Foto: Istockphoto

Lättskött trädgård – så gör du

Trädgård

Släpp taget om din tomt på semestern genom att ta några enkla genvägar. Vi i Villa har tipsen för att få en trädgård som (nästan) sköter sig själv.

Annons

1. Låt roboten göra jobbet

Less på att klippa gräset? En robotgräsklippare kräver varken veckopeng eller bensin och tar hand om hela jobbet på egen hand. Stigas Autoclip 225 S, med lithium-jonbatteri har extra långa knivblad samt längre gångtid mellan laddningarna vilket innebär att du kan stänga av den nattetid och rädda tomtens igelkottar.


Robotgräsklippare Autoclip 225 S, Stiga, 14 900 kr.

2. Äg inga verktyg

Klipp häcken och fäll träden, men slipp underhållet. Från och med i våras kan stockholmare på prov boka professionella, batteridrivna trädgårdsredskap från Husqvarna Battery Box, en uppkopplad redskapsbod som är placerad utanför gallerian Bromma Blocks. All registrering och betalning görs via en app och slår testet väl ut finns det planer på liknande verksamhet över hela landet. Hyra per dag: 350 kr.

3. Koppla upp och koppla av

Få full koll på dina verktyg via mobilen. Bosch blås nya skruvdragare (GSB 18V-60 C Professional) och arbetsbelysning (GLI 18V-1900C Professional) kan numera kopplas till din mobil, så att du alltid vet att du har full batteristyrka, om verktygen är med dig hem från sommarstugan samt möjlighet att tända och släcka all arbetsbelysning.


Skruvdragare, Bosch, 4 200 kr.


Arbetsbelysning, Bosch, 1 295 kr.

4. Vatten på beställning

Ett automatiskt bevattningssystem med droppvattnare som kan ställas in individuellt efter varje plantas bevattningsbehov är perfekt när du är på semester – eller bara vill ligga i hängmattan och slappa.


Bevattningssystem Iriso, Willab Garden, 399 kr.

5. Odla lättskötta växter

Välj lättskötta växter om du vill minska behovet av att behöva krypa omkring på tomten för att skära och rensa. Satsa exempelvis på stjärnhyacint, pioner, och myskmadra.

Annons

6. Håll ogräset borta

Genom att använda marktäckare – alltså perenner som växer tätt och skyddar marken mot solens strålar ­– kan du hålla kvar fukten i marken längre. Då gror inte ogräset lika lätt. Likaså funkar det om du täcker marken mellan plantorna med 5–10 cm bark. Det finns även flera husmorstips för att snabbt ta död på ovälkomna blommor och blad. Ett av dem är att hälla ättika på växterna, så är de utrotade några dagar senare.

7. Välj låga träd & buskar

Genom att välja träd och buskar som inte blir för stora slipper du lägga tid på att beskära dem. Satsa exempelvis på buxbom som bör ansas ungefär en till två gånger per växtsäsong.


Buxbom, 50–60 cm, Bygghemma.se, 189 kr.

8. Ta hjälp av Rut

Om du inte orkar eller vill fixa själv i trädgården kan du alltid anställa någon som gör jobbet åt dig. För trädgårdstjänster får du göra rutavdrag, och alltså dra av hälften av kostnaden.

9. Rama in rabatten

Om du vill skilja exempelvis plantering och grusgång från gräsmattan är ett en effektiv metod att sätta stålkanter längs kanterna.

Kantstål, 120 cm, Flisbyab.se, 239 kr/st.

10. Plocka äpplen snabbt

Att plocka fallfrukt i trädgården kan ta tid – men inte om du har en äppelplockare. Med hjälp av en sådan fyller du en skottkärra med äpplen på bara tio minuter.


Äppelplockare Multi-star, Newgarden.se, 519 kr.

12 juli 2017
 
Annons
Mer om Trädgård

"Vår problemtomt blev ett paradis"

Trädgård Sigun och Bo Eriksson på Hisingen i Göteborg har förvandlat sin karga, branta tomt till en underskön trädgård med japansk känsla. Här är deras bästa tips för dig som har en utmanande tomt. 

Så eldar du säkert i trädgården

Trädgård Majmånad är en av årets mest branddrabbade månader enligt statistisk från Trygg-Hansa. Här är allt du behöver tänka på när du eldar i trädgården.

Med rätt jord lyckas du i trädgården

Trädgård Vad är hemligheten bakom en vacker trädgård? Trädgårdsexperten Elisabeth Svalin Gunnarsson vet hur du ska göra för att nå ett lyckat resultat med dina...

Vinnare Stenbolagets byggprojekttävling

Trädgård Här är de lyckliga vinnarna i Stenbolagets byggprojekttävling.

Hon är Sveriges bästa granne!

Trädgård Villapanelen fick svara på frågan vem de helst av allt vill bo granne med. Kan du gissa vem som blev utsedd till Sveriges bästa granne?

Sveriges värsta granne

Trädgård Hon har blivit utsedd till Sveriges värsta granne av Villapanelen. Här är topp 10 de personer vi minst av allt vill bo bredvid.

Guide: Anlägg en gång i trädgården

Trädgård Så här lätt anlägger du en fin gång av stora stenar i din trädgård. 

10 Ikea-hacks för trädgården

Trädgård Förvandla din Ikea-möbel till något unikt att piffa upp trädgården med! Vi i VIlla har samlat 10 stycken härliga Ikea-hacks att inspireras av.

Värsta grannfejderna

Trädgård Sopberg på tomten, fällor i trädgården och rivna hus. Du kanske trodde din granne var hemsk, men det finns dem som har det värre! Här är de sju värsta...