Vi valde sten i stället för gräs

På endast en helg förvandlade Dorthe och hennes medhjälpare gräsmattan till en stor läcker stensatt gård. De använde sandsten med ojämna mått, så det kom lite grus i maskineriet… Här berättar hon hur det gick till!


Före

Jag har alltid hävdat att vi ska ha gräs utanför villan. Ända tills jag såg de indiska sandstensplattorna i så kallad multicolour i varma nyanser. Nu ligger de där vi tidigare hade gräsmatta.

De är inte riktigt jämna, vare sig det gäller tjocklek eller form, och hantverkarna, det vill säga min far och hans gode vän Knud, blev svettiga bara de såg dem. Särskilt med tanke på att stenarna skulle läggas i bärlagergrus som kan innehålla en hel del stenar. Det gör det svårt att få ett plant underlag och när stenplattorna dessutom inte är lika tjocka eller stora, blir det svårt att få en plan yta och att fylla igen fogarna. På min fars uppmaning – och goda råd – beställde vi i sista stund ett lass fint grus för finjustering av fogar och stenar. Det visade sig vara förnuftigt. Vi satte igång fredag kväll och de sista stenarna lades på plats söndag eftermiddag vid fyratiden.

Förarbetet. Eftersom plattorna är cirka 3 cm tjocka (dvs. 2,5 – 3,4 cm) skulle minst 10 cm av matjorden bort och sedan skulle vi fylla på cirka 7 cm grus. Vi beställde därför grus som skulle räcka till 50 kvadratmeter – plus lite extra. Den slitna gräsmattan hade grävts upp och körts bort innan vi möttes fredag kväll.

Fredag kväll. Arbetsredskapen kördes in på tomten och där drogs snören som hantverkarna skulle använda sig av vid läggningen. Men var skulle mittlinjen dras? Vi kom så småningom fram till att den naturliga linjen gick från terrassdörren och rakt ut mot ett skjul, så där spändes ett snöre hårt. Därefter drogs ett annat snöre vinkelrätt på det första så att området delas i fyra lika stora delar som sedan skulle göras klara en i sänder.
Lördag förmiddag. Solsken och temperaturen var lagom för hårt arbete, något som vi rätt snabbt fick lov att prova på. Min man och jag skulle kärra in grus som skulle läggas sju centimeter tjockt på den ena markerade fjärdedelen. Vi skyfflade upp grus i skottkärrorna, körde in, tippade av, körde ut, skyfflade upp, körde in osv. Efter ett tag tittade vi på varandra och sa ”detta klarar vi inte utan hjälp”. För efter gruset skulle vi köra in kantstenar, sandstenplattor och mera grus. Med tanke på min mans värkande rygg och mina mjuka kontorsarmar beslöt vi att hyra grannpojken som medhjälpare. En kort stund senare hyrde vi ytterligare en medhjälpare, nämligen den utbytesstudent som bodde hos grannen.

Min far hade i mellantiden satt igång att gräva ut för en dagvattenkassett. Den skulle placeras mellan stensättningen och cykelskjulet och grävas ner så djupt att den kunde täckas med jord.

Knud höll redan på att rama in området med kantstenar. Så snart att de var på plats blev det mer ordning och reda på tomten, som först såg rörig ut.
När kassetten var på plats fortsatte min far med att nivellera gruset i den första fjärdedelen. Han packade det med en plattvibrator och därefter grävde han delvis ner två långa järnrör i gruset. Rören lades parallellt med varandra och på samma nivå som grusbädden. Därefter tog min far ett annat rör och la tvärs över de två i marken. Sedan drog han bort överflödigt grus med röret och fick en helt plan yta. När sedan Knud var klar med kantstenarna satte de två igång att lägga stenplattor längs snöret. Det gick relativt snabbt och lätt, även om snöret skulle rättas till några gånger.

När vi sedan hade lunchpaus var vi glada och nöjda – för hej vad det gick …

Lördag eftermiddag. Det var svårt att komma igång efter lunchen. Vi hämtade mer grus och flera kantstenar och stenplattor, och de två hantverkarna lade dem stilla och lugnt på plats. De hade redan påbörjat läggningen i nästa fjärdedel. De ojämna kanterna på stenarna orsakade hela tiden små problem. Det gjorde också stenarnas olika tjocklekar. De fick flytta snöret flera gånger medan krånglande plattor rättades till. Vi tog kväll när den andra fjärdedelen var nästan klar.

Söndag förmiddag. Vi antog att grannarna var vakna klockan 10, och var de inte det, så vaknade de när vi kapade stenar med vinkelslipen för fulla muggar. Arbetet fortsatte annars stilla och lugnt. Fortfarande var det stenarnas tjocklek som var problemet. Det och det grova bärlagergruset gjorde det gång på gång svårt att få en plan yta.

Inte nog med det – sättgruset hade tagit slut och plattvibratorn kunde inte användas, för den hade med säkerhet knäckt flera stenar. Vi tvingades acceptera en viss ojämnhet i ytan – nu och för alltid.

Söndag eftermiddag. Alla var trötta av – och på – arbetet. Även småsaker kunde bli stora problem och när de sista stenplattorna skulle pusslas på plats – samtidigt som vi bara hade grovt grus kvar – yttrades inte många ord. Men vi blev färdiga, precis innan det blev kväll, och med gummiarmar och spända ryggar försökte vi borsta ner det sista gruset i fogarna. Det var rena pillgörat och vi förbannade de stora stenarna och de ojämna fogarna. Vi kom snabbt överens om att vi hellre ville tillbringa resten av den ljusa kvällen med att njuta av resultatet med ett gott glas vin i handen.

Efteråt: Nu efteråt inser jag att vi borde ha grävt djupare. Då hade vi haft mer plats för mer grovt grus och ett 5-10 cm lager av sättgrus. Se nästa sida för tips från stenexperten för bästa resultat.


Dorthe Plechinger är glad för alla sina medhjälpare.

Material:

Stenplattor, kantstenar, grus, dagvattenkassett med tillhörande kanaler, galler, rör samt cement för fixering av kanaler och kassett.

Verktyg:

Plattvibrator, vinkelslip, rör för avjämning av grusbädd, snören för markering av mittlinjer, skottkärror, skyfflar och en säckkärra.
En gummihammare är bra att knacka stenarna på plats med utan att slå sönder dem. En ogrässkyffel är perfekt att lyfta upp kantstenar eller plattor med, om de måste justeras.


Ett galler läggs över dagvattenkanalen i den ena änden av gården.


Knud föreslår att plattorna läggs förskjutna, vilket verkar bra.


Ytterligen hjälp hämtas, och nu är det utbytesstudenten hos grannen.


Beläggningen börjar ta form och den andra fjärdedelen påbörjas.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar