Annons

Källsorterad ketchupflaska kan bli kruka

Kompost och sopsortering

Källsorterar du? Vi pantar gärna flaskor och burkar, och glas och papper är vi bra på att lämna till återvinningen. Men metall- och plastförpackningar är det värre med. Källsortera mera. Och glöm inte Kalles kaviartuben.

Annons

Källsortering – är det inte bara ytterligare något som man måste göra som är tråkigt och krångligt? Näpp, det är inte krångligt alls – bara man får lite rutin på det. Och roligt – tja, man kan ju i alla fall glädjas åt att vi i Sverige tillhör de bästa i Europa på att lämna pantflaskor och aluminiumburkar till återvinning. Glas och tidningspapper är vi också bra på, däremot är det få som har rutin på att källsortera schampoflaskor, konservburkar och mjölkpaket.

Små förpackningar glöms bort

Bland metallförpackningarna ligger kaviartuben i absoluta bottenskiktet – många glömmer helt bort att lämna in små förpackningar till återvinning. Däremot har andelen inlämnade värmeljushållare fördubblats sedan 2003. Aluminium är ett material som kan återvinnas hur många gånger som helst utan att kvalitén försämras och det är ju jättebra – så länge vi har ett kretsloppssamhälle. Det är lätt att förstå vad ett sådant material gör i ett slit- och slängsamhälle…

150 000 ton plastförpackningar per år

Vi gör av med många förpackningar varje år. Eller vad sägs till exempel om 150 000 ton plastförpackningar? Till dessa räknas plastflaskor, plastburkar, plastpåsar och plastlock med mera. Både hårda och mjuka förpackningar ska källsorteras och lämnas till återvinning. I många kommuner lämnar man dock de mjuka plastförpackningarna (plastkassar, tandkrämstuber, tömda refillförpackningar etc) som brännbart avfall bland hushållsavfallet.

Ketchup blir kruka

Av de utsorterade mjuka plastförpackningarna tillverkas bränsle till cementindustrin. Ett ton mjuka plastförpackningar motsvarar cirka 1 050 liter eldningsolja. Energiinnehållet i ett kilo plastförpackningar är lika stort som i ett kilo olja – de plastförpackningar som återvanns 2004 motsvarar årsförbrukningen av eldningsolja för ca 35 000 villor. Hårda plastförpackningar av ketchupflaskor återvinns och kan till exempel bli trevliga trädgårdskrukor.

Till miljöstationen för farligt avfall ska du lämna:

Oljefilter, tändare, batterier, lysrör, lågenergilampor, burkar med färgrester, lim och lösningsmedel, gastuber. Är du osäker – hör dig för med miljökontoret i din kommun.

Sortera rätt!

Nästan alla förpackningar kan man ta med till återvinningsstationen. Lämna inte sådant som inte går in i behållaren – åk till kommunens återvinningscentral istället. Rengör dina förpackningar innan du lämnar dem. Här är exempel på vad som ska källsorteras och återvinnas.

Metall: konservburkar, dryckesburkar utan pant, lock, kapsyler, värmeljushållare, pystömda sprayflaskor, tömda och torra färgburkar, tuber.

Hårda plastförpackningar: burkar, dunkar, flaskor, små hinkar.

Mjuka plastförpackningar: bärkassar, plastpåsar, frigolit, plastfolie, innerpåse för müsli och flingpaket, frigolit.

 

Annons
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
12 augusti 2005

0 Kommentarer

0

Stor kompostguide: Allt du behöver veta om att kompostera

Att kompostera har många fördelar, det är bra för miljön och du sparar pengar på köpet. Men hur fungerar en kompost och vad kan jag lägga på komposten?...

0

Bygg ett snyggt skåp till ditt sopkärl

Har du tröttnat på att det första dina gäster ser på väg till ytterdörren är ett fult sopkärl? Snickra ihop ett skåp till kärlet så att det inte syns....

3

Förenkla din sopsortering

Vill du återvinna dina sopor men tycker det är svårt att hitta bra ­förvaring? Vi har hittat några fiffiga lösningar som gör sorteringen enklare.

0

Många frågetecken kring sopor

Sverige är ett föregångsland när det gäller sophantering. Det är en komplicerad apparat och hur framtidens soptunnor kommer att se ut kan vi bara fantis...

0

Sortera mera

Snabba tips för en bättre sopsortering hemma kommer här.

1

Vilket sorteringssystem passar dig?

Ordning och reda bland soporna! Javisst går det - här visar vi olika sopsorteringssystem som hjälper dig.

0

Lysrör ska återvinnas - så tänk på var du slänger dem

Lysrör använder vi väl främst i kök och badrum hemma och då och då har de tjänat ut och måste bytas.

0

Vi hjälper varandra i trädgården!

Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius tröttnade på alla lååånga trädgårdsprojekt. Hon bjöd in sina kompisar på fixardag. Nu har det blivit en hjälpstaf...

2

Kompostlycka

Kompostera - och minska växthuseffekten! Redan försökt men kört fast? Vi hjälper dig att lyckas med komposten.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons