Annons

Kyrkbänk till trädgården

Trädgårdsmöbler

Gör din egen vackra trädgårdsbänk enlig gammal modell. Med hjälp av Leif Qvist kan du snickra en ny bänk med mycket känsla i.

Annons


Gör din egen vackra trädgårdsbänk enlig gammal modell.
Med hjälp av Leif Qvist kan du snickra en ny modell av denna bänk som ursprungligen är ett auktionsfynd från Uppland.

Kraftiga dimensioner och renässansinspirerad i formen är denna träbänk som skall stå mot en vägg. Gavlarna har ett konstruktivt stöd mot skivan som gör att de samtidigt liknar ett par fabeldjur. Bänken är ett gammalt auktionsfynd från Uppland.

Det här behövs:

1 st sits slätspont furu 45 x 120 mm, 4 st längd 1500 mm
2 st fotgavlar slätspont furu 45 x 120 mm, 8 st längd 425 mm
1 st baksarg hyvlad furu 45 x 120 mm, längd 1110 mm
2 st tvärslåar 22 x 45 mm, 220 mm
12 st trätappar furu rundstav diam 15 mm, längd 100 mm
Trälim
Gråblå lasyrfärg

Gör så här:

1. Limma ihop spontbräderna till sits och två gavlar. Bäst är att limma allt i ett stycke och sedan kapsåga isär de tre delarna. Handhyvla bort not och spont i ytterkanter.

2. Mät ut läget för dekor-hål-borrningarna i gavlarna. Hålen borras med en 90 mm:s dosfräs eller rundsåg. Se borrmall! Såga också ur jack för framkantstöden 60 mm in från framkant på gavlarna.

3. Rita upp radie 90 mm på sitsens hörn och såga rundningen.

4. Nu skall sitsens kanter rundas kraftigt. Enklast är att med en handfräs göra kantprofilen. Likadant göres den kraftiga fasningen av hål och framkant på sidgavlarnas båda sidor.

5. När alla kanter rundats och putsats limmas sits, gavlar och baksarg ihop. Dra ihop bitarna med långa tvingar och lägg träklotsar emellan, så det inte blir tryckmärken efter tvingarna. Torka bort överflödigt lim genast med fuktat hushållspapper. När limmet torkat mäts borrhål för de 12 trätapparna ut. Borra ca 90 mm djupa hål. Tryck i lim och slå i trätapp. Lägg en fintandad såg mot ytan och såga av tappen så nära ytan som möjligt. putsa slätt.

6. Sist lasyrmålas hela bänken tunt.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons

Redaktionen rekommenderar

14 januari 2001

1 Kommentarer

2009-06-11
Roger Gustafsson
0

"Hur målar jag om utemöblerna?"

Går det att rädda gamla utemöbler, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Ken Kennards svar här.

1

Sommarens bästa bord – spana in dess smarta funktion här...

Ett litet snickeri i Vadstena har byggt ett bord som gjort succé på nätet. Spana in dess smarta funktion, perfekt för sommarens grillfester, här!

0

Armlänstol i Amerikamodell

Det här Amerikafåtöljen är en både smäcker och mycket stadig stol med god sittkomfort. Stolen är en variant av den s.k. Amerikafåtöljen, populär under...

0

Bygg sommarens finaste altanbord med Snickar-Björn och Maria

Björn Christiernsson och chefredaktör Maria visar hur du bygger finaste altanbordet med bockben, brädor och "korsstygn".

0

10 roliga lekar i trädgården

Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

2

Vattentät låda för dynor

Det är härligt med generösa kuddar i stolar och på bänkar. Men för att slippa bära dem ut och in behövs bra förvaring. Naturligtvis finns det att köpa,...

0

Olja möbelben

Små kreativa idéer när fantasin tryter.

0

Sandlåda med solskydd

Om man vill göra små barn glada ska man ha en sandlåda i trädgården. Den här modellen är flyttbar, fantasifull, och har dessutom den stora fördelen att...

0

Fest i alla väder

Försommartid är festtid. Nu är det dags för studentfester, dop eller bara fest helt enkelt! Med hjälp av parasoller, tält och annat räddar du festen...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons