Annons

Monetsoffan du gör själv

Trädgårdsmöbler

En trädgårdssoffa utöver det vanliga är denna Monet-inspirerade soffa. Gör den själv med hjälp av Leif Qvist.

Annons

En trädgårdssoffa utöver det vanliga är denna Monet inspirerade soffa. Gör den själv - här följer beskrivning av Leif Qvist.

Inspirationen till den här soffan kommer från Giverny i Frankrike. Närmare bestämt från målaren Claude Monets trädgård som numera är museum. Soffan passar förstås allra- bäst i trädgården med lummig växtlighet i bakgrunden. Men den gör sig också bra i hallen, i köket eller som här i ett uterum.

Att snickra den här soffan är ett avanserat gör-det -själv arbete som kräver både tid och skicklighet. Men resultatet blir därefter. Förutom vanliga handverktyg behöver man en handfräsmaskin och tillgång till en bandsåg och långa limtvingar.

Det här behövs:

Materialet är furu, möbeltorr och ej för kvistrik. Soffans svängda linjer gör att alla delar får olika mått och dimensioner som inte finns i standard och därför anges endast soffans huvudmått.

Gör så här:

1. För att man ska kunna såga ut stommens alla svängar måste ritningen förstoras till full skala. Vaje ruta ska bli 10 cm i verkligheten.

2. De svängda linjerna på ryggöverstycke, sarg och bakben används som mall och ritas in på träbitarna. Vid de kraftigaste svängarna får flera träbitar skarvas (laskas) ihop. Huvudmåtten är: längd 250 cm, höjd 90 cm, sittdjup 45 cm, sitthöjd fram 42 cm och sittdjup bak 40 cm. Övriga mått och dimensioner framgår av ritningen.

3. Alla sammansättningar i stommen görs med tappar. Sittbräderna vilar i ett frässpår i sargarna. De fixeras med en tapp i varje ände och täcks av den figursågade sittramen. Ryggpinnarna sitter i frästa hål i ryggsarg respektive överstycke.

Annons

4. När alla bitar är utsågade och justerade, bör de märkas med blyerts enligt ritning, annars är det lätt att blanda ihop bitarna.Limma ihop soffan med vattenfast utelim. Vilka delar som ska sättas samman framgår av ritningen.

5. Skall soffan stå ute bör den laseras med oljefärg. Vi använde lika delar linolja och balsamterpentin som blandas med färgpigmenten guldockra och lite engelskt rött. Lasera tunt två gånger med en bommulstrasa.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

6 mars 2001

0 Kommentarer

0

Vi i Villa gillar: 7 fina trädgårdssoffor

Sommaren är runt hörnet och det är dags att plocka fram utemöblerna. Fixa härligaste myset med en skön loungesoffa på altanen och ät alla härliga kvälls...

0

10 roliga lekar i trädgården

Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

0

"Hur målar jag om utemöblerna?"

Går det att rädda gamla utemöbler, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Ken Kennards svar här.

1

Sommarens bästa bord – spana in dess smarta funktion här...

Ett litet snickeri i Vadstena har byggt ett bord som gjort succé på nätet. Spana in dess smarta funktion, perfekt för sommarens grillfester, här!

0

Inred ute!

Slå dig ner! Sitt vackert i sol och skugga! Här kommer sköna nyheter att möblera med i trädgården.

0

Lek i sommar

Sommarlov! Ljuvligt! Men jisses – vad ska man hitta på? Vare sig man är hemma hela sommaren eller bara har en vecka mellan olika strandhugg så kanske...

0

Slumra skönt i skuggan

Sol och strand i all ära, men nog är sommaren som skönast i skuggan, med en bra bok och något gott att dricka… Är du lycklig ägare till en hängmatta är...

1

Klättra och ha kul!

Barn kan klättra på i princip allt som kommer i deras väg och gör det oftast också. Här är ett dussin tips på olika typer av klätterställningar, om du...

0

Ha en skön och bekväm sommar

”Ha det bra i sommar” är en vanlig replik när folk börjar gå på semester. Men hur får man den bra, sköna och bekväma sommar som vi alla längtar efter?...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons