Annons
När man för första gången får tända den egenhändigt murade grillen är det verkligen en speciell känsla. Och kanske är det inbillning, men det känns också som maten smakar lite extra bra!
När man för första gången får tända den egenhändigt murade grillen är det verkligen en speciell känsla. Och kanske är det inbillning, men det känns också som maten smakar lite extra bra! Foto: Janne & Eva Olsson, viivilla.se juni -10

Mura en grill av natursten

Grill och utekök

Om man murar sin grill själv kan den göras precis som man vill ha den. Storlek, höjd och så vidare kan helt anpassas efter egna önskemål.

Annons
Grillen vi gjorde är ungefär 80 cm lång och 60 cm djup. Då får vi plats med ett par grillgaller från en trädgårdsgrill och ett par ugnsplåtar (från en kasserad spis) där vi lägger kol med aluminiumfolie under.

Så här gjorde vi:

När lämplig plats valts ut, förbereddes marken för grillens bottenplatta. Det gjordes genom att gräva ur för markskivan, kolla med vattenpass och jämna till marken. Därefter lades markskivan i.

En ram av plank spikades ihop och placerades på kanten runt gropen.

Vi blandade finbetongen i en skottkärra (undvik att andas in den torra cementen) och fyllde ramen med en armeringsmatta i.

Medan man väntar på att betongen ska härda, kan man ägna sig åt att leta fina stenar (ofta behövs det fler än man kan tro).

Sedan var det dags att mura grillens sidor. Eftersom finbetongen torkar ganska snabbt, kan man bara blanda lite betong i taget. Vid varm väderlek bör man även täcka grillen med plast under arbetets gång, annars finns risk att betongen torkar för snabbt och det blir sprickbildningar.

Vi började med att lägga ut de största stenarna på bottenplattans sidor, förutom framsidan. Det var för att se om de var ungefär lika höga och formmässigt passade in på varann, innan betong lades under och pressades mellan dem.


Med en grov pensel som doppades i vatten putsades den betong bort som råkat komma på stenarna. Det bör göras så fort som möjligt innan det härdat. Man kan även putsa vatten på betongen runt stenarna om den verkar härda för snabbt.

Sedan gjorde vi de övriga varven på samma sätt och lät betongen härda efter varje varv. Med en lång bräda och ett vattenpass kollades med jämna mellanrum att stenarna låg i jämnhöjd med varandra, innan de murades fast.

När stenarna nått den höjd där vi ville att plåten för kolbädden skulle ligga, gjordes en platta för den. Tillvägagångssättet var detsamma som markplattan, men mindre och tunnare. Den måste vara så pass lång att den vilar på grillens båda sidor. Men för att den inte skulle bli för tung, gjordes den inte lika djup som grillens sidor, utan bara en ugnsplåts längd.

Putsbräde och iläggningsslev.

När plattan härdat och murats fast, murades markstenar ett varv runt grillen. Ett par mellanrum på två centimeter lämnades mellan markstenarna på baksidan, för luftcirkulationens skull.

Därefter lades ett par armeringsjärn som ska hålla grillgallret på plats ovanför betongplattan. De ska vara så långa att de nästan når ända ut på grillens yttersidor. De murades fast med det sista varvet markstenar.

Avlastningshylla

Av bräder gör man lätt en hylla runt grillen. De kapas till så att de passar grillen.

Två konsoller skruvades in i betongen på alla tre sidorna av grillen, som sedan murades över. Bräderna skruvas fast i konsollerna från undersidan. Ett par krokar på varje sida i hyllan är praktiskt att hänga grillredskapen i. Vi gjorde även några hål för korgarna med kryddor.


Slutligen återstår målningsarbetet. Vi valde att brunlasera hyllan och måla cementen vit runt stenarna. Bottenplattan och en del av innerväggarna lämnades omålade.
Annons
28 april 2010

0 Kommentarer

0

Tänd på grillat!

Nu är det äntligen dags att torka vinterdammet av grillen! Men skippa den gamla flintasteken och passa på att förfina dina grillkonster i sommar.

1

Gillar grillar!

Nu är det dags att se över sin grill och se om den klarar ännu en säsong – eller om det är dags att leta efter en ny! Här visas några olika varianter,...

0

Grill för dig som vill skryta

Vill du skrytgrilla? Världens dyraste grill från australiensiska Beefeater är i 24 karats guld.

0

Dags att äta ute

Det är full fart på våren. Både uterummet och trädgården lockar. Så varför sitta inne och laga mat och äta? Här är produkterna som låter dig flytta ut...

0

Grillar vi gillar

Äntligen är grillsäsongen här! Vi har letat upp några färgglada exemplar som bara väntar på att få tändas.

2

Grillar vi gillar!

Gasol eller kol? Hur grillar jag miljövänligt? Vi hjälper dig hitta rätt bland grillar, bränslen och tändmetoder!

0

Gjut din egen grill

Nu börjar grillsäsongen och vad är ett bättre litet projekt än att gjuta en egen grill i betong? Vi visar hur du gör.

0

Läsarfrågan: Hur grillar du?

Vi har frågat tre av våra läsare!

0

Nyheter för grillsugna

Äntligen är det grilltider igen! Visst kan man göra som man alltid gjort, men här kommer några nya tips för dig som vill ta grillupplevelsen till nya...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons