Annons
Smågatsten och liknade stenar har svårt att ligga kvar runt brunnar, träd och andra hinder. En lösning är att lägga dem i en sandblandning som innehåller cement.
Smågatsten och liknade stenar har svårt att ligga kvar runt brunnar, träd och andra hinder. En lösning är att lägga dem i en sandblandning som innehåller cement. Foto: Birgit Svennevig, Horup Decour och Colourbox

Sätt de lösa stenarna på plats

Trädgårdsplattor och sten

Riskera inte att snubbla på lösa stenplattor utan lägg dem på plats igen. Så här gör du!   

Annons

Lösa stenplattor på trottoaren, terrassen eller infarten är inte bara irriterande för ögat. Som villaägare kan du dessutom tvingas betala ersättning om en fotgängare skadar sig för att han eller hon har snubblat på de lösa stenarna.

Nästan alla villaägare kan förr eller senare konstatera att ett par stenar ligger lösa, och att de rätt snabbt ”smittar” grannstenarna så att de också släpper. Plötsligt kan ett helt område på terrassen eller infarten bestå av lösa, vippande stenar som är osäkra att gå på.

Det är främst efter en kall vinter som det går galet, för det är den hårda kylan som får fukten i gruset under och mellan stenarna att frysa. Då utvidgas gruset och knuffar stenarna uppåt eller åt sidorna. Det händer att stenarna kan sjunka på plats när tjälen går ur marken, men det är inte alltid fallet.

Därför gäller det att lägga stenarna på plats igen, och det ska göras på rätt sätt. Men som tur är kan arbetet klaras av ganska lätt.

Gör så här:

Små plattor och stenar:
Ofta räcker det att stampa stenarna eller plattorna på plats, och det görs bäst med en plattvibrator. Du kan hyra en sådan för 500-600 kronor för en helg. Några maskiner väger inte mer än att du själv kan hämta dem med släpkärra. Kör över stenbeläggningen med vibratorn, och skulle det inte hjälpa måste du ta upp stenarna och vibrera underlaget plant innan stenarna läggs på plats igen. Kör sedan över området en gång till och fyll fogsand i fogarna.

Stora plattor:
Oavsett om de är av natursten eller betong, finns risken att de spricker om du vibrerar dem på ett ojämnt underlag. Ta i stället upp alla lösa plattor och vibrera underlaget plant innan plattorna läggs på plats. Ett perfekt underlag bör bestå av 20-30 centimeter bärlagergrus, 10-15 centimeter väggrus och 5-10 centimeter sättgrus beroende på förhållandena.

Om små stenar lossnar gång på gång:
Smågatsten och liknade stenar har svårt att bli liggande runt brunnar, träd och andra hinder. Även mindre stenar i beläggningen på infarten, gången eller terrassen kan lossna om du ofta sopar, eftersom det då försvinner en del sand från fogarna mellan stenarna.

En lösning, som en gång för alla låser fast stenarna, är att lägga dem i en sandblandning som innehåller cement eller i ett fix för natursten. Det finns flera olika fix som kan användas, men de fungerar som kakelfix inomhus – det vill säga att de bildar en hård, fast massa vid härdning och håller därför stenarna på plats. Till på köpet håller de ogräs borta från fogarna.


En beläggning av tegelstenar kan också lagas och förstärkas med fix om stenarna lossnar.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
09. maj 2012
 
Annons
Mer om Trädgårdsplattor och sten

Så lägger du marksten i trädgården

Trädgårdsplattor och sten Ge din tomt ett rejält ansiktslyft med hjälp av nya stenplattor. Här är tipsen för dig som vill göra jobbet på egen hand!

Moderna stendrömmar

Trädgårdsplattor och sten Ta fram trädgårdens karaktär med växter, sten och ljussättning. Det har trädgårdsarkitekten och skulptören Simon Häggblom gjort.

Vi förändrade med sten!

Trädgårdsplattor och sten Den ogräsbevuxna slänten utanför familjen Lönns hus utsågs förra året till Sveriges tråkigaste trädgård.

Exklusiv terrass på billigt sätt

Trädgårdsplattor och sten Det kan bli kostsamt att köpa granit till en stor terrass. Därför gäller det att vara påhittig genom att blanda den dyra graniten med billiga betongplattor.

Få rätt lutning på terrassen

Trädgårdsplattor och sten När du anlägger en terrass är det viktigt att tänka på lutningen så att regnvattnet rinner undan. Här visar vi hur du gör!

Fixa ett fast underlag till terrassen

Trädgårdsplattor och sten När du anlägger en terrass måste du vara noggrann med underlaget så att det inte sätter sig. Här visar vi hur du gör!

Plana ut gruset när du anlägger terrass

Trädgårdsplattor och sten För att få en fin och plan terrass bör du plana ut sättgruset innan du lägger markstenen. Så här gör du!

Husets visitkort

Trädgårdsplattor och sten Trappsteget utanför dörren är en detalj man lägger märke till. Därför lönar det sig att anstränga sig med trappsteget.

Skapa spänning med slingrande stigar

Trädgårdsplattor och sten Behöver din trädgård ett lyft? Något överraskande som lockar och drar. Varför inte anlägga en lustfylld vandringsstig?

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons