Skapa spänning med slingrande stigar

Behöver din trädgård ett lyft? Något överraskande som lockar och drar. Varför inte anlägga en lustfylld vandringsstig?


En personlig gång eller slingrande stig betyder mer för trädgården än man tror. Rätt utformad inbjuder den till spontana utflykter i den egna trädgården. Passa på att planera och designa den nu i vinter när du är ledig från utomhusjobbet.

Ha för ögonen att gångar och stigar ska vara fantasieggande. Slingra sig fram i naturen. Spikraka gångar blir lätt tråkiga. De behövs också, är praktiska och lättskötta där man ofta går, t ex från bilen till entrén, och där man transporterar saker och skottar snö. En lustfylld vandringsstig är något helt annat. Där ska äventyret vänta runt kröken. Där ska det finnas små hemlighetsfulla överraskningar, som inbjuder till att gå på upptäcktsfärd.

Låt dig inspireras av naturen! Skogsstigen med trädrötter, barr och vissna löv är en fin förebild när man anlägger en naturgång.

En rakryggad pelaridegran klädd med slingrande eldkrasse är ett överraskande ”stopptecken” vid gången.

Böljande promenad

Föreställ dig ett gammaldags järnvägsspår. Vad är det som gör det så fascinerande? Först löper det rakt fram en bit, för att sedan mjukt svänga av och försvinna i något oupptäckt, som väcker din nyfikenhet. Du får lust att vandra iväg på spåret för att se vad som döljer sig bakom svängen. Så ska en trädgårdsstig fungera.

Skogsstigar fungerar likadant. De slingrar sig fram på ett naturligt sätt, har genom tiderna trampats upp av vandrande människor som tagit sig fram runt träd och andra hinder. Gör likadant i din trädgård. Ett bra knep att visualisera en blivande gång är att provgå den när det har snöat. Dina fotspår gör att du genast ser hur det ter sig ut. Med snön som testmaterial kan du lätt korrigera det som känns fel. När du är nöjd tar du en bild att använda som mall.

En inbjudande gammaldags grusgång, kantad med vackra buskar, leder fram till en skön viloplats i Zetas vackra visningsträdgård i Huddinge.

Stora flata och kantiga stenar har använts till den här suggestiva trappan som lockar till att gå in på trädgårdens promenadstig.

Hinder och vila

Det finns naturliga hinder i alla trädgårdar. Utnyttja dem. Ett frukträd som det är naturligt att göra en krök runt. En stenbumling, yvig buske eller en mossig gammal stubbe. Sådana bidrar till att stigen snirklar sig fram på ett inbjudande sätt.

Små viloplatser längs stigen och i slutet av en sträcka är lockande. En snygg trädgårdssoffa som står och väntar, men det kan också vara något så enkelt som en gammal pinnstol som du glömt i förrådet och som du har tänkt slänga. Låt den stå ute året om. Väder och vind ger den patina och det gör ju inget om den med tiden blir förstörd. Placera trevliga blickpunkter här och där. Det blir små utflyktsmål längs stigen, och kan vara allt möjligt som passar in i miljön och som du tycker om. En matplats för småfåglarna, en dekorativ sten, ett stilla vattenblänk, mysiga figurer av tomtar och troll. Låt naturen vara konstnären. Det var moder natur som designade min stora björkstubbe, som blivit stående vid min naturstig. En dag hade det bildats en mossmatta ovanpå stubben. Ur mossan växte det upp en ormbunke och små svampar. Jag har satt en rar liten trollgumma under ormbunken. Stubben har blivit ett ”trollebo” i miniatyr som drar mig dit varje dag!

Här har skogsstigen inspirerat till att använda gamla stockar som gångmaterial. Ormbunkar är utsökta kantväxter i en sådan miljö.

Naturens utsökta material sten bildar en förtrollande promenadstig. Ledstången är en gammal trädstam från skogen!

Vackra material

Det är viktigt att ha vackra planteringar längs stigen, som gläder under olika årstider. Ormbunkar ger en trolsk stämning i skuggigare delar. Låt en buske med vacker höstfärg och ett uppstammat träd, vars bark glänser i vintersolen, vara i vägen och skymma sikten. Möt våren med en matta av snödroppar runt äppelträdets stam. En doftande mormorsros bredvid favoritsoffan lockar till att slå sig ned och njuta under ljumma sommarkvällar.

Det finns många snygga typer av material till gångar och stigar att köpa, om man så vill, Men tänk på att naturens eget material kan vara mycket vackert! Har du en gammal gran eller tall som bildat en tjock barrmatta på marken så kan du använda det och efterapa en barrstig i skogen. Barr är ett behagligt och naturvackert material, som dessutom innehåller terpentin, vilket håller ogräset borta. Ett bra material för naturliga gångar är också täckbark, som finns att köpa säckvis. Den består av multnande barkbitar som är mjuka att gå på. Med flata stenar i olika storlekar kan den konstnärlige göra fantastiska gångar. Och vad ger ett mer behagligt intryck än en gammaldags grusgång som knastrar fridfullt när man strosar fram på den.

En flammande flikbladig japanlönn intill gången blir ett lockande utflyktsmål på den höstliga vandringen i trädgården.

Sätt ut små trevliga blickpunkter längs gången, till exempel ett fågelbad där vattnet blänker stämningsfullt i skymningen.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar