Annons

Källsorterad ketchupflaska kan bli kruka

Kompost och sopsortering

Källsorterar du? Vi pantar gärna flaskor och burkar, och glas och papper är vi bra på att lämna till återvinningen. Men metall- och plastförpackningar är det värre med. Källsortera mera. Och glöm inte Kalles kaviartuben.

Annons

Källsortering – är det inte bara ytterligare något som man måste göra som är tråkigt och krångligt? Näpp, det är inte krångligt alls – bara man får lite rutin på det. Och roligt – tja, man kan ju i alla fall glädjas åt att vi i Sverige tillhör de bästa i Europa på att lämna pantflaskor och aluminiumburkar till återvinning. Glas och tidningspapper är vi också bra på, däremot är det få som har rutin på att källsortera schampoflaskor, konservburkar och mjölkpaket.

Små förpackningar glöms bort

Bland metallförpackningarna ligger kaviartuben i absoluta bottenskiktet – många glömmer helt bort att lämna in små förpackningar till återvinning. Däremot har andelen inlämnade värmeljushållare fördubblats sedan 2003. Aluminium är ett material som kan återvinnas hur många gånger som helst utan att kvalitén försämras och det är ju jättebra – så länge vi har ett kretsloppssamhälle. Det är lätt att förstå vad ett sådant material gör i ett slit- och slängsamhälle…

150 000 ton plastförpackningar per år

Vi gör av med många förpackningar varje år. Eller vad sägs till exempel om 150 000 ton plastförpackningar? Till dessa räknas plastflaskor, plastburkar, plastpåsar och plastlock med mera. Både hårda och mjuka förpackningar ska källsorteras och lämnas till återvinning. I många kommuner lämnar man dock de mjuka plastförpackningarna (plastkassar, tandkrämstuber, tömda refillförpackningar etc) som brännbart avfall bland hushållsavfallet.

Ketchup blir kruka

Av de utsorterade mjuka plastförpackningarna tillverkas bränsle till cementindustrin. Ett ton mjuka plastförpackningar motsvarar cirka 1 050 liter eldningsolja. Energiinnehållet i ett kilo plastförpackningar är lika stort som i ett kilo olja – de plastförpackningar som återvanns 2004 motsvarar årsförbrukningen av eldningsolja för ca 35 000 villor. Hårda plastförpackningar av ketchupflaskor återvinns och kan till exempel bli trevliga trädgårdskrukor.

Till miljöstationen för farligt avfall ska du lämna:

Oljefilter, tändare, batterier, lysrör, lågenergilampor, burkar med färgrester, lim och lösningsmedel, gastuber. Är du osäker – hör dig för med miljökontoret i din kommun.

Sortera rätt!

Nästan alla förpackningar kan man ta med till återvinningsstationen. Lämna inte sådant som inte går in i behållaren – åk till kommunens återvinningscentral istället. Rengör dina förpackningar innan du lämnar dem. Här är exempel på vad som ska källsorteras och återvinnas.

Metall: konservburkar, dryckesburkar utan pant, lock, kapsyler, värmeljushållare, pystömda sprayflaskor, tömda och torra färgburkar, tuber.

Hårda plastförpackningar: burkar, dunkar, flaskor, små hinkar.

Mjuka plastförpackningar: bärkassar, plastpåsar, frigolit, plastfolie, innerpåse för müsli och flingpaket, frigolit.

 

Annons
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
12 augusti 2005

0 Kommentarer

0

Stor kompostguide: Allt du behöver veta om att kompostera

Att kompostera har många fördelar, det är bra för miljön och du sparar pengar på köpet. Men hur fungerar en kompost och vad kan jag lägga på komposten?...

2

Minska risken för vildsvin i trägården

Vildsvin är vanligtvis mycket skygga djur, men nattetid kan söka sig till våra villaträdgårdar för att böka jorden i jakt på föda – till mångas stora...

3

Förenkla din sopsortering

Vill du återvinna dina sopor men tycker det är svårt att hitta bra ­förvaring? Vi har hittat några fiffiga lösningar som gör sorteringen enklare.

0

Många frågetecken kring sopor

Sverige är ett föregångsland när det gäller sophantering. Det är en komplicerad apparat och hur framtidens soptunnor kommer att se ut kan vi bara fantis...

0

Rätt sopa på rätt plats

Semestertider betyder att tusentals svenskar under några veckor byter bostadsort. Men i och med semesterflytten uppstår ofta praktiska frågor. Var ska...

3

Snyggt i komposthörnan

Det ligger i tiden att man bör ta hand om sitt eget skräp. Och vill man verkligen göra det ordentligt så är kompostering en måstegrej. Här får du lite...

0

Vi hjälper varandra i trädgården!

Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius tröttnade på alla lååånga trädgårdsprojekt. Hon bjöd in sina kompisar på fixardag. Nu har det blivit en hjälpstaf...

2

Kompostlycka

Kompostera - och minska växthuseffekten! Redan försökt men kört fast? Vi hjälper dig att lyckas med komposten.

1

Sopigt värre!

Det är klimatsmart att slänga så lite som möjligt. Men ändå. Slänger gör vi. Då är det skönt att veta att det mesta kan återvinnas!

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons