Så får du bort mossa och ogräs – här är alla knepen

Gödsla gräsmattan och vertikalskär gräset. Det finns många knep för att ta bort mossa och ogräs. Vi har samlat alla våra bästa tips – läs alla smarta knepen här.


Är din gräsmatta täckt av mossa? Eller har du extremt mycket maskrosor som du inte vet hur du ska få bort? För dig som har mossa i gräsmattan: Här är knepen som räddar din gräsmatta och ger dig en fin trädgård i sommar.

 

Vad beror mossa på?

Mossa växer gärna under skuggiga och fuktiga förhållanden. Tänk på att dålig dränering gynnar mossan.

–  Mossa i gräsmattan beror, i de flesta fallen, till 80-85 procent på att mattan har näringsbrist. En matta som får tillräckligt med näring och vatten, slipper mossan. Där du har buskar, träd och häck som tar näring från gräsmattan kommer mossan. Se därför till att du ger extra gödsel och vatten i närheten av dessa. Bra om du kan kolla pH-värdet på jorden, som skall ligga mellan 6-7, för att gräset kan ta upp näringen fullt ut säger Olle Berg, som har över 50 års erfarenhet av skötsel av villagräsmattor och som har skrivit boken Gräsmattan – så lyckas du.

Du behöver inte bekämpa mossan om du inte vill det. Tycker du att det är fint med mossa kan du naturligtvis låta den vara kvar.

– Mossa är endast ett problem om ägaren av gräsmattan tycker det. En mossmatta kan vara minst lika fin om inte finare i den rätta miljön. Men mossa tål inte lek och spring som en gräsmatta gör, säger Lise-Lotte Björkman, trädgårdsrådgivare på Riksförbundet Svensk Trädgård.

Ta bort mossa från gräsmattan

Vill du försöka kratta bort mossan så lossar den lättast på våren innan gräset börjat växa. Luckra jorden och så sedan in nytt gräs i kala fläckar.

– Att använda mossmedel som bränner mossan är en kortsiktig åtgärd och ökar kemikalieanvändningen i trädgården. ­­Gödsling och regelbunden klippning under växtsäsongen missgynnar mossa. Gör som robotgräsklipparna, klipp ofta och låt gräsklippet ligga kvar som jordförbättring och gödning, säger Lise-Lotte Björkman.

Läs även: Minska mossan med gödsel och högtryckstvätt

Klipp gräset ofta för att motverka mossa

För att hjälpa gräset att vinna över mossan är det viktigt att klippa gräset ofta.

– Gräsklippet som ligger kvar blir dessutom naturlig gödning åt gräsmattan och stärker den ytterligare. Mossan ogillar dessutom ”beröring” vilket gör att en robotgräsklippare är en utmärkt mossbekämpare då den kontinuerligt rullar över gräsmattan, säger Charlotte Kraft, försäljningschef på Gardena.

Vertikalskär gräsmattan

Ett djupverkande steg för att bli av med mossa i gräsmattan är att lufta gräsmattan med hjälp av en vertikalskärare.

– Att vertikalskära gräsmattan ger syre, ljus och näringsämnen tränger ner till gräsmattans nedre delar och stärker gräset i rötterna. Det innebär att varje liten gräsplanta får bättre förutsättningar och växer därför bättre och blir starkare. Och friskt och starkt gräs håller mossan borta, säger Charlotte Kraft.

Mossmedel mot mossa i gräsmattan

För att snabbt få en mossfri och fin gräsmatta kan du använda mossmedel.

– Du kan använda dig av ett kombimedel som både bekämpar mossan samt gödslar din gräsmatta, det här är bra för då ger du samtidigt näring till din gräsmatta. Du kan även ha på näringstillskottet FerroGent järnsulfat som kan vattnas eller spridas ut när marktemperaturen ligger på cirka två plusgrader (mars-april) då mossan börjar växa. Kombimedlet bör man sprida ut först när marktemperaturen ligger på ca åtta-tio plusgrader (april-maj) , säger Olle Berg.

– Använder du ett kombimedel kan du börja bekämpa mossan så tidigt som när det är två plus grader ute, i början av mars-april. Under majmånad kan du börja med ett rent bekämpningsmedel mot mossa, fortsätter Olle Berg.

Läs även: ”Mossan tar över vår gräsmatta!”

Ogräs i gräsmattan

Ogräs i en gräsmatta är allt som inte är gräs och sådant du inte vill ska växa där. Men du behöver inte plocka bort ogräset om du inte vill.

– Med mer arter även i gräsmattan ökar mångfalden i trädgården, säger Lise-Lotte Björkman från Riksförbundet Svensk Trädgård.

För att bekämpa ogräset i din gräsmatta är det viktigt att klippa gräset regelbundet. Ogräs tål klippning sämre än gräs.

– Vill du inte ha ogräs får du gynna gräset så grässvålen blir tät och fin och ogräset har svårt att få fäste. Ge akt på kala fläckar i gräsmattan, det är här ogräset lätt etabelerar sig. Rensa bort oönskad vegetation så snar du ser den om du vill ha en gräsmatta endast med gräs, säger Lise-Lotte Björkman.

Så tar du bort ogräs

Mindre ogräs som veronikor och vitklöver kan du ta bort med en handvertikalskärare. Använd den ofta så stör du växterna och på så sätt slutar de växa och vissnar.

– För större ogräs, som maskrosor, rekommenderar vi att du använder en ogräsupptagare eller ett rotjärn. För ogräs som fått fäste på stengångar rekommenderar vi att använda fogkrats eller fogborste i stål.  Om du har tålamod kan du få bort mycket ogräs från trädgården med hjälp av olika redskap, säger Charlotte Kraft från Gardena.

Desto tätare gräsmatta du har, desto mindre chans för ogräs att växa upp.

– Du kan ta bort ogräset mekaniskt eller för hand. Du kan också använda Stroller plus t Kombi, säger Olle Berg.

Det bästa tricket är att aldrig ge ogräset chansen att få fäste i trädgården. Om gräsmattan är full av ogräs betyder det att de har bättre växtförutsättningar än gräset.

– Klipp inte gräset kortare än fyra centimeter, så att gräset kan skugga och förhindra att ogräsplantorna spirar, säger Charlotte Kraft.

Läs också: Så tar du bort gräsmattan i gången

8 tips: Så tar du bort mossa och ogräs från gräsmattan och stenplattor

1. Växer det mossa på dina stenplattor? Testa att ta bort den med en högtryckstvätt.

2. Växer mossan mellan plattorna kan du rensa bort den med ett ogräsjärn som skär i fogarna.

3. Har du problem med ogräs? Förebygg problemet genom att rensa då och då så att inte ogräset tar över helt. Bättre att rensa lite och ofta istället för en enda gång.

4. Är jorden sur? Då ska du kalka gräsmattan på hösten. Tag helst ett jordprov för att kolla pH-värdet.

5. Mossmedel, kombimedel som innehåller både gödsel samt mossmedel och järnsulfat-medel bekämpar mossan.

6. Glöm inte bort att gödsla gräsmattan regelbundet för att bekämpa mossan.

7. Vertikalskär, stödså och dressa din gräsmatta minst en gång per säsong Då får du bort dött material samtidigt som du får en friskare och tätare matta.

8. Använd inte en mossrivare. Använder du en mossrivare sprids mossan lättare och kan leda till att du får ännu mer mossa i gräsmattan följande år.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar