Asado är det spanka ordet för att grilla. Här är asado a la parilla där köttet grillas i timmar ö... Bild: Istockfoto 1/4
Plancha är en stekhäll av gjutgärn som används mycket i spanien. Värms med gasol. Pris 5 990 kron... Bild: Thermoprodukter AB 2/4
Kamado är en japansk keramikgrill som kan både kan grilla och laga mat precis som en vanlig ugn. ... Bild: Grillhouse.se 3/4
Eldkorgen fungerar utmärkt både med och utan grillgaller. Använd ved eller kol. Pris 99 kronor fr... Bild: Rusta 4/4

Dags att grilla nytt

Grill och utekök

Är du trött på den klassiska tråk-grillningen och vill göra något annorlunda? Testa en sydamerikansk asado eller damma av de gamla kunskaperna om lägereldar.

Annons

Asado

Asado är det latinamerikanska begreppet för barbeque eller grillfest och betyder just ”att grilla”. De speciella grillmetoder som används är al asador eller a la parilla. Al asador innebär att man gör upp eld på marken eller i en grop och sätter upp metallkors runt om som håller upp hela djuret ovanför elden. Det andra sättet är att elda i en grop eller i en gjuten häll. När elden brunnit ut och kolet fått den rätta glöden lägger man på ett grillgaller.

Läs hur du gör din egen grillgrop här.

Köttet till en asado ska inte marineras utan ska bara saltas före och under tillagningen. Själva grillningen ska gå långsamt, gärna ta uppåt två timmar, så köttet blir riktigt mört. Fett och vätska får droppa ner i glöden så det osar och ger smak till köttet, därför är det bra att ta bort kolet som finns direkt under köttet.

Plancha

Plancha är en stekhäll av gjutjärn som ger en frasig stekyta på det som grillas. Planchan kommer ursprungligen från Spanien men används runt hela medelhavet. Den är lätt att ta med sig, till exempel till bryggan för att grilla nyfångad fisk. Planchan värms med gasol och är vanligt förekommande i restaurangkök.

Kamado

Kamado är ett japanskt ved- eller träkolseldat lerkärl som används som spis, ugn, grill eller rök. Det keramiska kruset bakar in värmen samtidigt som den ger en jämn ventilation, vilket gör det möjligt att även steka eller baka i kamado-grillen. Till mer avancerade kamados finns en speciell vagga till köttet som ger krispig yta till exempelvis grillade kycklingar och en jämn brun färg.

Eldkorg

Eldkorgen har flera funktioner i våra hem. Den är en mysig lägereld som ger värme både på sommaren och vintern, och fungerar samtidigt som grill. När veden brunnit ut och glöden blivit jämn kan du lägga på ett grillgaller och tillreda mat. Om du vill kan strunta i grillgallret och exempelvis gilla korv på pinne direkt i elden.

 

Läs om lyxgrillen i 24 karat guld.

Bli grillmästare i villakvarteret.

Annons

Läs recept här.

23 april 2013

0 Kommentarer

0

Tänd på grillat!

Nu är det äntligen dags att torka vinterdammet av grillen! Men skippa den gamla flintasteken och passa på att förfina dina grillkonster i sommar.

1

Gillar grillar!

Nu är det dags att se över sin grill och se om den klarar ännu en säsong – eller om det är dags att leta efter en ny! Här visas några olika varianter,...

0

Dags att äta ute

Det är full fart på våren. Både uterummet och trädgården lockar. Så varför sitta inne och laga mat och äta? Här är produkterna som låter dig flytta ut...

0

Grillar vi gillar

Äntligen är grillsäsongen här! Vi har letat upp några färgglada exemplar som bara väntar på att få tändas.

0

Mura en grill av natursten

Om man murar sin grill själv kan den göras precis som man vill ha den. Storlek, höjd och så vidare kan helt anpassas efter egna önskemål.

2

Grillar vi gillar!

Gasol eller kol? Hur grillar jag miljövänligt? Vi hjälper dig hitta rätt bland grillar, bränslen och tändmetoder!

0

Gjut din egen grill

Nu börjar grillsäsongen och vad är ett bättre litet projekt än att gjuta en egen grill i betong? Vi visar hur du gör.

0

Läsarfrågan: Hur grillar du?

Vi har frågat tre av våra läsare!

0

Nyheter för grillsugna

Äntligen är det grilltider igen! Visst kan man göra som man alltid gjort, men här kommer några nya tips för dig som vill ta grillupplevelsen till nya...