Annons

Komposten som prydnad

Kompost och sopsortering

En egen kompost ger både fin matjord och bra miljösamvete. Med en trevlig utformning kan den till och med bli ett vackert blickfång.

Annons

En egen kompost i trädgården ger både fin matjord och bra miljösamvete. Med en trevlig utformning kan den till och med bli ett vackert blickfång.

Tänk bara på att inte placera komposten i direkt solljus. Och om du begränsar dig till att bara kompostera vegetabiliskt avfall, minskar risken för påhälsning av flugor och råttor.

*
 

En riktigt rejäl varmkompost med tre olika fack och separata lock som kan sättas på eller tas av efter önskemål, passar den som gillar ordning och reda. I en sluten varmkompost går det också att kompostera animaliskt avfall, som kött och fiskrester. Den här modellen heter Stiga Kitchen, och kostar cirka 4 500:- i trädgårdshandeln. Med snabbväxande krasse som färgklick i mullen pryder den sin plats var som helst i trädgården.


Det här härliga hembygget är gjort av fotografen själv, Christer Lundin. Istället för att bara bränna upp gallrad björksly, bestämde han sig för att fläta ihop en rejäl kompost i perfekt samklang med den omgivande naturen. Viktigt är att man tar grenarna inom ett par veckor innan de blir för torra och stumma. Helst bör de också blötläggas innan man börjar flätningen. Som bindmaterial har Christer använt färsk humle.


Enklare kan det inte bli. Tre rejäla lövkorgar i trä ger en charmig gammaldags känsla och passar utomordentligt i den lite mer vildvuxna trädgården. De passar också för dig som inte riktigt har bestämt var du vill ha komposten, eftersom de är flyttbara. Satsa på korgar av bra kvalitet så håller de faktiskt i flera år.

Foto Christer Lundin

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
14 januari 2001

0 Kommentarer

0

Stor kompostguide: Allt du behöver veta om att kompostera

Att kompostera har många fördelar, det är bra för miljön och du sparar pengar på köpet. Men hur fungerar en kompost och vad kan jag lägga på komposten?...

2

Minska risken för vildsvin i trägården

Vildsvin är vanligtvis mycket skygga djur, men nattetid kan söka sig till våra villaträdgårdar för att böka jorden i jakt på föda – till mångas stora...

3

Förenkla din sopsortering

Vill du återvinna dina sopor men tycker det är svårt att hitta bra ­förvaring? Vi har hittat några fiffiga lösningar som gör sorteringen enklare.

0

Många frågetecken kring sopor

Sverige är ett föregångsland när det gäller sophantering. Det är en komplicerad apparat och hur framtidens soptunnor kommer att se ut kan vi bara fantis...

3

Snyggt i komposthörnan

Det ligger i tiden att man bör ta hand om sitt eget skräp. Och vill man verkligen göra det ordentligt så är kompostering en måstegrej. Här får du lite...

0

Källsorterad ketchupflaska kan bli kruka

Källsorterar du? Vi pantar gärna flaskor och burkar, och glas och papper är vi bra på att lämna till återvinningen. Men metall- och plastförpackningar...

0

Vi hjälper varandra i trädgården!

Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius tröttnade på alla lååånga trädgårdsprojekt. Hon bjöd in sina kompisar på fixardag. Nu har det blivit en hjälpstaf...

2

Kompostlycka

Kompostera - och minska växthuseffekten! Redan försökt men kört fast? Vi hjälper dig att lyckas med komposten.

1

Sopigt värre!

Det är klimatsmart att slänga så lite som möjligt. Men ändå. Slänger gör vi. Då är det skönt att veta att det mesta kan återvinnas!

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons