Hemligheten bakom den vackra rabatten
Hemligheten bakom den vackra rabatten Foto: iStockphoto

Med rätt jord lyckas du i trädgården

Trädgård

Vad är hemligheten bakom en vacker trädgård? Trädgårdsexperten Elisabeth Svalin Gunnarsson vet hur du ska göra för att nå ett lyckat resultat med dina odlingar. 

Annons

Jord är det viktigaste du har i trädgården, det menar Elisabeth Svalin Gunnarsson som är en av författarna till Trädgårdsboken om jord.

– Om du inte har bra jord spelar det ingen roll om du köper fantastiska plantor, de kommer inte att trivas i alla fall, säger Elisabeth.

Vad är det för skillnad på dyr och billig jord?

– Dyrare jord har oftast fler och bättre ingredienser. Den innehåller lera för fukt och näringshållning, leca för strukturen, och naturgödsel istället för NPK. Billigare jord har ofta grövre torv torv i stället för finmalen och så vidare.

Hur kan jag förbättra, gödsla och underhålla jorden?

– Jord måste ständigt förbättras, inte bara med näring utan också struktur. Kogödsel eller brunnen stallgödsel ger bra gödning. Det finns många stall runtom i landet som bara önskar att någon ska komma och hämta deras gödsel så att de blir av med den. Du kan lägga gödseln i komposten och låta den förmultna, eller använda den direkt.

Är det bättre att framställa egen jord än att köpa färdig?

– Att framställa egen jord är alltid bra, men det är ganska svårt att få tillräckligt mycket om du har en liten trädgård. Det bygger på att du har väldigt mycket kompost att göra jorden av. Det är underbart att se när avfallet helt plötsligt har blivit till jord, det är ett mirakel!

Vilket är det vanligaste felet vi amatörer gör när det gäller odling?

– Du tar inte reda på tillräckligt mycket om din trädgård för att sedan kunna agera utifrån de förutsättningar du har. I grönsaksodlingen är det nog vattenbrist och dålig gallring som är det största problemet. 

Vilket är ditt bästa trädgårdsminne?

– Det är när jag går ut i trädgården efter vintern när snön har töat, jorden har börjat reda sig och det doftar jord och trädgård – då blir jag hög! 

Annons

Elisabeths fem bästa odlingstips

1. Lär känna din trädgård. Hur ser det ut i din trädgård? Hur mycket sol och skugga är det? Är det torrt eller fuktigt? Att lära sig förstå sin egen trädgård och jorden är det bästa för att slippa göra misstag.

2. Läs allt du kommer över. Kunskap är den bästa medicinen mot allt. Om du kan grundförutsättningarna för växande, jord och växter har du mycket större chans att förstå vad du gör för fel.

3. Låt dig själv göra misstag. Var modig och våga göra fel när du odlar.

4. Tänk på mångfalden. Ju fler sorter och arter du har i din trädgård, desto bättre mikroklimat skapar du för djurlivet. Det är mer klimatsmart och dessutom större chans att trädgården håller sig frisk.

5. Njut! Du får inte hamna i ett läge där trädgården inte längre är rolig, vilket kan hända om du planterar alltför mycket så att du sedan inte hinner med att ta hand om allt. Du måste få ligga i hängmattan en stund ibland och bara njuta av det du har skapat.

Namn: Elisabeth Svalin Gunnarsson.

Ålder: 56 år.

Bor: Vaxholm.

Gör: Kulturvetare, författare och fotograf.

Aktuell: En av författarna till Trädgårdsboken om jord

 

3 april 2017

0 Kommentarer

0

13 vackra marktäckare

Gör trädgården vackrare och motverka ogräs med hjälp av marktäckare. Här är 13 favoriter att välja på!

0

Dela med dig av din trädgård!

Mäktar du inte med trädgården i höst? Nu finns möjligheten att dela din trädgård med andra trädgårdsintresserade som gärna kommer och odlar och påtar...

0

Lättskött trädgård – så gör du

Släpp taget om din tomt på semestern genom att ta några enkla genvägar. Vi i Villa har tipsen för att få en trädgård som (nästan) sköter sig själv.

0

Barnsäkra trädgården

Låt de yngsta i familjen springa fritt (under viss uppsikt) i sommar. Så här gör du tomten till en barnvänlig plats!

0

10 tips – så fixar du bästa grillfesten i sommar!

Ska du bjuda på grillfest hemma i trädgården? Här är 10 härliga tips som fixar sommarens bästa fest.

2

(Avslutad) Trädgårdsquiz: Vad kan du om trädgård?

Vilken krydda ska man använda för att bli av med myror i trädgården, hur ser en mördarsnigel ut och hur många växtzoner har vi i Sverige? Gör vårt quiz...

0

Ta sticklingar – så gör du

Våren är en perfekt tid att föröka växter med sticklingar. Allt du behöver är en moderplanta, en sax och krukor med jord, eller glas med vatten. Här är...

0

Påsklilja – plantering och skötselråd

Påskliljans gula blommor förgyller trädgårdarna under april och maj. Här är allt du behöver veta om påskliljan – från odling till skötsel.

Annons

Stor guide: Allt du behöver tänka på när du ska köpa en studsmatta

Funderar du på att köpa en studsmatta i sommar? Det finns mycket att tänka på, speciellt säkerhetsaspekten är viktig att komma ihåg. Studsexperten...