Annons
Äntligen är det grilläge igen! Lägg spetten i marinad, samla vännerna och bjud ut dem i trädgården. Grillen heter Beefeter5 från Primagaz. Foto Magnus Selander
Äntligen är det grilläge igen! Lägg spetten i marinad, samla vännerna och bjud ut dem i trädgården. Grillen heter Beefeter5 från Primagaz. Foto Magnus Selander

Gillar grillar!

Grill och utekök

Nu är det dags att se över sin grill och se om den klarar ännu en säsong – eller om det är dags att leta efter en ny! Här visas några olika varianter, från små läckra grillhinkar till biffiga utekök! Det gäller att alltid ha en smaskig marinad i gång och att grilla lugnt!

Annons


Klotgrillen PS Betsö har plats för att lagra grillkolen inuti grillen. Kostar 399 kronor på Ikea.

 

Bordsgrill i rostfritt stål som kan placeras på alla underlag eftersom utsidan är kall. Pris cirka 1 395 kronor, från Eld & Vatten.


Vit stilren bordsgrill i porslin och rostfritt stål, 1 299 kronor från Eva Solo, Danskdesign.nu


Engångsgrillen Skogens kol
för picknick eller annan spontangrillning. 22 kronor på Clas Ohlson.


Grill i rostfritt stål från Eva Solo. Kan förvandlas till ett serverings-bord om det tillhörande locket läggs på. Finns att köpa på Danskdesign.nu för 3 199 kronor.


Smart koleldad vertikalgrill!
Osar minimalt och minskar risken för brända stekytor. Packas enkelt ihop till en platt låda! BBQ Chef Bosse kostar från 300 kronor och kommer från Smart Garden.

 

 

Ett grillarnas vrålåk! Beefeater Signature Plus har fyra gjutjärnsbrännare, inbyggd sidobrännare och stora avställningsytor. Detta utekök kostar cirka 29 000 kronor och kommer från Primagaz.

Master är en tålig kolgrill: grillgallret, grillplattan och woken är tillverkade i gjutjärn och arbetsytan av ”hardwood”. Grillen har ett quickstart-system och tänds därför utan tändvätskor. Kostar 7 600 kronor inklusive täckhuv från Berg & Nycander.

Annons

Landmann Flatbed är en gasolgrill med tre brännare och en kokplatta. Galler och stekplatta av gjutjärn. Kostar cirka 5 500 kronor från Landmann.

Träkolsgrillen Ellips från Berg & Nycander blänker i mjuka former! Grillen är rostfri, 98 cm hög och har en skål med måtten 55,5x34 cm. Kostar cirka 3 100 kronor.

Enkel och smäcker elgrill (2000W) på stativ och med steglös inställning av värmen. Elgrillar avger mindre lukt och mindre rök! Kostar cirka 450 kronor och kommer från Landmann.

102 centimeter hög är denna rök/grill från Weber. Rök både skinka och kalkon samtidigt på de två grillgallren (47 cm i diameter). Smokey Mountain Cooker kostar cirka 2 500 kronor inklusive överdrag.

Ranch Kettle eldas med briketter och är porslinsemaljerad som alla Webers klassiska modeller. Det speciella med denna grill är den stora grillytan (94 cm i diameter) där mängder av hamburgare får plats. Finns endast i svart och kostar cirka 12 000 kronor.

Gasolwok för hängivna wokare. Klassisk wokpanna med trähandtag, stativ och brännare i gjutjärn. Pris cirka 895 kronor från Primagaz.

Härligt grön grillhink att pigga upp picknicken med. Grillen är av rostfritt stål och finns även i kornblått. Kommer från Lagerhaus och kostar 199 kronor.

Praktisk liten portabel bords- och campinggrill i rostfritt stål. Grillen är 40 cm hög och har en diameter på 28 cm, 298 kronor på Clas Ohlson.

Grillstarter som håller upp till 2,5 kilogram och har ett praktiskt stort nylonhandtag. 439 kronor på Danskdesign.nu

Den eleganta bjässen Electrolux 4400X är en fristående gasolgrill med fem huvud-brännare. Tändningen är elektrisk och grillen är bland annat utrustad med en precis temperaturmätare och en varmhållningshylla. Kostar cirka 26 990 kronor från Electrolux.

Kockens bästa grilltips:

 


Alex Magnusson är kock och en av delägarna i mataktivitetsföretaget Aptit Stockholm. Här får vi ta del av Alex bästa tips för en lyckad grillning beroende på vilken grill du har:

Kolgrill:
• Tänd grillen med eltändare använd inte tändvätska.
• Vänta ut elden tills du får en riktig glöd.
• Om du har en klotgrill – lägg på locket på slutet för att få en ugnsfunktion.

Elgrill:
• Elgrillar med vattentråg minskar risken för bränd yta!
• OBS! Pensla inte slingorna med fett.

Gasolgrill:
• Gjutjärnsgaller på gasolgrillen gör att värmen behålls mycket bättre.
• Ha locket på innan grillning för att få upp temperaturen ordentlig.
• Grilla lite i taget framförallt om det är kallt ute eller blåser.

Alex allmänna grilltips:
• Välj inte för små bitar – stora bitar gör sig bäst på grillen!
• Råvarorna ska vara rumstempererade.
• Låt marinaden verka länge och torka av köttet innan grillningen.
• Låt det du grillar få en ordentlig yta på första sidan, innan du vänder.
• För en jämn tillagning – försök att mönstra sidorna innan du vänder.
• Försök att begränsa antalet vändningar till två gånger.
• Har du gäster – förgrilla maten och efterstek sedan i en varmluftsugn till önskad innertemperatur.

Bästa marinaden:

• japansk soya
• olivolja
• färsk krossad vitlök
• peppar från kvarn
• eventuellt torkad eller färsk chili

Bästa gradtal för innertemperaturen

• Oxfile 55-56
• Lammytterfilé 56
• Kalvrygg 55-58
• Viltdetaljer 56-57
• Kyckling 65-68
• Fisk 46-48
• Gris 65-67

Köpinformation

Berg & Nycander, www.bony.se
Clas Ohlson, www.clasohlson.se
Danskdesign.nu, www.danskdesign.nu
Eld & Vatten (Cobb), www.eldochvatten.com
Electrolux, www.electrolux.se
Ikea, www.ikea.se
Lagerhaus, www.lagerhaus.se
Landmann, www.landmann.se
Primagaz, www.primagaz.se
Smart Garden, www.bbqnordic.se
Weber, www.weber.com

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
21. maj 2007
 
Annons
Mer om Grill och utekök
Äntligen sommar och grillsäsong!
Annons

Stor guide: Så väljer du rätt grill i sommar

Grill och utekök Äntligen grillsäsong! Det finns mycket att tänka på när du ska köpa en ny grill. Gasol-, el- eller kolgrill ­– vilken grill passar bäst till dig och din familj? Hornbach guidar dig till hur du väljer rätt grill i sommar. 

Snickra en mobil köksbänk

Grill och utekök Vill du kunna laga mat ute, med ordentligt med avställningsytor när du grillar? Att bygga en mobil köksbänk är inte svårt – här är en enkel instruktion.

Så bygger du ett utekök av pallar

Grill och utekök Bygg ett härligt utekök till din trädgård! Här är en guide som visar hur du bygger ditt kök.

Mura en grill av natursten

Grill och utekök Om man murar sin grill själv kan den göras precis som man vill ha den. Storlek, höjd och så vidare kan helt anpassas efter egna önskemål.

Grillar vi gillar!

Grill och utekök Gasol eller kol? Hur grillar jag miljövänligt? Vi hjälper dig hitta rätt bland grillar, bränslen och tändmetoder!

Grillar vi gillar!

Grill och utekök Nu börjar årets bästa säsong. Grillsäsongen! Finns det något godare än en nygrillad köttbit med en smaskig sallad till. Det smakar sommar, sol och...

Krönika: Synda med sans

Grill och utekök Förra hösten impulsköpte jag ett slags utegrill. Eller om det var en kamin eller en eldskulptur. Den två meter höga pyramidformade danskt designade tingesten i tjock, rostig plåt är en aning svårdefinierbar.

Läsarfrågan: Hur grillar du?

Grill och utekök Vi har frågat tre av våra läsare!

Nyheter för grillsugna

Grill och utekök Äntligen är det grilltider igen! Visst kan man göra som man alltid gjort, men här kommer några nya tips för dig som vill ta grillupplevelsen till nya...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons