Förbered sommarens odlingar på fönsterbrädan

Varför inte förbereda sommaren genom att förkultivera/odla växter inomhus?


När vårens första varma solstrålar kikar in genom fönstren börjar det kittla i ”de gröna fingrarna”. Längtan efter att odla är alltid stor så här års. Kanske börjar tankarna vandra till sommarstugan och det härliga livet på landet.

Läcker frönyhet från Weibulls är ampeltomaten ”Microtom”

Varför inte förbereda sommaren genom att förkultivera/odla växter inomhus? Ställ några lådor på fönsterbrädorna eller på en bänk som står framför fönstret. En annan bra idé är att använda någon form av lagerhylla som ”odlingsbänk”. Placera hyllan framför fönstret så att växterna får tillräckligt med ljus, men ställ inte lådor på nedersta hyllan dit fönsterljuset inte når ner.

Än hinner du förså

Har du inte sått några växter än, är det verkligen hög tid att sätta igång.

Vissa frösorter måste man så redan i februari, men misströsta inte. Du har ett stort urval av växter att välja på som kan sås i april, och ändå hinner bli tillräckligt stora till det är dags för utplantering. Visserligen kan man köpa en hel del plantor av både grönsaker och blommor direkt i handeln, men att så själv är både roligare och billigare. Naturligtvis är det förenat med en del extraarbete, men för den som tycker om att pyssla med växter, är det ofta ett kärt nöje.

Svåraste momentet med odlingen är att välja växtsorter. Det finns så mycket som ser lockande och spännande ut. Grönsaker klarar man sig helt enkelt inte utan! Välj i första hand sorter som du äter ofta. För många hör sallat, tomat och persilja till växtvärldens basvaror. Det behöver inte alls vara tråkigt att odla de traditionella grönsakssorterna. Titta bara på utbudet av sorter när det gäller sallat och tomat! Här finns allt man kan önska. Bland sallatssorterna finns exempelvis friséesallat med krispiga blad, bataviasallat med krusiga grönröda blad, plocksallat med läckert röda eller gröna blad, rucolasallat med kryddig smak och till och med sparrissallat. Den sistnämnda kombinerar egenskaperna hos sallat, sparris och selleri. Weibulls har en trevlig sallatsblandning som innehåller fem olika sorter, huvud-, isbergs-, eklövs- samt plocksallat i grönt och rött.

Tomater i ampel

När det gäller tomat kan du välja mellan sorter som har röda, gula, orangegula, eller strimmiga frukter. Det finns varianter från de med stora frukter, som bifftomat, till sorter med pyttesmå frukter, som körsbärstomat. Även frukternas former varierar. Det finns allt från helt runda till avlånga och till och med päronformade tomater. Lågväxande tomatsorter lämpade för ampelodling är mycket användbara eftersom de är både goda och dekorativa. Vad ser väl mer inbjudande ut en ampel fylld med dignande tomatplantor!

Det är en klar fördel att, innan man väljer fröer, tänka igenom hur man vill att planteringarna ska se ut. En god idé är att skissa upp tänkbara växtkombinationer på ett papper och fundera över vad som ska planteras ut i landen och vad som ska växa i urnor, amplar och lådor.

Låt fantasin flöda! Vem har sagt att bara blommande växter kan frodas i ampel. Det är även läckert att skapa en ”nyttoplantering” i en eller ett par av amplarna. Blanda exempelvis olika sorters grönsaker och kryddväxter i samma ampel. För att få lite mera färg kan man stoppa i ett par krasseplantor. Även krassen är ätlig och mycket dekorativ i sallader.

Våga blanda ätliga växter med blommor, så kan du få så här läckra rabatter. En ampel med bl a sallat och timjan, är också ett exempel på annorlunda arrangemangTag med persiljan och salladen till landet

Grönsaker i balkonglådor, urnor och trä-spannar är också trevligt. Placera gärna något kärl med ätliga växter intill sittplatsen, då är det lätt och smidigt att få färska grönsaker på matbordet. Förvara gärna ett par planteringskärl med grönsaker på annan plats i trädgården och flytta fram dem när växterna börjar sina i det första. Persilja, sallat, gräslök och kanske någon kryddväxt som exempelvis citronmeliss, oregano, krusmynta eller timjan, kan vara en fin kombination.

Persilja tar ganska lång tid på sig att gro. För att få snabbare skörd kan man så lite persilja inomhus på våren. Så helst i en liten urna eller ett tråg och låt persiljan stå kvar i kärlet när du flyttar ut odlingarna till landet. Vill man ha tidig skörd av sallat, kan man även så lite frö inomhus för senare utplantering i trädgårdslandet eller i urnor och tråg.

Japaninspirerade wokgrönsaker

Det internationella köken har inspirerat svenska fröfirmor. Numera finns en mängd intressanta grönsaker att välja på. Bröderna Nelsons har exempelvis en spännande blandning av fem sorters japanska bladgrönsaker. De har många användningsområden som spenat, sallat, lätt kokta eller wokade.

Weibulls har flera intressanta växter från det orientaliska köket som ”Helig basilika” med smak som påminner om anis och mynta. Här finns också kinesisk kål ”Nagaoka” som används till sallader och wok samt en typ av sallatskål ”Pak choy”, som är bra att woka. Även Impecta har satsat på det asiatiska köket. I sortimentet finns bl.a. blad-amarant ”Calaloo Red” – kinesisk spenat med dekorativa röd- och grönbrokiga blad. Salladssenap, ”Green in Snow”, är en annan intressant bladgrönsak med mild, svagt kryddig smak. Den sistnämnda är speciellt lämpad för höst- och vinterskörd.

Glöm inte blommorna

Blommor ska man slösa med om man kan, för ingenting är så uppiggande som att titta på ljuvliga blommor och inandas dess dofter.

Tagetes, krasse och blomman för dagen är växter som relativt snabbt kommer upp ur jorden och en annan fördel är att de är ganska lättskötta. Även om man inte är utrustad med ”gröna fingrar” lyckas man oftast med de här växterna förutsett att man vattnar och gödslar dem förstås. En annan lättodlad och färgstark växt är palettblad. Den används ofta som krukväxt, men är minst lika användbar ute i lådor och urnor under sommarhalvåret. Växten odlas främst för bladens vackra färger och mönster. Bland fröföretaget Coops nyheter finns en sort av palettblad som heter ”Giant exhibition”. Sorten är både vacker och snabbväxande.
Finns det tillräckligt med odlingsyta vid sommarstället kan man unna sig en säng med snittblommor. Så exempelvis lejongap, aster, sommarrudbeckia, luktärt eller zinnia i låda inomhus för senare utplantering. Luktärt kan visserligen sås direkt på friland, men genom förodling en tid inomhus kommer de snabbare i blom. Glöm bara inte bort att ge plantorna stöd när de börjar växa.

Snabbväxande squash och solros

Om man är otålig och snabbt vill se resultat av sina odlarmödor är solros, squash och pumpa ”växtvärldens sprinters”. Redan efter en vecka kan plantorna vara decimeterhöga. Detta brukar inte minst uppskattas av barn, som gärna vill se att det händer någonting med deras fröer. Solrosor kan även sås direkt på växtplatsen utomhus, men genom att förkultivera dem inomhus får man dem att gå i blom snabbare. Varför inte fylla en rabatt med solrosor i olika höjder och färger? Här finns det massor att välja på. Sorter med små blommor och stora blommor.

Varianter med låga plantor på några decimeter, till jättehöga på upp emot fem meter. Solrosor finns i många färgnyanser i gult, orange, rött, cremefärgat såväl som flerfärgade sorter. Solrosorna är fantastiskt vackra i rabatterna, men de är minst lika dekorativa inomhus i vas. De låga, lite buskigare sorterna, passar utmärkt att odla i kruka eller urna.

Tips vid sådden

Läs på baksidan av fröpåsen när respektive sort bör sås.

– Se till att de sålådor du använder är ordentligt rengjorda.

– Använd såjord som är lite magrare.

– Fukta igenom jorden innan du sår, annars flyter fröna lätt omkring när du vattnar.

– Läs på fröpåsen vilket sådjup respektive sort kräver.

– Lägg på sålådans lock när fröna är på plats. Se till att det kommer in luft i minidrivhuset, annars bildas lätt mögel på jorden.

– Ställ lådan på ett varmt ställe.

– Håll jordytan fuktig hela tiden, men låt den inte bli genomvåt. Vattna helst med duschflaska.

– När fröna har grott ska sålådan stå ljust och gärna lite svalare.

– När plantorna är hanterbara och börjar trängas i lådan ska de planteras om i småkrukor. Använd då vanlig krukväxtjord som är mer näringsrik.

– När plantorna börjar sätta igång och växa efter omplantering är det dags att börja ge dem gödning.

Tips vid utplanteringen

Plantorna som har förkultiverats inomhus behöver en långsam tillvänjning till utomhusklimatet. Undvik att placera dem i blåsiga, kalla eller starkt soliga lägen. Helst ska de bara stå ute någon timme om dagen i början, för att sedan successivt öka på tiden innan de planteras ut för gott. Om det inte är möjligt kan man täcka plantorna med fiberduk som skyddar dem mot stark sol och även mot svala nätter. Försäkra dig om att frostnätterna är över innan de små plantorna lämnas kvar utomhus.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar