Annons
Vi hjälper varandra. Lena Truedsson, Anna-Lena Löfvenberg, Stina Abenius, Ann Sundman Brott och Maria Tjärnlund krattar löv tillsammans.
Vi hjälper varandra. Lena Truedsson, Anna-Lena Löfvenberg, Stina Abenius, Ann Sundman Brott och Maria Tjärnlund krattar löv tillsammans. Foto: Victor Brott/Fotojournalisten

Vi hjälper varandra i trädgården!

Kompost och sopsortering

Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius tröttnade på alla lååånga trädgårdsprojekt. Hon bjöd in sina kompisar på fixardag. Nu har det blivit en hjälpstafett som denna söndag  är hos grannen Anna-Lena.

Annons

Jag har en stor tomt. Och jag får ibland stora planer för den. Därför har jag trädgårdsland, flera breda perennrabatter, fruktträd, buskpion. Dessutom finns det en mängd stora ekar på tomten som varje år ger cirka 100 lövsäckar. Minst.

För ett par år sedan var det dags att gräva om stora perennrabatten och dela plantor. Det kändes oöverstigligt. Därför bjöd jag in mina grannvänner (Lena Truedsson, Anna-Lena Löfvenberg, Ann Sundman Brott och Maria Tjärnlund). Dealen var: Hjälper ni mig några timmar i dag hjälper jag er med samma timinsats. På en halvdag var vi klara med all-tihop, samtidigt hade vi hunnit prata med varandra! En klart bra deal!
Sedan dess har vi fortsatt. Några timmars trädgårdsarbete först och sedan lunch är vad som ingår. En gång om året i varje trädgård brukar räcka.
Förra gången vi sågs var hemma hos Lena med alla hennes buskar i slänten som behövde beskäras.

I dag är vi hos Anna-Lena och krattar löv. Hon har också en massa ekar som skulle täcka gräsmattan med en kletig lövmatta varje år om hon inte räfsade undan dem. Vi har tagit med oss handskar och räfsor och börjar dagen med kaffe.

– Det bästa är att man får resultat så snabbt! säger Anna-Lena som har några påbörjade högar här och var på tomten.

Vi krattar på i några timmar med avbrott för broccolisoppa med ostsmörgås. Vin brukar också ingå i trädgårdsdagen och det gör det även i dag. Vi hinner avverka dramatisk letning efter Lenas glasögon som åkt ner i en lövpåse, allmänt skvaller om våra barn och andra där vi bor. Lagom till solen börjar sjunka är det dags att åka hem. Då är nästan alla löv ihopräfsade – något som skulle ha hängt över  Anna-Lenas helger som ett tråkigt måste  i flera veckor annars.

–Det måste kännas relativt enkelt och snabbt, säger Lena. Helgen har så många andra saker man ska hinna med.
Vi i Villas chefredaktör är ständigt i tjänst i villavardagen.

Tips för lyckad hjälpstafett

1. Kör max 2 gånger per år hos varje och var inte för många. Ingen vill ha för många helger uppbokade.

2. Begränsa tiden till 4-5 timmar, annars känns det som om det tar för lång tid och alla tröttnar.

3. Den som bjuder in bestämmer projekt. Det behöver inte bara vara trädgårdsprojekt, men de tar ofta lång tid.

4. Enkel lunch och fika gör dagen festligare.

5. Ha projekt där ni kan arbeta bredvid varandra, annars kan ni inte prata!


Minsta deltagaren Paola med mamma Maria.

Annons

Tips på projekt:

 Räfsa löv
 Rensa trädgårdsland
 Beskära träd och buskar
 Vårrensa i rabatterna
 Städa och slänga i garaget
 Plantera om krukväxterna
 Tvätta och olja utemöblerna
 Putsa fönster

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
27 mars 2012

0 Kommentarer

0

Stor kompostguide: Allt du behöver veta om att kompostera

Att kompostera har många fördelar, det är bra för miljön och du sparar pengar på köpet. Men hur fungerar en kompost och vad kan jag lägga på komposten?...

2

Minska risken för vildsvin i trägården

Vildsvin är vanligtvis mycket skygga djur, men nattetid kan söka sig till våra villaträdgårdar för att böka jorden i jakt på föda – till mångas stora...

3

Förenkla din sopsortering

Vill du återvinna dina sopor men tycker det är svårt att hitta bra ­förvaring? Vi har hittat några fiffiga lösningar som gör sorteringen enklare.

0

Många frågetecken kring sopor

Sverige är ett föregångsland när det gäller sophantering. Det är en komplicerad apparat och hur framtidens soptunnor kommer att se ut kan vi bara fantis...

0

Rätt sopa på rätt plats

Semestertider betyder att tusentals svenskar under några veckor byter bostadsort. Men i och med semesterflytten uppstår ofta praktiska frågor. Var ska...

3

Snyggt i komposthörnan

Det ligger i tiden att man bör ta hand om sitt eget skräp. Och vill man verkligen göra det ordentligt så är kompostering en måstegrej. Här får du lite...

0

Källsorterad ketchupflaska kan bli kruka

Källsorterar du? Vi pantar gärna flaskor och burkar, och glas och papper är vi bra på att lämna till återvinningen. Men metall- och plastförpackningar...

2

Kompostlycka

Kompostera - och minska växthuseffekten! Redan försökt men kört fast? Vi hjälper dig att lyckas med komposten.

1

Sopigt värre!

Det är klimatsmart att slänga så lite som möjligt. Men ändå. Slänger gör vi. Då är det skönt att veta att det mesta kan återvinnas!

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons