Annons

Grilltips för hungriga

Grill och utekök

Äntligen är grillsäsongen igång på allvar. Här får du några snabba grilltips.

Annons


Den här gasolgrillen heter Outdoor Chef Como 570 Eclipse och kostar ca 4 495 kronor. Strateg Trade/Air Liquide.

En perfekt grillning kräver givetvis bra råvaror, men tålamod är också en viktig ingrediens. Tändvätskan måste få dra in ordentligt och det är på glödbädd, inte bland lågor man ska tillaga maten.

Glödbädden ska vara grå

Mellan 1/2 till 1 decilitet tändvätska brukar vara lagom till en normalstor kolgrill, briketter kräver mer än kol. Sedan behöver tändvätskan minst 10 minuter för att hinna dra in ordentligt . Vänta tills glödbädden är grå innan du lägger på det du ska grilla. Men ta gärna fram fisken/köttet en stund innan, det blir både godare och går snabbare om det inte kommer direkt från kylen.

Pensla grillgallret med lite olja innan du lägger det på grillen, så fastnar inte grönsakerna så lätt på det. Om köttet eller fisken marinerats så bör du torka av det så att det inte droppar innan du lägger på det på gallret. Annars riskerar du att det slår upp lågor. Om det slår upp lågor från gasolgrillen, utan att det droppat på den, kan det bero på att lavastenarna är smutsiga. Du kan köra dem i diskmaskinen.

Fet fisk lättast

Fisk ska bara vändas en gång, och fet fisk är lättast att lyckas med. Prova gärna något annat än laxen. Makrill blir jättegott att grilla, likaså marulk, gärna marinerad i lite soja, ingefära och citron. Marulken är visserligen inte fet, men fast och kompakt i köttet.

För att inte flintasteken ska böja sig som en liten skål, kan du skära ett par snitt i svålen så behåller den formen. Hel, oskalad lök och potatis går jättebra att baka hel direkt i glöden. 

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
17 maj 2004

0 Kommentarer

0

Tänd på grillat!

Nu är det äntligen dags att torka vinterdammet av grillen! Men skippa den gamla flintasteken och passa på att förfina dina grillkonster i sommar.

1

Gillar grillar!

Nu är det dags att se över sin grill och se om den klarar ännu en säsong – eller om det är dags att leta efter en ny! Här visas några olika varianter,...

0

Dags att äta ute

Det är full fart på våren. Både uterummet och trädgården lockar. Så varför sitta inne och laga mat och äta? Här är produkterna som låter dig flytta ut...

0

Grillar vi gillar

Äntligen är grillsäsongen här! Vi har letat upp några färgglada exemplar som bara väntar på att få tändas.

0

Mura en grill av natursten

Om man murar sin grill själv kan den göras precis som man vill ha den. Storlek, höjd och så vidare kan helt anpassas efter egna önskemål.

2

Grillar vi gillar!

Gasol eller kol? Hur grillar jag miljövänligt? Vi hjälper dig hitta rätt bland grillar, bränslen och tändmetoder!

0

Gjut din egen grill

Nu börjar grillsäsongen och vad är ett bättre litet projekt än att gjuta en egen grill i betong? Vi visar hur du gör.

0

Läsarfrågan: Hur grillar du?

Vi har frågat tre av våra läsare!

0

Nyheter för grillsugna

Äntligen är det grilltider igen! Visst kan man göra som man alltid gjort, men här kommer några nya tips för dig som vill ta grillupplevelsen till nya...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons