Med ett ordentligt förarbete och grundmålning håller den nya färgen på utemöblerna längre.
Med ett ordentligt förarbete och grundmålning håller den nya färgen på utemöblerna längre.

Måla utemöblerna

Trädgårdsmöbler

Här reder vi ut begreppen i färgdjungeln och ger praktiska målningstips.

Annons
 • Förvandla utemöblerna med färg

  Med lite färg kan man förvandla de gamla flagnande utemöblerna
  så att det byter skepnad och blir som nya. Vilken färgtyp man väljer beror på vad som ska målas men också vilken "skola" man tillhör.

  Det finns många olika typer av färg. Dels traditionella gammaldags färger, som inte alltid de mest lättarbetade kanske, men man vet vad de går för. Generationer av målare har använt dem. Sedan finns det lättstrukna, modernare färger färdiga i burk. Enkelt och praktiskt, men kanske inte samma känsla.

   

 • Rätt färg på rätt ställe

  En färg som stryks på en trädgårdsmöbel får inte kladda eller färga av sig. Därför fungerar varken slamfärger eller trätjära. En tjärad brygga går bra, men en möbel blir kladdig, särskilt om vädret är varmt.
  Det bästa är att välja de färger som är avsedda för utomhusbruk. Då vet man att färgen klarar utelivets påfrestningar. Det är särskilt viktigt med en ny möbel, eller en äldre möbel av god kvalitet, som man vill ska hålla länge.

  Linoljefärg är en traditionell färg som fäster på de flesta underlag, utom slamfärger, trätjära och silikon. När den åldras så färgar den av sig något (kritar) och när den flagar så smular den sönder, inte i stora flagor som moderna färger.

  Alkydfärg är en vanlig färg för snickerier. Den torkar snabbare än linoljefärg och får en glansigare yta.

  Latexfärg är tjock och krämig och kallas ibland för "plastfärg". Den är vattenlöslig och därför praktiskt taget luktfri.

  Lasyr är färger där träets ådringar lyser igenom. Täcklasyr är ett mellanting mellan täcklasyr och lasyr.

   

 • Så här målar du

  Hur trist det än låter, så är det grundarbetet som styr slutresultatet. Slarvar man, sitter inte färgen lika länge och underlagets hållbarhet blir sämre. En grundregel är att använda samma färgtyp, om möbeln varit målad tidigare. Det ger alltid bäst resultat. Om man inte vet om det är en oljefärg eller latexfärg som använts tidigare, kan man gnugga med lite T-röd på en trasa. Latexfärgen färgar då av sig.

   

 • Förbehandling:

  En ny träyta behöver inte förbehandlas. Är möbeln målad sedan tidigare, men ännu inte börjat flagna, tvättar du den först med målarsoda. Skölj ordentligt efteråt. Om man slipar lätt med ett slippapper fäster färgen ännu bättre. Borsta sedan bort allt slipdamm.

  Om färgen börjat flagna ska du, efter målartvätten, skrapa eller borsta bort den lösa färgen med en färgskrapa eller en morakniv (bra i vinklar och vrår). Om du vill att färgen ska släppa från trävirket kan du mjuka upp den med en varmluftspistol. När färgen blivit mjuk och bubblig av värmen är den enkel att skrapa bort. Metoden fungerar bra på olje- och alkydfärg, däremot blir färg av latextyp bara klibbig av värmen. Om ytorna är angripna av svamp eller mögel rengörs de med särskild mögeltvätt. Skölj därefter noga med vatten. Eventuella sprickor och ojämnheter lagar du med övermålningsbar fogmassa, (ej spackel) som slipas och borstas rent efter den torkat.

  Obehandlat trä som ska täckmålas, ska inte behandlas med färsk träolja. Den innehåller mögelhämmande tillsatser, som gör att den inte är lämplig att måla på förrän efter cirka ett år. Imregnera istället med vanlig grundolja. Slipa efter grundningen med fint slippapper.

   

 • Grundmålning:

  Stryk först med ett lager grundfärg. Den tränger längre in i träet och färgen fäster bättre. Använder man linoljefärg, kan man själv göra en grundfärg genom att späda färgen med 20-30 procent terpentin. Moderna färger har en särskild grundfärg som dessutom brukar vara billigare. Använder man grundfärg behöver man i regel inte måla lika många lager med toppfärgen.

  Om färgen däremot är laserande, målar man inte med grundfärg. Fast vill du att pigmenten ska framhävas bättre, och att den laserande färgen ska få en klarare kulör, så stryker du träet med ett tunt, laserande lager grundfärg.

   

 • Färdigstrykning

  När grundfärgen torkat stryker man med toppfärgen en till två gånger. Räkna med att man bör stryka fler gånger med en linoljefärg. Då får man bäst resultat om man stryker färgen i flera mycket tunna skikt. Färgen kan nämligen skrynkla sig om färglagren blir för tjocka.
  Börja med kanter och detaljer. Ta lite färg på penseln och måla tunt, annars rinner färgen lätt mellan spjälor och bräder. En vinkelpensel gör det lättare att komma in mellan spjälorna.

  Färgen täcker bättre om du målar i flera skikt. För att få en slät yta, avslutar du med ett lätt drag över färgen i riktning mot det du redan målat. Då syns nämligen inte var du lyft penseln på den målade ytan. Men det syns var du satt ned penseln i våt färg.

   

  Läs hur du blandar din egen färg här

Visa allt innehåll
14 januari 2001
 
Annons
Mer om Trädgårdsmöbler

Vi i Villa gillar: 7 fina trädgårdssoffor

Trädgårdsmöbler Sommaren är runt hörnet och det är dags att plocka fram utemöblerna. Fixa härligaste myset med en skön loungesoffa på altanen och ät alla härliga kvällsmiddagar i en snygg träsoffa. Här är 7 soffor vi gillar extra mycket just nu.

10 roliga lekar i trädgården

Trädgårdsmöbler Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

"Hur målar jag om utemöblerna?"

Trädgårdsmöbler Går det att rädda gamla utemöbler, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Ken Kennards svar här.

Inred ute!

Trädgårdsmöbler Slå dig ner! Sitt vackert i sol och skugga! Här kommer sköna nyheter att möblera med i trädgården.

Lek i sommar

Trädgårdsmöbler Sommarlov! Ljuvligt! Men jisses – vad ska man hitta på? Vare sig man är hemma hela sommaren eller bara har en vecka mellan olika strandhugg så kanske...

Slumra skönt i skuggan

Trädgårdsmöbler Sol och strand i all ära, men nog är sommaren som skönast i skuggan, med en bra bok och något gott att dricka… Är du lycklig ägare till en hängmatta är det i alla fall troligt att du känner så!

Klättra och ha kul!

Trädgårdsmöbler Barn kan klättra på i princip allt som kommer i deras väg och gör det oftast också. Här är ett dussin tips på olika typer av klätterställningar, om du...

Ha en skön och bekväm sommar

Trädgårdsmöbler ”Ha det bra i sommar” är en vanlig replik när folk börjar gå på semester. Men hur får man den bra, sköna och bekväma sommar som vi alla längtar efter?...