Sortera mera

Kompost och sopsortering

Snabba tips för en bättre sopsortering hemma kommer här.

Alla vill vi väl att miljön ska må bra. Och visst vet vi att man helst ska källsortera sitt avfall så mycket som möjligt. Men i en stressad vardag och kanske trångt i kök och förråd är det inte alltid så lätt att få rent samvete. Vi hjälper dig.

I snitt producerar vi i Sverige 250 kilo hushållsavfall per person och år. Förr lagrade man allt på tippar som växte och växte. Idag ansvarar de som producerar och de som säljer varor för att förpackningsavfallet tas om hand. Sopor som sorterats kan antingen materialåtervinnas eller eldas upp och ge energi. Genom detta sparas naturresurser och man skonar miljön.

Av tidningar görs nytt tidningspapper, av kartong och wellpapp ny kartong och det begagnade glaset blir nya flaskor och burkar samt glasull. Mjölkpaket och sockerpåsar blir förpackningar på nytt och metallskrotet förvandlas till konservburkar, motordelar, armeringsjärn med mera. Av hårdplasten blir det bland annat parksoffor, bullerblank och bindemedel i asfalt. Att återvinna plast ger inte lika stora samhällsekonomiska vinster som att ta tillvara metaller. Men miljömässigt är det ändå det bästa alternativet visar en beräkning som gjorts av Chalmers Industriteknik i Göteborg.

Olika i kommunerna

Hushållsavfallet sorteras i fraktionerna hård plast (t.ex flaskor och dunkar), mjuk plast (t.ex. bärkassar och plastfolie), metall, glas och papper. De sopor som inte passar i någon av dessa, det så kallade restavfallet (blöjor, cigarettfimpar, hårt nedsmutsade förpackningar med mera), bränns upp och ger energi.

Från och med den 1 januari 2002 sorteras glödlampor som elavfall.
I vilken tunna man ska slänga vissa sopor kan variera från kommun till kommun. Ibland hör till exempel glödlamporna hemma i brännbart, ibland delar man ut särskilda kärl för elprodukter. Ibland räknas kaffefiltren som komposterbart material ibland som sopor och så vidare. Det är inte alltid lätt att gissa sig till vad som är rätt, är det till exempel självklart för alla att kattsand, porslin och grova köttben hör hemma i tunnan för brännbart? Har du flyttat till en ny kommun kan det vara klokt att kolla upp vad som gäller.

Beställ gemensam hämtning

Villaägare som betalar för kommunal sophämtning får vanligtvis en eller två sopsäckar (den ena för kompost och den andra för övrigt avfall). För de som vill sortera i fler fraktioner men tycker det är jobbigt med frakten till avfallsbehållarna i köpcentrat eller kommunens återvinningscentral finns möjlighet att abonnera på utökad hämtning. I Rasbo utanför Uppsala har till exempel 20-25 villaägare gått samman om sopbehållare för plåt och plast. De är på vardera 600 liter och töms två gånger per månad (av Ragn-Sells). Kostnaden ligger på 765 kronor per år och kärl, det vill säga 60-75 kronor per år och hushåll.

Vilket sorteringssystem passar dig?

De flesta har väl någon slags sopsortering i diskbänksskåpet. Så länge man bara sorterar till exempel papper och glasburkar räcker det med ett par hinkar eller kassar, men ska man även skilja ut metall, pappersförpackningar och hårdplast kan det bli trångt. I det läget kan de specialdesignade sopsorteringssystem som finns att köpa vara ett alternativ.

Vilken modell du väljer beror på hur mycket du tycker att det ska få kosta samt hur stort utrymme som finns. De flesta system är konstruerade för att placeras i skåpet under diskbänken, antingen via ett fäste eller skena på dörren eller på en utdragsskena eller utdragsvagn på skåpbotten.

Det finns varianter med upp till sex kärl. För många är kanske tre - fyra en bra kompromiss, ett mindre med eller utan lock för komposten och ett par större för pappersförpackningar respektive metallavfall. Bor man i villa är det oftast inga problem att förvara tidningar, konservburkar, saft- och vinflaskor med mera någon annanstans.

Som synes varierar priserna kraftigt. För Ikeas Rationell, ett enkelt system med två kärl, får man betala 223 kronor medan Frankes Sorter 2 400 kronor. Samtliga system är med utdragsskena.

Väl värt att veta

Kontrollera detta innan du bestämmer dig för köp:

Att modellen ryms i diskbänksskåpet. Mät och lägg till några centimeter för säkerhets skull. Om du inte får plats med det system som du absolut vill ha kanske du kan placera det i ett annat köksskåp.
Att arbetshöjden är bra. Är kärlen för lågt placerade är det svårare att till exempel skrapa matrester från skärbrädan ner i kompostkärlet.
att inte kärlen är så stora att de inte kan diskas under tappkranen i köket. De blir besvärligt om man måste gå till badrummet när det är dags för rengöring
Tänk på att utdragsvagnar kan vara jobbiga att rengöra eftersom de sitter långt ner och långt in i skåpen. Kanske passar ett dörr- eller sidohängt system bättre.
Är handtagen praktiska och robusta?
passar vanliga plastkassar i kärlen?
Om kompostkärlet har lock, är det lätt att få på och av? Och är det lätt åtkomligt och lätt att ta ut, det töms ju ofta.

Mer information hittar du på:

www.forpackningsinsamlingen.se

www.konsumentverket.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
11 december 2002
Mer om Kompost och sopsortering

Allt du behöver veta om kompostkvarnar

Kompost och sopsortering Kör du skytteltrafik till återvinningen med ditt trädgårdsavfall? Kompostkvarnen hjälper dig återvinna avfallet som gödning i trädgården. Här får du veta allt om kompostkvarnar. 

Medlems-
innehåll
Kolla var du kan återvinna dina prylar på din kommuns hemsida.

Så källsorterar du

Kompost och sopsortering Fönsterkuvert, tepåsar och värmeljus- hållare – Vi i Villa ger dig full koll på var du får slänga dina använda prylar.

Stor kompostguide: Allt du behöver veta om att kompostera

Kompost och sopsortering Att kompostera har många fördelar, det är bra för miljön och du sparar pengar på köpet. Men hur fungerar en kompost och vad kan jag lägga på komposten?...

Minska risken för vildsvin i trägården

Kompost och sopsortering Vildsvin är vanligtvis mycket skygga djur, men nattetid kan söka sig till våra villaträdgårdar för att böka jorden i jakt på föda – till mångas stora förtret!

Vilket sorteringssystem passar dig?

Kompost och sopsortering Ordning och reda bland soporna! Javisst går det - här visar vi olika sopsorteringssystem som hjälper dig.

Lysrör ska återvinnas - så tänk på var du slänger dem

Kompost och sopsortering Lysrör använder vi väl främst i kök och badrum hemma och då och då har de tjänat ut och måste bytas.

Komposten som prydnad

Kompost och sopsortering En egen kompost ger både fin matjord och bra miljösamvete. Med en trevlig utformning kan den till och med bli ett vackert blickfång.

Vi hjälper varandra i trädgården!

Kompost och sopsortering Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius tröttnade på alla lååånga trädgårdsprojekt. Hon bjöd in sina kompisar på fixardag. Nu har det blivit en hjälpstaf...

Sopigt värre!

Kompost och sopsortering Det är klimatsmart att slänga så lite som möjligt. Men ändå. Slänger gör vi. Då är det skönt att veta att det mesta kan återvinnas!

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.