Annons
Äntligen är det grilläge igen! Lägg spetten i marinad, samla vännerna och bjud ut dem i trädgården. Grillen heter Beefeter5 från Primagaz. Foto Magnus Selander
Äntligen är det grilläge igen! Lägg spetten i marinad, samla vännerna och bjud ut dem i trädgården. Grillen heter Beefeter5 från Primagaz. Foto Magnus Selander

Gillar grillar!

Grill och utekök

Nu är det dags att se över sin grill och se om den klarar ännu en säsong – eller om det är dags att leta efter en ny! Här visas några olika varianter, från små läckra grillhinkar till biffiga utekök! Det gäller att alltid ha en smaskig marinad i gång och att grilla lugnt!

Annons


Klotgrillen PS Betsö har plats för att lagra grillkolen inuti grillen. Kostar 399 kronor på Ikea.

 

Bordsgrill i rostfritt stål som kan placeras på alla underlag eftersom utsidan är kall. Pris cirka 1 395 kronor, från Eld & Vatten.


Vit stilren bordsgrill i porslin och rostfritt stål, 1 299 kronor från Eva Solo, Danskdesign.nu


Engångsgrillen Skogens kol
för picknick eller annan spontangrillning. 22 kronor på Clas Ohlson.


Grill i rostfritt stål från Eva Solo. Kan förvandlas till ett serverings-bord om det tillhörande locket läggs på. Finns att köpa på Danskdesign.nu för 3 199 kronor.


Smart koleldad vertikalgrill!
Osar minimalt och minskar risken för brända stekytor. Packas enkelt ihop till en platt låda! BBQ Chef Bosse kostar från 300 kronor och kommer från Smart Garden.

 

 

Ett grillarnas vrålåk! Beefeater Signature Plus har fyra gjutjärnsbrännare, inbyggd sidobrännare och stora avställningsytor. Detta utekök kostar cirka 29 000 kronor och kommer från Primagaz.

Master är en tålig kolgrill: grillgallret, grillplattan och woken är tillverkade i gjutjärn och arbetsytan av ”hardwood”. Grillen har ett quickstart-system och tänds därför utan tändvätskor. Kostar 7 600 kronor inklusive täckhuv från Berg & Nycander.

Annons

Landmann Flatbed är en gasolgrill med tre brännare och en kokplatta. Galler och stekplatta av gjutjärn. Kostar cirka 5 500 kronor från Landmann.

Träkolsgrillen Ellips från Berg & Nycander blänker i mjuka former! Grillen är rostfri, 98 cm hög och har en skål med måtten 55,5x34 cm. Kostar cirka 3 100 kronor.

Enkel och smäcker elgrill (2000W) på stativ och med steglös inställning av värmen. Elgrillar avger mindre lukt och mindre rök! Kostar cirka 450 kronor och kommer från Landmann.

102 centimeter hög är denna rök/grill från Weber. Rök både skinka och kalkon samtidigt på de två grillgallren (47 cm i diameter). Smokey Mountain Cooker kostar cirka 2 500 kronor inklusive överdrag.

Ranch Kettle eldas med briketter och är porslinsemaljerad som alla Webers klassiska modeller. Det speciella med denna grill är den stora grillytan (94 cm i diameter) där mängder av hamburgare får plats. Finns endast i svart och kostar cirka 12 000 kronor.

Gasolwok för hängivna wokare. Klassisk wokpanna med trähandtag, stativ och brännare i gjutjärn. Pris cirka 895 kronor från Primagaz.

Härligt grön grillhink att pigga upp picknicken med. Grillen är av rostfritt stål och finns även i kornblått. Kommer från Lagerhaus och kostar 199 kronor.

Praktisk liten portabel bords- och campinggrill i rostfritt stål. Grillen är 40 cm hög och har en diameter på 28 cm, 298 kronor på Clas Ohlson.

Grillstarter som håller upp till 2,5 kilogram och har ett praktiskt stort nylonhandtag. 439 kronor på Danskdesign.nu

Den eleganta bjässen Electrolux 4400X är en fristående gasolgrill med fem huvud-brännare. Tändningen är elektrisk och grillen är bland annat utrustad med en precis temperaturmätare och en varmhållningshylla. Kostar cirka 26 990 kronor från Electrolux.

Kockens bästa grilltips:

 


Alex Magnusson är kock och en av delägarna i mataktivitetsföretaget Aptit Stockholm. Här får vi ta del av Alex bästa tips för en lyckad grillning beroende på vilken grill du har:

Kolgrill:
• Tänd grillen med eltändare använd inte tändvätska.
• Vänta ut elden tills du får en riktig glöd.
• Om du har en klotgrill – lägg på locket på slutet för att få en ugnsfunktion.

Elgrill:
• Elgrillar med vattentråg minskar risken för bränd yta!
• OBS! Pensla inte slingorna med fett.

Gasolgrill:
• Gjutjärnsgaller på gasolgrillen gör att värmen behålls mycket bättre.
• Ha locket på innan grillning för att få upp temperaturen ordentlig.
• Grilla lite i taget framförallt om det är kallt ute eller blåser.

Alex allmänna grilltips:
• Välj inte för små bitar – stora bitar gör sig bäst på grillen!
• Råvarorna ska vara rumstempererade.
• Låt marinaden verka länge och torka av köttet innan grillningen.
• Låt det du grillar få en ordentlig yta på första sidan, innan du vänder.
• För en jämn tillagning – försök att mönstra sidorna innan du vänder.
• Försök att begränsa antalet vändningar till två gånger.
• Har du gäster – förgrilla maten och efterstek sedan i en varmluftsugn till önskad innertemperatur.

Bästa marinaden:

• japansk soya
• olivolja
• färsk krossad vitlök
• peppar från kvarn
• eventuellt torkad eller färsk chili

Bästa gradtal för innertemperaturen

• Oxfile 55-56
• Lammytterfilé 56
• Kalvrygg 55-58
• Viltdetaljer 56-57
• Kyckling 65-68
• Fisk 46-48
• Gris 65-67

Köpinformation

Berg & Nycander, www.bony.se
Clas Ohlson, www.clasohlson.se
Danskdesign.nu, www.danskdesign.nu
Eld & Vatten (Cobb), www.eldochvatten.com
Electrolux, www.electrolux.se
Ikea, www.ikea.se
Lagerhaus, www.lagerhaus.se
Landmann, www.landmann.se
Primagaz, www.primagaz.se
Smart Garden, www.bbqnordic.se
Weber, www.weber.com

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
21 maj 2007
 
Annons
Mer om Grill och utekök

Ledare: Nu är vulgo-grillen rumsren

Grill och utekök Länge var det sporten, kolet, tricksen med grillning som var status. Gasol och stora modeller ansågs vräkigt. Men jag anar en förändring.

Smarta prylar för grillen

Grill och utekök Det finns många fiffiga hjälpmedel för att få till den perfekta grillmiddagen – oavsett hur du gillar att grilla.

Mura en grill av natursten

Grill och utekök Om man murar sin grill själv kan den göras precis som man vill ha den. Storlek, höjd och så vidare kan helt anpassas efter egna önskemål.

Grillar vi gillar!

Grill och utekök Gasol eller kol? Hur grillar jag miljövänligt? Vi hjälper dig hitta rätt bland grillar, bränslen och tändmetoder!

Gjut din egen grill

Grill och utekök Nu börjar grillsäsongen och vad är ett bättre litet projekt än att gjuta en egen grill i betong? Vi visar hur du gör.

Grillat året om!

Grill och utekök Grillat är godast. Ibland tror man det är överdrivet, men nu när grillsäsongen är igång så njuter man var gång det bjuds på grillat. Här delar vi med...

Krönika: Synda med sans

Grill och utekök Förra hösten impulsköpte jag ett slags utegrill. Eller om det var en kamin eller en eldskulptur. Den två meter höga pyramidformade danskt designade tingesten i tjock, rostig plåt är en aning svårdefinierbar.

Läsarfrågan: Hur grillar du?

Grill och utekök Vi har frågat tre av våra läsare!

Nyheter för grillsugna

Grill och utekök Äntligen är det grilltider igen! Visst kan man göra som man alltid gjort, men här kommer några nya tips för dig som vill ta grillupplevelsen till nya...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons