Grillat året om!

Grillat är godast. Ibland tror man det är överdrivet, men nu när grillsäsongen är igång så njuter man var gång det bjuds på grillat. Här delar vi med oss av maffiga grillrecept och en grill utöver det vanliga!


<!– –>
Vi spenderar definitivt alltmer tid vid grillen på sommarhalvåret. Så egentligen är det mer än endast en grill. Det är en matplats, ett kök – ett utekök.

Här är ett riktigt utekök som familjen Rosander byggde själva. Köket har en plats för att tillreda maten, en ordentlig grillplats och tak över huvudet! Så det här är mer än en sommargrill – här grillas det året om!

Så här byggde vi den:

1. Familjen började med en önskelista! På den stod det; tillredningsplats, tak över huvudet, ordentlig grillyta, en kolgrill och en gasolgrill. Ett riktigt utekök helt enkelt!

2. Först gjordes en egen ritning på hur vi ville att det skulle se ut. Ulrika och hennes man Hans skissade tillsammans och i stort sett blev uteköket som deras första ritningar.

3. Ulrika och Hansbörjade med att väga av marken för att sedan gjuta en betongsyll. På den murade de lecablock, den smala sorten, för att sedan utanpå leca-muren stapla och mura med natursten. När allt var klart putsades lecablocken och så fick det sedan förbli – alltså ingen målning av putsen.

4. Taket var det sista som kom på plats och är byggt som ett kraftigt skärmtak och på det enkupigt tegel för att taket skulle matcha in med övriga gårdsbilden. Efter ett antal års användning har kocken fortfarande aldrig blivit våt!

Ett utekök att drömma om. Nej, sluta dröm – bygg ett eget själv!

Mellan grillarna finns det en tillredningsplats, här kan man fixa det sista innan det läggs på grillen. Under denna skiva i trä är gasolen placerad.

Ulrikas bästa tips för utegrillen!

1. Gott om avlastningsytor

2. Helst skulle vi ha gjort en diskho också, men den kommer tids nog

3. Framdragen el är viktigt samt belysning (viktigt vintertid)

4. Viktigt att köket smälter in i övrig miljö, även vintertid för det kan lätt se lite övergivet ut.

 

 

 

Grillrecept

Enklaste marinaden:

Passar bra för allt kött, men extra bra till nötkött, som entrecote eller rostas, som är bra att grilla .

Ta fram köttet en timme innan, och pensla på olivolja och ljus soya, typ Kikkoman. Låt stå i rumstemperatur tills det är dags att slänga det på grillen. Ger smak, mörhet och sälta åt köttet, samtidigt som det inte kväver köttsmaken.

Fräsch tomatsalsa (4 pers)

4 solmogna tomater

1 rödlök

Saften från en ¼ dels citron

1 msk balsamvinäger

½ dl olivolja

1 kruka koriander (eller annan ört- persilja, basilika, vad du gillar)

Salt och peppar efter smak

Finhacka, blanda samman och låt gärna stå en stund och dra.

Fetaoströra

200 g fetaost/chevre

2dl creme fraiche

½ kruka oregano

Riv osten grovt. Blanda med en mixerstav tillsammans med creme fraichen och oreganon till en slät kräm. Strö lite extra oregano över.

Sötpotatis i paket

Sötpotatis påminner lite om morot i smaken, och gör sig utmärkt till grillat, och speciellt till fetaostkrämen ovan. De behöver heller inte lika lång tid på sig som bakpotatis för att bli klara.

Slå in potatisarna en och en i folie. Lägg direkt på kolen så fort elden tagit sig.

När kolen sedan blivit fint grå, lägg kött och grönsaker på gallret, och låt sötpotatisarna ligga kvar i kolbädden, då blir allt klart samtidigt. När potatisen är mjuka är den klar, dela dem bara på mitten och gröp ur och ät.

Uteköket har en kolgrill och en gasgrill! Här kan man laga mat för 40 personer samtidigt!

Sötpotatisen lägger du direkt på grillen.

Grillad majs och en köttbit till, en snabb festmåltid för vilken dag i veckan som helst.

Godaste grillmiddagen utan stök och bök i köket.

Vi i villa tipsar dig

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar