Annons
En gräsmatta som gör grannen grön av avund. Olle Bergs gräsmatta har stått sig i närmare 40 år.
En gräsmatta som gör grannen grön av avund. Olle Bergs gräsmatta har stått sig i närmare 40 år.

Grannens gröna gräs

Gräsmatta

Grön av avundsjuka kan man lätt bli när man ser Olle Bergs gräsmatta. I närmare 40 år har han lyckats behålla sin matta stark, frisk och grön.

Annons

Strax utanför Karlstad bor Olle Berg. Ett känt namn för många som är intresserade av att hålla sin gräsmatta fin. I närmare 40 år har hans gräsmatta gjort den mest luttrade green keepern grön av avund. Några mirakelkurer finns inte utan Olles motto förkortas till TVP, tid, vatten och pengar.

- Det tar tid att få en fin matta. Underlaget är A och O. Minst 30 cm lerfri matjord ska man kosta på, säger Olle Berg.

Gör ett schema


Tid, vatten och pengar. En vacker gräsmatta kommer inte gratis, varken i tid eller pengar.

Planera in vad du ska göra och när. Några hållpunkter är städning, gödsling och klippning. Gör en grovstädning på hösten och en försiktig städning på våren.

- Riv och slit inte för hårt på mattan under våren. Använd en lövräfsa eller en borste.

Mattan behöver gödslas fyra - fem gånger under säsongen mars - augusti. Med ett långtisverkande specialgödsel för gräsmattor räcker det oftast med två gånger per säsong. Innan du gödslar bör mossa tas bort. Använd ett medel mot mossa.

- Använd inte mossrivare om du inte vill ha ännu mer mossa. Mitt råd är istället att använda järnsulfat-medel. Vattna ner detta en gång på våren och en gång på hösten.

Gödsel ger mindre mossa


Klipp ofta. Olle använder sig av en cylinderklippare. Oavsett klippare ska klippes tas bort säger han.

Olle använder själv ett långtidsverkande gödsel och gödslar då sin matta cirka två gånger per år.

- Min erfarenhet när det kommer till gödsel är att du får vad du betalar för. Ett dyrare långtidsverkande gödsel spar tid och vad jag tror även pengar i förlängningen.

Det är lätt hänt att minska på gödslandet för att slippa klippa mattan ofta. Men tyvärr finns ingen genväg där heller. Olle klipper sin matta var fjärde dag.

Annons

- Det är bättre att klippa ofta och lite åt gången. Det är viktigt att man har en uppsamlare. Skulle jag låta mitt klipp ligga kvar skulle mattan helt dränkas.

En matta som dränkts i sitt eget klipp måste vertikalskäras och luftas. Vänta med det tills mattan kommit igång ordentligt, vanligtvis någon gång i månadsskiftet maj - juni. En annan aspekt på gödslingen hänger ihop med förekomsten av mossa.

- Mossa uppstår till 85 procent av näringsbrist. Även för den skull är det alltså viktigt att inte snåla med gödslingen. Är det en regnrik sommar kan du gödsla en gång extra.

Tät matta motar ogräs


Välstädad entré. Olles kraftiga matta står emot maskrosattacker från grannarna.

Vertikalskärning används också för att få en tätare matta. Metoden delar på gräsplantorna och gör mattan tät och fin. Du kan också stödså ifall det behövs.

- En tät matta håller ogräs och mossa borta. Grannarnas maskrosor fick aldrig fäste på min matta trots att de vita frökapslarna låg som ett snötäcke.

Liten lathund

Mars - april: gödselsäsongen börjar, vattna med järnsulfat för att få bort mossan innan du gödslar

Mars - maj: städa av mattan försiktigt, använd lövräfsa eller borste

Maj - juni: nu kan du bekämpa ogräset med ett ogräsmedel, vertikalskära, stödså och dressa mattan när ogräset dött

Mitten av augusti: gödeselsäsongen avslutas

September: vattna med järnsulfat för att förhindra svampsjukdomar

September - oktober: gör en grovstädning av mattan och lägg på ett gödsel innehållande fosfor (P) och kalium (K) 

Observera att tidsangivelsen bara är en fingervisning, vädret och geografiskt läge kan ge andra lämpliga tidpunkter för de olika aktiviteterna. Tipset är att göra ditt egna schema utifrån dina förutsättningar.

Fakta Olle Berg
Olle är en hobbyodlare som har haft gräsmattan som intresse närmare 40 år. Han bor i en villa cirka 1,5 mil öster om Karlstad som enligt Svensk trädgårds zonkarta ligger i växtzon III. Olle har en egen sajt där han delar med sig av sina erfarenheter till andra gräsmatteintresserade. 

Olles sajt hittar du på www.olleberg.nu

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
18 juni 2008
Medlems-
innehåll
Gräsmatta
1

Så får du bort mossa och ogräs – här är alla knepen

Gödsla gräsmattan och vertikalskär gräset. Det finns många knep för att ta bort mossa och ogräs. Vi har samlat alla våra bästa tips – läs alla smarta...

Annons

Så fixar du en miljövänlig gräsmatta – här är smarta tips

Folk i allmänhet blir mer och mer medvetna om att alkylatbensin är ett bättre och mer hållbart alternativ för människa, gräsklippare och miljö. Aspen...

3

Så tar du hand om din gräsmatta under hösten

Vill du få en extra fin gräsmatta till nästa vår och sommar? Bra, då ska du börja redan nu under hösten!

0

Pollenallergi: här är allt du behöver veta

Är du pollenallergisk? Pollensäsongen delas in i tre perioder – värst är det under högsommaren. Här är allt du behöver veta om att vara allergisk mot...

1

När ska man börja gödsla gräsmattan?

När är det dags att börja gödsla gräsmattan, och vilken typ av gödsel ska man använda? Vår trädgårdsexpert svarar på läsarfrågan.

0

Hur höströjer du i trädgården?

Hur gör trädgårdsproffsen själva med sina trädgårdar på hösten? Tre högaktuella författarprofiler delar med sig av sina bästa tips.

0

Klipp gräset grönare

Nu är gräsklippningssäsongen igång och vill du klippa miljösmart finns nya alternativ.

0

Välja gräsklippare

Klipp inte för tidigt, för ofta eller för kort – då blir gräsmattan allra finast.

2

Så fixar du blöta gräsmattan

Våren är den blöta gräsmattans tid. Vad kan man göra när det plaskar så där förfärligt om fötterna? Finns det några tips som kan rädda gräsmattan från...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons