Grillar med glöd

Även om fler och fler satsar på gasol och el, är det fortfarande den hederliga kolgrillen som leder grilltoppen. Priserna är lika varierande som det enorma utbudet - från 25 till 16 900 kronor.


Exklusiv favorit. Formstarka grillen ”Valhall” av Dick Björk och Mikael Holm i rostfritt och teak, har en lavastenplatta under grillgallret som förbättrar grillresultatet. 100×72 cm, h 95 cm, 16 900 kr,
Berga Form.

Kol- och brikettgrillar finns i alla prisklasser. Från den enkla engångsgrillen med allt-i-ett i folieformen, till den mest exklusiva värstingmodellen, som naturligtvis lockar med både intressanta grillegenskaper och en ovanligt snygg formgivning i teak och rostfritt. Vanliga, hederliga klotgrillar är fortfarande best-sellers och finns för 400 kronor och uppåt. Nytt på marknaden är några smarta bärbara grillar. Enkla att ta med över till grannen eller på skolans brännbollsturnering.

Vad är det nu som gäller, kol eller briketter?

Alla som någon gång fått en sotig och förkolnad liten före detta marinerad fläskfilé på tallriken, vet ju att det här med glödbädd är A o O för ett gott slutresultat.

Enligt regelboken tar det ungefär 25-30 minuter att fixa en bra glödbädd. Kol brinner snabbare än briketter. Men å andra sidan slocknar kolet fortare än briketterna. Vill du grilla snabbt och kort; använd kol. Vill du ha en längre glödbädd är det briketter som gäller. Man kan också blanda kol och briketter. Använd bara kol och briketter som är kvalitetsmärkta, SIS eller DIN. Tänk på att kol och briketter är färskvara.

Supersnabbt med gasol

Tycker du att det tar för lång tid att fixa den perfekta brikett- eller kolglöden är gasolgrillen ett gott (men dyrare) alternativ. Med gasol som bränsle, tar det inte många minuter att få rätt grilltemperatur. Ytterligare ett plus för gasolgrillen är att man slipper ta hand om en sotig askhög.

Å andra sidan måste man istället köpa hem gasol och också hitta ett ett bra ställe att förvara den på, eftersom den är mycket brandfarlig och explosiv. Det finns ytterligare några synpunkter att fundera över innan man slår till på en gasolgrill; de är dyrare än en klotgrill, de kan vara svåra att montera ihop och sedan får man inte glömma bort att gasolflaska och påfyllning kostar en rejäl slant.

En intressant nyhet för året är en form av kombinationsgrill, där gasolen används för att tända briketterna snabbt och lätt. Vi har även hittat en billig bärbar bordsmodell och ett mobilt utekök på hjul, med inbyggd gasolspis och diskho.

Enkelt med el 

Stick kontakten i ett jordat uttag och sätt igång att grilla. Inget kladd med varken tändvätska eller gasol. Bra alternativ om utrymmet är begränsat. Kan även användas inomhus. Inget grillos som stör grannen eller dig själv. Men den ”rätta grillkänslan” är förstås svår att uppnå.

Få saker smakar bättre än sommarens första grillmiddag…

Tips för bättre grillresultatLär känna din grill! Läs bruksanvisningen ordentligt innan du sätter igång. 

– Ta god tid på dig. Lägg inte på matbitarna förrän kol/brikettbädden blir ljusgrå. Tar cirka 25-30 minuter. 

– Pensla grillgallret med lite olja innan du börjar grilla. Då fastnar inte maten lika lätt. 

– Stick inte hål i köttet under grillningen. Köttsaften rinner ut, vilket gör att köttet blir torrt och trist. 

– Vill du ha extra god smak, lägg några kvistar rosmarin bland kol och briketter. 

– Lite enklare att tömma askan blir det med en bit folie i botten på grillen.

Smarriga grillrecept finns i nya boken ”Grilla”, Allt om Mat/Prisma.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar