Annons

Kyrkbänk till trädgården

Trädgårdsmöbler

Gör din egen vackra trädgårdsbänk enlig gammal modell. Med hjälp av Leif Qvist kan du snickra en ny bänk med mycket känsla i.

Annons


Gör din egen vackra trädgårdsbänk enlig gammal modell.
Med hjälp av Leif Qvist kan du snickra en ny modell av denna bänk som ursprungligen är ett auktionsfynd från Uppland.

Kraftiga dimensioner och renässansinspirerad i formen är denna träbänk som skall stå mot en vägg. Gavlarna har ett konstruktivt stöd mot skivan som gör att de samtidigt liknar ett par fabeldjur. Bänken är ett gammalt auktionsfynd från Uppland.

Det här behövs:

1 st sits slätspont furu 45 x 120 mm, 4 st längd 1500 mm
2 st fotgavlar slätspont furu 45 x 120 mm, 8 st längd 425 mm
1 st baksarg hyvlad furu 45 x 120 mm, längd 1110 mm
2 st tvärslåar 22 x 45 mm, 220 mm
12 st trätappar furu rundstav diam 15 mm, längd 100 mm
Trälim
Gråblå lasyrfärg

Gör så här:

1. Limma ihop spontbräderna till sits och två gavlar. Bäst är att limma allt i ett stycke och sedan kapsåga isär de tre delarna. Handhyvla bort not och spont i ytterkanter.

2. Mät ut läget för dekor-hål-borrningarna i gavlarna. Hålen borras med en 90 mm:s dosfräs eller rundsåg. Se borrmall! Såga också ur jack för framkantstöden 60 mm in från framkant på gavlarna.

3. Rita upp radie 90 mm på sitsens hörn och såga rundningen.

4. Nu skall sitsens kanter rundas kraftigt. Enklast är att med en handfräs göra kantprofilen. Likadant göres den kraftiga fasningen av hål och framkant på sidgavlarnas båda sidor.

5. När alla kanter rundats och putsats limmas sits, gavlar och baksarg ihop. Dra ihop bitarna med långa tvingar och lägg träklotsar emellan, så det inte blir tryckmärken efter tvingarna. Torka bort överflödigt lim genast med fuktat hushållspapper. När limmet torkat mäts borrhål för de 12 trätapparna ut. Borra ca 90 mm djupa hål. Tryck i lim och slå i trätapp. Lägg en fintandad såg mot ytan och såga av tappen så nära ytan som möjligt. putsa slätt.

6. Sist lasyrmålas hela bänken tunt.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons

Redaktionen rekommenderar

14 januari 2001

1 Kommentarer

2009-06-11
Roger Gustafsson
0

10 roliga lekar i trädgården

Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

3

Behåll sommaren

Så är sommaren på väg mot sitt slut. Men visst kan du lura hösten några veckor till. Med lite extra värme och andra fiffiga lösningar kan du förlänga...

0

Skönt i skuggan!

Sol och värme hör sommaren till, men ibland blir det för mycket av det goda. Här får du tips på hur du skapar skön skugga i trädgården.

2

Bygg en sandlåda med trädgårdsplattor

Bygg en sandlåda till barnen. Med trädgårdsplattor gör du lätt en sandlåda som håller i många år. Så här bygger du en evighetssandlåda!

0

Trygga trampolinhopp i vår!

Trampolinmattorna växer fritt i landets trädgårdar så fort vårsolen tittat fram. Trenden verkar vara stabil – både barn och vuxna hoppar och studsar på...

0

Sätt färg på din trädgård!

Efter en lång mörk vinter kommer äntligen den efterlängtade våren. Nu är det hög tid att börja fixa i trädgården. Blommor ska planteras, träd och buskar...

0

Smarta prylen Flaggpost

Nu slipper du springa ut till brevlådan titt som tätt för att kolla om posten kommit.

3

24 bästa utemöblerna

Sitt, ligg, slappa, gunga eller häng. Här är sköna utemöbler att möblera trädgården med från 99 kronor – 51 500 kronor.

0

16 söta lekstugor – från budget till lyx

Klart att barnen ska få en lekstuga! Men vilken ska ni välja? En klassisk modell med veranda och snickarglädje? Eller något mer annorlunda som funkisstu...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons