Lysrör ska återvinnas – så tänk på var du slänger dem

Lysrör använder vi väl främst i kök och badrum hemma och då och då har de tjänat ut och måste bytas.

lysrör


Lysrör använder vi väl främst i kök och badrum hemma och då och då har de tjänat ut och måste bytas. Men har du tänkt på vad som händer med de du slänger? Och var slänger du dem?

Av 18 miljoner varje år försålda lysrör återvinns bara sju miljoner. Resten hamnar i bästa fall på soptippen. Men de innehåller kvicksilverpulver, partiklar som lätt kan komma ut i naturen. En matsked kvicksilver kan förorena en medelstor sjö!

Hamnar lysrören på tippen är det stor risk att kvicksilverpulvret i dem rinner rakt ut i naturen.

Christer Forsgren, teknik- och miljöchef på Sydkraft SAKAB i Kumla, uppskattar att 100 – 150 kilo kvicksilver årligen försvinner från tipparna. Kvicksilver ska helst slutförvaras, inte återvinnas, och helst försvinna helt från marknaden. Men fullt så enkelt är det inte, för ännu finns det producenter som är beroende av kvicksilver, eftersom det ännu inte finns något bra alternativ. Lysrören är ett sådant exempel.

Fisken drabbas

Kvicksilver är en tungmetall som lagras i näringskedjan, och ger därför problem på lång sikt om det kommer ut i naturen. Vi har väl alla hört varningarna för att äta alltför mycket insjöfisk, som lätt samlar på sig kvicksilver nog att passera gränsen för vad som är hälsosamt att äta.

Så här ser det ut när man tar emot lysrör på en återvinningsanläggning i Jönköping.

Nya regler om producentansvar

Varje lysrör innehåller mellan tre och hundra milligram kvicksilver. Om ingen tar hand om 11 000 000 sådana varje år är risken stor att mycket av kvicksilverinnehållet hamnar där det i slutändan kan skada oss. Men 1 juli i år ändrades reglerna, och det så kallade producentansvaret började gälla. Det betyder att tillverkarna nu har ansvaret hela vägen från produktion till återvinning.

– Producenterna får ansvaret för insamlingen, vilket nog kommer att betyda mer återvinning och mindre deponering, säger Christer Forsgren , som hoppas att återvinningen nu sätter fart. Men den kostar mycket mer – att deponera kostar cirka 20 öre per lysrör, återvinning två kronor. Han är inte säker på att folk är beredda på att betala för merkostnaden.

Ny naturvårdskampanj på gång

Egentligen är det vi som använder lysrören det hänger på. Vi måste göra vårt, så att förbrukade lysrör blir omhändertagna på rätt sätt. Därför arbetar Naturvårdsverket nu på med ett stort projekt, som går ut på att vi ska ändra våra attityder till återvinning av miljöfarligt avfall.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar