Annons

Piffa upp de gamla utemöblerna

Trädgårdsmöbler

Oljade trämöbler ser lätt lite trista ut när de varit med några säsonger. Men är trävirket helt och inte angripet av röta eller mögel, så kan det definitivt löna sig att fräscha upp dem.

Annons


Den gamla fula furugruppen blev som ny med färg och kaklad bordsskiva. Nu håller den några säsonger till!

Det är inte svårt att måla trämöbler, men det kan vara bra att lägga ned lite omsorg på färgvalet. Tänk efter vad som finns runt omkring möblerna. Hur ser fasaden ut, vilka blommor växer i rabatten? Är huset ett romantiskt sekelskifteshus kanske det inte passar så bra med knallrosa och lime - eller så blir det en häftig kontrast!

Den här gamla sittgruppen ville vi inte bara förnya med färg, vi ville också tillföra något helt nytt. Därför lät vi bordet få en ny look med kakel och fåtöljerna fick små sidofack med plats för tidningar och böcker. För att binda samman soffan och fåtöljerna med det kaklade bordet tog vi upp en av kulörerna i kaklet och målade en ribba i varje stolsrygg i samma färg.

Så här målar du:

Detta behöver du:

Målartvätt

Trasor

Impregneringsolja

Gamla blomfat eller bunkar

Fint sandpapper

Penslar

Grundfärg

Annons

Täckfärg

Vi använde Tinova V impregneringsolja, Tinova H2o trägrund och Tinova V täckfärg för ommålning utomhus. Allt från Nordsjö.

1. Som vid all målning är underarbetet viktigt. Rengör noga och slipa eventuella ojämnheter. Beroende på skick behövs olika förarbete, tala gärna med fackhandeln. Vi använde en målartvätt som inte behövdes sköljas av, bara fukta en trasa och torka - mycket behändigt.

2. Är möblerna rejält slitna behövs en ordentlig omgång med inpregneringsolja. Stryk på flödigt med pensel ända tills träet är mättat. Häll olja på gamla blomfat edyl och ställ möblernas ben i olja över natten. När oljan torkat in kan trät resa sig lite. Slipa i så fall dessa upphöjningar med fint sandpapper.

3.Dags att grundmåla. Stryk på med pensel, en strykning räcker. Låt torka.

4. Sista momentet blir att täckmåla möblerna. Beroende på kulör behövs två eller tre strykningar. Stryk med pensel och var noga med att låta varje strykning torka innan nästa lager med färg målas på.

Så här gjorde vi bordsskivan:

Detta behöver du:

Multiboard, 6mm

Lim (Bostik Lim-o-tät)

Kniv

Hammare

Borrmaskin med borrvisp

Fix och fixkam

Kakel eller mosaik

Fog, (Flexfog är tätare och mer elastisk)

Snedställd fogspackel

Svamp

Kantlister

skruv

Gersåg

Sandpapper

Färg och pensel

1. Börja med att skära till multiboarden så den täcker bordsskivan. Limma fast den mot träet med exempelvis Bostik lim-o-tät.. Under tiden som

2. under tiden som limmet torkar kan du passa på att hamra sönder kakelplattorna. Linda in plattan i en kraftig handduk och slå på handduken med hammaren tills du fått önskad flisstorlek.

3. Blanda fix (enligt anvisningar på paketet) och sprid ut det i ett jämnt lager över bordsskivan med en spackelspade. Dra med tandad fixkam över fixen så det blir randigt. (Då fäster plattorna bättre). Är bordet stort kan du ta en bit i taget, annars kanske fixet hinner stelna innan du fått dit plattorna.

4. Nu är det dags att lägga på kakelbitarna. Vrid lite på dem när du lägger dit dem, så fäster de bättre. Vill du ha ett speciellt mönster så underlälttar det om du provat ut mönstret på skivan innan. Låt torka till nästa dag.

5. Innan du börjar foga ska kantlisten sättas på plats. Vi använde en 54 mm bred foderlist som är lite fasad på sidan för att få riktigt tätt mellan bord och list. Såga med gersåg och fäst listerna med skruvar.

6. Blanda fog och spackla över kakelbitarna. Arbeta i jämna tag och dra fogen diagonalt över kaklet. Var noga med att fogen kommer ned överallt. Torka sedan av överflödig fog med fuktad och absolut ren svamp, man brukar få hålla på ett tag innan det känns rent. Polera slutligen med ren och torr trasa.


Här har vi slagit sönder kakelplattor och pusslat ihop ett eget mönster, men det går givetvis lika bra att använda hela plattor, eller mosaik. Kaklet här kommer från Kakelspecialisten. 

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
25 maj 2004

0 Kommentarer

0

10 roliga lekar i trädgården

Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

3

Behåll sommaren

Så är sommaren på väg mot sitt slut. Men visst kan du lura hösten några veckor till. Med lite extra värme och andra fiffiga lösningar kan du förlänga...

0

Skönt i skuggan!

Sol och värme hör sommaren till, men ibland blir det för mycket av det goda. Här får du tips på hur du skapar skön skugga i trädgården.

2

Bygg en sandlåda med trädgårdsplattor

Bygg en sandlåda till barnen. Med trädgårdsplattor gör du lätt en sandlåda som håller i många år. Så här bygger du en evighetssandlåda!

0

Trygga trampolinhopp i vår!

Trampolinmattorna växer fritt i landets trädgårdar så fort vårsolen tittat fram. Trenden verkar vara stabil – både barn och vuxna hoppar och studsar på...

0

Sätt färg på din trädgård!

Efter en lång mörk vinter kommer äntligen den efterlängtade våren. Nu är det hög tid att börja fixa i trädgården. Blommor ska planteras, träd och buskar...

0

Smarta prylen Flaggpost

Nu slipper du springa ut till brevlådan titt som tätt för att kolla om posten kommit.

3

24 bästa utemöblerna

Sitt, ligg, slappa, gunga eller häng. Här är sköna utemöbler att möblera trädgården med från 99 kronor – 51 500 kronor.

0

16 söta lekstugor – från budget till lyx

Klart att barnen ska få en lekstuga! Men vilken ska ni välja? En klassisk modell med veranda och snickarglädje? Eller något mer annorlunda som funkisstu...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons