Annons

Grillar vi gillar!

Grill och utekök

Gasol eller kol? Hur grillar jag miljövänligt? Vi hjälper dig hitta rätt bland grillar, bränslen och tändmetoder!

Annons

 

Inte konstigt att gasolgrillen blir allt populärare i Sverige. Gasen antänds med ett enkelt knapptryck. Du reglerar värmen som på en vanlig gasspis. Och slipper vänta i evighet på grillglöd.

Det är enklare att grilla med gas än kol och briketter, instämmer Johan Modigh på Weber-Stephen Nordic.

–Å andra sidan är kolgrillen charmigare. Men det ena utesluter inte det andra. Många har båda typerna – kolgrillen till helgen när man har gott om tid och gasolgrillen till vardags.

Det stora felet många gör med kolgrillar är annars just att man inte tar sig tid.

–Kolgrillning kräver lite planering. Ha framförhållning och börja innan folk satt sig till bords, råder Johan Modigh.

Ett annat misstag är att man ofta har för varmt i grillen. Och att man glömmer använda locket. Se istället grillen som en varmluftsugn.

–Håll temperaturen på cirka 180 grader eller ännu lägre. Intervallgrilla kött: grilla, vira in i en handduk och grilla igen tills det kommer upp i önskad temperatur. Då får köttet finare yta och struktur. Låt dessutom köttet vila innan det skärs upp.

Är jag en miljöbov om jag grillar? Inte alls – om du väljer rätt bränsle och undviker tändvätska. Minst miljövänlig är engångsgrillen, mest miljövänlig är elgrillen. 

Gasol tillverkas i allmänhet av petroleum, och avger till största delen koldioxid (som påverkar klimatet) och vatten vid förbränning.  En flaska på 15 liter brukar räcka en säsong och kostar cirka 400 kronor att fylla.

Vid kolgrillning, välj kol eller briketter där förpackningen är SIS- eller DIN-märkt. Då vet du att kolen inte är utdrygad med sand, metallsplitter och glas - eller består av virke impregnerat med arsenik. Leta också efter märkningen FSC, som innebär att råvaran kommer från ett miljöanpassat skogsbruk.

När du tänder en kolgrill, välj bort tändvätskan och använd istället tändpapper, tändpinnar, skorstenständare eller elektrisk grilltändare. Eller pelargrill.

–Det bästa är att undvika alla kemikalier, särskilt när det faktiskt finns alternativ, säger Karin Rumar på Kemikalieinspektionen.

–Den största faran med tändvätska är barn som råkar dricka innehållet och riskerar att få kemisk lunginflammation.

Annons

Att rengöra grillgallret är enkelt. Skippa kemikalierna även här och borsta bara av med en grillborste medan gallret fortfarande är varmt


 

Tre frågor om grillar till Paul Svensson, stjärnkock och författare till rykande färska kokboken ”Paul grillar”.

 1. Vilken typ av grill väljer du?

–En gasolgrill är mest praktisk och kräver inga förkunskaper. Men den saknar smak av eld, glöd och grillat, som ju är det man är ute efter. Därför väljer jag själv nog en kolgrill av typen kupolgrill med lock. Med gasolgrill kan man för all del annars fuska med med röklåda, eller lägga i hickory.

2. Hur grillar jag rätt?

–En tunn biff eller små spett ska definitivt grillas med direkt grillning/glöd. Produkter som innehåller mycket fett, som bränner lätt eller består av stora styckdelar, som fåglar, kräver längre grilltid och ska därför grillas med indirekt grillning/glöd. Här ska temperaturen ska vara så jämn och låg som möjligt. Skjut kolen ut mot kanterna så att det bildas ett hålrum i mitten. Över detta lägger du det som ska grillas. Ställ i en skål, den håller kolen kvar på sidorna samtidigt som fettet kan droppa ner. Det blir som en varmluftsugn med locket på. Om kolen flammar upp, ta av det du grillar en stund och lägg på igen efter en stund.

3. Kol eller briketter?

–Kol ger mjukare värme. Briketter (formpressat kol) är kompaktare och har längre brinntid. Nackdelen är att de är svårare att få fyr på. Skaffa en kolkassett och tänd underifrån.

FOTNOT: BOKEN "PAUL GRILLAR" GES UT PÅ NORSTEDTS FÖRLAG.Grillguide


EGC8000 japansk tepan yaki-yta. Vad? Elektrisk bordsgrill. Här är grillen för dig som både vill kunna grilla kött, göra varma smörgåsar och steka pannkakor. En slät och en räfflad grillyta. Den släta kan även användas som japansk tepan yaki-yta. 

Röshults BBQ Grill 200 Vad? Kolgrill Grill med ställbart luftflöde för att kunna reglera värmen. Två löstagbara innerlådor underlättar tömning av kol. Gulkromaterad, pulverlackerad kropp och kromade galler. Rostfri avställningsyta kan köpas till. Grillyta 9

InVite gasolgrill bluss 4 Vad? Gasolgrill När du vill grilla snabbt och enkelt är gasol ett bra val. Här med fyra rostfria brännare samt sidobrännare. Två sidobord med redskapshållare. Inbyggd termometer i locket. Emaljerat/rostfrittstål. 

Namn: 31346 Vad? Kolgrill Hur? Passar dig som vill ha extra finesser. Patenterad lösning för att höja och sänka grillgallret. Två sidobord och stor askuppsamlare. Grillyta 57 cm/diameter. Landmann Skandinavia AB, 

Pelargrill med lock Vad? Kolgrill Hur? När du vill grilla miljövänligt – grillen kan tändas med papper i pelaren. Lock med ventilation. Ventilationsreglage. Askuppsamlare. Rostfritt stål. Grillyta 47 cm/diameter. Scandy Garden AB

Weber Mastertouch Benvit Vad? Kolgrill När du vill grilla som proffsen: låg temperatur och locket på. Avtagbar askfångare, stålbelagt grillgaller med vikkant.Två brikettkorgar. Porslinsemaljerat lock och balja. Termometer. Grillyta 57 cm.

Minigrill Grilliput Vad? Uppfällbar grill som placeras över eldstad. Hur? Ta grillen med ut i naturen? Grilliput är minst och lättast. Packas ner till en tub och ryms i ryggsäcken. Rostfritt stål. Ihopfälld cirka 29 x 3 cm/diameter. 

Gasolgrill Beefeater I-1000 Vad? Flat-bed gasolgrill Hur? När du vill både grilla och steka. Brännare i rostfritt, grill och stekyta i gjutjärn. Dubbelisolerad kok- och stekhuv i rostfritt. Sidobrännare ingår. Grillyta 48 x 48,5 cm, stekyta 32 x 48,5

Namn: Grill Robust Vad? Kolgrill Stor grill för dig som har många runt bordet. Ett rejält luftinsläpp för bästa glöd. Stålkonstruktion som tål att stå ute större delen av året. Grillyta 75 cm i diameter. Svensk Kolgrill, 3 496 kronor

Kom ihåg!

Att vara försiktig när du hanterar gasolgrillen. Håll slangar och gasoltuber i gott skick för att undvika läckage. Förvara alltid gasolflaskan stående.

Läs mer i skriften Gasol för hem och fritidsmiljö som du kan ladda ner gratis från www.msb.se

Tänd miljösmart

Rekommenderas: Elektrisk grilltändare, tändpapper med stearin eller tändvätska av etanol (välj Bra Miljöval-märkta produkter).

Undvik: Tändmedel av paraffin, som är en fossil oljeprodukt. Koldioxid från förbränningen bidrar till att förstärka växthuseffekten.

KÄLLA: NATURSKYDDSFÖRENINGEN

 

 

Köpinformation:

Röshults www.roshults.se 08-442 83 88
Primagaz www.gasol.nu 0303-727 100
Pinal www.pinal.se 0325-329 70
Electrolux www.electrolux.se 0771-11 44 77
Järniakedjan www.jarnia.se 033-20 45 70
Svensk Kolgrill www.kolgrill.com 08-4205 96 56
Weber-Stephen Nordic www.webergrill.se 08-5907 47 75
Scandy Garden www.scandy.se 040-21 40 00
Landmann Skandinavia AB www.landmann.se 0370-69 35 80

08 juni 2010
 
Annons
Mer om Grill och utekök

Ledare: Nu är vulgo-grillen rumsren

Grill och utekök Länge var det sporten, kolet, tricksen med grillning som var status. Gasol och stora modeller ansågs vräkigt. Men jag anar en förändring.

Grill för dig som vill skryta

Grill och utekök Vill du skrytgrilla? Världens dyraste grill från australiensiska Beefeater är i 24 karats guld.

Smarta prylar för grillen

Grill och utekök Det finns många fiffiga hjälpmedel för att få till den perfekta grillmiddagen – oavsett hur du gillar att grilla.

Mura en grill av natursten

Grill och utekök Om man murar sin grill själv kan den göras precis som man vill ha den. Storlek, höjd och så vidare kan helt anpassas efter egna önskemål.

Gjut din egen grill

Grill och utekök Nu börjar grillsäsongen och vad är ett bättre litet projekt än att gjuta en egen grill i betong? Vi visar hur du gör.

Grillat året om!

Grill och utekök Grillat är godast. Ibland tror man det är överdrivet, men nu när grillsäsongen är igång så njuter man var gång det bjuds på grillat. Här delar vi med...

Krönika: Synda med sans

Grill och utekök Förra hösten impulsköpte jag ett slags utegrill. Eller om det var en kamin eller en eldskulptur. Den två meter höga pyramidformade danskt designade tingesten i tjock, rostig plåt är en aning svårdefinierbar.

Läsarfrågan: Hur grillar du?

Grill och utekök Vi har frågat tre av våra läsare!

Nyheter för grillsugna

Grill och utekök Äntligen är det grilltider igen! Visst kan man göra som man alltid gjort, men här kommer några nya tips för dig som vill ta grillupplevelsen till nya...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons