• Bild: Istockfoto
    Asado är det spanka ordet för att grilla. Här är asado a la parilla där köttet grillas i timmar ö...

  • Bild: Thermoprodukter AB
    Plancha är en stekhäll av gjutgärn som används mycket i spanien. Värms med gasol. Pris 5 990 kron...

  • Bild: Grillhouse.se
    Kamado är en japansk keramikgrill som kan både kan grilla och laga mat precis som en vanlig ugn. ...

  • Bild: Rusta
    Eldkorgen fungerar utmärkt både med och utan grillgaller. Använd ved eller kol. Pris 99 kronor fr...

Asado

Asado är det latinamerikanska begreppet för barbeque eller grillfest och betyder just ”att grilla”. De speciella grillmetoder som används är al asador eller a la parilla. Al asador innebär att man gör upp eld på marken eller i en grop och sätter upp metallkors runt om som håller upp hela djuret ovanför elden. Det andra sättet är att elda i en grop eller i en gjuten häll. När elden brunnit ut och kolet fått den rätta glöden lägger man på ett grillgaller.

Läs hur du gör din egen grillgrop här.

Köttet till en asado ska inte marineras utan ska bara saltas före och under tillagningen. Själva grillningen ska gå långsamt, gärna ta uppåt två timmar, så köttet blir riktigt mört. Fett och vätska får droppa ner i glöden så det osar och ger smak till köttet, därför är det bra att ta bort kolet som finns direkt under köttet.

Annons

Plancha

Plancha är en stekhäll av gjutjärn som ger en frasig stekyta på det som grillas. Planchan kommer ursprungligen från Spanien men används runt hela medelhavet. Den är lätt att ta med sig, till exempel till bryggan för att grilla nyfångad fisk. Planchan värms med gasol och är vanligt förekommande i restaurangkök.

Kamado

Kamado är ett japanskt ved- eller träkolseldat lerkärl som används som spis, ugn, grill eller rök. Det keramiska kruset bakar in värmen samtidigt som den ger en jämn ventilation, vilket gör det möjligt att även steka eller baka i kamado-grillen. Till mer avancerade kamados finns en speciell vagga till köttet som ger krispig yta till exempelvis grillade kycklingar och en jämn brun färg.

Eldkorg

Eldkorgen har flera funktioner i våra hem. Den är en mysig lägereld som ger värme både på sommaren och vintern, och fungerar samtidigt som grill. När veden brunnit ut och glöden blivit jämn kan du lägga på ett grillgaller och tillreda mat. Om du vill kan strunta i grillgallret och exempelvis gilla korv på pinne direkt i elden.

 

Läs om lyxgrillen i 24 karat guld.

Bli grillmästare i villakvarteret.

Läs recept här.

Är du trött på den klassiska tråk-grillningen och vill göra något annorlunda? Testa en sydamerikansk asado eller damma av de gamla kunskaperna om lägereldar.

23 april 2013
Annons
Mer om Grill och utekök

8 flotta grillar till sommarstunden

Grill och utekök Grilla i det gröna, finns det något somrigare? Här är årets färgstarka grillnyheter!

Gasol eller kol, vad vinner grillduellen?

Grill och utekök Grillsäsongen är här! Och frågan är, ska man använda kol eller gasol? Svaret är – det är en smaksak. Vi reder ut för- och nackdelar och lyssnar till...

Ledare: Nu är vulgo-grillen rumsren

Grill och utekök Länge var det sporten, kolet, tricksen med grillning som var status. Gasol och stora modeller ansågs vräkigt. Men jag anar en förändring.

Grill för dig som vill skryta

Grill och utekök Vill du skrytgrilla? Världens dyraste grill från australiensiska Beefeater är i 24 karats guld.

Smarta prylar för grillen

Grill och utekök Det finns många fiffiga hjälpmedel för att få till den perfekta grillmiddagen – oavsett hur du gillar att grilla.

Fällbar grill för miljön - smarta prylen

Grill och utekök Glöm engångsgrillen när du ska på utflykt. Nu finns en liten smart grill du bär i en väska över axeln.

Grillar vi gillar

Grill och utekök Äntligen är grillsäsongen här! Vi har letat upp några färgglada exemplar som bara väntar på att få tändas.

Krönika: Synda med sans

Grill och utekök Förra hösten impulsköpte jag ett slags utegrill. Eller om det var en kamin eller en eldskulptur. Den två meter höga pyramidformade danskt designade...

Läsarfrågan: Hur grillar du?

Grill och utekök Vi har frågat tre av våra läsare!