Annons

Stenkul i trädgården

Trädgårdsplattor och sten

Med hjälp av olika stenmaterial kan man skapa många spännande detaljer i trädgården. Här får du några inspirerande idéer!

Annons

Med hjälp av olika stenmaterial kan man skapa många spännande detaljer i trädgården. Här får du några idéer som förhoppningsvis sätter fart på kreativiteten. Låt inspirationen flöda och bjud dina vänner på härliga höjdpunkter i trädgården.

Den som är utrustad med lite idérikedom och mod kan förvandla utomhusmiljön till en fantasieggande plats. Det är charmigt med personliga trädgårdar som innehåller detaljer som skvallrar om ägarnas
intressen. Den som älskar havet kan ju till exempel låta någon del av trädgården få sjölivet som tema. Ett sätt kan vara att bygga upp ett stenarrangemang i form av en kompassros. För att ytterligare förstärka känslan av hav och salta vindar kan man, i anslutning till den stenbelagda ytan, arrangera några trossar, snäckskal och andra detaljer som hör havet till. Eller varför inte förändra den så vanliga stora plana gräsmattan och istället anlägga ett annorlunda gångstråk av gräs och betongplattor i en rolig kombination!

De flesta som tänker på gräs i trädgården, ser en stor plan yta framför sig. Men gräs kan användas på så många olika sätt. En gångväg av det här slaget är kanske inte den mest praktiska lösning man kan komma på, men arrangemanget blir mycket effektfullt.

Liten, men naggande god är den här miniträdgården med romantiskt tema. Även den lilla radhustäppan kan rymma flera tematrädgårdar om dessa anläggs i modell mindre.


En sådan här trevlig planteringsmiljö kan man skapa antingen genom att hugga ur ett stenblock eller gräva ner en del av ett betongrör i marken
och förse detta med en gjuten botten. För att undvika stående väta är det viktigt att fylla i dräneringsmaterial, exempelvis lecakulor eller
singel i botten på kärlet innan jorden fylls på.

Små öar i "gräshavet"

Om trädgården innehåller flera stora, plana gräsytor kan helhetsintrycket lätt bli lite stelt och opersonligt. För att motverka detta kan man anlägga ett eller flera minilandskap eller miniträdgårdar
mitt i grönytan.

Planteringen kan innehålla ett vackert format stenblock, en eller ett par låga barrväxter och några stenpartiväxter som inte har allt för frodig tillväxt. Detaljer som en skärmvägg, en liten soffa av trä, ett solur med mera ger miniträdgården ett autentiskt utseende Utgå från ett mindre stenblock (naturligt förekommande eller ditlagt) och anlägg en liten plantering alldeles intill. Sätt en eller ett par minibarrväxter och några låga stenpartiväxter i ytan och, simsalabim! har trädgården fått ytterligare ett blickfång. Även den som har en liten trädgård kan på det här viset anlägga flera olika miljöer.

Låt minilandskapen se ut som små öar i gräshavet. Naturligtvis går det också bra att anlägga de här planteringarna i stentråg. Vitsen med ett
sådant arrangemang är att man lätt kan "möblera om" i utomhusmiljön allt eftersom man får lust. Finns det mycket natursten på tomten kan man
exempelvis bygga en liten valvbro av dem och sätta prunkande stenpartiväxter på toppen! Om bron går över ett litet rinnande vattendrag blir arrangemanget ännu mer tilltalande.

Spännande cirklar och dammar

För den som inte vill ha några grönytor alls i trädgården, finns det andra trevliga alternativ. Delar som inte är planterade med växter, kan
täckas med singel. Genom att låta slingrande gångstråk löpa mellan planteringarna får ytan ytterligare form och struktur. På en eller ett
par platser passar det kanske bra med ett avbrott i form av exempelvis en spännande cirkel belagd med sten eller färgat glasmaterial. Tack vare de dekorativa cirklarna blir gångstråken intressanta ingredienser i trädgårdsdesignen.

Ett annat sätt att göra trädgården mer spännande är att anlägga ett vattenarrangemang som passar utmärkt i de flesta trädgårdar. Har man plats för en större damm ökar möjligheten att skapa något riktigt annorlunda. Ett kul sätt är att anlägga några "trampsteg" i form av betongplattor mitt i vattenytan. Här kan man verkligen säga "att man går på vattnet" och mena det också. Plattorna fungerar både som trampytor och som ren dekoration. Självklart kan man göra det lätt för sig genom att köpa ett färdigt vattenarrangemang. Springbrunnar och dammar finns att få tag i från några hundralappar och uppåt beroende på storlek och utförande.

Köpinformation:

Tråg och olika detaljer till trågen kan beställas av återförsäljare från Vikingland AB, telefon: 042-20 33 31 och Vigrum Konstforum, telefon:
0510-53 50 02

Annons

Här har man gjutit in en lerkruka direkt i muren, en kul och effektfull detalj. Tänk bara på att krukan måste vara frosttålig.

Ett litet fågelbad format som ett snäckskal blir en trevlig dekoration i trädgården. Små stenar i olika färger och former i och utanför fågelbadet gör arrangemanget ännu mer attraktivt.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

10. april 2001
 
Annons
Mer om Trädgårdsplattor och sten

Så lägger du marksten i trädgården

Trädgårdsplattor och sten Ge din tomt ett rejält ansiktslyft med hjälp av nya stenplattor. Här är tipsen för dig som vill göra jobbet på egen hand!

Moderna stendrömmar

Trädgårdsplattor och sten Ta fram trädgårdens karaktär med växter, sten och ljussättning. Det har trädgårdsarkitekten och skulptören Simon Häggblom gjort.

Vi förändrade med sten!

Trädgårdsplattor och sten Den ogräsbevuxna slänten utanför familjen Lönns hus utsågs förra året till Sveriges tråkigaste trädgård.

Exklusiv terrass på billigt sätt

Trädgårdsplattor och sten Det kan bli kostsamt att köpa granit till en stor terrass. Därför gäller det att vara påhittig genom att blanda den dyra graniten med billiga betongplattor.

Få rätt lutning på terrassen

Trädgårdsplattor och sten När du anlägger en terrass är det viktigt att tänka på lutningen så att regnvattnet rinner undan. Här visar vi hur du gör!

Fixa ett fast underlag till terrassen

Trädgårdsplattor och sten När du anlägger en terrass måste du vara noggrann med underlaget så att det inte sätter sig. Här visar vi hur du gör!

Plana ut gruset när du anlägger terrass

Trädgårdsplattor och sten För att få en fin och plan terrass bör du plana ut sättgruset innan du lägger markstenen. Så här gör du!

Husets visitkort

Trädgårdsplattor och sten Trappsteget utanför dörren är en detalj man lägger märke till. Därför lönar det sig att anstränga sig med trappsteget.

Skapa spänning med slingrande stigar

Trädgårdsplattor och sten Behöver din trädgård ett lyft? Något överraskande som lockar och drar. Varför inte anlägga en lustfylld vandringsstig?

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons