Annons
Genua är ett billigt segeltak som dock inte är vattentätt.
Genua är ett billigt segeltak som dock inte är vattentätt. Foto: Harbo Fritid

Ha en skön och bekväm sommar

Trädgårdsmöbler

”Ha det bra i sommar” är en vanlig replik när folk börjar gå på semester. Men hur får man den bra, sköna och bekväma sommar som vi alla längtar efter? Här är ett dussin tips!

Annons

Smak för tak?

Ett segeltak är både snyggt och praktiskt. Det finns gott om tillverkare som skräddarsyr en lösning åt dig, men även färdiga segeltak att köpa. Genua är ett enkelt segeltak från Harbo Fritid på 10,5 kvm som finns i fem färger. Det består av två trekantiga segel som är ihopsydda på mitten och kan rullas upp på en bom. Ett paket med två väggfästen och två teleskopstolpar i aluminium kostar ca 3 700 kr; en extra bensats ca 1 300 kr.

En ljus idé


12 timmar i solen ger 4 timmars ljus.

Inga kablar, inga kontakter, inga glödlampor att byta. Lampor som drivs av solceller gör definitivt sommaren bekvämare. Ikeas serie Solvinden innehåller ett dussin olika typer av soldrivna belysningar. Taklampan finns i svart och vitt och har en diameter på 21 cm. Bordslampan finns även i turkos och lime och är 40 cm hög. Båda är godkända som utebelysningar (IP44), har LED-lampor som ska hålla i 20 000 timmar och kostar 249 kr.

Vila med godare samvete


Vila naturligare i en ekostol.

Ribbon, alias EcoChair, är en helt igenom ekologisk vilstol från Brafab. Den är tillverkad av oljebehandlad björk och hamprep och reglerbar i två lägen. Vill du sitta ännu skönare finns en fotpall som är utformad enligt samma teknik. Ribbon är ca en meter hög, passar in i de flesta miljöer och kostar omkring 875 kr.

Häng under tak


Betydligt bättre än att hänga
nån annanstans.

Med en hängmatta med tak är du bekvämt garderad mot alla typer av väder och nedfallande föremål. Du behöver inte ens några träd att hänga upp den i. Hängmattan mäter 195x110 cm och tål 100 kg; ramen är av pulverlackerat stål. Finns hos Harald Nyborg och kostar 1 199 kr.

Varmt och gott


Värm dig först och grilla sen.

Om kvällarna kan det vara skönt att vara både varm och mätt. Eldstaden Trendy 59 från Barbecook har en hög mysfaktor och kan användas året om. Den är gjord i kraftigt stål med en värmeresistent lack. Höjden är 31,5 cm och diametern 59 cm. När elden har blivit till glödande kol kan du passa på att grilla lite med hjälp av det grillgaller som följer med. Pris cirka 1 270 kr.

Sol, vind och vatten


En paviljong i platt kartong.

Blir sommaren solig? UV-skyddet är utmärkt – minst 97,5 % av UV-strålningen blockeras. Blir den regnig? Tyget är vattentåligt. Blir den blåsig? Markpinnar medföljer. Vill du vara ifred? Dra för gardinerna. Kort sagt, Ikeas nya paviljong Karlsö gör din sommar skönare hur den än blir. Karlsö finns i blått eller vitt, tyget är avtagbart och tvättbart och ramen är av pulverlackerat stål. Paviljongen mäter 3x3 m, är 2,60 m hög och kostar 1 350 kr.

Annons

Håll ungarna lugna


Ett hus för många olika lekar.

Sommaren blir skönare om barnen eller barnbarnen har något att sysselsätta sig med i trädgården. Little Tikes har många lekhus att välja bland, bland annat Tikes Town Playhouse. Dess fyra väggar erbjuder olika aktiviteter: skola/brandstation, bensinstation, sport (med mål och basketkorg) samt matbutik/bank. Lekhuset mäter 140x124x147 cm och finns bland annat hos Toys’R’Us för 3 799 kr.

Ta kål på kylan med gasol


 Pyramid från Tilux

Terrassvärmare finns det gott om, men inte alla är lika imponerande och snygga som modellen Pyramid från Tilux. Den är 2,25 meter hög och rymmer en 1,5 meter hög gasollåga innanför det härdade glasröret. Pyramid har piezzo-tändning och tändsäkring och är vatten- och vindskyddad. Den passar för gasolflaskor av typen PK10, har en maximal värmeeffekt på 10 000 W och ett pris på ca 6 700 kr.

Antiryggskottkärra


En skottkärra som motsvarar
nästan en hästkraft.

Ska du flytta jord, hästskit eller byggmaterial? Låt Hörby Bruks eldrivna skottkärra Ekeby 110 Power göra de tunga jobben åt dig! Ja, lyfta skaklarna får du göra själv, men drivningen sköter elmotorn om. Den är på 600 W och klarar upp till 150 kg på plan mark och 100 kg i backe. Hastigheten regleras steglöst mellan 0 och 8 km/h. Batteriet håller för 2-6 timmars körning och tar 4 timmar att ladda fullt igen. Pris cirka 14 500 kr.

Ett bra klipp


Den klarar alla väder
och kan även arbeta på natten.

Den är tyst, diskret och bekväm. Med en robotgräsklippare kan du ta det lugnt i vilstolen, hängmattan eller hammocken. Husqvarnas serie Automower är inne på tredje generationen i och med modellen 305, som kostar ca 14 900 kr. Den klarar gräsmattor på 500 kvm och kör själv tillbaka till sin station när den behöver laddas. 305 finns i granitgrått och polarvitt och som en bonus menar Husqvarna att antalet mördarsniglar minskar på gräsmattor klippta med en Automower.

Hammockar som lockar


Gunga sakta,
eller njut bara av stillheten.

Ska man gunga sin själ i en hammock och göra det med stil, kan man ta en titt på Wave från Royal Botania. Detta konstverk är designat av Erik Nyberg och Gustav Ström och ska ge en känsla av att ligga under en trädkrona. Wave står på en enda punkt och är roterbar, vilket även ger en känsla av att man flyter. Vill man ha det så här skönt så kostar det dock, närmare bestämt runt 170 000 kr. En billigare och lite mindre variant är Surf för ca 60 000 kr.

Köpinformation:

Barbecook, www.barbecook.com, www.tilux.nu

Brafab, www.brafab.se

Harald Nyborg, www.haraldnyborg.se

Harbo Fritid, www.harbo.se

Husqvarna, www.husqvarna.se

Hörby Bruk, www.horbybruk.se

Ikea, www.ikea.se

Little Tikes, www.littletikes.com

Royal Botania, www.royalbotania.com, www.wave.st

Tilux, www.tilux.nu

Redaktionen rekommenderar

29 juni 2011

0 Kommentarer

0

Vi i Villa gillar: 7 fina trädgårdssoffor

Sommaren är runt hörnet och det är dags att plocka fram utemöblerna. Fixa härligaste myset med en skön loungesoffa på altanen och ät alla härliga kvälls...

0

10 roliga lekar i trädgården

Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

0

"Hur målar jag om utemöblerna?"

Går det att rädda gamla utemöbler, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Ken Kennards svar här.

1

Sommarens bästa bord – spana in dess smarta funktion här...

Ett litet snickeri i Vadstena har byggt ett bord som gjort succé på nätet. Spana in dess smarta funktion, perfekt för sommarens grillfester, här!

0

Vinterfint i trädgården

Det är både roligt och enkelt att göra vackert pynt till vinterträdgården. Och är det inte kallgrader ute när man gör utsmyckningen, kan man lägga...

0

Inred ute!

Slå dig ner! Sitt vackert i sol och skugga! Här kommer sköna nyheter att möblera med i trädgården.

0

Lek i sommar

Sommarlov! Ljuvligt! Men jisses – vad ska man hitta på? Vare sig man är hemma hela sommaren eller bara har en vecka mellan olika strandhugg så kanske...

0

Slumra skönt i skuggan

Sol och strand i all ära, men nog är sommaren som skönast i skuggan, med en bra bok och något gott att dricka… Är du lycklig ägare till en hängmatta är...

1

Klättra och ha kul!

Barn kan klättra på i princip allt som kommer i deras väg och gör det oftast också. Här är ett dussin tips på olika typer av klätterställningar, om du...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons