Rätt sopa på rätt plats

Semestertider betyder att tusentals svenskar under några veckor byter bostadsort. Men i och med semesterflytten uppstår ofta praktiska frågor. Var ska du till exempel slänga dina sopor? Vi vet!

återvinning


Visst är det härligt att åka iväg till en hyrd stuga någonstans i Sverige, eller kanske bo på en båt några veckor under sommaren, men det är inte alltid så lätt att veta var du ska göra av allt skräp som du samlar på dig. Regler kring återvinning och sopsortering kan skilja en hel del mellan kommuner – därför är det viktigt att kolla upp vad som gäller i just din tillfälliga bostadskommun.

Det som blir över när du sorterat bort återvinningsbart eller farligt avfall, samt det som kan komposteras slänger du i soptunnan. Tänk på att tunnan kanske inte töms lika ofta som på din hemort. Återvinn och kompostera därför så mycket du kan och undvik att lämna soporna bredvid soptunnan eller att åka iväg till allmänna campingplatser för att slänga dina sopor. Det blir både trevligare för dig själv och dina grannar, samt för miljön!

Återvinningsstationer för tidningar, papper, glas-, metall- och platsförpackningar hittar du på din kommuns hemsida eller på Förpacknings- och Tidningsinsamlingens hemsida, www.ftiab.se. Om du behöver lämna annat avfall, till exempel grovsopor efter en renovering, behöver du en återvinnings- eller miljöcentral. På sopor.nu kan du söka på din kommun och ledas vidare till deras hemsidor där du hittar information om både återvinningsstationer och större anläggningar. Hemsidan är ett samarbete mellan Naturvårdsverket, El-kretsen, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen samt Avfall Sverige.

Släng ditt skräp på rätt ställe i sommar! Foto: FTI

Sopsortera så här!

  1. Rengör produkterna du ska återvinna.
  2. Separera dem så mycket du kan om de består av olika material.
  3. Platta till dem för att spara utrymme.
  4. Sortera dem vid återvinningsstationen.

Vad är vad

  • Hårda platsförpackningar: Burkar, dunkar, små hinkar, flaskor.
  • Mjuka plastförpackningar: Plastpåsar, bärkassar, refillpaket, plastfolie- och film, plasttuber, innerpåsar. Observera att du antingen sorterar mjuka förpackningar för sig eller tillsammans med hårda platsförpackning beroende på vilken kommun du bor i. Ta reda på vad som gäller hos dig på din kommuns hemsida.
  • Pappersförpackningar: mjölk- och juiceförpackningar, pastapaket, flingpaket sockerpåsar, hundmatsäckar, bärkassar, presentpapper, wellpack till möbler, omslag till bokklubbsböcker.
  • Metallförpackningar: Konservburkar, sprayburkar, tuber, kapsyler, lock, värmeljushållare, målarburkar, aluminiumfolie och formar.
  • Glasförpackningar: Flaskor och burkar, vin- och spritflaskor. Sortera färgat och ofärgat glas för sig.
  • Tidningar/returpapper: Dags- och veckotidning, magasin, reklamblad, kataloger, broschyrer, skriv/ritpapper.

Övrigt

  • Möbler, trädgårdsavfall, kemikalier, färgrester, el-avfall: Lämnas till en miljö- eller återvinningscentral. I vissa kommuner ansvarar kommunen för att en del av detta avfall hämtas hemma hos dig.
  • Kyl- och frys: Din kommun har ansvar för att transportera bort detta.
  • Läkemedel/mediciner: Lämnas in till Apoteket som tar emot både överblivna och gamla läkemedel/mediciner.

Källa: FTI och sopor.nu

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar