Annons
Med en gunga i trädgården finns alltid något kul att göra. Välj en av bra kvalitet och häng upp den stadigt och med väl tilltagen yta runt omkring.
Med en gunga i trädgården finns alltid något kul att göra. Välj en av bra kvalitet och häng upp den stadigt och med väl tilltagen yta runt omkring. Foto: Hags

Barnens bästa lekplats

Trädgårdsmöbler

Gör trädgården till en rolig och säker plats – även för de små.  Här får du expertens bästa tips för bra lekutrustning.

Annons

På offentliga lekplatser och även lekytor inom bostadsrättsföreningar och liknande gäller ganska hårda regler. Bland annat ska lekplatserna besiktas varje år och de ska uppfylla säkerhetsstandarder som avser exempelvis fallhöjd, säkerhetsavstånd, förankring med mera. När man som villaägare vill skaffa en gungställning eller sandlåda till barnen finns inga sådana regler utan dessa säljs ofta som leksaker – inte lekredskap som för offentliga lekplatser. Däremot ska leksaker vara CE-märkta. Varje år behöver cirka 70 svenska barn uppsöka akutsjukvård efter att de har träffats av en gunga i huvudet. Därför arbetar nu Konsumentverket på att få bort farliga gungor från marknaden som kan orsaka huvudskador.

Hans Nilsson på företaget Lekplatskonsulten har jobbat i över tio år med att bygga lekplatser och kan det mesta om barnens säkerhet och de produkter som finns på marknaden.

– Det vanligaste misstaget man gör som privatperson är nog att man inte tänker på vilket utrymme som behövs, både för och runt olika produkter. Bygger man ihop gungor utan ett säkerhetsavstånd till varandra eller andra saker kan det bli riktigt farligt, säger han.

– Det blir stor kraft i en gunga. Som fallskydd kan man köpa gräsarmering, en gummimatta med hål i. Det säljs till exempel som dörrmatta på en del byggvaruhus.

Hans arbetar främst med produkter för offentliga miljöer som uppfyller alla säkerhetskrav och han förfasas ibland över den dåliga kvaliteten på vissa produkter för den privata marknaden.

– Köp robusta saker av bra kvalitet och förankra dem så att de inte välter, är hans råd.

Läs mer om produkternas märkning på www.konsumentverket.se

Lekexperten Hans Nilssons 4 bästa tips

1. Sandlåda
Se till att köpa bakbar sand, det vill säga putssand och ha ett lock eller ett kattnät över lådan när den inte används. Placera i skuggigt läge eller ha ett solskydd.

2. Gungor
Utrymmet framför och bakom gungan bör vara 3-4 meter. Gräv eller gjut fast gungan och sänk ned förankringen cirka 30 centimeter så att barnen inte kan göra illa sig på betongen. Det blir alltid en grop under en gunga – ta bort alla stenar och lägg exempelvis en gräsarmering under som fallskydd.

Fäst inte gungan i klena grenar. Häng gungan minst 35-40 centimeter över marken och placera den så att man inte måste gå nära den för att kunna röra sig i trädgården. Skaffa ett cykellås som du kan fästa kedjorna med om gungan inte ska användas under en längre period. Du är fortfarande ansvarig för din gungställning även om du är på semester!

3. Rutschkana eller klätterställning
En rutschkana kan bli brännhet av solen – ställ den inte mot söder eller väster. Välj en stadig produkt och förankra den så att den inte välter. Har klätterställningen lianer – fäst dessa i backen. Många olyckor har inträffat på grund av lösa rep som blivit snaror.

Annons

4. Lekstuga
Välj en robust stuga som tål att barnen klättrar på taket och som inte kan välta. Se också till att fallhöjden inte är för hög och att inga stenar eller liknande finns i närheten.

 

Baka, baka kaka. Sandlåda 120 x 120 cm. Skyddsimpregnerad med lock. 429 kronor. Cheapy.

 

Gunga! Gungställning med färdiga fundament som du gräver ned. Håller även för gungsugna vuxna. Klassad som lekredskap.Komplett ställning med plastsitsar kostar cirka 10 000 kronor. Hags.


Tokroligt bushus. Handgjorda, robusta lekstugor i miljövänligt virke. Finns i två storlekar samt en variant som du designar själv. Till lekstugorna finns även tillbehör som verandatak, utkikstorn och blomsterlådor. Från cirka 10 995 kronor. ­Bushus.com

 


Djuriskt. Fjäder­gungdjuret Bobby, pris cirka 5 000 kronor. Hags.


En studsmatta behöver stor yta och ett skyddsnät ska alltid användas. Fly 13 med deluxpaket för 6 499 kronor. Trampolinspecialisten.


Rulla på och om igen. Skate­ramp, 105 x 71 centimeter. Höjd 30 centimeter. Cirka 1 900 kronor. Tress.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
29 maj 2012

0 Kommentarer

0

10 roliga lekar i trädgården

Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

3

Behåll sommaren

Så är sommaren på väg mot sitt slut. Men visst kan du lura hösten några veckor till. Med lite extra värme och andra fiffiga lösningar kan du förlänga...

0

Skönt i skuggan!

Sol och värme hör sommaren till, men ibland blir det för mycket av det goda. Här får du tips på hur du skapar skön skugga i trädgården.

2

Bygg en sandlåda med trädgårdsplattor

Bygg en sandlåda till barnen. Med trädgårdsplattor gör du lätt en sandlåda som håller i många år. Så här bygger du en evighetssandlåda!

0

Trygga trampolinhopp i vår!

Trampolinmattorna växer fritt i landets trädgårdar så fort vårsolen tittat fram. Trenden verkar vara stabil – både barn och vuxna hoppar och studsar på...

0

Sätt färg på din trädgård!

Efter en lång mörk vinter kommer äntligen den efterlängtade våren. Nu är det hög tid att börja fixa i trädgården. Blommor ska planteras, träd och buskar...

0

Smarta prylen Flaggpost

Nu slipper du springa ut till brevlådan titt som tätt för att kolla om posten kommit.

3

24 bästa utemöblerna

Sitt, ligg, slappa, gunga eller häng. Här är sköna utemöbler att möblera trädgården med från 99 kronor – 51 500 kronor.

0

16 söta lekstugor – från budget till lyx

Klart att barnen ska få en lekstuga! Men vilken ska ni välja? En klassisk modell med veranda och snickarglädje? Eller något mer annorlunda som funkisstu...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons