Annons

Heta grilltips med grillar

Grill och utekök

El, kol eller gasol? Bordsgrill, klotgrill, murgrill, eller kanske en vertikalgrill? Här får du tips både på hur du grillar rätt och väljer rätt typ av grill för dig som går i tankarna att köpa ny grill.

Annons

Ska du köpa en ny grill eller bara vill ha lite grilltips? Ta dig tid. Grilla inte för hårt. Och har du kol eller briketter, grilla aldrig över öppen låga. Att grilla är egentligen inga konstigheter, ändå har många av oss svårt att få grillningen.

 - Tekniken är densamma antingen du tillagar mat över öppen eld eller i ugn, nämligen att temperaturen ska vara så jämn och låg som möjligt. För desto långsammare proteinerna drar ihop sig, desto bättre resultat blir det. Detta gäller både fisk och kött och är egentligen hela hemligheten, berättar kocken Ulrik Lindelöw, Europamästare i grillning och bronsmedaljör i VM förra året.

- Det allra bästa är om du kan reglera temperaturen på grillen.

Snabbare med gasolgrill

Själv använder Ulrik Lindelöw inte elgrillar.

- Gasol är lite bättre, men den riktiga grillkänslan får man bara med briketter eller kol, tycker jag.

Gasolgrillens stora fördel är att du kan reglera temperaturen och snabbt kommer upp i rätt temperatur. Du slipper tändväska och os och behöver inte ta hand om någon aska efteråt.

Nackdelen är att kött och grönsaker inte får den ”rätta” kolsmaken. Omistlig för en del, andra tycker inte det spelar någon roll. Gasolgrillar har en eller flera brännare, förzinkade eller i rostfritt. De rostfria håller längre. Kring dessa läggs lavastenar eller keramiska stenar och briketter för att fördela värmen. Efter ett tag måste dessa bytas för att inte fatta eld, eftersom de drar till sig fett. Dessutom behöver du en gasoltub. Denna kopplas med en slang till brännarna.

För den tvehågsne finns kombinerade gasol- och kolgrillar, det vill säga du får både kolsmaken och den effektiva gasolen. Elgrillen kräver varken ha kol, tändvätska eller gasol. Du kommer snabbt upp i rätt temperatur och kan enkelt reglera denna. Men inte heller här får du kolens speciella grillsmak. Och du kommer inte ifrån sladd och jordat uttag.

Vertikalbrännare hälsosamt

Utöver detta finns många spännande grilltyper. Den så kallade flatbedgrillen har galler eller stekhäll samt brännare av gjutjärn. Stekhällen möjliggör tillagning av de flesta sorters mat. Brännarna av gjutjärn är hållbarare än de vanliga plåtbrännarna. Hos många grillar sitter brännarna under fettdroppet, vilket dels är ohälsosamt, dels innebär att lavastensgaller, grillstomme och brännare rostar.

Då är hållbarheten bättre hos grillarna med vertikala keramikbrännare. Här droppar inget fett ner i brännarna, som ju sitter på sidorna. Keramik rostar dessutom inte.

Vanligast är fortfarande aluminiumgrillen, där dock brännarna rostar snabbt. För den mobile grillaren passar det bättre med en bordsgrill. En smidig liten grill för båt, husvagn och liknande är infragrillen. Viks ihop till en liten väska efter användning.

Mur- eller trädgårdsgrillar är desto svårare att flytta. Här handlar det om tunga grillar som köps i byggsatser och som byggs upp i trädgården.

De så kallade barbecuegrillarna fungerar som varmluftsugnar med lock och ventilationsspjäll. Här kan man grilla hela köttstycken. Vissa grillar saknar lock. Nackdelen är att kolen snabbt brinner ut om det blåser.

Minst miljövänlig är engångsgrillen, enligt Konsumentverket. Långa transporter och tillverkningen drar ner miljöbetyget. De innebär också ökad risk för bränder och nedskräpning i naturen. Dessutom är engångsgrillen förhållandevis dyr.

Så lyckas du med grillningen

Grilla långsamt utan fettdropp.

Fyll inte hela grillen med kol eftersom fett kommer att droppa ner på kolen. Bättre istället att tända i ena hörnet. Grilla först en liten stund över kolen och dra sedan det du grillar åt sidan. Kom ihåg att det är 450 grader eller mer över själva kolen, vid sidorna bara cirka 100 grader. Det här är vad som kallas slow food, det vill säga man ska hinna ha trevligt och umgås medan man lagar mat.

Undvik helst att fett droppar ner på grillkolen. När fettet förbränns bildas nämligen höga halter av cancerframkallande polycykliska aromatiska kolväten (PAH). Grilla inte för hårt, det är heller inte hälsosamt.

Använd bränsle av hög kvalitet. Undvik briketter och grillkol av dålig kvalitet - de är direkt hälsovådliga. Se till att förpackningen är SIS- eller DIN-märkt. Det garanterar att kolen innehåller en viss kolhalt och att den inte är utdrygad med tillsatser som sand, metallsplitter och glas - eller består av virke impregnerat med arsenik. Märkningen FSC innebär att råvaran kommer från ett miljöanpassat skogsbruk.

Använd inte kottar. De kan ge upphov till höga halter av PAH som även kan överföras från mor till foster samt utsöndras i bröstmjölk.
Sprid inte grillkolsaskan från kol och briketter i odlingsland eller runt bärbuskar, den innehåller för mycket krom för att vara hälsosam.

Skippa tändvätskan. Använd gärna tändpapper, tändpinnar eller elektrisk grilltändare istället för tändvätska. Vänta tills kolen är täckt av ett ljust lager aska. Sen är det bara att sätta igång. Finsmakaren tillsätter lite spännande kryddor i grillkolen. Det finns också rökspån för smaksättning i flera smaker, som en, al och hickory.

Annons

- Ene passar exempelvis fint när du grillar lamm eller rådjur. Kan köpas torkad och blötläggs innan den tillsätts grillkolen. Eller låt en rosmarinkvist ligga och pyra i ena kanten av grillen. Det ger väldigt bra smak åt kött, tipsar Ulrik Lindelöw.

Marknadsöversikt grillar:

Kolgrill för campare

Produktnamn: Grill bärbar rostfri, artikel 26-463
Tillverkare/distributör: Biltema Sweden AB, www.biltema.se
Typ av grill: Campinggrill/kol
Material invändigt och utvändigt: Rostfritt stål
Montering: Omonterad med anvisning
Storlek: Grillyta 35x23cm x2
Vikt: 3 kg
Övrigt: Både lock och botten kan används som grillyta
Konsumentpris: 249 kr

Kolgrill med flexibelt galler

Produktnamn: Meco kolgrill Tillverkare: Lidab Sweden AB, tel 0370-999 10, www.lidabgroup.com
Typ av grill: Kolgrill Material invändigt och utvändigt: Grillskålen är producerad av brännlackerad stålplåt, kromade ben, sidohylla och handtag i trä. Kromat grillgaller och värmegaller.
Montering: Enkel
Storlek: Grillhöjd 65 cm, grillyta 51 x 51 cm Vikt: 15 kg Övrigt: Höj- och sänkbart grillgaller, ventilering i både lock och botten.
Konsumentpris: 850 kronor

Murgrill för trädgården

 

Produktnamn: 760-023 Murgrill
Tillverkare/distributör: Jula Postorder AB, tel 0511-34 20 00, www.jula.se
Typ av grill: Murgrill för fast placering
Material invändigt och utvändigt: Uppgift saknas
Montering: Levereras omålad och omonterad. Enklare montering och målning krävs (silikatfärg rekommenderas).
Storlek: Uppgift saknas
Vikt: 230 kg
Övrigt: Förvaringshyllor för kol, tillbehör etc. Uppsamlingskärl för kolrester. Grillgaller. Tål att stå ute året om, bör täckas över vintertid.
Konsumentpris: 1 495 kronor (1 195 kronor vid kampanjer under säsong)

Portabel gasolgrill

Produktnamn: Weber Baby Q
Tillverkare/distributör: Weber-Stephen Nordic, tel 08-590 747 75, www.weber.com
Typ av grill: Gasolgrill
Material invändigt och utvändigt: Lock och botten i alminium, gallar i gjutjärn med inbyggd Flavorizer.
Montering: Under 5 minuter
Storlek: 68 cm bredd, 57 cm djup
Vikt: 10 kg
Övrigt: Portabel grill
Konsumentpris: 1 995 kronor

Gasolgrill med tre brännare

 

Produktnamn: Outback Hunter
Tillverkare/distributör: Outback/Plantagen, tel 0221-728 00, www.outbackasia.com / www.plantagen.se
Typ av grill: Gasolgrill med tre gjutjärnsbrännare.
Material invändigt och utvändigt: Ställning i hardwood, lock i emaljerat stål, brännare och grillgaller/platta i gjutjärn.
Montering: Förmonterad överdel, brännare etc. Endast vagnen måste monteras. En väl illustrerad monteringsanvisning på svenska medföljer.
Storlek: 60 x 50 cm grillyta, grillhöjd 83 cm
Vikt: 64 kg
Övrigt: 5 års garanti.
Konsumentpris: 3 490 kronor

Vändbar stekhäll

 

Produktnamn: Primus Cousine (17-2587)
Tillverkare/distributör: Gasolgruppen (Fogas AB), tel 08-702 90 29, www.gasolgruppen.se
Typ av grill: Flatbeddgrill med trävagn, tre brännare
Material invändigt och utvändigt: Grill och huv är tillverkad i lackerat stål, brännare samt grill och stekhällar av gjutjärn.
Montering: Ganska enkel. Trävagnen skall skruvas ihop, grillen samt huv är färdigmonterade.
Storlek: Höjd 103 cm, bredd (med vagn) 130 cm, djup 63 cm. Grillyta 49 x 32 cm, stekyta 49 x 32 cm
Vikt: 50 kg
Övrigt: Stekhällen är vändbar: slät på ena sidan, räfflad på den andra. Grillen har varmhållningsgaller. Lavasten, slang och reduceringsventil ingår.
Konsumentpris: 3 595 kronor

Flatbedgrill med varmhållningshylla

 

Produktnamn: 12275
Tillverkare/distributör: Landmann Skandinavia AB, tel 0370-69 35 80, www.landmann.se
Typ av grill: Gas/flatbedgrill
Material invändigt och utvändigt: Emaljerad grillskål och lock, brännare och galler i gjutjärn. Vagn i lackerad plåt, sido- och underhylla i trä.
Montering: Uppgift saknas
Storlek: Cirka 139,5 X 117 X 63,5 cm
Vikt: Cirka 60 kg
Övrigt: Grillgaller och stekplatta, flametamer för bättre värmespridning, varmhållningshylla, låsbara hjul. Grillyta 64 x 49 cm.
Konsumentpris: Cirka 3 795 kronor

Stor grillyta

Produktnamn: Broil King Crown 4
Tillverkare/distributör: Air Liquide Gas AB, tel 020-44 01 44, www.gasol.nu
Typ av grill: Gasolgrill med rostfri sidobrännare
Material invändigt och utvändigt: 2” stålram, gjuten aluminiumhuv, rostfri front, brännare och värmefördelningspanel. Emaljerad värmehylla, grillgaller i gjutjärn.
Montering: Förmonterad
Storlek: Bredd 137 cm, höjd 121 cm, djup 53 cm. Grillyta 57 x 39 cm.
Vikt: 38 kg
Övrigt: Nedfällbar sidohylla och sidobrännare. Många tillbehör till exempel roterande grillspett. 10 års garanti på gjutna delar.
Konsumentpris: 4 865 kronor (kampanj till 31/7)
Ord. pris 5 865 kronor.

 

Separat brännare för potatiskoket

 

Produktnamn: EGL4400X
Tillverkare/distributör: Electrolux, tel 0771-11 44 77, www.electrolux.se
Typ av grill: Gasol
Material invändigt och utvändigt: Rostfritt stål
Montering: Enkel montering av sidoborden
Storlek: 168 cm bred, 128 cm hög, 58 cm djup
Vikt: 103 kg
Övrigt: Separat brännare där man till exempel kan koka färskpotatisen eller en sås.
Konsumentpris: 26 995 kr

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!


Vi i villa tipsar dig

25 april 2005

2 Kommentarer

Annons

Stor guide: Så väljer du rätt grill i sommar

Äntligen grillsäsong! Det finns mycket att tänka på när du ska köpa en ny grill. Gasol-, el- eller kolgrill ­– vilken grill passar bäst till dig och...

0

Snickra en mobil köksbänk

Vill du kunna laga mat ute, med ordentligt med avställningsytor när du grillar? Att bygga en mobil köksbänk är inte svårt – här är en enkel instruktion.

0

Så bygger du ett utekök av pallar

Bygg ett härligt utekök till din trädgård! Här är en guide som visar hur du bygger ditt kök.

0

Mura en grill av natursten

Om man murar sin grill själv kan den göras precis som man vill ha den. Storlek, höjd och så vidare kan helt anpassas efter egna önskemål.

2

Grillar vi gillar!

Gasol eller kol? Hur grillar jag miljövänligt? Vi hjälper dig hitta rätt bland grillar, bränslen och tändmetoder!

0

Grillar vi gillar!

Nu börjar årets bästa säsong. Grillsäsongen! Finns det något godare än en nygrillad köttbit med en smaskig sallad till. Det smakar sommar, sol och...

2

Krönika: Synda med sans

Förra hösten impulsköpte jag ett slags utegrill. Eller om det var en kamin eller en eldskulptur. Den två meter höga pyramidformade danskt designade...

0

Läsarfrågan: Hur grillar du?

Vi har frågat tre av våra läsare!

0

Nyheter för grillsugna

Äntligen är det grilltider igen! Visst kan man göra som man alltid gjort, men här kommer några nya tips för dig som vill ta grillupplevelsen till nya...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons