Annons

Grillar vi gillar!

Grill och utekök

Gasol eller kol? Hur grillar jag miljövänligt? Vi hjälper dig hitta rätt bland grillar, bränslen och tändmetoder!

Annons

 

Inte konstigt att gasolgrillen blir allt populärare i Sverige. Gasen antänds med ett enkelt knapptryck. Du reglerar värmen som på en vanlig gasspis. Och slipper vänta i evighet på grillglöd.

Det är enklare att grilla med gas än kol och briketter, instämmer Johan Modigh på Weber-Stephen Nordic.

–Å andra sidan är kolgrillen charmigare. Men det ena utesluter inte det andra. Många har båda typerna – kolgrillen till helgen när man har gott om tid och gasolgrillen till vardags.

Det stora felet många gör med kolgrillar är annars just att man inte tar sig tid.

–Kolgrillning kräver lite planering. Ha framförhållning och börja innan folk satt sig till bords, råder Johan Modigh.

Ett annat misstag är att man ofta har för varmt i grillen. Och att man glömmer använda locket. Se istället grillen som en varmluftsugn.

–Håll temperaturen på cirka 180 grader eller ännu lägre. Intervallgrilla kött: grilla, vira in i en handduk och grilla igen tills det kommer upp i önskad temperatur. Då får köttet finare yta och struktur. Låt dessutom köttet vila innan det skärs upp.

Är jag en miljöbov om jag grillar? Inte alls – om du väljer rätt bränsle och undviker tändvätska. Minst miljövänlig är engångsgrillen, mest miljövänlig är elgrillen. 

Gasol tillverkas i allmänhet av petroleum, och avger till största delen koldioxid (som påverkar klimatet) och vatten vid förbränning.  En flaska på 15 liter brukar räcka en säsong och kostar cirka 400 kronor att fylla.

Vid kolgrillning, välj kol eller briketter där förpackningen är SIS- eller DIN-märkt. Då vet du att kolen inte är utdrygad med sand, metallsplitter och glas - eller består av virke impregnerat med arsenik. Leta också efter märkningen FSC, som innebär att råvaran kommer från ett miljöanpassat skogsbruk.

När du tänder en kolgrill, välj bort tändvätskan och använd istället tändpapper, tändpinnar, skorstenständare eller elektrisk grilltändare. Eller pelargrill.

–Det bästa är att undvika alla kemikalier, särskilt när det faktiskt finns alternativ, säger Karin Rumar på Kemikalieinspektionen.

–Den största faran med tändvätska är barn som råkar dricka innehållet och riskerar att få kemisk lunginflammation.

Annons

Att rengöra grillgallret är enkelt. Skippa kemikalierna även här och borsta bara av med en grillborste medan gallret fortfarande är varmt


 

Tre frågor om grillar till Paul Svensson, stjärnkock och författare till rykande färska kokboken ”Paul grillar”.

 1. Vilken typ av grill väljer du?

–En gasolgrill är mest praktisk och kräver inga förkunskaper. Men den saknar smak av eld, glöd och grillat, som ju är det man är ute efter. Därför väljer jag själv nog en kolgrill av typen kupolgrill med lock. Med gasolgrill kan man för all del annars fuska med med röklåda, eller lägga i hickory.

2. Hur grillar jag rätt?

–En tunn biff eller små spett ska definitivt grillas med direkt grillning/glöd. Produkter som innehåller mycket fett, som bränner lätt eller består av stora styckdelar, som fåglar, kräver längre grilltid och ska därför grillas med indirekt grillning/glöd. Här ska temperaturen ska vara så jämn och låg som möjligt. Skjut kolen ut mot kanterna så att det bildas ett hålrum i mitten. Över detta lägger du det som ska grillas. Ställ i en skål, den håller kolen kvar på sidorna samtidigt som fettet kan droppa ner. Det blir som en varmluftsugn med locket på. Om kolen flammar upp, ta av det du grillar en stund och lägg på igen efter en stund.

3. Kol eller briketter?

–Kol ger mjukare värme. Briketter (formpressat kol) är kompaktare och har längre brinntid. Nackdelen är att de är svårare att få fyr på. Skaffa en kolkassett och tänd underifrån.

FOTNOT: BOKEN "PAUL GRILLAR" GES UT PÅ NORSTEDTS FÖRLAG.Grillguide


EGC8000 japansk tepan yaki-yta. Vad? Elektrisk bordsgrill. Här är grillen för dig som både vill kunna grilla kött, göra varma smörgåsar och steka pannkakor. En slät och en räfflad grillyta. Den släta kan även användas som japansk tepan yaki-yta. 

Röshults BBQ Grill 200 Vad? Kolgrill Grill med ställbart luftflöde för att kunna reglera värmen. Två löstagbara innerlådor underlättar tömning av kol. Gulkromaterad, pulverlackerad kropp och kromade galler. Rostfri avställningsyta kan köpas till. Grillyta 9

InVite gasolgrill bluss 4 Vad? Gasolgrill När du vill grilla snabbt och enkelt är gasol ett bra val. Här med fyra rostfria brännare samt sidobrännare. Två sidobord med redskapshållare. Inbyggd termometer i locket. Emaljerat/rostfrittstål. 

Namn: 31346 Vad? Kolgrill Hur? Passar dig som vill ha extra finesser. Patenterad lösning för att höja och sänka grillgallret. Två sidobord och stor askuppsamlare. Grillyta 57 cm/diameter. Landmann Skandinavia AB, 

Pelargrill med lock Vad? Kolgrill Hur? När du vill grilla miljövänligt – grillen kan tändas med papper i pelaren. Lock med ventilation. Ventilationsreglage. Askuppsamlare. Rostfritt stål. Grillyta 47 cm/diameter. Scandy Garden AB

Weber Mastertouch Benvit Vad? Kolgrill När du vill grilla som proffsen: låg temperatur och locket på. Avtagbar askfångare, stålbelagt grillgaller med vikkant.Två brikettkorgar. Porslinsemaljerat lock och balja. Termometer. Grillyta 57 cm.

Minigrill Grilliput Vad? Uppfällbar grill som placeras över eldstad. Hur? Ta grillen med ut i naturen? Grilliput är minst och lättast. Packas ner till en tub och ryms i ryggsäcken. Rostfritt stål. Ihopfälld cirka 29 x 3 cm/diameter. 

Gasolgrill Beefeater I-1000 Vad? Flat-bed gasolgrill Hur? När du vill både grilla och steka. Brännare i rostfritt, grill och stekyta i gjutjärn. Dubbelisolerad kok- och stekhuv i rostfritt. Sidobrännare ingår. Grillyta 48 x 48,5 cm, stekyta 32 x 48,5

Namn: Grill Robust Vad? Kolgrill Stor grill för dig som har många runt bordet. Ett rejält luftinsläpp för bästa glöd. Stålkonstruktion som tål att stå ute större delen av året. Grillyta 75 cm i diameter. Svensk Kolgrill, 3 496 kronor

Kom ihåg!

Att vara försiktig när du hanterar gasolgrillen. Håll slangar och gasoltuber i gott skick för att undvika läckage. Förvara alltid gasolflaskan stående.

Läs mer i skriften Gasol för hem och fritidsmiljö som du kan ladda ner gratis från www.msb.se

Tänd miljösmart

Rekommenderas: Elektrisk grilltändare, tändpapper med stearin eller tändvätska av etanol (välj Bra Miljöval-märkta produkter).

Undvik: Tändmedel av paraffin, som är en fossil oljeprodukt. Koldioxid från förbränningen bidrar till att förstärka växthuseffekten.

KÄLLA: NATURSKYDDSFÖRENINGEN

 

 

Köpinformation:

Röshults www.roshults.se 08-442 83 88
Primagaz www.gasol.nu 0303-727 100
Pinal www.pinal.se 0325-329 70
Electrolux www.electrolux.se 0771-11 44 77
Järniakedjan www.jarnia.se 033-20 45 70
Svensk Kolgrill www.kolgrill.com 08-4205 96 56
Weber-Stephen Nordic www.webergrill.se 08-5907 47 75
Scandy Garden www.scandy.se 040-21 40 00
Landmann Skandinavia AB www.landmann.se 0370-69 35 80

8 juni 2010

2 Kommentarer

2013-05-24
Landy
2013-05-24
Lolle
0

10 steg till säker grillning

I sommar står grillat på menyn, men var lite vaksam på elden. Det är lättare att förebygga brand än att släcka den.

0

Fällbar grill för miljön - smarta prylen

Glöm engångsgrillen när du ska på utflykt. Nu finns en liten smart grill du bär i en väska över axeln.

1

Bli grillkung i villakvarteret

Fågel, fisk, oxkött, lamm eller gris. Det spelar ingen roll vad du grillar. Om du vill bli kung bland grannarna är det låg temperatur som gäller.

0

Sju snyggaste kylväskorna

På utflykter med båten eller turer i skogen kommer de väl till pass - de lätta, färgglada kylväskorna. Vi har samlat våra sju favoriter just nu!

5

Elda rätt

Att elda upp löv och annat trädgårdsavfall är effektivt, men glöm inte att eldningsförhållandena för kvällen är de som avgör.

0

Grillar med glöd

Även om fler och fler satsar på gasol och el, är det fortfarande den hederliga kolgrillen som leder grilltoppen. Priserna är lika varierande som det...

0

Vedspis och grill för utomhusbruk - hur tänkte du?

Rickard Wutzler står bakom Como Fireplace – en vedspis och grill för utomhusbruk.

0

Vackert grillskydd i mosaik

Den här personliga grillskyddsplattan i mosaik är ett smycke för altanen, ett givet samtalsämne för grillpartyt och - inte minst - ett ovanligt vackert...

0

Dukning till sommarfesten och glassiga recept

Vi har samlat det finaste pyntet och de smarrigaste glassrecepten till sommarens alla fester! Nu kör vi!

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se