Annons

Piffa upp de gamla utemöblerna

Trädgårdsmöbler

Oljade trämöbler ser lätt lite trista ut när de varit med några säsonger. Men är trävirket helt och inte angripet av röta eller mögel, så kan det definitivt löna sig att fräscha upp dem.

Annons


Den gamla fula furugruppen blev som ny med färg och kaklad bordsskiva. Nu håller den några säsonger till!

Det är inte svårt att måla trämöbler, men det kan vara bra att lägga ned lite omsorg på färgvalet. Tänk efter vad som finns runt omkring möblerna. Hur ser fasaden ut, vilka blommor växer i rabatten? Är huset ett romantiskt sekelskifteshus kanske det inte passar så bra med knallrosa och lime - eller så blir det en häftig kontrast!

Den här gamla sittgruppen ville vi inte bara förnya med färg, vi ville också tillföra något helt nytt. Därför lät vi bordet få en ny look med kakel och fåtöljerna fick små sidofack med plats för tidningar och böcker. För att binda samman soffan och fåtöljerna med det kaklade bordet tog vi upp en av kulörerna i kaklet och målade en ribba i varje stolsrygg i samma färg.

Så här målar du:

Detta behöver du:

Målartvätt

Trasor

Impregneringsolja

Gamla blomfat eller bunkar

Fint sandpapper

Penslar

Grundfärg

Annons

Täckfärg

Vi använde Tinova V impregneringsolja, Tinova H2o trägrund och Tinova V täckfärg för ommålning utomhus. Allt från Nordsjö.

1. Som vid all målning är underarbetet viktigt. Rengör noga och slipa eventuella ojämnheter. Beroende på skick behövs olika förarbete, tala gärna med fackhandeln. Vi använde en målartvätt som inte behövdes sköljas av, bara fukta en trasa och torka - mycket behändigt.

2. Är möblerna rejält slitna behövs en ordentlig omgång med inpregneringsolja. Stryk på flödigt med pensel ända tills träet är mättat. Häll olja på gamla blomfat edyl och ställ möblernas ben i olja över natten. När oljan torkat in kan trät resa sig lite. Slipa i så fall dessa upphöjningar med fint sandpapper.

3.Dags att grundmåla. Stryk på med pensel, en strykning räcker. Låt torka.

4. Sista momentet blir att täckmåla möblerna. Beroende på kulör behövs två eller tre strykningar. Stryk med pensel och var noga med att låta varje strykning torka innan nästa lager med färg målas på.

Så här gjorde vi bordsskivan:

Detta behöver du:

Multiboard, 6mm

Lim (Bostik Lim-o-tät)

Kniv

Hammare

Borrmaskin med borrvisp

Fix och fixkam

Kakel eller mosaik

Fog, (Flexfog är tätare och mer elastisk)

Snedställd fogspackel

Svamp

Kantlister

skruv

Gersåg

Sandpapper

Färg och pensel

1. Börja med att skära till multiboarden så den täcker bordsskivan. Limma fast den mot träet med exempelvis Bostik lim-o-tät.. Under tiden som

2. under tiden som limmet torkar kan du passa på att hamra sönder kakelplattorna. Linda in plattan i en kraftig handduk och slå på handduken med hammaren tills du fått önskad flisstorlek.

3. Blanda fix (enligt anvisningar på paketet) och sprid ut det i ett jämnt lager över bordsskivan med en spackelspade. Dra med tandad fixkam över fixen så det blir randigt. (Då fäster plattorna bättre). Är bordet stort kan du ta en bit i taget, annars kanske fixet hinner stelna innan du fått dit plattorna.

4. Nu är det dags att lägga på kakelbitarna. Vrid lite på dem när du lägger dit dem, så fäster de bättre. Vill du ha ett speciellt mönster så underlälttar det om du provat ut mönstret på skivan innan. Låt torka till nästa dag.

5. Innan du börjar foga ska kantlisten sättas på plats. Vi använde en 54 mm bred foderlist som är lite fasad på sidan för att få riktigt tätt mellan bord och list. Såga med gersåg och fäst listerna med skruvar.

6. Blanda fog och spackla över kakelbitarna. Arbeta i jämna tag och dra fogen diagonalt över kaklet. Var noga med att fogen kommer ned överallt. Torka sedan av överflödig fog med fuktad och absolut ren svamp, man brukar få hålla på ett tag innan det känns rent. Polera slutligen med ren och torr trasa.


Här har vi slagit sönder kakelplattor och pusslat ihop ett eget mönster, men det går givetvis lika bra att använda hela plattor, eller mosaik. Kaklet här kommer från Kakelspecialisten. 

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
25 maj 2004

0 Kommentarer

0

Vi i Villa gillar: 7 fina trädgårdssoffor

Sommaren är runt hörnet och det är dags att plocka fram utemöblerna. Fixa härligaste myset med en skön loungesoffa på altanen och ät alla härliga kvälls...

0

10 roliga lekar i trädgården

Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

0

"Hur målar jag om utemöblerna?"

Går det att rädda gamla utemöbler, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Ken Kennards svar här.

1

Sommarens bästa bord – spana in dess smarta funktion här...

Ett litet snickeri i Vadstena har byggt ett bord som gjort succé på nätet. Spana in dess smarta funktion, perfekt för sommarens grillfester, här!

0

Inred ute!

Slå dig ner! Sitt vackert i sol och skugga! Här kommer sköna nyheter att möblera med i trädgården.

0

Lek i sommar

Sommarlov! Ljuvligt! Men jisses – vad ska man hitta på? Vare sig man är hemma hela sommaren eller bara har en vecka mellan olika strandhugg så kanske...

0

Slumra skönt i skuggan

Sol och strand i all ära, men nog är sommaren som skönast i skuggan, med en bra bok och något gott att dricka… Är du lycklig ägare till en hängmatta är...

1

Klättra och ha kul!

Barn kan klättra på i princip allt som kommer i deras väg och gör det oftast också. Här är ett dussin tips på olika typer av klätterställningar, om du...

0

Ha en skön och bekväm sommar

”Ha det bra i sommar” är en vanlig replik när folk börjar gå på semester. Men hur får man den bra, sköna och bekväma sommar som vi alla längtar efter?...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons