Annons

Välja gräsklippare

Gräsmatta

Klipp inte för tidigt, för ofta eller för kort – då blir gräsmattan allra finast.

Annons

Vad är en bra gräsklippare? Mycket hänger på tomten, berättar Paul Larsson, trädgårdsingenjör på handelsträdgården MunkaGarden i Munka-Ljungby.

- Storleken avgör. För den lilla tomten fungerar en batteri- eller eldriven klippare bra. Allra mest miljövänligt är det att köra handjagare. För större gräsmattor finns miljömärkta bensindrivna gräsklippare. Som förstås helst tankas med alkylatbensin.

Med en uppsamlare samlas det avklippta gräset i en behållare. Saknas uppsamlare, kratta upp gräshögarna så att gräset inte kvävs.

Ännu hellre, välj en gräsklippare med funktioner som mulcher, bioclip eller multiclip. Egentligen innebär de samma sak: Gräset finfördelas så att du slipper kratta, samtidigt som gräsklippet fungerar som gödning av gräsmattan och skyddar den från uttorkning varma sommardagar.

Fint med cylinder

För den som vill ha en finare gräsmatta tycker Paul Larsson en cylinderdriven gräsklippare är att föredra framför en rotordriven.

- Gräsmattor mår bäst av cylinderklippare, helst med 8-10 knivar.

Här klipps gräset av, till skillnad mot rotorklipparna som slår av det. Genom klippningen får strået en plan snittyta och vätskeförlusten minimeras. Vilket ger starkare, friskare och grönare gräs. Cylinderklipparna är dock mindre vanliga på marknaden eftersom prisskillnaden är ganska stor gentemot rotorklipparna.

Börja klippa när marken torkat upp ordentligt. Vänta med att räfsa bort gamla löv och kvistar tills gräset kommit igång med tillväxten. Dygnsmedeltemperaturen ska vara minst 5-7 grader, råder Paul Larsson. I början av säsongen räcker det att klippa 1-2 gånger i veckan, i juni går du upp till 2-3 gånger i veckan eller efter behov, beroende på hur tät du vill ha gräsmattan.

- Klipp helst inte under fyra centimeter, för där sitter gräsets tillväxtpunkt. Och om gräset är långt, klipp inte från tio centimeter direkt ner till fyra centimeter. Ta istället en mellanklippning, annars klipper du bort tillväxtpunkten och det tar tid innan gräset växer igen.

Lite gödsel

Ett annat tips är att klippa åt olika håll, både på längden och bredden, eftersom gräset annars lägger sig.

Klipp helst inte soliga och varma dagar, då gräsmattan är känslig. Oftast behövs ingen vattning, men under torkperioder vattnar du ett par gånger i veckan. Kvälls- eller nattetid, och rejält!

Annons

Förutom regelbunden klippning behöver gräsmattan gödslas för att hålla sig mossfri och fin. Välj ett kväverikt gödningsmedel med både nitrat och ammonium. Gödsla lite men ofta, tre-fyra gånger under sommarsäsongen är lagom.

Har du redan mossa, undvik mossrivare - den gör att mossan sprider sig. Hyr istället en vertikalskärare som skär av mossans rötter och vertikalskär gräsmattas ytskikt när du klippt gräset ett par gånger. Då drar du upp både mossa och dött material och ger samtidigt rötterna luft.

Gödsla gärna ett par veckor före vertikalskärningen.

Och glöm inte att sköta gräsklipparen. En skarp snittyta minskar risken för uttorkning och sjukdomar.

- Att slipa knivarna är A och O!


Samlar eller finfördelar

Produktnamn: LC48 VE.
Tillverkare: Husqvarna AB, tel 036-14 65 00, www.husqvarna.com/se
Typ av gräsklippare: Bensindriven, 3-i-1 klippsystem som erbjuder uppsamling, bioclip (mulching) och bakutkast.
Klippbredd: 48 cm
Framdrivning: Bakhjulsdrift
Vikt: 38 kilo
Övrigt: Variabel drift för att justera markhastigheten för användaren och gräsmattans behov. Elektrisk start. Central klipphöjdsjustering, klipphöjdsindikator, vattenlås. AFT (Advanced Flow Technology). Klippdäcket tillverkat i ett stycke (inga svetsfogar) av förzinkat stål. Höjdjustering av handtag, fällbart handtag (kan bäras i handtaget). Dubbla hjullager, dual-trackhjul med gummiring, dubbelmönstrade däck, nedåtriktade utblåsventiler, stötfångare i rostfritt stål.
Pris: 6 200 kronor.


För lilla gräsmattan

Produktnamn: Partner P51-450SM.
Tillverkare: Electrolux Outdoor Products Flymo -Partner, tel 036-14 67 00, www.partner.se
Typ av gräsklippare: Bensindriven, välj finfördelning av gräset med mulch/bioklipp eller sidoutkast.
Klippbredd: 51 cm klippbredd.
Framdrivning: Push
Vikt: 26 kilo
Övrigt: Individuell höjdjustering. Klippkåpa i stål. Ihopfällbart handtag, mulchningkit.
Pris: 1 995 kronor.


Fixar fina ränder

Produktnamn: Viking MB 545 VR.
Tillverkare: Viking, tel 0302-248 00, www.stihl.se
Typ av gräsklippare: Bensindriven, uppsamlare.
Klippbredd: 43 cm
Framdrivning: Bakhjulsdrift
Vikt: 34 kilo
Övrigt: En vals på maskinens bakaxel skapar ränder i gräsmattan. ReadyStart-funktion (ett lätt drag och motorn är igång). Variodrift som steglöst anpassar hastigheten via en spak på handtaget. Central klipphöjdsinställning. 60 liters uppsamlare med mängdindikering. Dubbelt kullagrade hjul. Handtag ställbart i höjdled i tre steg. Nöjdkundgaranti - lämna tillbaka klipparen inom en vecka om du inte är nöjd.
Pris: 7 390 kronor.


Designprisad elklippare

Produktnamn: Elklippare Silver Premium 470 E.
Tillverkare: AL-KO Ginge Sverige, tel 031-57 35 80, www.ginge.com
Typ av gräsklippare: Eldriven klippare med bioklipp/uppsamling.
Klippbredd: 46 cm
Framdrivning: Ej självgående
Vikt: 29 kilo
Övrigt: Prestanda 1 600 W. Kullagrade hjul, reglerbart styre. Uppsamlingsindikator, uppsamlarvolym 65 l. Tre års garanti (gäller ej Briggs & Stratton-motorn som har egna garantivillkor).
Pris: 2 695 kronor.


Klipper Svanenmärkt

Produktnamn: Multiclip 50 El Svan.
Tillverkare: Stiga/GGP Sweden AB, tel 0140-677 00, www.stiga.se
Typ av gräsklippare: Eldriven multiclip.
Klippbredd: 48 cm
Framdrivning: Nej
Vikt: 24 kilo
Övrigt: Stålkåpechassi. Miljömärkt med Svanen.
Pris: 2 495 kronor.


Miljömärkt finfördelare

Produktnamn: Excellent S GCV.
Tillverkare: Klippo, tel 0413-296 00, www.klippo.se
Typ av gräsklippare: Bensindriven mulchermaskin.
Klippbredd: 48 cm
Framdrivning: Framhjulsdrift
Vikt: 32 kilo
Övrigt: Kåpa med avtagbar insats som monteras av om gräset är väldigt högt eller tjockt. Miljömärkt med Svanen. Två års garanti på maskinen och fem års garanti på kåpan vid privat användning.
Pris: 7 000 kronor.


För stora ytor

Produktnamn: Toro Z5000.
Tillverkare: Hako Ground & Garden AB, tel 035-10 00 00, www.hako.se
Typ av gräsklippare: Spakstyrd rotorklippare. Recycler, sidoutkast.
Klippbredd: 127 cm
Framdrivning: Självgående, 21 hK.
Vikt: 260 kilo
Övrigt: Elstart. Elektrisk inkoppling av klippenheten, snabbrengöring. Justerbar klipphöjd från förarplatsen. Mugghållare. Genomgående av stål. Tillval finns som uppsamlare, armstöd, pedallyft av klippenheten.
Pris: Rekommenderat cirkapris 40 995 kronor.


Störst uppsamlare

Produktnamn: Honda HRX 537 VKEA.
Tillverkare: Honda, tel 040-600 23 00, -- www.hondapower.se
Typ av gräsklippare: Kombimaskin, det vill säga uppsamlarmaskin och variabel mulchermaskin.
Klippbredd: 53 cm
Framdrivning: Bakhjulsdrift
Vikt: 40,1 kilo
Övrigt: Fem års garanti. Variabel mulchning (Honda-unikt), 88 liters uppsamlare, autochoke, Xenoy-chassi (patenterat, extra hållbart chassi i ett material som även används till stötfångare på bilar).
Pris: 8 900 kronor (prisjustering kan komma).

Fotnot: alla uppgifter kommer från de medverkande företagen.

28. april 2009
 
Annons
Mer om Gräsmatta
Medlems-
innehåll

Så får du bort mossa och ogräs – här är alla knepen

Gräsmatta Gödsla gräsmattan och vertikalskär gräset. Det finns många knep för att ta bort mossa och ogräs. Vi har samlat alla våra bästa tips – läs alla smarta knepen här.

Annons

Så fixar du en miljövänlig gräsmatta – här är smarta tips

Gräsmatta Folk i allmänhet blir mer och mer medvetna om att alkylatbensin är ett bättre och mer hållbart alternativ för människa, gräsklippare och miljö. Aspen...

Så tar du hand om din gräsmatta under hösten

Gräsmatta Vill du få en extra fin gräsmatta till nästa vår och sommar? Bra, då ska du börja redan nu under hösten!

Pollenallergi: här är allt du behöver veta

Gräsmatta Är du pollenallergisk? Pollensäsongen delas in i tre perioder – värst är det under högsommaren. Här är allt du behöver veta om att vara allergisk mot pollen!

När ska man börja gödsla gräsmattan?

Gräsmatta När är det dags att börja gödsla gräsmattan, och vilken typ av gödsel ska man använda? Vår trädgårdsexpert svarar på läsarfrågan.

Klipp grönt med miljövänlig gräsklippare

Gräsmatta Nu drar gräsklipparna igång på allvar - och sveper in våra trädgårdar i ett moln av kväveoxider, kolväten och koldioxid. Vi listar de miljövänligaste...

Hur höströjer du i trädgården?

Gräsmatta Hur gör trädgårdsproffsen själva med sina trädgårdar på hösten? Tre högaktuella författarprofiler delar med sig av sina bästa tips.

Klipp gräset grönare

Gräsmatta Nu är gräsklippningssäsongen igång och vill du klippa miljösmart finns nya alternativ.

Så fixar du blöta gräsmattan

Gräsmatta Våren är den blöta gräsmattans tid. Vad kan man göra när det plaskar så där förfärligt om fötterna? Finns det några tips som kan rädda gräsmattan från...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons