Annons

Charmigt mosaikbord

Trädgårdsmöbler

Varför inte piffa upp trädgårdens fikahörna med ett personligt designat trädgårdsbord av mosaik?

Annons

Det är inte svårt att lägga mosaik. Vad som däremot kan vara knepigt är om man i förväg har en mönstervision. De blir nämligen inte alltid som man tänkt från början. (Jag vet, för det blev inte alls som jag ville - först!). Men är man bara flexibel och börjar med att välja kakelplattor, skär och sedan pusslar runt med de färdiga bitarna, blir resultatet ofta mycket bra.

Använder man färdiga mosaikbitar är det självklart annorlunda. Vill man göra dem mindre köper man en speciell liten tång.

Behandla träbordet först

Mitt järnbord hittade jag på vinden hos mina föräldrar. Vilken lycka, gratis var det ju också! Annars hade jag köpt ett underrede hos en järnsmed för runt tusenlappen.

Det går bra att lägga mosaik även på trä, till och med om det ska stå utomhus. Men eftersom trät rör på sig beroende på väder och vind, skall man först skruva fast en byggboard. Den köps på samma ställen som de andra kakelprodukterna. Trät behandlas mot väta med exempelvis färg. Grunda och måla sedan två gånger med utomhusfärg. Tänk också på att ta in möbeln under vintern.

Våga experimentera!

Många butiker säljer bara kakel per kvadratmeter. Däremot kan man alltid fråga efter prover. Till mitt bord som är 60 cm i diameter, användes bara 9 plattor och 5 tallrikar. Skall man kakla direkt på järn ska man egentligen använda en tvåkomponentsprimer innan man lägger på fixet. Detta för att det skall fästa ordentligt. Det är dyrt, drygt 400 kronor, och mycket hälsovådligt. Eftersom jag hade en kant på mitt bord, och inte ska hålla på och flytta det hit och dit, eller lägga det upp och ner, struntade jag i det. Vissa saker funkar alldeles utmärkt att göra för privat bruk. Det är bara det att fackmännen inte kan gå i god för resultatet. Jag skulle överhuvudtaget vilja slå ett slag för att våga experimentera! Visst blir resultatet mindre bra ibland - men andra gånger fantastiskt!

Du behöver:

Kakelplattor, och porslin
Kakelskärare
Hammare
Borrmaskin
Omrörare, kopplas in i borrmaskinen
Hink, eller annan plastbehållare
Fix
Fog
Fixkam
Fogskrapa
Ett bord

1. Skär till alla bitar med kakelskäraren. Tallrikarna lindade jag in i en handduk och slog sönder med hammare.

2. Lägg ut och prova fram ett mönster.

Annons

3. Häll fixpulvret i hinken och tillsätt vattnet. Blanda ordentligt med omröraren.

4. Smeta på ett lager, ca 2 cm, av den färdigblandade fixet på bordet. Är det en stor yta bör man lägga en del i taget för att det inte torkar.

5. Lägg ut bitarna och tryck ner dem i fixet. Efter en dryg halvtimme började det kännas lite torrt på ytan, men det gick bra att lägga på bitarna ett tag till. Porslinet är tunnare så det ligger också grundare. Det kan vara en poäng att börja lägga de bitarna, så de får de bestämma höjden, och sedan rätta kakelplattorna efter dem. Låt stå till nästa dag.

6. Foga. Jag valde en beige fog, för en mjuk känsla. Blanda fogpulvret med vatten. Rör om med omröraren. Lägg på och stryk över ytan fram och tillbaka över bordsytan så att det kommer ner i alla skarvar.
Börja torka av försiktigt redan efter en kvart. Man startar med andra ord lite tidigare än vad de rekommenderar på paketet för att hinna med innan det blivit för torrt. Detta på grund av att bitarna ligger lite ojämnt. Använd "trassel", eller en bomullsduk.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!


Vi i villa tipsar dig

Redaktionen rekommenderar

9 april 2003

0 Kommentarer

0

10 roliga lekar i trädgården

Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

3

Behåll sommaren

Så är sommaren på väg mot sitt slut. Men visst kan du lura hösten några veckor till. Med lite extra värme och andra fiffiga lösningar kan du förlänga...

0

Skönt i skuggan!

Sol och värme hör sommaren till, men ibland blir det för mycket av det goda. Här får du tips på hur du skapar skön skugga i trädgården.

2

Bygg en sandlåda med trädgårdsplattor

Bygg en sandlåda till barnen. Med trädgårdsplattor gör du lätt en sandlåda som håller i många år. Så här bygger du en evighetssandlåda!

0

Trygga trampolinhopp i vår!

Trampolinmattorna växer fritt i landets trädgårdar så fort vårsolen tittat fram. Trenden verkar vara stabil – både barn och vuxna hoppar och studsar på...

0

Sätt färg på din trädgård!

Efter en lång mörk vinter kommer äntligen den efterlängtade våren. Nu är det hög tid att börja fixa i trädgården. Blommor ska planteras, träd och buskar...

0

Smarta prylen Flaggpost

Nu slipper du springa ut till brevlådan titt som tätt för att kolla om posten kommit.

3

24 bästa utemöblerna

Sitt, ligg, slappa, gunga eller häng. Här är sköna utemöbler att möblera trädgården med från 99 kronor – 51 500 kronor.

0

16 söta lekstugor – från budget till lyx

Klart att barnen ska få en lekstuga! Men vilken ska ni välja? En klassisk modell med veranda och snickarglädje? Eller något mer annorlunda som funkisstu...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons