Annons

Sortera mera

Kompost och sopsortering

Snabba tips för en bättre sopsortering hemma kommer här.

Annons

Alla vill vi väl att miljön ska må bra. Och visst vet vi att man helst ska källsortera sitt avfall så mycket som möjligt. Men i en stressad vardag och kanske trångt i kök och förråd är det inte alltid så lätt att få rent samvete. Vi hjälper dig.

I snitt producerar vi i Sverige 250 kilo hushållsavfall per person och år. Förr lagrade man allt på tippar som växte och växte. Idag ansvarar de som producerar och de som säljer varor för att förpackningsavfallet tas om hand. Sopor som sorterats kan antingen materialåtervinnas eller eldas upp och ge energi. Genom detta sparas naturresurser och man skonar miljön.

Av tidningar görs nytt tidningspapper, av kartong och wellpapp ny kartong och det begagnade glaset blir nya flaskor och burkar samt glasull. Mjölkpaket och sockerpåsar blir förpackningar på nytt och metallskrotet förvandlas till konservburkar, motordelar, armeringsjärn med mera. Av hårdplasten blir det bland annat parksoffor, bullerblank och bindemedel i asfalt. Att återvinna plast ger inte lika stora samhällsekonomiska vinster som att ta tillvara metaller. Men miljömässigt är det ändå det bästa alternativet visar en beräkning som gjorts av Chalmers Industriteknik i Göteborg.

Olika i kommunerna

Hushållsavfallet sorteras i fraktionerna hård plast (t.ex flaskor och dunkar), mjuk plast (t.ex. bärkassar och plastfolie), metall, glas och papper. De sopor som inte passar i någon av dessa, det så kallade restavfallet (blöjor, cigarettfimpar, hårt nedsmutsade förpackningar med mera), bränns upp och ger energi.

Från och med den 1 januari 2002 sorteras glödlampor som elavfall.
I vilken tunna man ska slänga vissa sopor kan variera från kommun till kommun. Ibland hör till exempel glödlamporna hemma i brännbart, ibland delar man ut särskilda kärl för elprodukter. Ibland räknas kaffefiltren som komposterbart material ibland som sopor och så vidare. Det är inte alltid lätt att gissa sig till vad som är rätt, är det till exempel självklart för alla att kattsand, porslin och grova köttben hör hemma i tunnan för brännbart? Har du flyttat till en ny kommun kan det vara klokt att kolla upp vad som gäller.

Beställ gemensam hämtning

Villaägare som betalar för kommunal sophämtning får vanligtvis en eller två sopsäckar (den ena för kompost och den andra för övrigt avfall). För de som vill sortera i fler fraktioner men tycker det är jobbigt med frakten till avfallsbehållarna i köpcentrat eller kommunens återvinningscentral finns möjlighet att abonnera på utökad hämtning. I Rasbo utanför Uppsala har till exempel 20-25 villaägare gått samman om sopbehållare för plåt och plast. De är på vardera 600 liter och töms två gånger per månad (av Ragn-Sells). Kostnaden ligger på 765 kronor per år och kärl, det vill säga 60-75 kronor per år och hushåll.

Vilket sorteringssystem passar dig?

De flesta har väl någon slags sopsortering i diskbänksskåpet. Så länge man bara sorterar till exempel papper och glasburkar räcker det med ett par hinkar eller kassar, men ska man även skilja ut metall, pappersförpackningar och hårdplast kan det bli trångt. I det läget kan de specialdesignade sopsorteringssystem som finns att köpa vara ett alternativ.

Vilken modell du väljer beror på hur mycket du tycker att det ska få kosta samt hur stort utrymme som finns. De flesta system är konstruerade för att placeras i skåpet under diskbänken, antingen via ett fäste eller skena på dörren eller på en utdragsskena eller utdragsvagn på skåpbotten.

Det finns varianter med upp till sex kärl. För många är kanske tre - fyra en bra kompromiss, ett mindre med eller utan lock för komposten och ett par större för pappersförpackningar respektive metallavfall. Bor man i villa är det oftast inga problem att förvara tidningar, konservburkar, saft- och vinflaskor med mera någon annanstans.

Som synes varierar priserna kraftigt. För Ikeas Rationell, ett enkelt system med två kärl, får man betala 223 kronor medan Frankes Sorter 2 400 kronor. Samtliga system är med utdragsskena.

Annons

Väl värt att veta

Kontrollera detta innan du bestämmer dig för köp:

Att modellen ryms i diskbänksskåpet. Mät och lägg till några centimeter för säkerhets skull. Om du inte får plats med det system som du absolut vill ha kanske du kan placera det i ett annat köksskåp.
Att arbetshöjden är bra. Är kärlen för lågt placerade är det svårare att till exempel skrapa matrester från skärbrädan ner i kompostkärlet.
att inte kärlen är så stora att de inte kan diskas under tappkranen i köket. De blir besvärligt om man måste gå till badrummet när det är dags för rengöring
Tänk på att utdragsvagnar kan vara jobbiga att rengöra eftersom de sitter långt ner och långt in i skåpen. Kanske passar ett dörr- eller sidohängt system bättre.
Är handtagen praktiska och robusta?
passar vanliga plastkassar i kärlen?
Om kompostkärlet har lock, är det lätt att få på och av? Och är det lätt åtkomligt och lätt att ta ut, det töms ju ofta.

Mer information hittar du på:

www.forpackningsinsamlingen.se

www.konsumentverket.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
11 december 2002

0 Kommentarer

0

Stor kompostguide: Allt du behöver veta om att kompostera

Att kompostera har många fördelar, det är bra för miljön och du sparar pengar på köpet. Men hur fungerar en kompost och vad kan jag lägga på komposten?...

0

Bygg ett snyggt skåp till ditt sopkärl

Har du tröttnat på att det första dina gäster ser på väg till ytterdörren är ett fult sopkärl? Snickra ihop ett skåp till kärlet så att det inte syns....

2

Minska risken för vildsvin i trägården

Vildsvin är vanligtvis mycket skygga djur, men nattetid kan söka sig till våra villaträdgårdar för att böka jorden i jakt på föda – till mångas stora...

3

Förenkla din sopsortering

Vill du återvinna dina sopor men tycker det är svårt att hitta bra ­förvaring? Vi har hittat några fiffiga lösningar som gör sorteringen enklare.

0

Många frågetecken kring sopor

Sverige är ett föregångsland när det gäller sophantering. Det är en komplicerad apparat och hur framtidens soptunnor kommer att se ut kan vi bara fantis...

1

Vilket sorteringssystem passar dig?

Ordning och reda bland soporna! Javisst går det - här visar vi olika sopsorteringssystem som hjälper dig.

0

Lysrör ska återvinnas - så tänk på var du slänger dem

Lysrör använder vi väl främst i kök och badrum hemma och då och då har de tjänat ut och måste bytas.

0

Vi hjälper varandra i trädgården!

Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius tröttnade på alla lååånga trädgårdsprojekt. Hon bjöd in sina kompisar på fixardag. Nu har det blivit en hjälpstaf...

2

Kompostlycka

Kompostera - och minska växthuseffekten! Redan försökt men kört fast? Vi hjälper dig att lyckas med komposten.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons