Foto: Istockphoto

Lättskött trädgård – så gör du

Trädgård

Släpp taget om din tomt på semestern genom att ta några enkla genvägar. Vi i Villa har tipsen för att få en trädgård som (nästan) sköter sig själv.

Annons

1. Låt roboten göra jobbet

Less på att klippa gräset? En robotgräsklippare kräver varken veckopeng eller bensin och tar hand om hela jobbet på egen hand. Stigas Autoclip 225 S, med lithium-jonbatteri har extra långa knivblad samt längre gångtid mellan laddningarna vilket innebär att du kan stänga av den nattetid och rädda tomtens igelkottar.


Robotgräsklippare Autoclip 225 S, Stiga, 14 900 kr.

2. Äg inga verktyg

Klipp häcken och fäll träden, men slipp underhållet. Från och med i våras kan stockholmare på prov boka professionella, batteridrivna trädgårdsredskap från Husqvarna Battery Box, en uppkopplad redskapsbod som är placerad utanför gallerian Bromma Blocks. All registrering och betalning görs via en app och slår testet väl ut finns det planer på liknande verksamhet över hela landet. Hyra per dag: 350 kr.

3. Koppla upp och koppla av

Få full koll på dina verktyg via mobilen. Bosch blås nya skruvdragare (GSB 18V-60 C Professional) och arbetsbelysning (GLI 18V-1900C Professional) kan numera kopplas till din mobil, så att du alltid vet att du har full batteristyrka, om verktygen är med dig hem från sommarstugan samt möjlighet att tända och släcka all arbetsbelysning.


Skruvdragare, Bosch, 4 200 kr.


Arbetsbelysning, Bosch, 1 295 kr.

4. Vatten på beställning

Ett automatiskt bevattningssystem med droppvattnare som kan ställas in individuellt efter varje plantas bevattningsbehov är perfekt när du är på semester – eller bara vill ligga i hängmattan och slappa.


Bevattningssystem Iriso, Willab Garden, 399 kr.

5. Odla lättskötta växter

Välj lättskötta växter om du vill minska behovet av att behöva krypa omkring på tomten för att skära och rensa. Satsa exempelvis på stjärnhyacint, pioner, och myskmadra.

Annons

6. Håll ogräset borta

Genom att använda marktäckare – alltså perenner som växer tätt och skyddar marken mot solens strålar ­– kan du hålla kvar fukten i marken längre. Då gror inte ogräset lika lätt. Likaså funkar det om du täcker marken mellan plantorna med 5–10 cm bark. Det finns även flera husmorstips för att snabbt ta död på ovälkomna blommor och blad. Ett av dem är att hälla ättika på växterna, så är de utrotade några dagar senare.

7. Välj låga träd & buskar

Genom att välja träd och buskar som inte blir för stora slipper du lägga tid på att beskära dem. Satsa exempelvis på buxbom som bör ansas ungefär en till två gånger per växtsäsong.


Buxbom, 50–60 cm, Bygghemma.se, 189 kr.

8. Ta hjälp av Rut

Om du inte orkar eller vill fixa själv i trädgården kan du alltid anställa någon som gör jobbet åt dig. För trädgårdstjänster får du göra rutavdrag, och alltså dra av hälften av kostnaden.

9. Rama in rabatten

Om du vill skilja exempelvis plantering och grusgång från gräsmattan är ett en effektiv metod att sätta stålkanter längs kanterna.

Kantstål, 120 cm, Flisbyab.se, 239 kr/st.

10. Plocka äpplen snabbt

Att plocka fallfrukt i trädgården kan ta tid – men inte om du har en äppelplockare. Med hjälp av en sådan fyller du en skottkärra med äpplen på bara tio minuter.


Äppelplockare Multi-star, Newgarden.se, 519 kr.

12 juli 2017

0 Kommentarer

0

13 vackra marktäckare

Gör trädgården vackrare och motverka ogräs med hjälp av marktäckare. Här är 13 favoriter att välja på!

0

Dela med dig av din trädgård!

Mäktar du inte med trädgården i höst? Nu finns möjligheten att dela din trädgård med andra trädgårdsintresserade som gärna kommer och odlar och påtar...

0

Barnsäkra trädgården

Låt de yngsta i familjen springa fritt (under viss uppsikt) i sommar. Så här gör du tomten till en barnvänlig plats!

0

10 tips – så fixar du bästa grillfesten i sommar!

Ska du bjuda på grillfest hemma i trädgården? Här är 10 härliga tips som fixar sommarens bästa fest.

2

(Avslutad) Trädgårdsquiz: Vad kan du om trädgård?

Vilken krydda ska man använda för att bli av med myror i trädgården, hur ser en mördarsnigel ut och hur många växtzoner har vi i Sverige? Gör vårt quiz...

0

Ta sticklingar – så gör du

Våren är en perfekt tid att föröka växter med sticklingar. Allt du behöver är en moderplanta, en sax och krukor med jord, eller glas med vatten. Här är...

0

Påsklilja – plantering och skötselråd

Påskliljans gula blommor förgyller trädgårdarna under april och maj. Här är allt du behöver veta om påskliljan – från odling till skötsel.

Annons

Stor guide: Allt du behöver tänka på när du ska köpa en studsmatta

Funderar du på att köpa en studsmatta i sommar? Det finns mycket att tänka på, speciellt säkerhetsaspekten är viktig att komma ihåg. Studsexperten...

0

11 helt fantastiska trädgårdar vi drömmer om just nu

Vattenfall, rosa blomfält och labyrinter. Inspireras av de här 11 helt fantastiska trädgårdarna som finns runt om i världen. Kanske finns det någon...