Annons
Foto: Weibulls

Grönaste gräset

Gräsmatta

En sammetslen paradgräsmatta eller ett tåligt underlag för ungarnas lekar? Oavsett vilken typ av gräsmatta som passar din trädgård är det viktigt att hålla den frisk. Här får du skötseltips om din gräsmatta

Annons

Det finns tre grundläggande krav som måste uppfyllas för att gräsmattan ska hålla sig frisk, rätt mängd vatten vid rätt tillfällen, gödsel och lagom klippning. Följ våra skötselråd så har du stor chans att få en fin gräsmatta. Men ha tålamod, eller sänk kraven, den perfekta gräsmattan kräver en del pyssel.

Gräsmattan mår bäst av att vattnas med jämna mellanrum. Försök att vattna på kvällen då vattnet inte avdunstar lika lätt. En nylagd matta mår bäst av att vattnas ofta och lite åt gången. En mer etablerad gräsmatta kan vattnas mer sällan, men desto rikligare per gång. Detta för att rötterna ska få chans att ”jaga” vattnet då det sjunker ned i jordlagret och på så sätt skapa ett djupare rotsystem.

– Om man bara skvättvattnar en etablerad gräsmatta har inte rötterna någon anledning att söka sig på djupet. Så länge man vattnar är allt bra, men om man till exempel åker hemifrån någon vecka kommer gräset att gulna snabbare, säger Bengt Hansson som arbetar som produktchef på Weibulls.

I samband med vattningen kan det vara bra att gödsla eftersom gödsel verkar bäst då marken är fuktig. Undvik alltid att gödsla i för starkt solljus, det kan ge gräsmattan brännskador.

Klipp gräset regelbundet under hela säsongen men undvik att klippa ner det under de torraste perioderna. Långt gräs klarar av torkan bättre än kort. Hur ofta klippning bör ske avgörs av vilken gräsblandning du har samt hur ofta du vattnar och gödslar. I regel brukar en höjd på 3-4 centimeter vara lagom. Tänk på att det avklippta gräset inte alltid behöver krattas upp under vår och sommar utan kan få ligga kvar och verka som gödsel. Däremot är krattningen ytterst viktig under höstmånaderna innan kylan och snön hunnit lägga sig.

Mossa går att bekämpa i gräsmattan

Ogräset är en annan besökare som gärna invaderar våra trädgårdar så fort vi inte ser efter dem. Vänta helst till maj-juni då gräset hunnit växa till sig innan du tar itu med de här skadeväxterna. Ogräsmedel och en grundlig klippning av gräsmattan brukar vara en bra start. Efter några klippningar kan det även vara nyttigt att vertikalskära gräset under denna period. – Vertikalskärning är bra ur många aspekter. Det stimulerar skottbildningen och underlättar tillförseln av vatten och luft till rötterna, säger Bengt Hansson.

Börjar din gräsmatta fyllas av torra fläckar, mossa och ogräs? I så fall är det hög tid för lite extra tillsyn. De flesta gräsmattor kan återfå sin fräschör bara man har tålamod.

För att förebygga alla sorters skador är ett tips att regelbundet mäta ph-värdet i gräset. Värdet bör ligga mellan 6,5 och 7 men i Sverige sjunker nivån lätt ner till 5. Det är i sådana lägen som ovälkomna gäster som till exempel mossa kryper fram. Mossan har alltid varit ett vanligt inslag i de svenska trädgårdarna men med rätt metoder går den att bekämpa. Mossrivare är dock inte att rekommendera eftersom de ofta ger mer mossa kommande säsong. Använd istället ett mossbekämpningsmedel eller kalk.

- Ur miljösynpunkt är kalkning av gräsmattan det bästa alternativet för att avlägsna mossa. Andra mossbekämpningsmedel kan vara effektiva men är tyvärr ofta skadliga för naturen, säger Catrine Fredriksson på Granngården.

Nackdelen med kalkning är att det kräver lite mer tid och behandlingen måste ofta upprepas flera gånger för att ge resultat.

Oavsett om du sår själv eller lägger färdiga gräsrullar är förarbetet en viktig förutsättning för det slutliga resultatet. Avlägsna alla typer av rötter, stenar, kvistar och ogräs. Gör du det inte ordentligt innan får du garanterat oönskade inslag av ogräs framöver.

– Det är viktigt att jordlagret består av av bra matjord, lätt att säga men svårare att veta vad som är bra matjord. Jag rekommenderar att man frågar en lokal anläggningsfirma som känner till jordarterna just i ditt område, säger Bengt Hansson.
Planera jordytan noga innan och se till att inga svackor eller ojämnheter finns, det ska helst vara högre i mitten och lägre ute längs gräskanterna.

En ny gräsmatta kan i princip läggas när som helst under växtsäsongen men bästa tidpunkterna är vår och höst. Under dessa perioder har sådden störst chans att få jämn och riklig fukt med naturens hjälp. Innan nyläggningen bör du noga tänka igenom vilka syften gräsmattan ska fylla och hur mycket tid du är beredd att lägga ner på arbete och skötsel.

Sådden bör ske när det är vindstilla och inte alltför regnigt eftersom vind och nederbörd lätt kan få fröna att röra sig. De närmaste fyra veckorna därefter bör ytan hållas konstant fuktig så att sådden får chans att gro. Lägger du färdiga gräsrullar är det viktigt att gallervälta gräsmattan efter läggning och vattna rikligt direkt därefter.

Bengt Hansson arbetar som produktchef på Weibulls och har gräs som sin specialitet. Här tipsar han om hur du bäst tar hand om din gräsmatta under de olika säsongerna.

Bengts gräskalender. Att göra med gräsmattan...

 

…under våren när snön smält bort.

Annons

Sprid ut ett långtidsverkande gödsel över gräset. Vänta med att städa upp gräsmattan tills gräset har grönskat ordentligt, då tål det lite hårdare krattning. Har du mossa är våren rätt tid att bekämpa den. Ogräset ska också bekämpas på våren när ogräset är som frodigast och växer snabbt. Sprider man till exempel Weibulls Kombi som innehåller både gödsel och ogräsmedel tar ogräset detta till sig snabbare vid denna tidpunkt på året. Det kan finnas anledning att vattna gräsmattan även under sen vår/tidig sommar när väderleken är solig med torr kraftig vind som ger en hög avdunstning.

…under den varma sommaren.
Normalt är bevattning det man förknippar med sommaren, ger man vatten vill gräset också ha mat. 2-3 kg av till exempel Weibulls Supergramino i juli-augusti ger en stark och konkurrenskraftig gräsmatta.

…under hösten innan kylan kommer.

Finns mossa är det tid igen att sprida ut mossmedel i september-oktober. Under senhösten börjar gräset att förbereda sig för vintern och då behöver man inte stimulera tillväxten utan det är inlagring av näring i rotsystemet som är viktigt, detta görs med ett gödselmedel speciellt avsett för hösten. Höj klipphöjden en inställning till sista klippningen för året. Städa noga upp gräsmattan inför vintern och våren.

…under vintern när det är minusgrader.
När gräset precis har börjat frysa ska man inte gå på det då det kan orsaka gula fotavtryck. Dessa försvinner igen.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!


Vi i villa tipsar dig

05 april 2006
 
Annons
Mer om Gräsmatta

Fixa ditt livs grönaste gräsmatta

Gräsmatta Vill du få en riktigt fin gräsmatta? Då är det dags att börja nu. Lisa Lövenros är gräsmatteexpert på Gräscenter. Här ger hon sina bästa tips.

Klipp grönt med miljövänlig gräsklippare

Gräsmatta Nu drar gräsklipparna igång på allvar - och sveper in våra trädgårdar i ett moln av kväveoxider, kolväten och koldioxid. Vi listar de miljövänligaste...

Rulla ut det gröna gräset

Gräsmatta Snygg gräsmatta i ett nafs - visst kan du få det. Rullar du gräset själv så har du en färdig gräsmatta på en halv dag. Så här gör du.

Klipp gräset grönare

Gräsmatta Nu är gräsklippningssäsongen igång och vill du klippa miljösmart finns nya alternativ.

Mossproblem i gräsmattan

Gräsmatta Mossa, ogräs och svag tillväxt är de vanligaste problemen. Men med lite näring och annan omvårdnad repar sig de flesta gräsmattor snabbt.

Bästa tiden för grässkötsel!

Gräsmatta Längtar du efter att vara barfota i gröngräset? Här får du tips om sådd och skötsel för en grönare och skönare gräsmatta.

5 steg till snyggt gräs i vår

Gräsmatta Underhålla gräsmattan. Börja i tid, det som vackert och välskött ska bli, är grundregel nummer ett för en fin gräsmatta. Utnyttja en skön höstdag till att få lite god trädgårdsmotion och extra tid att i vår sitta och lapa sol.

Johans 4 eko-val

Gräsmatta Vår miljöexpert Johan Tell listar sina bästa eko-favoriter.

Så fixar du blöta gräsmattan

Gräsmatta Våren är den blöta gräsmattans tid. Vad kan man göra när det plaskar så där förfärligt om fötterna? Finns det några tips som kan rädda gräsmattan från...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons