Annons

Måla trädgårdsmöblerna naturligt

Trädgårdsmöbler

Linolja är miljövänligt, behagligt och luktar gott. Blanda linolja och pigment och få vilken nyans du vill på trädgårdsmöblerna!

Annons

Blanda linolja och pigment och få vilken nyans du vill på trädgårdsmöblerna! Färgen är behaglig att måla med, luktar gott och innehåller ingenting skadligt för dig eller naturen. Dessutom ger oljan bra skydd mot röta och även mot rost.


Så här trärent måste underlaget vara för att färgen ska fästa.
Ryggstödets ena sida är oljad för att visa vilken färg en strykning med
opigmenterad olja ger.

Senvårens fina dagar är bra målardagar. Då är det lagom soligt och varmt för att linolja ska torka. Oljans nackdel är nämligen att den inte låter sig stressas. Man får vänta ett tag på den att torka och en temperatur på minst 10 grader är att rekommendera. Rå linolja fungerar så att dess små molekyler tränger in i träets porer. När oljan sedan torkar växer molekylerna med c:a 15 procent. På så sätt täpper den till bra och hindrar fukt från att tränga in och skada träet. Man kan forcera torkningsprocessen genom att värma upp oljan i förväg. Resultatet är en kokt linolja. Den torkar fortare men tränger inte in så bra eftersom molekylerna redan vuxit.Rå kallpressad olja har en molekylstorlek på 0,000005 mm, kokt linolja 0,0001 mm medan alkydoljan är så stor som 0,001 mm och latex har en molekylstorlek på 0,5 mm. En poröppning i trä är 0,03 mm stor. Siffrorna anger cirkamått.

Den olja vi använde är av en sort som tillverkas i Mellansverige. Liksom jungfrukvaliteten av olivolja är denna olja kallpressad. Enbart 25 viktprocent av linfröet blir färdig jungfruolja. Det gör att den är mycket ren förutom att den är tunn. Denna olja har en halt av linolensyra som ligger över 60 %, vilket betyder att den har förhållandevis kort torktid.

Linolja behöver inte konserveras

Oljans renhet gör att man inte behöver använda terpentin att konservera med. Terpentin är inte nyttig alls, varken för naturen eller den som målar. Onyttig är naturligtvis också lacknaftebaserad färg. (Lacknafta är kemiskt släkt med terpentin.) I jämförelse med linoljebaserad färg lägger sig en plastfärg på ytan av träet och kan genom sin täthet orsaka att träet ruttnar i stället för bevaras.

Svårt att måla på plast

På grund av dessa skillnader i egenskaper går det inte att måla med linoljefärg ovanpå plastfärg. Det motsatta är däremot möjligt. Så om du vill byta från plast till linolja måste du få bort all gammal färg, ner till rent trä. Det finns också skönhetsskäl att välja en riktig linoljefärg. Man får inte den sidenkänslan av en plastfärg. Skillnaden i lyster kan liknas vid den mellan en äkta ädelsten och en glasbit. Plastfärgen har en ¹kortare¹ glans och saknar oljans djup i lystern.

Det lustfyllda i arbetet är heller inte att förglömma. Linolja doftar gott, har en konsistens som känns behaglig för handen som arbetar och det är
väldigt roligt att experimentera med olika pigmentblandningar.

Bara naturliga pigment

Pigmenten vi använt är icke giftiga, naturliga pigment. Ju större proportion pigment du blandar i oljan desto tjockare blir färgen. Pigmentmängden avgör alltså om du får en lasyr eller en täckande färg. Blanda inte i mer pigment än motsvarande 250 ml/halvliter olja. En tjockare färg riskerar att släppa. Vissa pigment bleks i solen och är därför inte så bra att använda utomhus. Av de blå är det till exempel bara ultramarin special och koboltblå som rekommenderas.


Pigmenten är från vänster engelskt rött, blandvitt, grå umbra, ultramarin special och terra verde vagone.


En skön stol att läsa i blev det till slut. Lägg märke till linoljefärgens sidenlyster som är en av dess fördelar.

Annons

Förarbetet alltid viktigt

Ytan du ska måla måste vara ren och träets porer öppna och mottagliga för oljan. Om ytan varit målad med samma typ av färg tidigare behöver du bara skrapa av flagor, borsta och tvätta. Annars måste du ta bort all färg och rugga upp ytan med sandpapper. Grunda behöver du inte om du laserar eller målar med tunn färg. Däremot kan du med fördel efterbehandla utsatta ställen som har markkontakt. Gör som det rekommenderades i artikeln "Tag hand om dina trädgårdsmöbler" i Vi i villa nr 4/01, och låt bord och stolar stå med fötterna i linoja ett par dagar.

Blandning av färgen

Det här momentet är det roligaste! Blanda först pigmenten tills du kan ana en nyans du är ute efter. Fyll på med lite olja och rör om ordentligt. Späd sedan med mer olja och testa på en bit trä. Är du inte nöjd blandar du mer pigment i lite olja och fyller på.

Målning

Stryk ut färgen tunt. Låt torka i solen. Det kan ta något dygn om vädret är perfekt. I en fuktig källare tar det två veckor. Måla först därefter ett lager till om du vill det.

Underhåll

Tvätta av möblerna ibland. Linolja innehåller inga mögel- eller svampgifter och därför behöver man hålla ytan ren. Då blir det inga fula mögelprickar.
Pigmentet zinkvitt har antimögelegenskaper. I stället för att måla om med pigment kan det räcka med att stryka möbeln med linolja. Då fräschas färgen upp igen.

Tänk på att:

- Trasor med olja på kan självantända. Lägg dem i en hink med vatten ett par dagar innan du kastar dem i soptunnan! - skriva upp dina färgrecept om du vill kunna måla om med exakt samma nyans.

Andra användningsområden för jungfrulinolja

* Rostskydd: Behandla bilen med linolja! Enligt Statens provningsanstalt
fungerar oljan mer än 50% bättre än ett vanligt rostskyddsmedel.

Naturligtvis mår grindgångjärn, spadar och andra redskap också bra av en
insmörjning.

* Eftersom oljan inte är giftig är den utmärkt för behandling av skärbrädor
och andra köksattiraljer av trä.

Priser

Vi köpte en olja som kostar mellan 35 och 59 kr/l beroende på köpställe.
Pigment finns det en lång rad att välja bland och priserna varierar mycket.
Olika umbra- och ockrapigment kostar till exempel runt 50kr/120 ml medan smaragdgrönt och den undersköna lapis lazuli är dyrgripar för c:a 400 respektive 600kr/120 ml. Man kommer långt med det stora sortimentet av de billigaste. Både olja och pigment är dryga jämfört med plastfärg.

Några köpställen för ekologisk färg:

Claessons Trätjära, Göteborg

Ekologisk Färg AB, Boarp Båstad

Kullahus Ekologisk färg, Vitaby i Skåne

Kulturhantverkarna, Stockholm

Robygge, Järna

www.flugger.se

www.kulturfarg.com

www.oilpress.com

 
Du kan också fråga Naturskyddsföreningen eller Naturvårdsverket om en lista över miljömärkta färger.


Varför inte lasera redskap när du ändå är igång? Här har vi använt engelskt rött och terra verde vagone.


En söt kruka av en gammal låda kan det också bli. Den lavendellila nyansen blandade vi till av vitt, grå umbra och ultramarin.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
8 maj 2002

0 Kommentarer

0

Vi i Villa gillar: 7 fina trädgårdssoffor

Sommaren är runt hörnet och det är dags att plocka fram utemöblerna. Fixa härligaste myset med en skön loungesoffa på altanen och ät alla härliga kvälls...

0

10 roliga lekar i trädgården

Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

0

"Hur målar jag om utemöblerna?"

Går det att rädda gamla utemöbler, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Ken Kennards svar här.

1

Sommarens bästa bord – spana in dess smarta funktion här...

Ett litet snickeri i Vadstena har byggt ett bord som gjort succé på nätet. Spana in dess smarta funktion, perfekt för sommarens grillfester, här!

0

Inred ute!

Slå dig ner! Sitt vackert i sol och skugga! Här kommer sköna nyheter att möblera med i trädgården.

0

Lek i sommar

Sommarlov! Ljuvligt! Men jisses – vad ska man hitta på? Vare sig man är hemma hela sommaren eller bara har en vecka mellan olika strandhugg så kanske...

0

Slumra skönt i skuggan

Sol och strand i all ära, men nog är sommaren som skönast i skuggan, med en bra bok och något gott att dricka… Är du lycklig ägare till en hängmatta är...

1

Klättra och ha kul!

Barn kan klättra på i princip allt som kommer i deras väg och gör det oftast också. Här är ett dussin tips på olika typer av klätterställningar, om du...

0

Ha en skön och bekväm sommar

”Ha det bra i sommar” är en vanlig replik när folk börjar gå på semester. Men hur får man den bra, sköna och bekväma sommar som vi alla längtar efter?...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons