Foto: Fotoakuten

Kockens bästa grilltips!

Grill och utekök

Hur grillar kockarna själva och hur får man till det där lilla extra? Här får du bästa tipsen!

Annons

Tom Sjöstedt

Foto: Pelle Berglund

Vann utmärkelsen årets kock 2008 och är medlem i Kocklandslaget. Känd från TV3:s Stjärnkockarna och med ett cv från bland annat Hotell Borgholm, Högbo Brukshotell, Fågelbrohus och Pontus Frithiofs restauranger.

1. Väljer kött med fett

Jag grillar fläskkarré eller entrecôte. Det blir oftast bäst när köttet har mycket insprängt fett.

2. Vänta in glöden

Tända grillen i tid. Många grillar när det fortfarande brinner. Det ska hinna bli en perfekt glöd, då ska köttet eller fisken på.

3. Gör busenkla röran

Turkisk yoghurt, citronskal, lite honung, salt, svartpeppar och valfri färsk ört. Busenkelt och funkar till allt.

4. Glöm inte hemliga knepet

Att alltid kyla ölen dagen innan. Då sitter man inte i skiten på det i alla fall...

Annons

Paul Svensson

Foto: Jacob Fridholm

Frilansande kock. Känd från bl. a. TV4:s ”Mat¬akuten” och God Morgon Sverige, SVT, har jobbat som kökschef på stjärnkrogarna F12 och Bon Lloc. Har givit ut boken Paul Grillar, Norstedts.

1. Gillar grönt

Efter vintern längtar man efter primörer och jag grillar gärna lökar av olika slag. Annars blir det stora fiskar och köttbitar – i år blir det inte biffar. Mycket grönt!

2. Flytta ut matlagningen!

Marinera inte i olja! Det täpper till porerna i köttet och är förödande för grillen. Flytta ut matlagningen så snart det blir lite värme. Använd grillen till mer än att grilla, koka potatis och annan mat också.

3. Gör universalsåsen

Soya, ingefära, vitlök, chilisås och timjan! Funkar till det mesta och smakar kanon!

4. Jobba med locket

Jag jobbar mycket med locket på min kolgrill för att skapa ugnsvärme. Det ger en fantastisk rymd på smaken! Att baka bröd möjliggörs med locket och blir galet gott.

Markus Aujalay

Foto: Linus Hallsénius/TV4

Årets kock 2004, driver restaurangrörelsen Winterviken i Stockholm och Fjällpuben i Åre tillsammans med Melker Andersson. Även känd från Sveriges Mästerkock på TV4.

1. Välj fläsk

Fläskkarré med massor av grillade grönsaker!

2. Tänd i tid!

Tänd grillen i tid! Använd en klotgrill! Bäst för både smak och flexibilitet.

3. Satsa på grekiskt

En god tzatsiki passar till det mesta.

29 maj 2013

0 Kommentarer

Annons

Stor guide: Så väljer du rätt grill i sommar

Äntligen grillsäsong! Det finns mycket att tänka på när du ska köpa en ny grill. Gasol-, el- eller kolgrill ­– vilken grill passar bäst till dig och...

0

Snickra en mobil köksbänk

Vill du kunna laga mat ute, med ordentligt med avställningsytor när du grillar? Att bygga en mobil köksbänk är inte svårt – här är en enkel instruktion.

0

Så bygger du ett utekök av pallar

Bygg ett härligt utekök till din trädgård! Här är en guide som visar hur du bygger ditt kök.

0

Mura en grill av natursten

Om man murar sin grill själv kan den göras precis som man vill ha den. Storlek, höjd och så vidare kan helt anpassas efter egna önskemål.

2

Grillar vi gillar!

Gasol eller kol? Hur grillar jag miljövänligt? Vi hjälper dig hitta rätt bland grillar, bränslen och tändmetoder!

0

Grillar vi gillar!

Nu börjar årets bästa säsong. Grillsäsongen! Finns det något godare än en nygrillad köttbit med en smaskig sallad till. Det smakar sommar, sol och...

2

Krönika: Synda med sans

Förra hösten impulsköpte jag ett slags utegrill. Eller om det var en kamin eller en eldskulptur. Den två meter höga pyramidformade danskt designade...

0

Läsarfrågan: Hur grillar du?

Vi har frågat tre av våra läsare!

0

Nyheter för grillsugna

Äntligen är det grilltider igen! Visst kan man göra som man alltid gjort, men här kommer några nya tips för dig som vill ta grillupplevelsen till nya...