Annons
Efter en lång snörik vinter är gräsmattan blöt. Först i början av maj har nästan hela gräsmattan torkat ordentligt och du kan ana skira grässtråna som är på väg upp.
Efter en lång snörik vinter är gräsmattan blöt. Först i början av maj har nästan hela gräsmattan torkat ordentligt och du kan ana skira grässtråna som är på väg upp.

Så fixar du blöta gräsmattan

Gräsmatta

Våren är den blöta gräsmattans tid. Vad kan man göra när det plaskar så där förfärligt om fötterna? Finns det några tips som kan rädda gräsmattan från att vara en damm?

Annons
Våren är alltid efterlängtad. I synnerhet en vår som denna där vintern har varit ovanligt lång och ovanligt vit. Många trodde att det skulle orsaka fler och svåra översvämningar. Sanningen är att trots det tjocka vintertäcket så har snön smält utan att orsaka den blöta många förväntade sig.

Men om gräsmattan ändå är lerig och fuktig. Vad kan man göra för att få den att torka upp fortare om våren?

Rätt dränering är A och O

En vanlig gräsmatta blir blöt efter vintern. Om det är så att den inte torkar upp har du ett problem.

- En blöt gräsmatta beror oftast på att dräneringen inte är tillräcklig, att jorden har en hög lerhalt och inte är självdränerande. Rätt dränering från början är A och O för att få en torr gräsmatta, säger Bengt Hansson på Weibulls.

Själva jordmånen eller en dålig dränering är de vanligaste skälen till blöta gräsmattor. Ett annat skäl är svackor så vattnet ej kan ledas från gräsmattan. Om du har stillastående vatten på vissa delar av trädgården bör du se till att dessa försvinner. För att åtgärda dessa krävs större insatser i form av att förbättra trädgårdens dränering.

- Dränering är det första och bästa sättet att få ordning på blöta gräsmattor, säger Bengt Hansson.

- Har du områden med ojämnheter, till exempel svackor, så kan du skära ut grässvålen runt håligheten. Sen fyller du upp med matjord och lägger tillbaka grässvålen. Här är det viktigt att vattna så att svålen snabbt växer fast igen.


En god dränering är grundförutsättningen för att gräsmattan ska torka upp ordentligt.

Först upp ur gräset är lökarna. Här kommer påskliljorna blomma om några veckor.

Dressa gräsmattor som är lite blöta

Våren gör nästan alla gräsmattor lite blöta. Om du har en gräsmatta som bara är ”lite” blöt, och som sedan långsamt torkar upp så finns det enklare åtgärder. Att dressa hela gräsmattan är enkelt med en liten dressvagn och ger effekt. Men det skall vara grus utan mull om du har blöt lerjord. Toppdressa betyder att man tillför extra sand till jorden. Den toppdress som säljs i butiker är som regel uppblandad med mull. Denna toppdress är bra för att jämna till gräsmattan lite eller att man toppdressar efter att man sått ut frö.

- För lerjordar som behöver lättas upp är det rent dressgrus du skall köpa och sprida ut, säger Bengt Hansson.

Annons

- För att verkligen få effekt så bör du dressa flera gånger om året i många år. Du kan bara tillföra några millimeter sand åt gången men detta kan du göra många gånger istället.

Dressa gör du alltså för att få en bättre luckrare jord men också för att jämna ut gräsmattan. Små ojämnheter kan du få bukt med genom dressning.

Utnyttja fukten

En blöt gräsmatta behöver inte bara vara problem. Du kan också passa på att utnyttja fukten. När det gäller att välta gräsmattan är det det bäst att göra det när den är blöt/fuktig eftersom marken lättare formar sig då. En torr gräsmatta är helt enkelt för hård för att jämna till, en fuktig formar sig.

- Passa på att välta gräsmattan nu om våren när den är fuktig. Det ska göras när snön smält och gräsväxten inte kommit igång riktigt, säger Bengt Hansson.

Gör rätt från början

Per Sommar på företaget Färdig gräsmatta arbetar mest med att anlägga nya gräsmattor. Då har man goda förutsättningar att göra allt rätt från början.

- I nyprojekterade villaområden är det ofta problem med dåligt dränerade gräsmattor. Runt husen ligger ofta en kraftig jord som är dåligt dränerad. Många lägger sedan bara på matjord och rullar ut den färdiga gräsmattan. Det är fint i några år men sen blir det ofta problem, säger Per Sommar.

Som sagt, en god dränering är grunden. Per Sommars teknik är att arbeta med täckdiken.

- Min teknik är att göra många små singelfyllda täckdiken. Det är vinklade schakt på cirka ½ meters djup. I dessa lägger vi ner dräneringsslangar som ansluts till större diken, tomtgränsen eller häcken. Detta är alltså ett arbete som görs innan man rullar på den färdiga gräsmattan, säger Per.

Fakta

Fukt över stora delar av gräsmattan/alternativt hela
Har man problem med fukt över hela gräsmattan kan man ganska enkelt åtgårda detta genom dressning. Enklaste sättet att jämnt fördela dressen är att använda en liten dressvagn. Om du har blöt lerjord ska du dressa med grus utan mull. Den toppdress man köper färdig i handeln är som regel sand uppblandad med mull. Denna toppdress är bra för att jämna till gräsmattan lite eller för att strö ut efter att man sått ut frö.

Problem vid enstaka ställen
Är det så att man i trädgården har en enstaka plats där vattnet inte rinner undan tipsar Bengt Hansson om följande: Har man områden med ojämnheter, till exempel svackor, så kan man skära ut grässvålen runt håligheten. Sen fyller man upp med matjord så att håligheten försvinner och gräsmattan blir jämn. Lägg sen tillbaka grässvålen. Här är det viktigt att vattna så att svålen snabbt växer fast igen.

Allvarliga fuktproblem över hela tomten
Vid allvarliga problem med blöta över hela tomten bör man kontakta ett företag som kan se över hela trädgårdens dränering. Det går att själv gräva små diken som leder bort vattnet men för bästa resultat bör man kontakta en dränerinsgfirma.


Vi i villa tipsar dig

23 april 2010

2 Kommentarer

2010-04-28
//Ny sommarstugsägare
2012-06-27
Agneta
Medlems-
innehåll
Gräsmatta
1

Så får du bort mossa och ogräs – här är alla knepen

Gödsla gräsmattan och vertikalskär gräset. Det finns många knep för att ta bort mossa och ogräs. Vi har samlat alla våra bästa tips – läs alla smarta...

Annons

Så fixar du en miljövänlig gräsmatta – här är smarta tips

Folk i allmänhet blir mer och mer medvetna om att alkylatbensin är ett bättre och mer hållbart alternativ för människa, gräsklippare och miljö. Aspen...

3

Så tar du hand om din gräsmatta under hösten

Vill du få en extra fin gräsmatta till nästa vår och sommar? Bra, då ska du börja redan nu under hösten!

0

Pollenallergi: här är allt du behöver veta

Är du pollenallergisk? Pollensäsongen delas in i tre perioder – värst är det under högsommaren. Här är allt du behöver veta om att vara allergisk mot...

1

När ska man börja gödsla gräsmattan?

När är det dags att börja gödsla gräsmattan, och vilken typ av gödsel ska man använda? Vår trädgårdsexpert svarar på läsarfrågan.

2

Klipp grönt med miljövänlig gräsklippare

Nu drar gräsklipparna igång på allvar - och sveper in våra trädgårdar i ett moln av kväveoxider, kolväten och koldioxid. Vi listar de miljövänligaste...

0

Hur höströjer du i trädgården?

Hur gör trädgårdsproffsen själva med sina trädgårdar på hösten? Tre högaktuella författarprofiler delar med sig av sina bästa tips.

0

Klipp gräset grönare

Nu är gräsklippningssäsongen igång och vill du klippa miljösmart finns nya alternativ.

0

Välja gräsklippare

Klipp inte för tidigt, för ofta eller för kort – då blir gräsmattan allra finast.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons