Annons
Foto: Foto: CajP, Gunnar Nydren

Tänd på grillat!

Grill och utekök

Nu är det äntligen dags att torka vinterdammet av grillen! Men skippa den gamla flintasteken och passa på att förfina dina grillkonster i sommar.

Annons

Grilla kan man förstås göra året om men det är ju främst under den varma årstiden som vi älskar att sitta ute och mysa med en härlig grilltallrik och något gott i glaset.

Det finns några saker som är A och O när man grillar: se till att grillen är ordentligt varm, krydda ordentligt, vänd ofta och låt köttet vila en stund efteråt. Sedan krävs bara lite fantasi och några goda vänner för att göra grillkvällen perfekt!

Kycklingsatay med fruktspett och nudelsallad

- 4 personer -

Kycklingspett:

500 g kycklingfilé, skinka eller nötinnanlår
2 msk soja
2 msk olja
1 tsk salt
2 krm mald svartpeppar

Gör så här:

1. Skär köttet i bitar och trä det på grillspett
2. Blanda soja och olja och pensla på köttet.
3. Salta, peppra och grilla spetten 5 - 7 minuter. Snurra dem då och då under grillningen. 

Sataysås:

1 vitlöksklyfta
1/2 msk olja
1 tsk chilipulver
1 krm av vardera mald ingefära, spiskummin och koriander
ca 1 krm sambal oelek
1 msk farinsocker
1/2 tsk salt
ca 100 g jordnötssmör
1 msk pressad lime eller citron
1 1/2 dl vatten + 3 msk vatten under sjudningen

Gör så här:

1. Skala och hacka vitlöken
2. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull och fräs vitlök och alla torra kryddor
cirka 1 minut under omrörning
3. Blanda ner alla övriga ingredienser, koka upp och låt sjuda tills såsen tjocknar, 3 - 4 minuter, rör om då och då, Späd med vatten om det behövs när såsen värms på nytt. Låt den inte koka. 

Annons

Tips!

Det är inte bara kyckling som passar till satayen. Prova också gris eller nötkött.

Fruktspett:

2 bananer
1/2 färsk ananas eller 4 ringar konserverad
1 röd paprika

Gör så här:

1. Skär frukt och paprika i bitar och trä dem på grillspett
2. Pensla spetten med olja och grilla dem cirka 3 minuter. Snurra dem då och då.

Nudelsallad:

250 g äggnudlar
1 msk olja
1 liten finhackad röd spansk peppar
1 finhackad vitlöksklyfta
4 salladslökar eller 1/2 strimlad rödlök
1 msk finhackad färsk ingefära
1 strimlad röd paprika
1 strimlad gul paprika
150 g strimlade färska sockerärter
2 msk japans soja
2 krm grovmald svartpeppar
garnera eventuellt med krasseblommor

Gör så här:

1. Koka nudlarna enligt beskrivningen på förpackningen
2. Fräs spansk peppar, vit- och salladslök och ingefära hastigt i olja
3. Tillsätt paprika och sockerärter. Blanda ner nudlarna. Smaka av med soja och peppar. Salladen kan serveras varm eller kall.

Grilla med Allt om Mat

Körsbärssalsa

- 6 personer -

Det ska vara stora söta körsbär till salsan. Blanda ihop den försiktigt så att inte bären färgar av sig.

200 g körsbär
3 gula tomater
1 ½ dl hackad salladslök
1 msk hackad röd spansk pepparfrukt
2 msk olivolja
2 msk pressad citron
2 krm salt
½ krm nymald svartpeppar

Gör så här:

1. Halvera och kärna ur körsbären. Skär tomaterna i klyftor. Ta bort kärnorna och skär tomatköttet i bitar.
2. Vänd varsamt samman körsbär, tomatbitar, salladslök och chili.
3. Blanda olivolja, citronsaft, salt och peppar. Häll det över salladen och blanda försiktigt.

Ur nya boken Grilla med Allt om Mat

Grillad lax med västerbottenfritata

- 4 personer –


Foto: CajP, Gunnar Nydren

4 portionsbitar lax
0,5 dl CajP BBQ oil Lime
5 ägg
2 scharlottenlökar, finhackade
5 potatisar, kalla och skivade
100 g riven västerbottenost eller annan smakrik ost
0,5 dl skuren gräslök
2 msk hackad persilja
smör, salt och peppar

Gör så här:

Lägg laxen i en påse och slå på oljan, låt det marinera ca 30 minuter. Låt den sedan rinna av innan grillning.
Lägg ett par matskedar smör i en stekpanna (gärna teflon eller liknande). Stek den finhackade löken tills den blivit mjuk utan att den får färg. Tillsätt potatisen och låt den steka ned någon minut. Vispa samman ägg, örter och ost, smaksätt med salt och svartpeppar. Slå äggsmeten i pannan och stek den som en vanlig omelett, vänd sedan upp den på en skärbräda och skär fina tårtbitar. Grilla laxen och servera den med fritatan och någon god, kall sås.

Text: CajP

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 maj 2007

0 Kommentarer

1

Gillar grillar!

Nu är det dags att se över sin grill och se om den klarar ännu en säsong – eller om det är dags att leta efter en ny! Här visas några olika varianter,...

0

Grill för dig som vill skryta

Vill du skrytgrilla? Världens dyraste grill från australiensiska Beefeater är i 24 karats guld.

0

Dags att äta ute

Det är full fart på våren. Både uterummet och trädgården lockar. Så varför sitta inne och laga mat och äta? Här är produkterna som låter dig flytta ut...

0

Grillar vi gillar

Äntligen är grillsäsongen här! Vi har letat upp några färgglada exemplar som bara väntar på att få tändas.

0

Mura en grill av natursten

Om man murar sin grill själv kan den göras precis som man vill ha den. Storlek, höjd och så vidare kan helt anpassas efter egna önskemål.

2

Grillar vi gillar!

Gasol eller kol? Hur grillar jag miljövänligt? Vi hjälper dig hitta rätt bland grillar, bränslen och tändmetoder!

0

Gjut din egen grill

Nu börjar grillsäsongen och vad är ett bättre litet projekt än att gjuta en egen grill i betong? Vi visar hur du gör.

0

Läsarfrågan: Hur grillar du?

Vi har frågat tre av våra läsare!

0

Nyheter för grillsugna

Äntligen är det grilltider igen! Visst kan man göra som man alltid gjort, men här kommer några nya tips för dig som vill ta grillupplevelsen till nya...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons