Annons
Den vackraste komposten. En öppen välskött kompost med två fack, men det som gör det är kanske omgivningen med de böljande blommorna. Foto: Tomas Södergren.
Den vackraste komposten. En öppen välskött kompost med två fack, men det som gör det är kanske omgivningen med de böljande blommorna. Foto: Tomas Södergren.

Snyggt i komposthörnan

Kompost och sopsortering

Det ligger i tiden att man bör ta hand om sitt eget skräp. Och vill man verkligen göra det ordentligt så är kompostering en måstegrej. Här får du lite tips på hur du piggar upp och förskönar din komposthörna.

Annons

Det ligger i tiden att sortera sina sopor, inte bara glas och batterier utan faktiskt ta tag i det där med kompostering. Låt det bli ett löfte i vår. Låt alla gamla matrester bli den finaste jorden, så slipper du släpa hem platssäckar med jord från trädgårdsbutiken. Det spar både du och miljön på.

Här delar vi ut goda råd men i synnerhet snygga lösningar. För om komposten är fin - då mår du bra och gillar att vara där och rota runt en stund.


Man kan välja mellan så kallad varmkompost eller trädgårdskompost. Här visar vi en enkel men snygg trädgårdskompost. Två vanliga träfack som organiserar det oorganiserade. Ritning och material finns på Beijers byggvaruhus.


Fint planterinsgbord är härligt att pigga upp komposthörnan med. Det är ju den goda egna jorden som gör att det ska växa så det knakar ur alla krukor! Trädgårdsliv.

Kompostera med finess

1. Placering. Det ska vara nära köksdörren, bara för att vara rent praktisk, det är ju då man använder den. Men det ska också helst vara nära trädgårdslandet. För det är ju dit det slutligen ska. Jorden, trädgårdens guld! Helst ska den också placeras i skugga, gärna vid lite träd och buskar. Att buskarnas rötter växer in i komposten gör inget, det är nästan bara bra.

2. Behållare eller inte? Allt organiskt material förmultnar förr eller senare i naturen - frågan är bara när. I en kompost får nedbrytningsprocessen hjälp på traven. Det finns två typer av trädgårdskomposter: trädgårdskomposter utan isolering och varmkomposter med isolering. En så kallad varmkompost är bra därför att det gör komposteringssäsongen längre. Den gör det möjligt att kompostera till köksavfall hela året!

3. Öppen kompost. En så kallad trädgårdskompost som sköts om passar kanske bättre i trädgården, det är ett naturligt inslag. Men då ska den också skötas om. Lägg lite löv över om hösten så blir det vackert.

4. Kombinera med blommor. Komposten är ändå en slags smutshög, det går inte att förneka hur mycket man än älskar trädgård och jord. Men man kan göra den vacker. Plantera krasse i den - krasse växer i vad som helst hur lätt som helst. Eller plantera vackra högvuxna blomster runt om som liksom bäddar in den i färg.

5. Skapa en trevlig plats. Många väljer att anlägga komposten i närheten av ett förråd i trädgården. Lite i skymundan, lite avskärmat bakom en knut. Passa på att utnyttja väggen till att verkligen skapa en oas i det dolda. På förrådsväggen kan du fästa enkla hyllor av trä, här förvarar du gamla naggade krukor som kan vara både dekoration och komma till pass när det ska planteras. Här kan du också ha ett riktigt planteringsbord, med plats för jord och verktyg. Då blir komposten inte bara en hörna du vill dölja utan en plats du också vill vara på.


Blommar sommaren lång.
Vacker klätterväxt med massor av gula blommor på sommaren, täcker snabbt staket etc. om den får något att klättra på. Blomningstid juni till september. Höjd, cirka 45-60 cm. Såtid: feb-juni. Odlingsråd: Så på våren 6mm djupt i fin såjord. Se till att jorden är fuktig men inte blöt och placera i plastpåse eller miniväxthus tills fröna har grott, vanligen 10-15 dagar vid 13-18 grader. Krasse, fjärlis, Canary Creeper. Pris 23:90 kronor. Frö med Posten.


Krasse med färg. Denna oerhört mångsidiga klättrande indiankrasse, uppträder i en imponerande färgskala, kombinerad med ett vackert grön- och krämbrokigt bladverk. Höjd: 120-180 cm. Såtid: mars-maj. Blomningstid: juli-sept. Krasse, indian, Jewels of Africa. Pris 28:90 kronor. Frö med Posten.


Varmkompost. Komposten är skadedjurstät, isolerad och med ventilerad botten. Tillverkad av återvunnen termoplast, UV-stabil för utomhusbruk. Vikt: 20 kg. Volym: 375 liter. Pris cirka 1 495 kronor. Green Line Maste

Annons


Låt din soptunna blomma! Ofta står soptunnan i närheten av komposten – låt inte den förfula din nya blomstrande omgivning. Gör den till en del av den istället. Soptunnan kläs lätt med ett självhäftande, dekorativt vinylöverdrag som är väder-, sol- och vattentåligt. Rose Floribunda 001, Cover Company. Pris cirka 269 kronor

Det här kan komposteras:

 • färskt och visset trädgårdsavfall, inklusive grenar och kvistar 
 • blommor 
 • gräsklipp 
 • hushållspapper i små mängder (som inte har använts för att suga upp skadliga ämnen) 
 • plastfria blöjor i små mängder 
 • kattsand 
 • skal från frukter, rotfrukter och grönsaker 
 • bröd 
 • kaffe- och tesump 
 • fisk, kyckling och kött
 • äggskal

Men lägg inte det här i din kompost:

 • plastöverdraget papper 
 • miljöfarligt avfall, som t ex batterier och målarfärg 
 • glas 
 • fimpar 
 • aska 
 • kalk


Av pallkragar kan du bygga drivbänkar
men de fungera också som behållare för trädgårdskomposten. Ställ flera på varandra för att få en högre kant. Beslag och virke av hög kvalitet. Miljöanpassade med lång livslängd. Samtliga modeller 200 mm höga. Nytillverkad. Obehandlad 800x1200 mm, 159 kronor. Rödfärgad 800x1200 mm, 179 kronor. Lantmännen Granngården.


 

Att sköta om komposten innebär att man måste veva runt ibland. Här en smart temperaturkänslg luckringsstav stav som känner av om kompostprocessen är igång. 149 kr. Lantmännen Granngården.

Köpinformation:

Frö med posten, www.fromedposten.se
Inreda, www.inreda.com
Lantmännen Granngården, www.granngarden.se
Trädgårdsliv, www.tradgardsliv.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
19 mars 2008

3 Kommentarer

2008-04-17
Hamelnman
2008-04-18
hälsn karin
2012-05-30
Louise Petersson
0

Stor kompostguide: Allt du behöver veta om att kompostera

Att kompostera har många fördelar, det är bra för miljön och du sparar pengar på köpet. Men hur fungerar en kompost och vad kan jag lägga på komposten?...

0

Bygg ett snyggt skåp till ditt sopkärl

Har du tröttnat på att det första dina gäster ser på väg till ytterdörren är ett fult sopkärl? Snickra ihop ett skåp till kärlet så att det inte syns....

3

Förenkla din sopsortering

Vill du återvinna dina sopor men tycker det är svårt att hitta bra ­förvaring? Vi har hittat några fiffiga lösningar som gör sorteringen enklare.

0

Många frågetecken kring sopor

Sverige är ett föregångsland när det gäller sophantering. Det är en komplicerad apparat och hur framtidens soptunnor kommer att se ut kan vi bara fantis...

0

Sortera mera

Snabba tips för en bättre sopsortering hemma kommer här.

1

Vilket sorteringssystem passar dig?

Ordning och reda bland soporna! Javisst går det - här visar vi olika sopsorteringssystem som hjälper dig.

0

Lysrör ska återvinnas - så tänk på var du slänger dem

Lysrör använder vi väl främst i kök och badrum hemma och då och då har de tjänat ut och måste bytas.

0

Vi hjälper varandra i trädgården!

Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius tröttnade på alla lååånga trädgårdsprojekt. Hon bjöd in sina kompisar på fixardag. Nu har det blivit en hjälpstaf...

2

Kompostlycka

Kompostera - och minska växthuseffekten! Redan försökt men kört fast? Vi hjälper dig att lyckas med komposten.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons