Annons

Monetsoffan du gör själv

Trädgårdsmöbler

En trädgårdssoffa utöver det vanliga är denna Monet-inspirerade soffa. Gör den själv med hjälp av Leif Qvist.

Annons

En trädgårdssoffa utöver det vanliga är denna Monet inspirerade soffa. Gör den själv - här följer beskrivning av Leif Qvist.

Inspirationen till den här soffan kommer från Giverny i Frankrike. Närmare bestämt från målaren Claude Monets trädgård som numera är museum. Soffan passar förstås allra- bäst i trädgården med lummig växtlighet i bakgrunden. Men den gör sig också bra i hallen, i köket eller som här i ett uterum.

Att snickra den här soffan är ett avanserat gör-det -själv arbete som kräver både tid och skicklighet. Men resultatet blir därefter. Förutom vanliga handverktyg behöver man en handfräsmaskin och tillgång till en bandsåg och långa limtvingar.

Det här behövs:

Materialet är furu, möbeltorr och ej för kvistrik. Soffans svängda linjer gör att alla delar får olika mått och dimensioner som inte finns i standard och därför anges endast soffans huvudmått.

Gör så här:

1. För att man ska kunna såga ut stommens alla svängar måste ritningen förstoras till full skala. Vaje ruta ska bli 10 cm i verkligheten.

2. De svängda linjerna på ryggöverstycke, sarg och bakben används som mall och ritas in på träbitarna. Vid de kraftigaste svängarna får flera träbitar skarvas (laskas) ihop. Huvudmåtten är: längd 250 cm, höjd 90 cm, sittdjup 45 cm, sitthöjd fram 42 cm och sittdjup bak 40 cm. Övriga mått och dimensioner framgår av ritningen.

3. Alla sammansättningar i stommen görs med tappar. Sittbräderna vilar i ett frässpår i sargarna. De fixeras med en tapp i varje ände och täcks av den figursågade sittramen. Ryggpinnarna sitter i frästa hål i ryggsarg respektive överstycke.

Annons

4. När alla bitar är utsågade och justerade, bör de märkas med blyerts enligt ritning, annars är det lätt att blanda ihop bitarna.Limma ihop soffan med vattenfast utelim. Vilka delar som ska sättas samman framgår av ritningen.

5. Skall soffan stå ute bör den laseras med oljefärg. Vi använde lika delar linolja och balsamterpentin som blandas med färgpigmenten guldockra och lite engelskt rött. Lasera tunt två gånger med en bommulstrasa.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

6 mars 2001

0 Kommentarer

0

"Hur målar jag om utemöblerna?"

Går det att rädda gamla utemöbler, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Ken Kennards svar här.

1

Sommarens bästa bord – spana in dess smarta funktion här...

Ett litet snickeri i Vadstena har byggt ett bord som gjort succé på nätet. Spana in dess smarta funktion, perfekt för sommarens grillfester, här!

0

Armlänstol i Amerikamodell

Det här Amerikafåtöljen är en både smäcker och mycket stadig stol med god sittkomfort. Stolen är en variant av den s.k. Amerikafåtöljen, populär under...

0

Bygg sommarens finaste altanbord med Snickar-Björn och Maria

Björn Christiernsson och chefredaktör Maria visar hur du bygger finaste altanbordet med bockben, brädor och "korsstygn".

0

10 roliga lekar i trädgården

Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

2

Vattentät låda för dynor

Det är härligt med generösa kuddar i stolar och på bänkar. Men för att slippa bära dem ut och in behövs bra förvaring. Naturligtvis finns det att köpa,...

0

Olja möbelben

Små kreativa idéer när fantasin tryter.

0

Sandlåda med solskydd

Om man vill göra små barn glada ska man ha en sandlåda i trädgården. Den här modellen är flyttbar, fantasifull, och har dessutom den stora fördelen att...

0

Fest i alla väder

Försommartid är festtid. Nu är det dags för studentfester, dop eller bara fest helt enkelt! Med hjälp av parasoller, tält och annat räddar du festen...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons