Annons

Lysrör ska återvinnas - så tänk på var du slänger dem

Kompost och sopsortering

Lysrör använder vi väl främst i kök och badrum hemma och då och då har de tjänat ut och måste bytas.

Annons

Lysrör använder vi väl främst i kök och badrum hemma och då och då har de tjänat ut och måste bytas. Men har du tänkt på vad som händer med de du slänger? Och var slänger du dem?

Av 18 miljoner varje år försålda lysrör återvinns bara sju miljoner. Resten hamnar i bästa fall på soptippen. Men de innehåller kvicksilverpulver, partiklar som lätt kan komma ut i naturen. En matsked kvicksilver kan förorena en medelstor sjö!


Hamnar lysrören på tippen är det stor risk att kvicksilverpulvret i dem rinner rakt ut i naturen.

Christer Forsgren, teknik- och miljöchef på Sydkraft SAKAB i Kumla, uppskattar att 100 - 150 kilo kvicksilver årligen försvinner från tipparna. Kvicksilver ska helst slutförvaras, inte återvinnas, och helst försvinna helt från marknaden. Men fullt så enkelt är det inte, för ännu finns det producenter som är beroende av kvicksilver, eftersom det ännu inte finns något bra alternativ. Lysrören är ett sådant exempel.

Fisken drabbas

Kvicksilver är en tungmetall som lagras i näringskedjan, och ger därför problem på lång sikt om det kommer ut i naturen. Vi har väl alla hört varningarna för att äta alltför mycket insjöfisk, som lätt samlar på sig kvicksilver nog att passera gränsen för vad som är hälsosamt att äta.


Så här ser det ut när man tar emot lysrör på en återvinningsanläggning i Jönköping.

Nya regler om producentansvar

Varje lysrör innehåller mellan tre och hundra milligram kvicksilver. Om ingen tar hand om 11 000 000 sådana varje år är risken stor att mycket av kvicksilverinnehållet hamnar där det i slutändan kan skada oss. Men 1 juli i år ändrades reglerna, och det så kallade producentansvaret började gälla. Det betyder att tillverkarna nu har ansvaret hela vägen från produktion till återvinning.

- Producenterna får ansvaret för insamlingen, vilket nog kommer att betyda mer återvinning och mindre deponering, säger Christer Forsgren , som hoppas att återvinningen nu sätter fart. Men den kostar mycket mer - att deponera kostar cirka 20 öre per lysrör, återvinning två kronor. Han är inte säker på att folk är beredda på att betala för merkostnaden.

Ny naturvårdskampanj på gång

Egentligen är det vi som använder lysrören det hänger på. Vi måste göra vårt, så att förbrukade lysrör blir omhändertagna på rätt sätt. Därför arbetar Naturvårdsverket nu på med ett stort projekt, som går ut på att vi ska ändra våra attityder till återvinning av miljöfarligt avfall.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
28 september 2001

0 Kommentarer

0

Stor kompostguide: Allt du behöver veta om att kompostera

Att kompostera har många fördelar, det är bra för miljön och du sparar pengar på köpet. Men hur fungerar en kompost och vad kan jag lägga på komposten?...

2

Minska risken för vildsvin i trägården

Vildsvin är vanligtvis mycket skygga djur, men nattetid kan söka sig till våra villaträdgårdar för att böka jorden i jakt på föda – till mångas stora...

3

Förenkla din sopsortering

Vill du återvinna dina sopor men tycker det är svårt att hitta bra ­förvaring? Vi har hittat några fiffiga lösningar som gör sorteringen enklare.

0

Många frågetecken kring sopor

Sverige är ett föregångsland när det gäller sophantering. Det är en komplicerad apparat och hur framtidens soptunnor kommer att se ut kan vi bara fantis...

3

Snyggt i komposthörnan

Det ligger i tiden att man bör ta hand om sitt eget skräp. Och vill man verkligen göra det ordentligt så är kompostering en måstegrej. Här får du lite...

0

Källsorterad ketchupflaska kan bli kruka

Källsorterar du? Vi pantar gärna flaskor och burkar, och glas och papper är vi bra på att lämna till återvinningen. Men metall- och plastförpackningar...

0

Vi hjälper varandra i trädgården!

Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius tröttnade på alla lååånga trädgårdsprojekt. Hon bjöd in sina kompisar på fixardag. Nu har det blivit en hjälpstaf...

2

Kompostlycka

Kompostera - och minska växthuseffekten! Redan försökt men kört fast? Vi hjälper dig att lyckas med komposten.

1

Sopigt värre!

Det är klimatsmart att slänga så lite som möjligt. Men ändå. Slänger gör vi. Då är det skönt att veta att det mesta kan återvinnas!

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons