Annons

Rätt sopa på rätt plats

Kompost och sopsortering

Semestertider betyder att tusentals svenskar under några veckor byter bostadsort. Men i och med semesterflytten uppstår ofta praktiska frågor. Var ska du till exempel slänga dina sopor? Vi vet!

Annons


Släng ditt skräp på rätt ställe i sommar! Foto: FTI

Visst är det härligt att åka iväg till en hyrd stuga någonstans i Sverige, eller kanske bo på en båt några veckor under sommaren, men det är inte alltid så lätt att veta var du ska göra av allt skräp som du samlar på dig. Regler kring återvinning och sopsortering kan skilja en hel del mellan kommuner - därför är det viktigt att kolla upp vad som gäller i just din tillfälliga bostadskommun.

Det som blir över när du sorterat bort återvinningsbart eller farligt avfall, samt det som kan komposteras slänger du i soptunnan. Tänk på att tunnan kanske inte töms lika ofta som på din hemort. Återvinn och kompostera därför så mycket du kan och undvik att lämna soporna bredvid soptunnan eller att åka iväg till allmänna campingplatser för att slänga dina sopor. Det blir både trevligare för dig själv och dina grannar, samt för miljön!

Återvinningsstationer för tidningar, papper, glas-, metall- och platsförpackningar hittar du på din kommuns hemsida eller på Förpacknings- och Tidningsinsamlingens hemsida, www.ftiab.se. Om du behöver lämna annat avfall, till exempel grovsopor efter en renovering, behöver du en återvinnings- eller miljöcentral. På sopor.nu kan du söka på din kommun och ledas vidare till deras hemsidor där du hittar information om både återvinningsstationer och större anläggningar. Hemsidan är ett samarbete mellan Naturvårdsverket, El-kretsen, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen samt Avfall Sverige.

Sopsortera så här!

 1. Rengör produkterna du ska återvinna.
 2. Separera dem så mycket du kan om de består av olika material.
 3. Platta till dem för att spara utrymme.
 4. Sortera dem vid återvinningsstationen.

Vad är vad

 • Hårda platsförpackningar: Burkar, dunkar, små hinkar, flaskor.
 • Mjuka plastförpackningar: Plastpåsar, bärkassar, refillpaket, plastfolie- och film, plasttuber, innerpåsar. Observera att du antingen sorterar mjuka förpackningar för sig eller tillsammans med hårda platsförpackning beroende på vilken kommun du bor i. Ta reda på vad som gäller hos dig på din kommuns hemsida.
 • Pappersförpackningar: mjölk- och juiceförpackningar, pastapaket, flingpaket sockerpåsar, hundmatsäckar, bärkassar, presentpapper, wellpack till möbler, omslag till bokklubbsböcker.
 • Metallförpackningar: Konservburkar, sprayburkar, tuber, kapsyler, lock, värmeljushållare, målarburkar, aluminiumfolie och formar.
 • Glasförpackningar: Flaskor och burkar, vin- och spritflaskor. Sortera färgat och ofärgat glas för sig.
 • Tidningar/returpapper: Dags- och veckotidning, magasin, reklamblad, kataloger, broschyrer, skriv/ritpapper.

Övrigt

 • Möbler, trädgårdsavfall, kemikalier, färgrester, el-avfall: Lämnas till en miljö- eller återvinningscentral. I vissa kommuner ansvarar kommunen för att en del av detta avfall hämtas hemma hos dig. 
 • Kyl- och frys: Din kommun har ansvar för att transportera bort detta.
 • Läkemedel/mediciner: Lämnas in till Apoteket som tar emot både överblivna och gamla läkemedel/mediciner.

Källa: FTI och sopor.nu

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
17 juni 2008

0 Kommentarer

0

Stor kompostguide: Allt du behöver veta om att kompostera

Att kompostera har många fördelar, det är bra för miljön och du sparar pengar på köpet. Men hur fungerar en kompost och vad kan jag lägga på komposten?...

2

Minska risken för vildsvin i trägården

Vildsvin är vanligtvis mycket skygga djur, men nattetid kan söka sig till våra villaträdgårdar för att böka jorden i jakt på föda – till mångas stora...

3

Förenkla din sopsortering

Vill du återvinna dina sopor men tycker det är svårt att hitta bra ­förvaring? Vi har hittat några fiffiga lösningar som gör sorteringen enklare.

0

Många frågetecken kring sopor

Sverige är ett föregångsland när det gäller sophantering. Det är en komplicerad apparat och hur framtidens soptunnor kommer att se ut kan vi bara fantis...

3

Snyggt i komposthörnan

Det ligger i tiden att man bör ta hand om sitt eget skräp. Och vill man verkligen göra det ordentligt så är kompostering en måstegrej. Här får du lite...

0

Källsorterad ketchupflaska kan bli kruka

Källsorterar du? Vi pantar gärna flaskor och burkar, och glas och papper är vi bra på att lämna till återvinningen. Men metall- och plastförpackningar...

0

Vi hjälper varandra i trädgården!

Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius tröttnade på alla lååånga trädgårdsprojekt. Hon bjöd in sina kompisar på fixardag. Nu har det blivit en hjälpstaf...

2

Kompostlycka

Kompostera - och minska växthuseffekten! Redan försökt men kört fast? Vi hjälper dig att lyckas med komposten.

1

Sopigt värre!

Det är klimatsmart att slänga så lite som möjligt. Men ändå. Slänger gör vi. Då är det skönt att veta att det mesta kan återvinnas!

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons