Annons

Monetsoffan du gör själv

Trädgårdsmöbler

En trädgårdssoffa utöver det vanliga är denna Monet-inspirerade soffa. Gör den själv med hjälp av Leif Qvist.

Annons

En trädgårdssoffa utöver det vanliga är denna Monet inspirerade soffa. Gör den själv - här följer beskrivning av Leif Qvist.

Inspirationen till den här soffan kommer från Giverny i Frankrike. Närmare bestämt från målaren Claude Monets trädgård som numera är museum. Soffan passar förstås allra- bäst i trädgården med lummig växtlighet i bakgrunden. Men den gör sig också bra i hallen, i köket eller som här i ett uterum.

Att snickra den här soffan är ett avanserat gör-det -själv arbete som kräver både tid och skicklighet. Men resultatet blir därefter. Förutom vanliga handverktyg behöver man en handfräsmaskin och tillgång till en bandsåg och långa limtvingar.

Det här behövs:

Materialet är furu, möbeltorr och ej för kvistrik. Soffans svängda linjer gör att alla delar får olika mått och dimensioner som inte finns i standard och därför anges endast soffans huvudmått.

Gör så här:

1. För att man ska kunna såga ut stommens alla svängar måste ritningen förstoras till full skala. Vaje ruta ska bli 10 cm i verkligheten.

2. De svängda linjerna på ryggöverstycke, sarg och bakben används som mall och ritas in på träbitarna. Vid de kraftigaste svängarna får flera träbitar skarvas (laskas) ihop. Huvudmåtten är: längd 250 cm, höjd 90 cm, sittdjup 45 cm, sitthöjd fram 42 cm och sittdjup bak 40 cm. Övriga mått och dimensioner framgår av ritningen.

3. Alla sammansättningar i stommen görs med tappar. Sittbräderna vilar i ett frässpår i sargarna. De fixeras med en tapp i varje ände och täcks av den figursågade sittramen. Ryggpinnarna sitter i frästa hål i ryggsarg respektive överstycke.

Annons

4. När alla bitar är utsågade och justerade, bör de märkas med blyerts enligt ritning, annars är det lätt att blanda ihop bitarna.Limma ihop soffan med vattenfast utelim. Vilka delar som ska sättas samman framgår av ritningen.

5. Skall soffan stå ute bör den laseras med oljefärg. Vi använde lika delar linolja och balsamterpentin som blandas med färgpigmenten guldockra och lite engelskt rött. Lasera tunt två gånger med en bommulstrasa.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

6 mars 2001

0 Kommentarer

0

10 roliga lekar i trädgården

Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

3

Behåll sommaren

Så är sommaren på väg mot sitt slut. Men visst kan du lura hösten några veckor till. Med lite extra värme och andra fiffiga lösningar kan du förlänga...

0

Skönt i skuggan!

Sol och värme hör sommaren till, men ibland blir det för mycket av det goda. Här får du tips på hur du skapar skön skugga i trädgården.

2

Bygg en sandlåda med trädgårdsplattor

Bygg en sandlåda till barnen. Med trädgårdsplattor gör du lätt en sandlåda som håller i många år. Så här bygger du en evighetssandlåda!

0

Trygga trampolinhopp i vår!

Trampolinmattorna växer fritt i landets trädgårdar så fort vårsolen tittat fram. Trenden verkar vara stabil – både barn och vuxna hoppar och studsar på...

0

Sätt färg på din trädgård!

Efter en lång mörk vinter kommer äntligen den efterlängtade våren. Nu är det hög tid att börja fixa i trädgården. Blommor ska planteras, träd och buskar...

0

Smarta prylen Flaggpost

Nu slipper du springa ut till brevlådan titt som tätt för att kolla om posten kommit.

3

24 bästa utemöblerna

Sitt, ligg, slappa, gunga eller häng. Här är sköna utemöbler att möblera trädgården med från 99 kronor – 51 500 kronor.

0

16 söta lekstugor – från budget till lyx

Klart att barnen ska få en lekstuga! Men vilken ska ni välja? En klassisk modell med veranda och snickarglädje? Eller något mer annorlunda som funkisstu...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons