Annons
Män! En av framtidens män får lära sig den svåra konsten att vända köttet i rätt tid.
Män! En av framtidens män får lära sig den svåra konsten att vända köttet i rätt tid.

Gatans grymmaste grillare

Grill och utekök

Ta det lugnt och vänd köttet sällan så blir du kung eller drottning vid grillen.

Annons

Visst är det något alldeles särskilt med grillat. Kanske är det den vanligtvis undanträngda stenåldersmänniskan inom oss som mår bra vid glöden - eller så är det helt enkelt bara för att det smakar så gott!

Men det är också vid grillen pojkarna skiljs ut från männen. Jämlikheten till trots, vid grillen är det enligt alla undersökningar fortfarande mannen som är kung - eller i alla fall försöker. För även om kvinnorna ofta lägger minst dubbelt så mycket effektiv tid på grillmiddagen med att marinera, fixa tillbehör, duka och så vidare, är det ju de 10-20 minuterna när köttet ska vändas och passas som är det riktiga jobbet - eller hur?

Så, hur gör man då för att få den där perfekta kotletten, och hur undviker man att fiskbiten ramlar sönder eller fastnar på grillgallret?


Rejäl träkolsgrill "Oyster" på hjul i emalj med quickstart för enkel tändning. Höjd 97 cm. Pris cirka 2200 kronor, Barbecock/Berg & Nycander.

Skynda långsamt

Det vanligaste felet de flesta gör är att man lägger maten för snabbt på grillen, särskilt när man grillar med kol. Räkna med att det tar minst 25-30 minuter innan du kan börja grilla efter att du tänt en kolgrill. Även gallret ska vara ordentligt varmt när du lägger på maten.

Använd briketter och tänd helst med eltändare, tändpapp eller liknande till kolgrillen, tändvätska kan ge en tråkig bismak till maten. Vill du trots allt använda tändvätska, var sparsam och låt vätskan dra in i briketterna några minuter innan du tänder grillen. Spruta aldrig tändvätska på heta eller brinnande briketter!

Om du har en klotgrill ska du grilla med locket på. Locket förkortar grilltiden och hindrar maten från att bli torr. Lägg aldrig folie i botten på grillen. Folien tar bort den viktiga luftcirkulationen som ger syre till glöden, bottenspjället ska också alltid vara lite öppet.


Klassisk klotgrill, extrautrustad med inbyggd termometer. Grillyta 56 centimeter i diameter. Pris 999 kronor på Coop Forum.

Vänd sparsamt

Ett annat vanligt misstag är att man i sin iver att undvika vidbrändhet vänder maten för ofta. Oftast räcker det att vända köttbiten en gång när halva den beräknade grilltiden gått. Fiskfiléer har en tendens att falla sönder om man vänder den för tidigt. Fisk som grillas i folie behöver inte vändas.

Använd gärna en tång eller stekspade med långt skaft när du hanterar maten på grillen. Att sticka hål i köttet med en gaffel gör att köttsaften rinner ut och särskilt mindre bitar blir då torra och smaklösa. En köttermometer är ett bra redskap för att kontrollera när maten är genomgrillad.

Annons

Hygien är A och O när det gäller grillning, liksom vid all matlagning. Gör salladen först, tvätta händerna noga efter att du hanterat rå fisk, kyckling eller kött och lägg aldrig färdiggrillad mat på tallrikar där rå mat legat.


Smart grillkorg. Pris cirka 99 kronor, Landmann.


Gasoldriven Barbecue-lyx är Electrolux nya utomhusgrill, "Island Barbecue". Här finns både teakbar, två olika typer av galler samt teppan yakihäll. Dessutom är grillen utrustad med isolerade kyllådor för mat och dryck. Pris cirka 45 000 kronor.


XL partygrill för de stora grillfesterna! Total grillyta på 40x73 cm. Grillhöjd 78-98 cm. Finns på Jysk för 599 kronor.


Webers nya gasolgrill Genesis i blålackerad aluminium och stål. 25 års garantisystem. Finns även i svart och grön. Pris 11 000 kronor.

Bästa grilltipsen

Så lyckas du med fisken

 • Använd helst färsk fisk och behåll skinn och ben.
 • Olja in gallret innan du lägger på fisken.
 • Fisk som lätt faller sönder tillagas i folie.
 • Grillar du fisken under lock behöver den inte vändas.
 • Skär några skåror i sidorna på hel fisk innan marinering eller fyll skårorna med exempel smör, citron eller färska örter.
 • När fiskköttet delar sig är fisken färdig.

Så lyckas du med kycklingen

 • Välj ekologisk kyckling.
 • Behåll helst skinnet på. Vill du ta bort skinnet; marinera kycklingen.
 • Kontrollera temperaturen så att kycklingen är riktigt genomstekt.
 • Köttsaften ska vara helt klar utan inslag av blod när kycklingen är färdig.
 • Tvätta alltid händerna noga efter du hanterat rå kyckling.

Så lyckas du med köttet

 • Välj helst marmorerat nötkött, alltså kött med fett insprängt i köttet.
 • Pensla gallret med lite olja om köttet inte är marinerat.
 • Bryn biffar och kotletter först för att stänga inne köttsaften.
 • Salta inte på köttet förrän det fått en grillyta.
 • Mört kött som har cirka 25 minuter på grillen är bäst för grillspett.
 • Låt köttet ligga några minuter innan du serverar, och då helst på varma fat.

Så lyckas du med grönsakerna

 • Nästa alla grönsaker kan grillas.
 • Vänd grönsakerna efter halva tiden.
 • Använd gärna samma marinad som till köttet/fisken.
 • Välj grönsaker som har lika lång grilltid som köttet eller fisken när du gör grillspett.


Tina Nordström, dansant kock och numera även ambassadör för Svensk Köttinformation, grillar gärna svensk fläskkarré men bannlyser grillkrydda.

Tina Nordströms bästa grilltips

Även hemma hos Tina Nordström, kock och numera även framgångsrik dansare i programmet "Lets Dance", är det vanligtvis maken som står vid grillen.

- Jag är väldigt förtjust i grillad fläskkarré, det är min favoritdel på grisen, avslöjar Tina på en presskonferens anordnad av Svensk Köttinformation.

- Först steker jag den i ugnen ungefär en och en halv timme, hellre längre tid på låg temperatur än kort tid på hög temperatur. 125-150 grader brukar bli bra. Sedan penslar jag den med en glaze av exempelvis soja, kanel och honung. Därefter får maken lägga den på grillen ett tag och glänsa med slutresultatet. Det bjuder jag på, även fast det egentligen är jag som gjort allt förberedande jobb i köket.

Välj bra råvaror

Det viktigaste för att få ett lyckat resultat vid grillen, liksom vid all matlagning, är enligt Tina Nordström kunskap, samt att man väljer bra råvaror.

- Jag använder helst svenska råvaror, svenskt kött. Jag vill veta var sakerna kommer ifrån. Dessutom tycker jag att alla konsumenter ska ställa krav på sina butiker. Ser man en köttbit i disken som ligger och simmar i köttsaft ska man klaga, den är inte mör över huvud taget!

Har du slutligen något tips till alla som ska grilla i sommar?

- Sluta använda grillkrydda! Det är så tråkigt med grillkrydda, avslutar Tina.

Köpinformation

Barbecock/Berg & Nycander, www.barbecook.se
Coop Forum, www.coop.se
Electrolux, www.electrolux.se
Jysk, www.jysk.se
Landmann, www.landmann.se
Weber, www.weber.com

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
24 april 2008
Annons

Stor guide: Så väljer du rätt grill i sommar

Äntligen grillsäsong! Det finns mycket att tänka på när du ska köpa en ny grill. Gasol-, el- eller kolgrill ­– vilken grill passar bäst till dig och...

0

Snickra en mobil köksbänk

Vill du kunna laga mat ute, med ordentligt med avställningsytor när du grillar? Att bygga en mobil köksbänk är inte svårt – här är en enkel instruktion.

0

Så bygger du ett utekök av pallar

Bygg ett härligt utekök till din trädgård! Här är en guide som visar hur du bygger ditt kök.

0

Mura en grill av natursten

Om man murar sin grill själv kan den göras precis som man vill ha den. Storlek, höjd och så vidare kan helt anpassas efter egna önskemål.

2

Grillar vi gillar!

Gasol eller kol? Hur grillar jag miljövänligt? Vi hjälper dig hitta rätt bland grillar, bränslen och tändmetoder!

0

Grillar vi gillar!

Nu börjar årets bästa säsong. Grillsäsongen! Finns det något godare än en nygrillad köttbit med en smaskig sallad till. Det smakar sommar, sol och...

2

Krönika: Synda med sans

Förra hösten impulsköpte jag ett slags utegrill. Eller om det var en kamin eller en eldskulptur. Den två meter höga pyramidformade danskt designade...

0

Läsarfrågan: Hur grillar du?

Vi har frågat tre av våra läsare!

0

Nyheter för grillsugna

Äntligen är det grilltider igen! Visst kan man göra som man alltid gjort, men här kommer några nya tips för dig som vill ta grillupplevelsen till nya...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons