Annons
Äntligen! När arbetet var klart kunde familjen Lönn njuta på uteplatsen i sin praktiska och lättskötta trädgård.
Äntligen! När arbetet var klart kunde familjen Lönn njuta på uteplatsen i sin praktiska och lättskötta trädgård. Foto: Heda

Vi förändrade med sten!

Trädgårdsplattor och sten

Den ogräsbevuxna slänten utanför familjen Lönns hus utsågs förra året till Sveriges tråkigaste trädgård.

Annons
Det var inte bristande intresse som låg bakom den igenvuxna trädgården. Tvärtom. Frågetecknet kring trädgården hade i åratal ockuperat tankarna hos Gunilla Lönn, den drivande trädgårdssjälen i familjen.

– Vi ville göra så mycket att vi inte visste var vi skulle börja, det blev för överväldigande. Istället blev ingenting gjort!


Gunilla Lönn är glad över att till slut ha fått en välplanerad och strukturerad trädgård.

Gunilla anmälde därför familjens trädgård till tävlingen ”Sveriges tråkigaste trädgård" och vann hjälp från landskapsarkitekten Ida Sjöberg som arbetar på Mark & Stencenter i Borås. Hon har lång erfarenhet av att formge trädgårdar för drömmande tomtägare och vet vilka faktorer som är avgörande för att en trädgård ska förbli lättskött och rolig att underhålla:

– Det allra viktigaste är att först ta sig tid att fundera ut en stomme som man vill bygga trädgården kring. Därför är en bra tumregel att först bestämma var man vill att uteplatsen och eventuella gångar ska ligga, säger hon.

I Lönngårdens fall fanns en gräsbeklädd yta som redan användes flitigt, både som uteplats och som lekplats.

– Min idé med Lönngården fick därför utgå från en stenlagd, lättskött uteplats som tomtens hjärta, men även ge plats åt en rymlig gräsmatta så att tomten förblev lekvänlig för barn, säger Ida Sjöberg.

Praktiskt och lättskött var ledorden. Arbetet inleddes med att ett par ton slipers avlägsnades för att göra plats åt en lite lägre stödmur. En stödmur både planar ut trädgården för att vinna mer yta, samtidigt som den ramar in och skapar en trivsam omgivning.

– När jag skissar på idéer och upplägg för privatpersoner tycker jag att det är viktigt att hitta en form samt växter och material som gör trädgården lättskött från början.

Före och efter


Stenbelagda ytor som uteplats, gångar och en stödmur som svänger runt sluttningen nedanför huset fick bli stommen som resten av trädgården byggdes kring.

För att trädgården skulle få en planare yta ersattes den 30 år gamla slipersen med en rustik, svängd Keystone Country Manor stödmur från Heda.

Uteplatsen är trädgårdens hjärta. Här med markstenen Nostalgi i grå-/grafitfärgad mix från stenbolaget Heda. Den rundade övergången mellan uteplatsen och det gröna gräset sköts av vacker dekorsten.

Fakta: Sveriges tråkigaste trädgård

Under våren 2009 utlyste mur- och markstenstillverkaren Heda en tävling bland villaägare om Sveriges tråkigaste trädgård. Vinsten: en nyanlagd trädgård, med komplett mur och marksten från Heda samt växter från Blomsterlandet, till ett värde av 75 000 kronor.

6 stensäkra tips

Här delar trädgårdsarkitekt Ida Sjöberg med sig av sina bästa tips.

Annons
  • De stenbelagda gångarna och uteplatsen är trädgårdens ryggrad. Utgå från dem när du börjar planera.
  • Sluttar trädgården? Plana ut ytan med en stödmur. Ofta finns det många kvadratmetrar att vinna.
  • Utnyttja trädgårdens nivåskillnader. Bygg små terrasseringar med hjälp av stödmurar och marksten.
  • Känns enfärgat trist? Skapa estetiska mönster i muren med hjälp av ett mindre antal murstenar i annan färg.
  • Rätt ljussättning kan få din trädgård att kännas större och mer inbjudande. Utomhusbelysning i muren får den att lyfta ytterligare.
  • Gör en skiss. Det är viktigare än man tror att få ner idéerna på papper. Fundera i lugn och ro över vad du behöver i din trädgård och vad du använder den till. Även den enklaste skiss kan vara till stor hjälp.

6 bra trädgårdsstenar


1. Marksten. Gjutna stenar och stenar av betong är väsentligt billigare än natursten och kan användas till gångar, garageuppfarter och uteplatser, men också till trappor eller mindre stödmurar till exempelvis rabatter.


2. Betongplattor är släta, kvadratiska och tunnare än betongstenar, men större till ytan. Till en infart bör plattorna vara minst 7,5 centimeter tjocka, till en uteplats räcker det med 5 centimeter.


3. Marktegel. För att få en varm, sydländsk känsla är marktegel ett vackert alternativ. Det kan användas till garageuppfart, terrass, trappa och gång. Marktegel kan läggas i ett oändligt antal mönster och allra vackrast är kanske det klassiska fiskbensmönstret.


4. Natursten är dyrare än marksten men håller betydligt längre. Medan marksten håller cirka 20-30 år så håller natursten ”i evighet”. Vanligast i trädgårdssammanhang är de hårda granit och skiffer och de mer porösa kalksten och sandsten.

5. Grus är ett bra alternativ till gångar och uppfarter, det är relativt billigt och är dessutom ganska lättskött. För gårdsgrus används en storlek på 8-16 millimeter, medan för uppfarten används en grövre storlek.


6. Dekorsten blir alltmer populärt i trädgårdssammanhang – i blomkrukor och rabatter men också på gångar och garageuppfarter. Urvalet är stort och intrycket kan varieras i det oändliga med tumlad, polerad eller krossad dekorsten. Storleken på dekorationsgrus ligger på allt mellan 3 och 100 millimeter. Kostnaden för dekorationsgrus kan variera stort beroende på vad man väljer.

Vi ställer 5 frågor till stenföretagen

MarieKrantz, Stenmagasinet


"Brembo" dekorsten.

1. Vad är mest populärt för trädgården nu?

Dekorationssten! Man kan med väldigt enkla medel förnya och skapa en tilltalande atmosfär i trädgården, genom att dekorera med natursten i olika färger och storlekar.

2. Vilka är årets stora nyheter?

Naturstensmaterial, gnejs, kvartsit och porfyr i nya nyanser Även ett frostsäkert marktegel i rödbruna och rödblå nyanser, perfekt som golv i till exempel växthuset.


Kombinera olika stentyper.

3. Har man börjat använda sten på nya sätt i trädgården?

Ja! Med dagens enorma utbud av betong- och natursten har köparna alla möjligheter att skapa unika miljöer, genom att kombinera natur- och betongsten, kanta med dekorsten och belysa trädgården på rätt sätt.

4. Vilka är de vanligaste felen i valet av sten?

Att använda för många kulörer. Man bör vara noggrann med att markbeläggningen harmonierar med huset och omgivningarna. Markbeläggningen skall finnas där men ska inte dominera, låt blommor och växter stå för färgerna.


Skiffer är snyggt till funkishus.

5. Om jag ska satsa på något riktigt klassiskt, vad väljer jag då?

Natursten som skiffer, kalksten och granit är alltid ett bra val. Till ett funkishus passar skiffer och flammad granit bra på gångar och uteplatser och till ett sekelskifteshus passar kalksten eller en granit med grövre struktur.

Patric Lundin, Stenbolaget


Blocksteg i kalksten

1. Vad är mest populärt för trädgården nu?

Natursten, till exempel skiffer, granit och kalksten. Kunderna vill gärna ha naturmaterial. Dels för kvalitén och hållbarheten, men också för en exklusivare "touch".

2. Vilka är årets stora nyheter?

Större format på plattor, till exempel granitplattor i 70x50 cm, och att blanda olika storlekar. Svart kalksten i trappsteg och beklädnad kommer att synas i flertalet trädgårdar.


Infälld belysning

3. Har man börjat använda sten på nya sätt i trädgården?

Belysning är på frammarsch likaså dekorsten. Kunderna använder ofta dekorsten inomhus som en inredningsdetalj. Man har även börjat inse att belysning gör att man kan njuta av sina uterum längre in på kvällarna.

4. Vilka är de vanligaste felen i valet av sten?

Man sneglar gärna på grannen när man ska anlägga sin tomt, vilket gör att många trädgårdar ser likadana ut. Jag tycker att man ska våga lite mer med färger och läggningsmönster och inte vara rädd för att blanda naturmaterial med betongprodukter.


Klassiskt med gatsten.

5. Om jag ska satsa på något riktigt klassiskt, vad väljer jag då?

En garageinfart med gatsten är en riktig klassiker som aldrig kan bli fel och varför inte tillsammans med en mur av till exempel beklädnadsgranit. Denna kombination passar till de flesta hus.


Bra lästips om stensättning

Här är två böcker med mängder av idéer, inspiration och handfasta beskrivningar till anlägning av sten på tomten!

I Terrasser och uteplatser av Dag Thorstensen får du idéer till bland annat ny mur runt rabatten, terrassgolv, trappor i både trä och sten, uteplats av skiffer – alla med förslag på material och underhåll samt tips på verktyg och hjälpmedel för att förverkliga dina trädgårdsplaner.

I Gångar och infarter av Dag Thorstenson och Laila Eriksen får du hjälp med att välja rätt material och tips på hur man anlägger en funktionell infart eller en välplanerad gångväg till entrén. Utgivna på Bonnier Fakta, i kartonnage pris cirka 109 kronor styck på adlibris.se.

07. maj 2010
 
Annons
Mer om Trädgårdsplattor och sten

Så lägger du marksten i trädgården

Trädgårdsplattor och sten Ge din tomt ett rejält ansiktslyft med hjälp av nya stenplattor. Här är tipsen för dig som vill göra jobbet på egen hand!

Fint med sten runt dammen - Nordiska trädgårdar

Trädgårdsplattor och sten Från uterummet ser Eva och Sören ut över en stillsam stenlagd yta som omgärdar den lilla dammen. Platsen blir både rofylld och lättskött.

Moderna stendrömmar

Trädgårdsplattor och sten Ta fram trädgårdens karaktär med växter, sten och ljussättning. Det har trädgårdsarkitekten och skulptören Simon Häggblom gjort.

Exklusiv terrass på billigt sätt

Trädgårdsplattor och sten Det kan bli kostsamt att köpa granit till en stor terrass. Därför gäller det att vara påhittig genom att blanda den dyra graniten med billiga betongplattor.

Få rätt lutning på terrassen

Trädgårdsplattor och sten När du anlägger en terrass är det viktigt att tänka på lutningen så att regnvattnet rinner undan. Här visar vi hur du gör!

Fixa ett fast underlag till terrassen

Trädgårdsplattor och sten När du anlägger en terrass måste du vara noggrann med underlaget så att det inte sätter sig. Här visar vi hur du gör!

Plana ut gruset när du anlägger terrass

Trädgårdsplattor och sten För att få en fin och plan terrass bör du plana ut sättgruset innan du lägger markstenen. Så här gör du!

Husets visitkort

Trädgårdsplattor och sten Trappsteget utanför dörren är en detalj man lägger märke till. Därför lönar det sig att anstränga sig med trappsteget.

Skapa spänning med slingrande stigar

Trädgårdsplattor och sten Behöver din trädgård ett lyft? Något överraskande som lockar och drar. Varför inte anlägga en lustfylld vandringsstig?

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons