Blir en grillmästare med våra bästa grilltips. Bild: Landmann 1/9
Kolgrill Weber One Touch Premium, 57 cm, 2 495 kr, Bauhaus. Bild: Weber 2/9
Justerbar kolgrill Lillön, 1 195 kr, Ikea. Bild: Ikea 3/9
Elgrill Nordic Season Rawlins, 399 kr, Ica Hemma. Bild: Ica hemma 4/9
Gasolgrill Bluegaz Z1, 6 995 kr, Sommarshopen.se. Bild: Sommarshopen.se 5/9
Gasolgrill, Jamie Oliver Gas BBQ Home, 3 712 kr, Elgrillen.se. Bild: Elgrillen.se 6/9
Bild: 7/9
Grillhink, 129 kr, Clas Ohlson. Bild: Clas Ohlson 8/9
Grilltunna med dubbla grillgaller, 799 kr, Biltema. Bild: Biltema 9/9

Gå från nybörjare till grillmästare – lär dig allt om att grilla

Grill och utekök

Gasolgrill, kolgrill eller elgrill – och vad är direkt och indirekt grillning? Lär dig allt om att grilla rätt, säkerhet vid grillen samt allt om hur du lyckas bli kvarterets grillmästare i sommar!

Annons

Att vi svenskar älskar att grilla råder det ingen tvekan om. Det är inte bara maten som är svårslagen, själva grillningen kan vara en trevlig aktivitet i sig. Det är någonting med de goda dofterna och den festliga stämningen.

Kolgrill eller gasolgrill – vad ska man välja?

Den stora duellen mellan grilltyper står mellan den klassiska kolgrillen och den smidiga gasolgrillen. De har båda sina fördelar och nackdelar. Kolgrillen kräver mer förberedelse och framförhållning, men den ger också den riktiga grillkänslan med den rökiga doften och smaken. Gasolgrillen har motsatta egenskaper – den blir enkelt och snabbt redo för grillning, ryker inte lika mycket och är lättare att reglera värmen på. Den ger däremot inte samma utmärkande grillsmak. Gasolgrillen är oftast dyrare i inköpspris men billigare att använda än kolgrillen.

Kolgrillen finns i olika utföranden. Den populära klotgrillen är enkel att underhålla och finns också i bärbara modeller för picknicken. Andra varianter är grilltunnan, grillhinken och kamadogrillen, som är i keramik. Med kol blir det snabbt hett i grillen men temperaturen kan bli ojämn. Med briketter tar det lite längre tid att få till den perfekta temperaturen, men den hålls sedan mer jämn. Briketter brinner också längre än vad kol gör.

Förutom kol- och gasolgrill finns också alternativet elgrill. Den avger mindre rök och os, men maten får inte heller den klassiska grillsmaken.

Direkt och indirekt grillning

Om du ska grilla mindre bitar eller skivor av kött eller grönsaker, så ska du använda metoden direkt grillning. Då grillar du råvarorna direkt över värmekällan. En tumregel är att allt som ska grillas i mindre än 25 minuter ska grillas med denna metod.

Metoden indirekt grillning använder du till större stycken, så som hel oxfilé eller kyckling, som tar lång tid att tillaga. Metoden innebär grillning med lägre temperaturer, då maten inte läggs direkt över värmekällan. Det kan liknas vid att tillaga mat i ugn. I kolgrillen läggs kolen/briketterna på sidan och lämnar ett glödfritt område i grillen. Där ska maten läggas. Du bör placera en droppform eller foliepapper under så att saften från maten samlas upp. Ett lock med ventilation läggs på och får värmen att cirkulera inuti grillen. På gasolgrillen stänger du av minst en brännare efter att grillen blivit varm. Lägg maten på den avslagna brännaren och lägg på locket. En termometer är viktig för denna grillmetod, eftersom locket inte ska lyftas för mycket.

Du kan också kombinera direkt och indirekt grillning om du vill ha mer yta på köttet, eller om du grillar många skivor. Då börjar du med att grilla direkt över värmekällan och flyttar sedan över maten till det indirekt varma området.

Lyckas vid grillen – 5 snabba grundtips

 1. Kolgrillen ska tändas ungefär en halvtimme innan du ska grilla. När kolen är grå är det dags.
 2. Ta ut köttet ur kylskåpet minst 20 minuter innan du ska lägga det på grillen, så att det är rumstempererat.
 3. Om du vill marinera köttet ska du lägga det i marinaden minst två timmar innan grillning.
 4. Vänta ett par minuter innan du skär upp köttet efter grillning. Om köttet får vila en stund stannar köttsaften inuti.
 5. Vid direkt grillning – vänd köttet flera gånger, så att det inte bränns.

Smaksättare vid grillning

Marinad kan verkligen förhöja smakupplevelsen och göra ditt kött mört. Ju längre tid dina råvaror får ligga i marinad desto djupare tränger smakerna in. En god marinad gör du bäst själv. En blandning av olja, vinäger, soja och dina favoritkryddor är en bra bas. Om du tycker om vitlök kan du med fördel pressa i en klyfta eller två. Honung är också en populär ingrediens.

Glaze är en trögflytande kryddblandning som penslas på under grillningen och ger maten en karamelliserad yta.

Annons

Rub är inte en flytande, utan en torr kryddblandning som du gnider in i råvaran innan du lägger den på grillen. Den ger bra med smak och ytan blir krispig.

Grilla grönt!

Grilla gärna grönsakerna i större bitar och dela dem sedan. Om du grillar små bitar finns det risk för att de ramlar ned i glöden. Populärt att grilla är majskolvar, tomater, lök och zucchini, men var inte rädd att prova något nytt så som broccoli eller blomkål.

Säkerhet vid grillen – 10 viktiga råd

 1. Först och främst: alla grillar är olika – läs bruksanvisningarna noga.
 2. Se till att grillen står stabilt och på ett värmetåligt underlag. Se till att inte ha några lättantändliga föremål i närheten av grillen.
 3. Lämna aldrig grillen utan tillsyn, och lämna framför allt inte ett barn ensamt vid grillen.
 4. För att undvika att bränna dig – använd grillvantar och bra redskap när du grillar.
 5. Istället för tändvätska – använd hellre tändpapper, tändkuber eller skorstenständare när du tänder grillen. Om du använder tändvätska ska flaskan aldrig användas eller ens stå i närheten av grillen när den har tänts.
 6. Flytta aldrig på grillen innan den slocknat och kallnat helt. Om den skulle välta riskerar du att få brännskador.
 7. Töm grillen på aska när den är kall, kolen ska inte glöda när den slängs.
 8. En kolgrill ska aldrig förvaras inomhus, eftersom den bildar farlig gas som finns kvar långt efter användning.
 9. Kontrollera slangen på din gasolgrill regelbundet. Om den har sprickor eller är det minsta otät måste den bytas. Även anslutningen till slang och ventiler ska kollas regelbundet.
 10. Rengör både gasol- och kolgrill med en grillborste efter varje användning. Gamla matrester kan samla bakterier och fett kan flamma upp.

 

Statistik från Icas grillrapport 2015

41 procent av de svenska hushållen vill grilla mer ekologiska råvaror.

18 procent av svenskarna vill prova folieknyten på grillen i sommar.

 

Källor: ”Alla älskar grillat” av Christian Hellberg, Icas grillskola, Webergrill.se, Landmann.se

13 maj 2015

0 Kommentarer

0

Så bygger du ett utekök av pallar

Bygg ett härligt utekök till din trädgård! Här är en guide som visar hur du bygger ditt kök.

0

Christian Hellbergs bästa grilltips och recept

Mästerkocken och grillexperten Christian Hellberg ger sina bästa grilltips – och delar med sig av sitt recept på makalöst goda grillade betor med getost...

0

Snickra en mobil köksbänk

Vill du kunna laga mat ute, med ordentligt med avställningsytor när du grillar? Att bygga en mobil köksbänk är inte svårt – här är en enkel instruktion.

0

Guide: bygg ett utekök

Vill du bygga ett eget utekök till trädgården? Här är guiden som visar hur du steg för steg bygger ditt egna kök för utomhusbruk.

0

Grilla säkert med gasol

Gasol är ett bra och miljövänligt bränslealternativ till grillen, men det är viktigt att du hanterar det rätt. Här får du tips om gasolgrillar.

2

Heta grilltips med grillar

El, kol eller gasol? Bordsgrill, klotgrill, murgrill, eller kanske en vertikalgrill? Här får du tips både på hur du grillar rätt och väljer rätt typ av...

0

Vackert grillskydd i mosaik

Den här personliga grillskyddsplattan i mosaik är ett smycke för altanen, ett givet samtalsämne för grillpartyt och - inte minst - ett ovanligt vackert...

0

Grilltips för hungriga

Äntligen är grillsäsongen igång på allvar. Här får du några snabba grilltips.

0

Grillar med glöd

Även om fler och fler satsar på gasol och el, är det fortfarande den hederliga kolgrillen som leder grilltoppen. Priserna är lika varierande som det...