Den vackraste komposten. En öppen välskött kompost med två fack, men det som gör det är kanske omgivningen med de böljande blommorna. Foto: Tomas Södergren.
Den vackraste komposten. En öppen välskött kompost med två fack, men det som gör det är kanske omgivningen med de böljande blommorna. Foto: Tomas Södergren.

Snyggt i komposthörnan

Kompost och sopsortering

Det ligger i tiden att man bör ta hand om sitt eget skräp. Och vill man verkligen göra det ordentligt så är kompostering en måstegrej. Här får du lite tips på hur du piggar upp och förskönar din komposthörna.

Det ligger i tiden att sortera sina sopor, inte bara glas och batterier utan faktiskt ta tag i det där med kompostering. Låt det bli ett löfte i vår. Låt alla gamla matrester bli den finaste jorden, så slipper du släpa hem platssäckar med jord från trädgårdsbutiken. Det spar både du och miljön på.

Här delar vi ut goda råd men i synnerhet snygga lösningar. För om komposten är fin - då mår du bra och gillar att vara där och rota runt en stund.


Man kan välja mellan så kallad varmkompost eller trädgårdskompost. Här visar vi en enkel men snygg trädgårdskompost. Två vanliga träfack som organiserar det oorganiserade. Ritning och material finns på Beijers byggvaruhus.


Fint planterinsgbord är härligt att pigga upp komposthörnan med. Det är ju den goda egna jorden som gör att det ska växa så det knakar ur alla krukor! Trädgårdsliv.

Kompostera med finess

1. Placering. Det ska vara nära köksdörren, bara för att vara rent praktisk, det är ju då man använder den. Men det ska också helst vara nära trädgårdslandet. För det är ju dit det slutligen ska. Jorden, trädgårdens guld! Helst ska den också placeras i skugga, gärna vid lite träd och buskar. Att buskarnas rötter växer in i komposten gör inget, det är nästan bara bra.

2. Behållare eller inte? Allt organiskt material förmultnar förr eller senare i naturen - frågan är bara när. I en kompost får nedbrytningsprocessen hjälp på traven. Det finns två typer av trädgårdskomposter: trädgårdskomposter utan isolering och varmkomposter med isolering. En så kallad varmkompost är bra därför att det gör komposteringssäsongen längre. Den gör det möjligt att kompostera till köksavfall hela året!

3. Öppen kompost. En så kallad trädgårdskompost som sköts om passar kanske bättre i trädgården, det är ett naturligt inslag. Men då ska den också skötas om. Lägg lite löv över om hösten så blir det vackert.

4. Kombinera med blommor. Komposten är ändå en slags smutshög, det går inte att förneka hur mycket man än älskar trädgård och jord. Men man kan göra den vacker. Plantera krasse i den - krasse växer i vad som helst hur lätt som helst. Eller plantera vackra högvuxna blomster runt om som liksom bäddar in den i färg.

5. Skapa en trevlig plats. Många väljer att anlägga komposten i närheten av ett förråd i trädgården. Lite i skymundan, lite avskärmat bakom en knut. Passa på att utnyttja väggen till att verkligen skapa en oas i det dolda. På förrådsväggen kan du fästa enkla hyllor av trä, här förvarar du gamla naggade krukor som kan vara både dekoration och komma till pass när det ska planteras. Här kan du också ha ett riktigt planteringsbord, med plats för jord och verktyg. Då blir komposten inte bara en hörna du vill dölja utan en plats du också vill vara på.


Blommar sommaren lång.
Vacker klätterväxt med massor av gula blommor på sommaren, täcker snabbt staket etc. om den får något att klättra på. Blomningstid juni till september. Höjd, cirka 45-60 cm. Såtid: feb-juni. Odlingsråd: Så på våren 6mm djupt i fin såjord. Se till att jorden är fuktig men inte blöt och placera i plastpåse eller miniväxthus tills fröna har grott, vanligen 10-15 dagar vid 13-18 grader. Krasse, fjärlis, Canary Creeper. Pris 23:90 kronor. Frö med Posten.


Krasse med färg. Denna oerhört mångsidiga klättrande indiankrasse, uppträder i en imponerande färgskala, kombinerad med ett vackert grön- och krämbrokigt bladverk. Höjd: 120-180 cm. Såtid: mars-maj. Blomningstid: juli-sept. Krasse, indian, Jewels of Africa. Pris 28:90 kronor. Frö med Posten.


Varmkompost. Komposten är skadedjurstät, isolerad och med ventilerad botten. Tillverkad av återvunnen termoplast, UV-stabil för utomhusbruk. Vikt: 20 kg. Volym: 375 liter. Pris cirka 1 495 kronor. Green Line Maste


Låt din soptunna blomma! Ofta står soptunnan i närheten av komposten – låt inte den förfula din nya blomstrande omgivning. Gör den till en del av den istället. Soptunnan kläs lätt med ett självhäftande, dekorativt vinylöverdrag som är väder-, sol- och vattentåligt. Rose Floribunda 001, Cover Company. Pris cirka 269 kronor

Det här kan komposteras:

 • färskt och visset trädgårdsavfall, inklusive grenar och kvistar 
 • blommor 
 • gräsklipp 
 • hushållspapper i små mängder (som inte har använts för att suga upp skadliga ämnen) 
 • plastfria blöjor i små mängder 
 • kattsand 
 • skal från frukter, rotfrukter och grönsaker 
 • bröd 
 • kaffe- och tesump 
 • fisk, kyckling och kött
 • äggskal

Men lägg inte det här i din kompost:

 • plastöverdraget papper 
 • miljöfarligt avfall, som t ex batterier och målarfärg 
 • glas 
 • fimpar 
 • aska 
 • kalk


Av pallkragar kan du bygga drivbänkar
men de fungera också som behållare för trädgårdskomposten. Ställ flera på varandra för att få en högre kant. Beslag och virke av hög kvalitet. Miljöanpassade med lång livslängd. Samtliga modeller 200 mm höga. Nytillverkad. Obehandlad 800x1200 mm, 159 kronor. Rödfärgad 800x1200 mm, 179 kronor. Lantmännen Granngården.


 

Att sköta om komposten innebär att man måste veva runt ibland. Här en smart temperaturkänslg luckringsstav stav som känner av om kompostprocessen är igång. 149 kr. Lantmännen Granngården.

Köpinformation:

Frö med posten, www.fromedposten.se
Inreda, www.inreda.com
Lantmännen Granngården, www.granngarden.se
Trädgårdsliv, www.tradgardsliv.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
19 mars 2008
 
Mer om Kompost och sopsortering

Allt du behöver veta om kompostkvarnar

Kompost och sopsortering Kör du skytteltrafik till återvinningen med ditt trädgårdsavfall? Kompostkvarnen hjälper dig återvinna avfallet som gödning i trädgården. Här får du veta allt om kompostkvarnar. 

Medlems-
innehåll
Kolla var du kan återvinna dina prylar på din kommuns hemsida.

Så källsorterar du

Kompost och sopsortering Fönsterkuvert, tepåsar och värmeljus- hållare – Vi i Villa ger dig full koll på var du får slänga dina använda prylar.

Stor kompostguide: Allt du behöver veta om att kompostera

Kompost och sopsortering Att kompostera har många fördelar, det är bra för miljön och du sparar pengar på köpet. Men hur fungerar en kompost och vad kan jag lägga på komposten?...

Minska risken för vildsvin i trägården

Kompost och sopsortering Vildsvin är vanligtvis mycket skygga djur, men nattetid kan söka sig till våra villaträdgårdar för att böka jorden i jakt på föda – till mångas stora förtret!

Sortera mera

Kompost och sopsortering Snabba tips för en bättre sopsortering hemma kommer här.

Vilket sorteringssystem passar dig?

Kompost och sopsortering Ordning och reda bland soporna! Javisst går det - här visar vi olika sopsorteringssystem som hjälper dig.

Lysrör ska återvinnas - så tänk på var du slänger dem

Kompost och sopsortering Lysrör använder vi väl främst i kök och badrum hemma och då och då har de tjänat ut och måste bytas.

Vi hjälper varandra i trädgården!

Kompost och sopsortering Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius tröttnade på alla lååånga trädgårdsprojekt. Hon bjöd in sina kompisar på fixardag. Nu har det blivit en hjälpstaf...

Sopigt värre!

Kompost och sopsortering Det är klimatsmart att slänga så lite som möjligt. Men ändå. Slänger gör vi. Då är det skönt att veta att det mesta kan återvinnas!

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.