Annons

Charmigt mosaikbord

Trädgårdsmöbler

Varför inte piffa upp trädgårdens fikahörna med ett personligt designat trädgårdsbord av mosaik?

Annons

Det är inte svårt att lägga mosaik. Vad som däremot kan vara knepigt är om man i förväg har en mönstervision. De blir nämligen inte alltid som man tänkt från början. (Jag vet, för det blev inte alls som jag ville - först!). Men är man bara flexibel och börjar med att välja kakelplattor, skär och sedan pusslar runt med de färdiga bitarna, blir resultatet ofta mycket bra.

Använder man färdiga mosaikbitar är det självklart annorlunda. Vill man göra dem mindre köper man en speciell liten tång.

Behandla träbordet först

Mitt järnbord hittade jag på vinden hos mina föräldrar. Vilken lycka, gratis var det ju också! Annars hade jag köpt ett underrede hos en järnsmed för runt tusenlappen.

Det går bra att lägga mosaik även på trä, till och med om det ska stå utomhus. Men eftersom trät rör på sig beroende på väder och vind, skall man först skruva fast en byggboard. Den köps på samma ställen som de andra kakelprodukterna. Trät behandlas mot väta med exempelvis färg. Grunda och måla sedan två gånger med utomhusfärg. Tänk också på att ta in möbeln under vintern.

Våga experimentera!

Många butiker säljer bara kakel per kvadratmeter. Däremot kan man alltid fråga efter prover. Till mitt bord som är 60 cm i diameter, användes bara 9 plattor och 5 tallrikar. Skall man kakla direkt på järn ska man egentligen använda en tvåkomponentsprimer innan man lägger på fixet. Detta för att det skall fästa ordentligt. Det är dyrt, drygt 400 kronor, och mycket hälsovådligt. Eftersom jag hade en kant på mitt bord, och inte ska hålla på och flytta det hit och dit, eller lägga det upp och ner, struntade jag i det. Vissa saker funkar alldeles utmärkt att göra för privat bruk. Det är bara det att fackmännen inte kan gå i god för resultatet. Jag skulle överhuvudtaget vilja slå ett slag för att våga experimentera! Visst blir resultatet mindre bra ibland - men andra gånger fantastiskt!

Du behöver:

Kakelplattor, och porslin
Kakelskärare
Hammare
Borrmaskin
Omrörare, kopplas in i borrmaskinen
Hink, eller annan plastbehållare
Fix
Fog
Fixkam
Fogskrapa
Ett bord

1. Skär till alla bitar med kakelskäraren. Tallrikarna lindade jag in i en handduk och slog sönder med hammare.

2. Lägg ut och prova fram ett mönster.

Annons

3. Häll fixpulvret i hinken och tillsätt vattnet. Blanda ordentligt med omröraren.

4. Smeta på ett lager, ca 2 cm, av den färdigblandade fixet på bordet. Är det en stor yta bör man lägga en del i taget för att det inte torkar.

5. Lägg ut bitarna och tryck ner dem i fixet. Efter en dryg halvtimme började det kännas lite torrt på ytan, men det gick bra att lägga på bitarna ett tag till. Porslinet är tunnare så det ligger också grundare. Det kan vara en poäng att börja lägga de bitarna, så de får de bestämma höjden, och sedan rätta kakelplattorna efter dem. Låt stå till nästa dag.

6. Foga. Jag valde en beige fog, för en mjuk känsla. Blanda fogpulvret med vatten. Rör om med omröraren. Lägg på och stryk över ytan fram och tillbaka över bordsytan så att det kommer ner i alla skarvar.
Börja torka av försiktigt redan efter en kvart. Man startar med andra ord lite tidigare än vad de rekommenderar på paketet för att hinna med innan det blivit för torrt. Detta på grund av att bitarna ligger lite ojämnt. Använd "trassel", eller en bomullsduk.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!


Vi i villa tipsar dig

Redaktionen rekommenderar

9 april 2003

0 Kommentarer

0

Vi i Villa gillar: 7 fina trädgårdssoffor

Sommaren är runt hörnet och det är dags att plocka fram utemöblerna. Fixa härligaste myset med en skön loungesoffa på altanen och ät alla härliga kvälls...

0

10 roliga lekar i trädgården

Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

0

"Hur målar jag om utemöblerna?"

Går det att rädda gamla utemöbler, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Ken Kennards svar här.

1

Sommarens bästa bord – spana in dess smarta funktion här...

Ett litet snickeri i Vadstena har byggt ett bord som gjort succé på nätet. Spana in dess smarta funktion, perfekt för sommarens grillfester, här!

0

Inred ute!

Slå dig ner! Sitt vackert i sol och skugga! Här kommer sköna nyheter att möblera med i trädgården.

0

Lek i sommar

Sommarlov! Ljuvligt! Men jisses – vad ska man hitta på? Vare sig man är hemma hela sommaren eller bara har en vecka mellan olika strandhugg så kanske...

0

Slumra skönt i skuggan

Sol och strand i all ära, men nog är sommaren som skönast i skuggan, med en bra bok och något gott att dricka… Är du lycklig ägare till en hängmatta är...

1

Klättra och ha kul!

Barn kan klättra på i princip allt som kommer i deras väg och gör det oftast också. Här är ett dussin tips på olika typer av klätterställningar, om du...

0

Ha en skön och bekväm sommar

”Ha det bra i sommar” är en vanlig replik när folk börjar gå på semester. Men hur får man den bra, sköna och bekväma sommar som vi alla längtar efter?...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons