Annons
Förvandling på en helg!  Jobbet påbörjades på fredagskvällen och var klart på söndag eftermiddag.
Förvandling på en helg! Jobbet påbörjades på fredagskvällen och var klart på söndag eftermiddag.

Vi valde sten i stället för gräs

Trädgårdsplattor och sten

På endast en helg förvandlade Dorthe och hennes medhjälpare gräsmattan till en stor läcker stensatt gård. De använde sandsten med ojämna mått, så det kom lite grus i maskineriet… Här berättar hon hur det gick till!

Annons

Före

Jag har alltid hävdat att vi ska ha gräs utanför villan. Ända tills jag såg de indiska sandstensplattorna i så kallad multicolour i varma nyanser. Nu ligger de där vi tidigare hade gräsmatta.

De är inte riktigt jämna, vare sig det gäller tjocklek eller form, och hantverkarna, det vill säga min far och hans gode vän Knud, blev svettiga bara de såg dem. Särskilt med tanke på att stenarna skulle läggas i bärlagergrus som kan innehålla en hel del stenar. Det gör det svårt att få ett plant underlag och när stenplattorna dessutom inte är lika tjocka eller stora, blir det svårt att få en plan yta och att fylla igen fogarna. På min fars uppmaning – och goda råd – beställde vi i sista stund ett lass fint grus för finjustering av fogar och stenar. Det visade sig vara förnuftigt. Vi satte igång fredag kväll och de sista stenarna lades på plats söndag eftermiddag vid fyratiden.

Förarbetet. Eftersom plattorna är cirka 3 cm tjocka (dvs. 2,5 – 3,4 cm) skulle minst 10 cm av matjorden bort och sedan skulle vi fylla på cirka 7 cm grus. Vi beställde därför grus som skulle räcka till 50 kvadratmeter – plus lite extra. Den slitna gräsmattan hade grävts upp och körts bort innan vi möttes fredag kväll.

Fredag kväll. Arbetsredskapen kördes in på tomten och där drogs snören som hantverkarna skulle använda sig av vid läggningen. Men var skulle mittlinjen dras? Vi kom så småningom fram till att den naturliga linjen gick från terrassdörren och rakt ut mot ett skjul, så där spändes ett snöre hårt. Därefter drogs ett annat snöre vinkelrätt på det första så att området delas i fyra lika stora delar som sedan skulle göras klara en i sänder.
Lördag förmiddag. Solsken och temperaturen var lagom för hårt arbete, något som vi rätt snabbt fick lov att prova på. Min man och jag skulle kärra in grus som skulle läggas sju centimeter tjockt på den ena markerade fjärdedelen. Vi skyfflade upp grus i skottkärrorna, körde in, tippade av, körde ut, skyfflade upp, körde in osv. Efter ett tag tittade vi på varandra och sa ”detta klarar vi inte utan hjälp”. För efter gruset skulle vi köra in kantstenar, sandstenplattor och mera grus. Med tanke på min mans värkande rygg och mina mjuka kontorsarmar beslöt vi att hyra grannpojken som medhjälpare. En kort stund senare hyrde vi ytterligare en medhjälpare, nämligen den utbytesstudent som bodde hos grannen.

Min far hade i mellantiden satt igång att gräva ut för en dagvattenkassett. Den skulle placeras mellan stensättningen och cykelskjulet och grävas ner så djupt att den kunde täckas med jord.

Knud höll redan på att rama in området med kantstenar. Så snart att de var på plats blev det mer ordning och reda på tomten, som först såg rörig ut.
När kassetten var på plats fortsatte min far med att nivellera gruset i den första fjärdedelen. Han packade det med en plattvibrator och därefter grävde han delvis ner två långa järnrör i gruset. Rören lades parallellt med varandra och på samma nivå som grusbädden. Därefter tog min far ett annat rör och la tvärs över de två i marken. Sedan drog han bort överflödigt grus med röret och fick en helt plan yta. När sedan Knud var klar med kantstenarna satte de två igång att lägga stenplattor längs snöret. Det gick relativt snabbt och lätt, även om snöret skulle rättas till några gånger.

När vi sedan hade lunchpaus var vi glada och nöjda – för hej vad det gick …

Lördag eftermiddag. Det var svårt att komma igång efter lunchen. Vi hämtade mer grus och flera kantstenar och stenplattor, och de två hantverkarna lade dem stilla och lugnt på plats. De hade redan påbörjat läggningen i nästa fjärdedel. De ojämna kanterna på stenarna orsakade hela tiden små problem. Det gjorde också stenarnas olika tjocklekar. De fick flytta snöret flera gånger medan krånglande plattor rättades till. Vi tog kväll när den andra fjärdedelen var nästan klar.

Söndag förmiddag. Vi antog att grannarna var vakna klockan 10, och var de inte det, så vaknade de när vi kapade stenar med vinkelslipen för fulla muggar. Arbetet fortsatte annars stilla och lugnt. Fortfarande var det stenarnas tjocklek som var problemet. Det och det grova bärlagergruset gjorde det gång på gång svårt att få en plan yta.

Inte nog med det – sättgruset hade tagit slut och plattvibratorn kunde inte användas, för den hade med säkerhet knäckt flera stenar. Vi tvingades acceptera en viss ojämnhet i ytan – nu och för alltid.

Söndag eftermiddag. Alla var trötta av – och på – arbetet. Även småsaker kunde bli stora problem och när de sista stenplattorna skulle pusslas på plats – samtidigt som vi bara hade grovt grus kvar – yttrades inte många ord. Men vi blev färdiga, precis innan det blev kväll, och med gummiarmar och spända ryggar försökte vi borsta ner det sista gruset i fogarna. Det var rena pillgörat och vi förbannade de stora stenarna och de ojämna fogarna. Vi kom snabbt överens om att vi hellre ville tillbringa resten av den ljusa kvällen med att njuta av resultatet med ett gott glas vin i handen.

Efteråt: Nu efteråt inser jag att vi borde ha grävt djupare. Då hade vi haft mer plats för mer grovt grus och ett 5-10 cm lager av sättgrus. Se nästa sida för tips från stenexperten för bästa resultat.

Annons


Dorthe Plechinger är glad för alla sina medhjälpare.

Material:

Stenplattor, kantstenar, grus, dagvattenkassett med tillhörande kanaler, galler, rör samt cement för fixering av kanaler och kassett.

Verktyg:

Plattvibrator, vinkelslip, rör för avjämning av grusbädd, snören för markering av mittlinjer, skottkärror, skyfflar och en säckkärra.
En gummihammare är bra att knacka stenarna på plats med utan att slå sönder dem. En ogrässkyffel är perfekt att lyfta upp kantstenar eller plattor med, om de måste justeras.


Ett galler läggs över dagvattenkanalen i den ena änden av gården.


Knud föreslår att plattorna läggs förskjutna, vilket verkar bra.


Ytterligen hjälp hämtas, och nu är det utbytesstudenten hos grannen.


Beläggningen börjar ta form och den andra fjärdedelen påbörjas.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
9 maj 2012

2 Kommentarer

2012-05-16
Jeanette
2012-05-16
Dagmar Elleby
0

Lär dig gjuta i betong

Älskar du också betong? Här är en nybörjarguide till två sommarprojekt – stenplattor för gångstigen och en vacker ros.

0

Keramik på marken

Keramiska plattor kan vara vacker och slitstark markbeläggning. I dag finns det klinkerplattor som går att lägga utomhus. Visst finns det möjligheter,...

0

Charmigt med skiffer

Kanske har du en plats på tomten som är vacker men svår att utnyttja. Varför inte ordna en trevlig uteplats där? Ett kul jobb så här på höstkanten....

0

Få rätt lutning på terrassen

När du anlägger en terrass är det viktigt att tänka på lutningen så att regnvattnet rinner undan. Här visar vi hur du gör!

0

Estet med smak för sten

En trädgård av sten - kan det vara något att ha? Ja, kolla in det här, vackra skiffergolv med väggar av grönska - en tomt med rum.

3

10 steg: så lägger du marksten i trädgården

Lär dig lägga stenplattor i din trädgård? Här är 10 handfasta tips för dig som vill stenlägga trädgårdsgång, garageuppfart eller altan.

0

Anlägg egen trädgårdsgång

I planeringen av trädgården är gångvägar och trampstigar en viktig del. Gångarna ska locka till en promenad runt i trädgårdens olika rum.

20

Smycka med sten

Att dekorera sin trädgård – rabatter, krukor och gångar - med stenar blir allt vanligare. Här får du både idéer och tips.

0

Marksten och plattor - så lyckas du!

Att anlägga gångar eller en trevlig uteplats av sten eller plattor blir ett lyft i trädgården. Här tipsar vi om vad du bör tänka på innan du väljer...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se