Foto: Fotoakuten

Kockens bästa grilltips!

Grill och utekök

Hur grillar kockarna själva och hur får man till det där lilla extra? Här får du bästa tipsen!

Tom Sjöstedt

Foto: Pelle Berglund

Vann utmärkelsen årets kock 2008 och är medlem i Kocklandslaget. Känd från TV3:s Stjärnkockarna och med ett cv från bland annat Hotell Borgholm, Högbo Brukshotell, Fågelbrohus och Pontus Frithiofs restauranger.

1. Väljer kött med fett

Jag grillar fläskkarré eller entrecôte. Det blir oftast bäst när köttet har mycket insprängt fett.

2. Vänta in glöden

Tända grillen i tid. Många grillar när det fortfarande brinner. Det ska hinna bli en perfekt glöd, då ska köttet eller fisken på.

3. Gör busenkla röran

Turkisk yoghurt, citronskal, lite honung, salt, svartpeppar och valfri färsk ört. Busenkelt och funkar till allt.

4. Glöm inte hemliga knepet

Att alltid kyla ölen dagen innan. Då sitter man inte i skiten på det i alla fall...

Paul Svensson

Foto: Jacob Fridholm

Frilansande kock. Känd från bl. a. TV4:s ”Mat¬akuten” och God Morgon Sverige, SVT, har jobbat som kökschef på stjärnkrogarna F12 och Bon Lloc. Har givit ut boken Paul Grillar, Norstedts.

1. Gillar grönt

Efter vintern längtar man efter primörer och jag grillar gärna lökar av olika slag. Annars blir det stora fiskar och köttbitar – i år blir det inte biffar. Mycket grönt!

2. Flytta ut matlagningen!

Marinera inte i olja! Det täpper till porerna i köttet och är förödande för grillen. Flytta ut matlagningen så snart det blir lite värme. Använd grillen till mer än att grilla, koka potatis och annan mat också.

3. Gör universalsåsen

Soya, ingefära, vitlök, chilisås och timjan! Funkar till det mesta och smakar kanon!

4. Jobba med locket

Jag jobbar mycket med locket på min kolgrill för att skapa ugnsvärme. Det ger en fantastisk rymd på smaken! Att baka bröd möjliggörs med locket och blir galet gott.

Markus Aujalay

Foto: Linus Hallsénius/TV4

Årets kock 2004, driver restaurangrörelsen Winterviken i Stockholm och Fjällpuben i Åre tillsammans med Melker Andersson. Även känd från Sveriges Mästerkock på TV4.

1. Välj fläsk

Fläskkarré med massor av grillade grönsaker!

2. Tänd i tid!

Tänd grillen i tid! Använd en klotgrill! Bäst för både smak och flexibilitet.

3. Satsa på grekiskt

En god tzatsiki passar till det mesta.

29 maj 2013
Mer om Grill och utekök

8 flotta grillar till sommarstunden

Grill och utekök Grilla i det gröna, finns det något somrigare? Här är årets färgstarka grillnyheter!

Gasol eller kol, vad vinner grillduellen?

Grill och utekök Grillsäsongen är här! Och frågan är, ska man använda kol eller gasol? Svaret är – det är en smaksak. Vi reder ut för- och nackdelar och lyssnar till...

Ledare: Nu är vulgo-grillen rumsren

Grill och utekök Länge var det sporten, kolet, tricksen med grillning som var status. Gasol och stora modeller ansågs vräkigt. Men jag anar en förändring.

Grill för dig som vill skryta

Grill och utekök Vill du skrytgrilla? Världens dyraste grill från australiensiska Beefeater är i 24 karats guld.

Smarta prylar för grillen

Grill och utekök Det finns många fiffiga hjälpmedel för att få till den perfekta grillmiddagen – oavsett hur du gillar att grilla.

Fällbar grill för miljön - smarta prylen

Grill och utekök Glöm engångsgrillen när du ska på utflykt. Nu finns en liten smart grill du bär i en väska över axeln.

Grillar vi gillar

Grill och utekök Äntligen är grillsäsongen här! Vi har letat upp några färgglada exemplar som bara väntar på att få tändas.

Krönika: Synda med sans

Grill och utekök Förra hösten impulsköpte jag ett slags utegrill. Eller om det var en kamin eller en eldskulptur. Den två meter höga pyramidformade danskt designade...

Läsarfrågan: Hur grillar du?

Grill och utekök Vi har frågat tre av våra läsare!