Annons

Köpa ny gräsklippare

Gräsmatta

Många av oss kör våra gräsklippare tills de går sönder, men kanske skulle vi spara både kraft, tid och miljö om vi bytte upp oss till en nyare gräsklippare. Här är ett axplock ur årets utbud av nya gräsklippare för dig som planerar att köpa ny gräsklippare.

Annons

Det vill till att man har den rätta knycken, eftersom startsnöret är uppslitet och bara hälften så långt som det ska vara. Gasreglaget sitter fast, kniven mer slår än klipper av gräset, oljan är inte bytt på minst 15 år och det svarta rökmolnet indikerar att förbränningen kanske inte är optimal. Bullrar gör den också. Kanske är det dags att byta gräsklippare?

2008 års utbud är stort och bjuder på nyheter i alla prisklasser. Här är ett dussin nya modeller - fler hittar du på respektive tillverkares webbplats.

1) Kilformad eldriven gräsklippare


 

AL-KO Ginges nya modell Comfort 40 E, där 40 står för klippbredden i centimeter, är en elektrisk gräsklippare för såväl vanlig klippning som bioklipp. Den kilformade kåpan gör det enkelt att komma åt under buskar. Uppsamlingsbehållaren rymmer 43 liter och har en automatisk uppsamlingsmätare. Hjulen är breda och stora - 19,5 cm i diameter - och klipphöjden kan justeras centralt i sex steg mellan 28 och 68 mm. Den elektriska motorn är på 1 400 W och priset ligger på cirka 1 299 kronor.

2) Multimojäng gräsklippare


 

Nya Flymo Multimo 360 är en elektrisk klippare med en klippbredd på 36 cm och fem inställbara klipphöjder från 20 till 70 mm. Motorn är på 1 500 W och vikten 14,5 kg. Man kan bioklippa, kasta ut eller samla upp gräset och uppsamlaren, som rymmer 40 liter, har ett genomskinligt fönster så att man ser när den är full. Multimo 360 kostar omkring 1 495 kronor.

3) Klipp svart gräsklipparen


 

Partner P53-650CMDEWA är en framhjulsdriven gräsklippare med bekväm elstart för motorn som är på 190 cc. Hjulen är 20 respektive 30 cm stora och klipphöjden justeras individuellt mellan 30 och 75 mm. Klippbredden är 53 cm och man kan antingen finfördela gräset med bioklipp eller samla upp det i den mjuka uppsamlaren på 71 liter. Klippkåpan hos P53 är av stål, vikten 48 kg och det rekommenderade priset 3 995 kronor.

4) Tre i ett gräsklipparen


 

Silver 520 B Auto Premium från AL-KO Ginge är en rotorgräsklippare med drivning på de extra stora bakhjulen, vilket gör den lättstyrd. Klipparen har uppsamlare med tömningsindikator, men man kan även bioklippa eller kasta ut gräset, antingen bakåt eller åt sidan. Handtaget kan fällas ihop vid förvaring och översta delen av det kan ställas in på flera olika sätt för att passa användaren. Motorn är på 2,6 kW, klippbredden 51 cm, klipphöjden 3-8 cm och priset cirka 4 699 kronor.

5) Starta smidigt gräsklipparen


 

LM 2153 CMDAE är den långa beteckningen på en ny klippare med elstart från Jonsered. Klippbredden är 53 cm och uppsamlaren är på 71 liter, men man kan även köra med sidoutkast eller bioklipp. Klipparen har automatisk växellåda, vilket ger bibehållen knivhastighet och klippeffekt vid alla hastigheter mellan 0 och 4,2 km/h. Framhjulen är 20 cm och bakhjulen 30 cm i diameter, vilket gör den lättmanövrerad. Priset ligger på cirka 5 400 kronor.

Annons

6) Tyst i trädgården gräsklipparen


 

Stiga har släppt flera nya modeller betecknade med Silent, där man lyckats halvera den upplevda ljudnivån. Den aerodynamiska formen gör att även ögat blir nöjt. Serien är utrustad med Stigas nya antivibrationssystem AVS. Alla modeller har multiklipp; vissa även uppsamling. Multiclip 50 S Silent Plus driver på framhjulen, har en galvaniserad kåpa, fällbart ergonomiskt styre i stål och dubbla kullager i hjulen. Rekommenderat pris 5 995 kronor.

7) Klipp kuperat gräsklipparen


 

Stiga Primo är en liten, smidig åkgräsklippare som är bakhjulsdriven och -styrd, vilket ökar framkomligheten på kuperade tomter. Det flytande klippaggregatet har en bredd på 78 cm och har både multiklipp och bakutkast. Sitsen och ryggstödet är justerbara, och Primo har även ett handskfack och ett fack för en vattenflaska. Toppfarten är 7,5 km/h och priset cirka 14 995 kronor.

8) Klipp automatiskt med solenergi gräsklipparen


Världens första robotgräsklippare med hybridteknik kommer från Husqvarna, heter Automower Solar Hybrid och kostar cirka 29 500 kronor. Den kombinerar ett uppladdningsbart batteri med solceller, vilket gör att klipptiden för en laddning kan bli dubbelt så lång under soliga dagar. Klippning och laddning sker automatiskt och dubbla guidekablar gör att Automower Solar Hybrid snabbare hittar tillbaka till laddstationen. Den klarar sluttningar upp till 35 procent och är dessutom återvinningsbar till 90 procent.

9) Klipper Sverige runt gräsklipparen


Sex års utvecklingsarbete sägs ligga bakom nya Viking MT 6112 C. Klipptekniken utnyttjar aggregatets bredd (110 cm) på så vis att speciella guider för in gräs från kanterna mot de tre knivarna. Uppsamlaren rymmer 350 liter och går att tömma enkelt från förarplatsen, som har lågt insteg och gott om plats för benen. MT 6112 C har ett nytt, patenterat omkopplingssystem mellan framåt- och bakåtdrift och kostar omkring 44 000 kronor. Är du kändisintresserad så är detta den gräsklippare som Kjell Fundin körde från Haparanda till Ystad tidigare i år.

10) Kör som en kung gräsklipparen


Rider 15V2s AWD är Husqvarnas mest utrustade åkgräsklippare. En av nyheterna är servostyrningen, som tillsammans med en patenterad bakvagnsstyrning gör klipparen smidig att hantera. Drivningen sker på alla hjulen och dragkraften på respektive hjul justeras automatiskt beroende på körsituationen. Motorn från Kawasaki är på 15 hästkrafter och klarar upp till 9 km/h. Rider 15V2s AWD kostar cirka 63 000 och kompletteras med klippaggregat Combi 103 cm för cirka 9 000 kronor eller Combi 112 cm för cirka 11 000 kronor. Dessutom finns en mängd andra tillbehör för året runt-bruk.

11) Fixa kanten för hand


En sann gräsmatteentusiast trimmar givetvis kanterna också. Gardenas nya Comfort-serie med grässaxar består av tre modeller. Den mest avancerade, med artikelnummer 8735, passar både höger- och vänsterhänta eftersom saxen är vridbar i 360 grader. Handtaget är ergonomiskt utformat med mjuka detaljer och greppet gör det kraftbesparande att klippa. Att bladen är klibbskyddade ger skydd mot rost och växtsaft, samt gör saxen lätt att hålla ren. Priset är cirka 299 kronor och garantin är på 25 år.

12) Trimma med kniv


Föredrar du att trimma maskinellt har Bosch två nya sladdlösa grästrimmers med litiumjon-batteri. De har ställbart stödhandtag och reglerbart teleskopskaft mellan 80 och 114 cm. Ett system med plastknivar i stället för tråd ska ge mer energieffektiv och exakt trimning. Modellen ART 26 LI är på 18 V, klarar ungefär 1 000 meter kantklippning på en laddning, har en trimdiameter på 26 cm, väger 2,4 kg och kostar cirka 1 499 kronor. Den något enklare ART 23 LI är på 14,4 V och kostar cirka 1 299 kronor.

13) För övningskörning gräsklipparen


Innan du släpper loss barnen på din nya gräsklippare är lite övningskörning att rekommendera. Leksaksgräsklippare finns lite varstans; detta är Vikings modell Mini-Klip i den för dem rätta gröna färgen för cirka 150 kronor. Små gräsbitar som åker runt i uppsamlaren ger en extra effekt.

Köpinformation av gräsklippare

AL-KO Ginge, www.ginge.com
Bosch, www.bosch-pt.com/se
Flymo, www.flymo.se
Gardena, www.gardena.se
Husqvarna, www.husqvarna.se
Jonsered, www.jonsered.se
Partner, www.partner.se
Stiga, www.stiga.se
Viking, www.stihl.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
23 maj 2008

2 Kommentarer

2008-06-13
Björn O Persson , Landskrona
2017-05-24
Klipparn
Medlems-
innehåll
Gräsmatta
1

Så får du bort mossa och ogräs – här är alla knepen

Gödsla gräsmattan och vertikalskär gräset. Det finns många knep för att ta bort mossa och ogräs. Vi har samlat alla våra bästa tips – läs alla smarta...

Annons

Så fixar du en miljövänlig gräsmatta – här är smarta tips

Folk i allmänhet blir mer och mer medvetna om att alkylatbensin är ett bättre och mer hållbart alternativ för människa, gräsklippare och miljö. Aspen...

3

Så tar du hand om din gräsmatta under hösten

Vill du få en extra fin gräsmatta till nästa vår och sommar? Bra, då ska du börja redan nu under hösten!

0

Pollenallergi: här är allt du behöver veta

Är du pollenallergisk? Pollensäsongen delas in i tre perioder – värst är det under högsommaren. Här är allt du behöver veta om att vara allergisk mot...

1

När ska man börja gödsla gräsmattan?

När är det dags att börja gödsla gräsmattan, och vilken typ av gödsel ska man använda? Vår trädgårdsexpert svarar på läsarfrågan.

0

Hur höströjer du i trädgården?

Hur gör trädgårdsproffsen själva med sina trädgårdar på hösten? Tre högaktuella författarprofiler delar med sig av sina bästa tips.

0

Klipp gräset grönare

Nu är gräsklippningssäsongen igång och vill du klippa miljösmart finns nya alternativ.

0

Välja gräsklippare

Klipp inte för tidigt, för ofta eller för kort – då blir gräsmattan allra finast.

2

Så fixar du blöta gräsmattan

Våren är den blöta gräsmattans tid. Vad kan man göra när det plaskar så där förfärligt om fötterna? Finns det några tips som kan rädda gräsmattan från...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]villa.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons