Krönika: Synda med sans

Förra hösten impulsköpte jag ett slags utegrill. Eller om det var en kamin eller en eldskulptur. Den två meter höga pyramidformade danskt designade tingesten i tjock, rostig plåt är en aning svårdefinierbar.


Hur som helst står den där nu på bryggan som en prydnad i sig – och det kan man inte säga om många utegrillar, det ska gudarna veta. Jag eldar gärna i den bara för att det är vackert eller för att laga mat i en gammal gjutjärnspanna jag köpt hos Myrorna eller för att förlänga en kylig kväll så att jag kan vänta in då fladdermössen börjar rita vinkelhakar mot natthimmeln.

Den nya utegrillen har mycket hög trivselfaktor.

Men, det ska ärligt erkännas, så värst miljövänlig är grillen inte.

Fast det struntar jag i.

Jag är nämligen av den bestämda uppfattningen att man inte ska fördystra alla festliga tillfällen här i livet med prat om domedagen eller stigande havsnivåer eller drunknande isbjörnar.

Därför blir jag inte särkilt upprörd över brudparet som väljer en bröllopsresa till Mauritius framför en miljövänligare vandring i svenska fjällen, studenten som vill glänsa i en cabriolet istället för att kollektivt hojta fram på ett lastbilsflak eller den jubilerande femtioåringen som önskar sig ett flygcertifikat i present och inte en kurs i hur man tovar ull.

Det är tillräckligt jobbigt att leva ändå.

Smarta miljövanor

Snarare tycker jag det är viktigt att man gör vardagen, ens rutiner, så miljövänliga som möjligt – genom att välja grön el, pendla klokt, isolera sitt hus, flyga smart, äta en och annan vegetariskt middag, shoppa ekologiskt – så att man kan unna sig en mindre miljövänlig utsvävning då och då.

Men då pratar jag förstås inte om att gräva ner kvicksilverstinna lågenergilampor i trädgården, tömma bilens uttjänta olja i golvbrunnen eller göra flis av ett gammalt cancerogent eternithus.

Utan om små miljömässiga försyndelser.

Som att grilla sin biff fastän man vet att det gått åt motsvarande sju liter olja för att producera ett kilo nötkött.

Som att använda grillkol trots att sot och partiklar från öppna eldar är ett stort, globalt miljöproblem.

Som att förlänga kvällen genom att slösa energi på att okynneselda björkved för fladdermössen.

För att vi alla behöver unna oss njutningen av en grillkväll efter vinterns alla mörka dagar där vi hukat inomhus invid våra miljövänliga radiatorer matade med fjärrvärme.

För att vi behöver den friheten.

Men för den skull måste vi inte grilla jumboräkor från raserade asiatiska mangroveträsk.

Några miljövänliga grilltips

  • Använd ekologisk tändvätska eller en elektrisk grilltändare.
  • Välj helst ekologiskt kött från frigående djur.
  • Vilt är ett utmärkt alternativ.
  • Eller fisk (gärna kravmärkt, absolut inte blåfenad tonfisk ”thunnus thynnus”).
  • Att byta den växthusuppdrivna tomaten mot ekologiska, närodlade grönsaker är klokt även ur smaksynpunkt.
  • Engångsgrill är lika miljökorkat som allt annat engångs.
  • Välj grillkol som är miljömärkt.
  • Det finns grillkol som importerats ända ifrån Sydafrika, vilket är en aning tveksamt med tanke på att vi inte precis har ont om träd i Sverige.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar