Foto: Fotoakuten

Kockens bästa grilltips!

Grill och utekök

Hur grillar kockarna själva och hur får man till det där lilla extra? Här får du bästa tipsen!

Annons

Tom Sjöstedt

Foto: Pelle Berglund

Vann utmärkelsen årets kock 2008 och är medlem i Kocklandslaget. Känd från TV3:s Stjärnkockarna och med ett cv från bland annat Hotell Borgholm, Högbo Brukshotell, Fågelbrohus och Pontus Frithiofs restauranger.

1. Väljer kött med fett

Jag grillar fläskkarré eller entrecôte. Det blir oftast bäst när köttet har mycket insprängt fett.

2. Vänta in glöden

Tända grillen i tid. Många grillar när det fortfarande brinner. Det ska hinna bli en perfekt glöd, då ska köttet eller fisken på.

3. Gör busenkla röran

Turkisk yoghurt, citronskal, lite honung, salt, svartpeppar och valfri färsk ört. Busenkelt och funkar till allt.

4. Glöm inte hemliga knepet

Att alltid kyla ölen dagen innan. Då sitter man inte i skiten på det i alla fall...

Annons

Paul Svensson

Foto: Jacob Fridholm

Frilansande kock. Känd från bl. a. TV4:s ”Mat¬akuten” och God Morgon Sverige, SVT, har jobbat som kökschef på stjärnkrogarna F12 och Bon Lloc. Har givit ut boken Paul Grillar, Norstedts.

1. Gillar grönt

Efter vintern längtar man efter primörer och jag grillar gärna lökar av olika slag. Annars blir det stora fiskar och köttbitar – i år blir det inte biffar. Mycket grönt!

2. Flytta ut matlagningen!

Marinera inte i olja! Det täpper till porerna i köttet och är förödande för grillen. Flytta ut matlagningen så snart det blir lite värme. Använd grillen till mer än att grilla, koka potatis och annan mat också.

3. Gör universalsåsen

Soya, ingefära, vitlök, chilisås och timjan! Funkar till det mesta och smakar kanon!

4. Jobba med locket

Jag jobbar mycket med locket på min kolgrill för att skapa ugnsvärme. Det ger en fantastisk rymd på smaken! Att baka bröd möjliggörs med locket och blir galet gott.

Markus Aujalay

Foto: Linus Hallsénius/TV4

Årets kock 2004, driver restaurangrörelsen Winterviken i Stockholm och Fjällpuben i Åre tillsammans med Melker Andersson. Även känd från Sveriges Mästerkock på TV4.

1. Välj fläsk

Fläskkarré med massor av grillade grönsaker!

2. Tänd i tid!

Tänd grillen i tid! Använd en klotgrill! Bäst för både smak och flexibilitet.

3. Satsa på grekiskt

En god tzatsiki passar till det mesta.

29 maj 2013

0 Kommentarer

0

Tänd på grillat!

Nu är det äntligen dags att torka vinterdammet av grillen! Men skippa den gamla flintasteken och passa på att förfina dina grillkonster i sommar.

1

Gillar grillar!

Nu är det dags att se över sin grill och se om den klarar ännu en säsong – eller om det är dags att leta efter en ny! Här visas några olika varianter,...

0

Dags att äta ute

Det är full fart på våren. Både uterummet och trädgården lockar. Så varför sitta inne och laga mat och äta? Här är produkterna som låter dig flytta ut...

0

Grillar vi gillar

Äntligen är grillsäsongen här! Vi har letat upp några färgglada exemplar som bara väntar på att få tändas.

0

Mura en grill av natursten

Om man murar sin grill själv kan den göras precis som man vill ha den. Storlek, höjd och så vidare kan helt anpassas efter egna önskemål.

2

Grillar vi gillar!

Gasol eller kol? Hur grillar jag miljövänligt? Vi hjälper dig hitta rätt bland grillar, bränslen och tändmetoder!

0

Gjut din egen grill

Nu börjar grillsäsongen och vad är ett bättre litet projekt än att gjuta en egen grill i betong? Vi visar hur du gör.

0

Läsarfrågan: Hur grillar du?

Vi har frågat tre av våra läsare!

0

Nyheter för grillsugna

Äntligen är det grilltider igen! Visst kan man göra som man alltid gjort, men här kommer några nya tips för dig som vill ta grillupplevelsen till nya...