all världens hav!

En sandlåda på hjul är praktiskt. Du kan lätt flytta den efter solen och om barnen leker ensamma i trädgården kan du rulla den till en plats som du kan hålla ett öga på. Samtidigt är sandlådan formad som ett litet fartyg med master och segel. När barnen blir trötta på att gräva i sanden kan de fara på kryssning med det häftiga segelfartyget och frakta saker från ena hörnet av "havet" till det andra.

Du får plats med cirka 10 cm sand, om du fyller skrovet till hälften. Det räcker gott och väl för att barnen ska få utlopp för sin lust att gräva i och forma sanden. Fartyget är försett med fyra kraftiga hjul med en diameter på 7,5 cm. Det är bäst att använda hjul av en storlek som gör att de lätt klarar mindre hinder som småsten eller ojämnheter i gräsmattan. Två av hjulen är låsbara, så fartyget är väl förankrat. Hjul med en bärförmåga på cirka 100 kg är fullt tillräckligt.

Seglet skuggar solen

Med seglet kan man se till att solen inte bländar eller bränner barnen när de leker i sandlådan. Seglet är fastgjort i fartygets däck med karbinhakar, så det går mycket snabbt och lätt att sätta upp och ta ner det. Seglet kan monteras så att det täcker hela fartyget eller läggas dubbelt så att det bara täcker hälften. Dessutom kan sandlådan ju lätt flyttas, så för det mesta räcker det med att vrida den lite för att få önskad skugga.


Fyra hemgjorda bardunsträckare gör att det går extra snabbt att sätta segel. Sträckarna är gjorda av 4 mm tjocka korsfanérbitar med tre hål i varje. När seglet är monterat, behöver man bara skjuta fram bardunsträckarna så sitter seglet spänt och snyggt.

Tips!

Det kan vara en bra idé att göra ett lock att lägga över sandlådan när den inte används. Det är lätt gjort med en bit 12-15 mm tjock vattenfast platta med en längd som passar mellan sidorna vid fartygets ändar. Plattan ska vara lika bred som fartyget, så att den vilar på fartygets sidor och man sågar ut ett uttag på varje sida av plattorna för masterna.

Detta behöver du:

15 mm vattenfast kryssfanér:

1 st. 72 x 106 cm A Botten
2 st. 20 x 150 cm B Sidor
2 st. 29,5 x 72 cm C Ändar

21 x 95 furu:
4 st. på 75 cm D Fartygsdäck

21 x 44 mm lister:
2 st. på 135 cm D Master

26 rundstav:
1 st. 67,8 cm F Segelstöd

4 mm kryssfanér:
4 st. på 4 x 7 cm G Bardunsträckare

Segelduk:
1 st. 69 x 184 cm H Segel

BESLAG:
4 st. karbinhakar - 4 st. "hål" i segelduken med en invändig diameter på cirka 1,5 cm - 4 st. hjul med en diameter på cirka 75 mm och en bärförmåga på cirka 100 kg - 4 st. hyskor med en diameter på cirka 1,5 cm till masttoppen - 7 m lina - 4 st. 10 mm bultar på cirka 4 cm. Till detta 4 st. muttrar och 4 st. brickor - 4,0 x 40 mm skruvar.

Gör så här:

Bardunsträckarna tillverkas av fyra bitar av 4 mm tjock kryssfanér på 4 x 7 cm. De tre hålen borras med en 10 mm borr. För att få linorna att glida perfekt kan hålen utvidgas lite i överkanterna med en konisk borr. Lackera kryssfanéren ett par gånger med väderbeständigt lack.

Seglets färdiga mått är 65 x 180 cm. Det har beräknats två cm extra tyg på alla sidor för en fåll. Slå hålen i segelduken cirka ett par cm från ändarna och sidorna.

Annons

Här är alla delarna färdiga för sammanfogning. Ändstyckena C sågas till med parallella snitt på 45 grader. Bottnens ändar sågas till med två motställda 45 graders snitt. Borra hål för alla skruvar med en 4 mm borr och försänk med en konisk borr. De fyra hålen för masten i sidorna borras med en 10 mm borr.


Fartygsskrovet sätts ihop med 4,0 x 40 mm skruvar och lim. Rita på sidorna var botten och ändstycken ska placeras. Sätt ihop plattorna och skruva ihop dem mellan bottnen och ändstyckena med skruvar genom C.


Fartygsdäcket" som består av 4 st. 21 x 44 mm bräder, skruvas och limmas fast på sidorna. De två yttersta bräderna görs fast med ytterligare ett par skruvar snett upp genom C.


Sätt upp masterna på plats med en skruvtving och borra hålen i sidorna ut genom masten, så att hålen passar perfekt ihop. Slå in bultarna, sätt på brickor och dra fast masterna.


Så fungerar bardunsträckarna. Slå en knut på ena änden av linan och låt linan gå igenom det översta hålet i sträckaren. Linan förs genom segelhålet och tillbaka genom de två nedersta hålen i sträckaren och karbinhaken görs fast med en råbandsknop. När man för sträckaren upp mot seglet, blir linan slak och i motsatt riktning sträcks den.


För att göra sandlådan extra maritim har det spänts två linor mellan de två fartygsdäcken genom en hyska i varje masttopp. Innan seglet tas av lossas linorna med två av bardunsträckarna så är karbinhakarna praktiska att lossa från hyskorna i fartygsdäcket.

 

11 maj 2004

0 Kommentarer

0

Vi i Villa gillar: 7 fina trädgårdssoffor

Sommaren är runt hörnet och det är dags att plocka fram utemöblerna. Fixa härligaste myset med en skön loungesoffa på altanen och ät alla härliga kvälls...

0

10 roliga lekar i trädgården

Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

0

"Hur målar jag om utemöblerna?"

Går det att rädda gamla utemöbler, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Ken Kennards svar här.

1

Sommarens bästa bord – spana in dess smarta funktion här...

Ett litet snickeri i Vadstena har byggt ett bord som gjort succé på nätet. Spana in dess smarta funktion, perfekt för sommarens grillfester, här!

0

Inred ute!

Slå dig ner! Sitt vackert i sol och skugga! Här kommer sköna nyheter att möblera med i trädgården.

0

Lek i sommar

Sommarlov! Ljuvligt! Men jisses – vad ska man hitta på? Vare sig man är hemma hela sommaren eller bara har en vecka mellan olika strandhugg så kanske...

0

Slumra skönt i skuggan

Sol och strand i all ära, men nog är sommaren som skönast i skuggan, med en bra bok och något gott att dricka… Är du lycklig ägare till en hängmatta är...

1

Klättra och ha kul!

Barn kan klättra på i princip allt som kommer i deras väg och gör det oftast också. Här är ett dussin tips på olika typer av klätterställningar, om du...

0

Ha en skön och bekväm sommar

”Ha det bra i sommar” är en vanlig replik när folk börjar gå på semester. Men hur får man den bra, sköna och bekväma sommar som vi alla längtar efter?...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons