Annons
Genua är ett billigt segeltak som dock inte är vattentätt.
Genua är ett billigt segeltak som dock inte är vattentätt. Foto: Harbo Fritid

Ha en skön och bekväm sommar

Trädgårdsmöbler

”Ha det bra i sommar” är en vanlig replik när folk börjar gå på semester. Men hur får man den bra, sköna och bekväma sommar som vi alla längtar efter? Här är ett dussin tips!

Annons

Smak för tak?

Ett segeltak är både snyggt och praktiskt. Det finns gott om tillverkare som skräddarsyr en lösning åt dig, men även färdiga segeltak att köpa. Genua är ett enkelt segeltak från Harbo Fritid på 10,5 kvm som finns i fem färger. Det består av två trekantiga segel som är ihopsydda på mitten och kan rullas upp på en bom. Ett paket med två väggfästen och två teleskopstolpar i aluminium kostar ca 3 700 kr; en extra bensats ca 1 300 kr.

En ljus idé


12 timmar i solen ger 4 timmars ljus.

Inga kablar, inga kontakter, inga glödlampor att byta. Lampor som drivs av solceller gör definitivt sommaren bekvämare. Ikeas serie Solvinden innehåller ett dussin olika typer av soldrivna belysningar. Taklampan finns i svart och vitt och har en diameter på 21 cm. Bordslampan finns även i turkos och lime och är 40 cm hög. Båda är godkända som utebelysningar (IP44), har LED-lampor som ska hålla i 20 000 timmar och kostar 249 kr.

Vila med godare samvete


Vila naturligare i en ekostol.

Ribbon, alias EcoChair, är en helt igenom ekologisk vilstol från Brafab. Den är tillverkad av oljebehandlad björk och hamprep och reglerbar i två lägen. Vill du sitta ännu skönare finns en fotpall som är utformad enligt samma teknik. Ribbon är ca en meter hög, passar in i de flesta miljöer och kostar omkring 875 kr.

Häng under tak


Betydligt bättre än att hänga
nån annanstans.

Med en hängmatta med tak är du bekvämt garderad mot alla typer av väder och nedfallande föremål. Du behöver inte ens några träd att hänga upp den i. Hängmattan mäter 195x110 cm och tål 100 kg; ramen är av pulverlackerat stål. Finns hos Harald Nyborg och kostar 1 199 kr.

Varmt och gott


Värm dig först och grilla sen.

Om kvällarna kan det vara skönt att vara både varm och mätt. Eldstaden Trendy 59 från Barbecook har en hög mysfaktor och kan användas året om. Den är gjord i kraftigt stål med en värmeresistent lack. Höjden är 31,5 cm och diametern 59 cm. När elden har blivit till glödande kol kan du passa på att grilla lite med hjälp av det grillgaller som följer med. Pris cirka 1 270 kr.

Sol, vind och vatten


En paviljong i platt kartong.

Blir sommaren solig? UV-skyddet är utmärkt – minst 97,5 % av UV-strålningen blockeras. Blir den regnig? Tyget är vattentåligt. Blir den blåsig? Markpinnar medföljer. Vill du vara ifred? Dra för gardinerna. Kort sagt, Ikeas nya paviljong Karlsö gör din sommar skönare hur den än blir. Karlsö finns i blått eller vitt, tyget är avtagbart och tvättbart och ramen är av pulverlackerat stål. Paviljongen mäter 3x3 m, är 2,60 m hög och kostar 1 350 kr.

Annons

Håll ungarna lugna


Ett hus för många olika lekar.

Sommaren blir skönare om barnen eller barnbarnen har något att sysselsätta sig med i trädgården. Little Tikes har många lekhus att välja bland, bland annat Tikes Town Playhouse. Dess fyra väggar erbjuder olika aktiviteter: skola/brandstation, bensinstation, sport (med mål och basketkorg) samt matbutik/bank. Lekhuset mäter 140x124x147 cm och finns bland annat hos Toys’R’Us för 3 799 kr.

Ta kål på kylan med gasol


 Pyramid från Tilux

Terrassvärmare finns det gott om, men inte alla är lika imponerande och snygga som modellen Pyramid från Tilux. Den är 2,25 meter hög och rymmer en 1,5 meter hög gasollåga innanför det härdade glasröret. Pyramid har piezzo-tändning och tändsäkring och är vatten- och vindskyddad. Den passar för gasolflaskor av typen PK10, har en maximal värmeeffekt på 10 000 W och ett pris på ca 6 700 kr.

Antiryggskottkärra


En skottkärra som motsvarar
nästan en hästkraft.

Ska du flytta jord, hästskit eller byggmaterial? Låt Hörby Bruks eldrivna skottkärra Ekeby 110 Power göra de tunga jobben åt dig! Ja, lyfta skaklarna får du göra själv, men drivningen sköter elmotorn om. Den är på 600 W och klarar upp till 150 kg på plan mark och 100 kg i backe. Hastigheten regleras steglöst mellan 0 och 8 km/h. Batteriet håller för 2-6 timmars körning och tar 4 timmar att ladda fullt igen. Pris cirka 14 500 kr.

Ett bra klipp


Den klarar alla väder
och kan även arbeta på natten.

Den är tyst, diskret och bekväm. Med en robotgräsklippare kan du ta det lugnt i vilstolen, hängmattan eller hammocken. Husqvarnas serie Automower är inne på tredje generationen i och med modellen 305, som kostar ca 14 900 kr. Den klarar gräsmattor på 500 kvm och kör själv tillbaka till sin station när den behöver laddas. 305 finns i granitgrått och polarvitt och som en bonus menar Husqvarna att antalet mördarsniglar minskar på gräsmattor klippta med en Automower.

Hammockar som lockar


Gunga sakta,
eller njut bara av stillheten.

Ska man gunga sin själ i en hammock och göra det med stil, kan man ta en titt på Wave från Royal Botania. Detta konstverk är designat av Erik Nyberg och Gustav Ström och ska ge en känsla av att ligga under en trädkrona. Wave står på en enda punkt och är roterbar, vilket även ger en känsla av att man flyter. Vill man ha det så här skönt så kostar det dock, närmare bestämt runt 170 000 kr. En billigare och lite mindre variant är Surf för ca 60 000 kr.

Köpinformation:

Barbecook, www.barbecook.com, www.tilux.nu

Brafab, www.brafab.se

Harald Nyborg, www.haraldnyborg.se

Harbo Fritid, www.harbo.se

Husqvarna, www.husqvarna.se

Hörby Bruk, www.horbybruk.se

Ikea, www.ikea.se

Little Tikes, www.littletikes.com

Royal Botania, www.royalbotania.com, www.wave.st

Tilux, www.tilux.nu

Redaktionen rekommenderar

29 juni 2011

0 Kommentarer

0

10 roliga lekar i trädgården

Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

3

Behåll sommaren

Så är sommaren på väg mot sitt slut. Men visst kan du lura hösten några veckor till. Med lite extra värme och andra fiffiga lösningar kan du förlänga...

0

Skönt i skuggan!

Sol och värme hör sommaren till, men ibland blir det för mycket av det goda. Här får du tips på hur du skapar skön skugga i trädgården.

2

Bygg en sandlåda med trädgårdsplattor

Bygg en sandlåda till barnen. Med trädgårdsplattor gör du lätt en sandlåda som håller i många år. Så här bygger du en evighetssandlåda!

0

Trygga trampolinhopp i vår!

Trampolinmattorna växer fritt i landets trädgårdar så fort vårsolen tittat fram. Trenden verkar vara stabil – både barn och vuxna hoppar och studsar på...

0

Sätt färg på din trädgård!

Efter en lång mörk vinter kommer äntligen den efterlängtade våren. Nu är det hög tid att börja fixa i trädgården. Blommor ska planteras, träd och buskar...

0

Smarta prylen Flaggpost

Nu slipper du springa ut till brevlådan titt som tätt för att kolla om posten kommit.

3

24 bästa utemöblerna

Sitt, ligg, slappa, gunga eller häng. Här är sköna utemöbler att möblera trädgården med från 99 kronor – 51 500 kronor.

0

16 söta lekstugor – från budget till lyx

Klart att barnen ska få en lekstuga! Men vilken ska ni välja? En klassisk modell med veranda och snickarglädje? Eller något mer annorlunda som funkisstu...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons