Annons
Av den nedfallna granen blev det en ny trädgårdsgång.
Av den nedfallna granen blev det en ny trädgårdsgång.

Trädgårdsgång av grankubb och snäckskal

Trädgårdsplattor och sten

Under arbetet med att såga upp den vindfallna granen väcktes idén att göra en trädgårdsgång. Platsen blev från förlängningen av en stentrappa och ut till trädgården.

Annons

Den gamla granen hade tvingats kapitulera för den hårda stormen. Som tur var så var vindriktningen på vår sida och den föll bort från huset. Att låta den bli ved var inget särskilt lockande alternativ, mycket arbete och lite energi tillbaka. Funderingarna gick i olika riktningar, men till slut dök idén upp om att låta den bli en del av materialet till en ny trädgårdsgång.

Från stentrappan och ut i trädgården fanns sedan tidigare en gång med grå, trista stenplattor. Många av plattorna hade dessutom glidit ur sitt ursprungliga läge. Förutom grankubbar skulle vi använda ljust grus eller snäckskal. Den idén kom från Danmark, då vi en sen kväll skulle tillbaka till den hyrda stugan. Där hade man fyllt trappan med ljusa snäckskal. Något som verkligen uppskattades eftersom ingen utebelysning var tänd. Så fick det bli. En trädgårdsgång av grankubbar och snäckskal. Bara att sätta igång:


Det var hårda vindar och mark som gav dåligt fäste för
rötterna som fällde granen.


De gamla plattorna var en ganska trist historia.


Granen kapades till 12-15 centimeter långa kubbar.


Sedan plattorna avlägsnats grävdes marken upp. Kubbarna placerades ut med lite olika mellanrum för att ge ett snyggare intryck. Därefter fylldes jord mellan dem.


Kubbarna behandlades med träolja.


Ljust grus eller snäckskal gör att gången syns bra även när mörkret fallit.


Dessutom blir det en fin effekt mot kubbarna.


Ljuslyktorna ger fint ljus i skymningen.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
10 maj 2007

0 Kommentarer

0

Snygga upp med sten

De vackraste trädgårdarna är personliga och har tydlig struktur. Vägen dit är en lagom mix av hårda ytor och mjuka planteringar.

0

Fint med sten runt dammen - Nordiska trädgårdar

Från uterummet ser Eva och Sören ut över en stillsam stenlagd yta som omgärdar den lilla dammen. Platsen blir både rofylld och lättskött.

2

Vi valde sten i stället för gräs

På endast en helg förvandlade Dorthe och hennes medhjälpare gräsmattan till en stor läcker stensatt gård. De använde sandsten med ojämna mått, så det...

0

Sätt de lösa stenarna på plats

Riskera inte att snubbla på lösa stenplattor utan lägg dem på plats igen. Så här gör du!

0

Expertens stentips

Var inte rädd för att lägga natursten av skiffer, kalksten eller sandsten i trädgården. Läs bara de goda råden från vår stenexpert innan!

0

Moderna stendrömmar

Ta fram trädgårdens karaktär med växter, sten och ljussättning. Det har trädgårdsarkitekten och skulptören Simon Häggblom gjort.

0

Vi förändrade med sten!

Den ogräsbevuxna slänten utanför familjen Lönns hus utsågs förra året till Sveriges tråkigaste trädgård.

0

Lättskött oas med sten

Med buxbomsbollar, perenner och vackra stenar i form av dekorsten, grus och plattor har Nordströms i Simrishamn skapat en sagolikt vacker trädgård....

0

Ge trädgården ny form med sten!

Med olika slags sten kan du sätta en helt egen stil och skapa nya härliga platser att njuta av på tomten! Här bjuder vi på några idéer om hur du ger...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons