Grönaste gräset

En sammetslen paradgräsmatta eller ett tåligt underlag för ungarnas lekar? Oavsett vilken typ av gräsmatta som passar din trädgård är det viktigt att hålla den frisk. Här får du skötseltips om din gräsmatta. 


Det finns tre grundläggande krav som måste uppfyllas för att gräsmattan ska hålla sig frisk, rätt mängd vatten vid rätt tillfällen, gödsel och lagom klippning. Följ våra skötselråd så har du stor chans att få en fin gräsmatta. Men ha tålamod, eller sänk kraven, den perfekta gräsmattan kräver en del pyssel.

Gräsmattan mår bäst av att vattnas med jämna mellanrum. Försök att vattna på kvällen då vattnet inte avdunstar lika lätt. En nylagd matta mår bäst av att vattnas ofta och lite åt gången. En mer etablerad gräsmatta kan vattnas mer sällan, men desto rikligare per gång. Detta för att rötterna ska få chans att ”jaga” vattnet då det sjunker ned i jordlagret och på så sätt skapa ett djupare rotsystem.

– Om man bara skvättvattnar en etablerad gräsmatta har inte rötterna någon anledning att söka sig på djupet. Så länge man vattnar är allt bra, men om man till exempel åker hemifrån någon vecka kommer gräset att gulna snabbare, säger Bengt Hansson som arbetar som produktchef på Weibulls.

I samband med vattningen kan det vara bra att gödsla eftersom gödsel verkar bäst då marken är fuktig. Undvik alltid att gödsla i för starkt solljus, det kan ge gräsmattan brännskador.

Klipp gräset regelbundet under hela säsongen men undvik att klippa ner det under de torraste perioderna. Långt gräs klarar av torkan bättre än kort. Hur ofta klippning bör ske avgörs av vilken gräsblandning du har samt hur ofta du vattnar och gödslar. I regel brukar en höjd på 3-4 centimeter vara lagom. Tänk på att det avklippta gräset inte alltid behöver krattas upp under vår och sommar utan kan få ligga kvar och verka som gödsel. Däremot är krattningen ytterst viktig under höstmånaderna innan kylan och snön hunnit lägga sig.

Mossa går att bekämpa i gräsmattan

Ogräset är en annan besökare som gärna invaderar våra trädgårdar så fort vi inte ser efter dem. Vänta helst till maj-juni då gräset hunnit växa till sig innan du tar itu med de här skadeväxterna. Ogräsmedel och en grundlig klippning av gräsmattan brukar vara en bra start. Efter några klippningar kan det även vara nyttigt att vertikalskära gräset under denna period. – Vertikalskärning är bra ur många aspekter. Det stimulerar skottbildningen och underlättar tillförseln av vatten och luft till rötterna, säger Bengt Hansson.

Börjar din gräsmatta fyllas av torra fläckar, mossa och ogräs? I så fall är det hög tid för lite extra tillsyn. De flesta gräsmattor kan återfå sin fräschör bara man har tålamod.

För att förebygga alla sorters skador är ett tips att regelbundet mäta ph-värdet i gräset. Värdet bör ligga mellan 6,5 och 7 men i Sverige sjunker nivån lätt ner till 5. Det är i sådana lägen som ovälkomna gäster som till exempel mossa kryper fram. Mossan har alltid varit ett vanligt inslag i de svenska trädgårdarna men med rätt metoder går den att bekämpa. Mossrivare är dock inte att rekommendera eftersom de ofta ger mer mossa kommande säsong. Använd istället ett mossbekämpningsmedel eller kalk.

– Ur miljösynpunkt är kalkning av gräsmattan det bästa alternativet för att avlägsna mossa. Andra mossbekämpningsmedel kan vara effektiva men är tyvärr ofta skadliga för naturen, säger Catrine Fredriksson på Granngården.

Nackdelen med kalkning är att det kräver lite mer tid och behandlingen måste ofta upprepas flera gånger för att ge resultat.

Oavsett om du sår själv eller lägger färdiga gräsrullar är förarbetet en viktig förutsättning för det slutliga resultatet. Avlägsna alla typer av rötter, stenar, kvistar och ogräs. Gör du det inte ordentligt innan får du garanterat oönskade inslag av ogräs framöver.

– Det är viktigt att jordlagret består av av bra matjord, lätt att säga men svårare att veta vad som är bra matjord. Jag rekommenderar att man frågar en lokal anläggningsfirma som känner till jordarterna just i ditt område, säger Bengt Hansson.
Planera jordytan noga innan och se till att inga svackor eller ojämnheter finns, det ska helst vara högre i mitten och lägre ute längs gräskanterna.

En ny gräsmatta kan i princip läggas när som helst under växtsäsongen men bästa tidpunkterna är vår och höst. Under dessa perioder har sådden störst chans att få jämn och riklig fukt med naturens hjälp. Innan nyläggningen bör du noga tänka igenom vilka syften gräsmattan ska fylla och hur mycket tid du är beredd att lägga ner på arbete och skötsel.

Sådden bör ske när det är vindstilla och inte alltför regnigt eftersom vind och nederbörd lätt kan få fröna att röra sig. De närmaste fyra veckorna därefter bör ytan hållas konstant fuktig så att sådden får chans att gro. Lägger du färdiga gräsrullar är det viktigt att gallervälta gräsmattan efter läggning och vattna rikligt direkt därefter.

Bengt Hansson arbetar som produktchef på Weibulls och har gräs som sin specialitet. Här tipsar han om hur du bäst tar hand om din gräsmatta under de olika säsongerna.

Bengts gräskalender. Att göra med gräsmattan…

…under våren när snön smält bort.

Sprid ut ett långtidsverkande gödsel över gräset. Vänta med att städa upp gräsmattan tills gräset har grönskat ordentligt, då tål det lite hårdare krattning. Har du mossa är våren rätt tid att bekämpa den. Ogräset ska också bekämpas på våren när ogräset är som frodigast och växer snabbt. Sprider man till exempel Weibulls Kombi som innehåller både gödsel och ogräsmedel tar ogräset detta till sig snabbare vid denna tidpunkt på året. Det kan finnas anledning att vattna gräsmattan även under sen vår/tidig sommar när väderleken är solig med torr kraftig vind som ger en hög avdunstning.

…under den varma sommaren.
Normalt är bevattning det man förknippar med sommaren, ger man vatten vill gräset också ha mat. 2-3 kg av till exempel Weibulls Supergramino i juli-augusti ger en stark och konkurrenskraftig gräsmatta.

…under hösten innan kylan kommer.
Finns mossa är det tid igen att sprida ut mossmedel i september-oktober. Under senhösten börjar gräset att förbereda sig för vintern och då behöver man inte stimulera tillväxten utan det är inlagring av näring i rotsystemet som är viktigt, detta görs med ett gödselmedel speciellt avsett för hösten. Höj klipphöjden en inställning till sista klippningen för året. Städa noga upp gräsmattan inför vintern och våren.

…under vintern när det är minusgrader.
När gräset precis har börjat frysa ska man inte gå på det då det kan orsaka gula fotavtryck. Dessa försvinner igen.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vi i villa tipsar dig

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar