Foto: Michael Krikorev

Giftsvamparna du bör akta dig för

Trädgård

Det finns en del giftsvamp som kan förväxlas med ätliga svampar. Vår trädgårdsexpert Susanna Rosén varnar för 5 giftiga svampar.

Annons
 • Vit flugsvamp

   

  Vit flugsvamp – kan förväxlas med ätliga champinjoner

  Den vita flugsvampen är en av våra farligaste svampar. Den växer i fuktig mark bland blåbärsris och mossa, både i barrskog och blandskog. Det är platser där det aldrig växer champinjoner. Alla flugsvampar har alltid vita skivor och vita sporer, de ändrar inte färg som champinjonen när de åldras.

  Råd: Champinjonen har skivor som varierar i en skala från vitgrått och grått till rödgrått och brunsvart. Sporerna är svarta. Gör sporprov för att se sporernas färg om du är osäker. Lägg hatten av en mogen svamp, med skivorna neråt, på ett underlag för att se färgen på sporerna som faller ur.

  Bildkälla: Svampguiden

 • Giftchampinjon

  Giftchampinjon – kan förväxlas med ätliga champinjoner.

  Giftchampinjonen påminner om spensliga ätliga champinjoner vid en första titt, men hatten har en mer kantig profil och en matt vit färg. Skivorna blir vitgrå till mörkare grå. Foten har en tydlig ring och när svampen åldras spricker hattens kanter upp i mindre rektangulära partier. Den växer ofta på gräsmark och i lövskog i södra Sverige.

  Råd: Giftchampinjonen har en mycket obehaglig lukt som påminner om bläck eller karbol. Lukten blir särskilt tydlig då svampen tillagas.

  Bildkälla: Svampguiden

 • Toppig giftspindling

  Giftspindling – kan förväxlas med Trattkantarell

  Toppig giftspindling, som är en av Sveriges farligaste giftsvampar, växer i mossig granskog. Den är liten och brun med toppig hatt, ibland med tillplattad mitt. Hattens undersida har glesa och rödbruna skivor. Foten har ljusa band på rödbrun botten. Den är dödligt giftig.

  Råd: Giftspindlingen har oftast en toppig hatt, medan trattkantareller ofta har en grop i mitten av hatten och är mer gråbrun med en brungul fot och tydliga åsar på undersidan.

  Bildkälla: Svampguiden

 • Gallsopp

  Gallsopp kan förväxlas med ätliga soppar

  Djävuls-, eld- och gallsoppar kan förväxlas med ätliga soppar som Karljohan, Smörsopp och Brunsopp. Alla soppar med röd fot och rosa eller rödgul poryta på hattens undersida bör undvikas. Några av dem har en bitter smak. Djävulssoppen är till och med en ökänd giftsvamp, men den är ganska sällsynt och man hittar den på kalkhaltig mark under lövträd.

  Råd: Undvik alla soppar med röda eller rosa rörmynningar. Undvik också soppar med skarp eller bitter smak.

  Bildkälla: Svampguiden

 • Pluggskivling

  Pluggskivling – kan förväxlas med Mandelriska

  Pluggskivlingen är en av våra vanligaste svampar och man kan se den i stora mängder både i löv- och barrskogar, men också i parker och trädgårdar, gärna vid björkar. Hatten är gråbrun och hela svampen har en pluggformad siluett.

  Råd: Mandelriskan, som är en av våra mest välsmakande riskor, avsöndrar en riklig, mjölkaktig saft när den bryts. Andra kännetecken är att mandelriskan har en mer gyllenbrun till rödgul, köttig hatt.

  Bildkälla: Svampguiden

Visa allt innehåll
24 september 2014
 
Annons
Mer om Trädgård

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper boken Chili – 222 sorter att odla och äta. Dessutom delar hon med sig av två favoritrecept från boken.

Så håller du rådjuren borta

Trädgård Rådjur må vara graciösa, vackra djur som är fina att se på – men också riktiga plågoandar för din trädgård och växtliv. Det finns en uppsjö av produkter...

13 vackra marktäckare

Trädgård Gör trädgården vackrare och motverka ogräs med hjälp av marktäckare. Här är 13 favoriter att välja på!

Medlems-
innehåll

VIDEO: 4 tips mot insekter och djur i trädgården

Trädgård Har du problem med insekter och djur i trädgården? Mördarsniglar, rådjur, myror och grannkatten som smyger över och kissar i trädgårdslandet – här är 4...

Utrota mördarsniglar – läsarnas bästa tips

Trädgård Sax, salt eller kaffesump – knepen är många för att slippa mördarsniglar i trädgården. Här är Vi i Villa-läsarnas bästa tips för att utrota mördarsnigla...

10 supersmarta trädgårdsknep

Trädgård Bli av med mördarsniglar, skydda plantorna mot vind eller tips för att lyckas med planteringen. Här är 10 otroligt smarta trädgårdsknep! 

Fästingsjukdomarna du inte vill drabbas av i sommar

Trädgård Visste du att 30 procent av alla fästingar bär på Borrelia? Eller att en tredjedel av alla människor som drabbas av TBE aldrig blir helt återställda?...

Biodling - en rolig hobby

Trädgård Drömmer du om ett husdjur som både räddar världen och fixar fikat? Mary Kurling och Mikael Jerkesjö gjorde slag i saken och skaffade 120 000 bin. Så...