Annons
Smågatsten och liknade stenar har svårt att ligga kvar runt brunnar, träd och andra hinder. En lösning är att lägga dem i en sandblandning som innehåller cement.
Smågatsten och liknade stenar har svårt att ligga kvar runt brunnar, träd och andra hinder. En lösning är att lägga dem i en sandblandning som innehåller cement. Foto: Birgit Svennevig, Horup Decour och Colourbox

Sätt de lösa stenarna på plats

Trädgårdsplattor och sten

Riskera inte att snubbla på lösa stenplattor utan lägg dem på plats igen. Så här gör du!   

Annons

Lösa stenplattor på trottoaren, terrassen eller infarten är inte bara irriterande för ögat. Som villaägare kan du dessutom tvingas betala ersättning om en fotgängare skadar sig för att han eller hon har snubblat på de lösa stenarna.

Nästan alla villaägare kan förr eller senare konstatera att ett par stenar ligger lösa, och att de rätt snabbt ”smittar” grannstenarna så att de också släpper. Plötsligt kan ett helt område på terrassen eller infarten bestå av lösa, vippande stenar som är osäkra att gå på.

Det är främst efter en kall vinter som det går galet, för det är den hårda kylan som får fukten i gruset under och mellan stenarna att frysa. Då utvidgas gruset och knuffar stenarna uppåt eller åt sidorna. Det händer att stenarna kan sjunka på plats när tjälen går ur marken, men det är inte alltid fallet.

Därför gäller det att lägga stenarna på plats igen, och det ska göras på rätt sätt. Men som tur är kan arbetet klaras av ganska lätt.

Gör så här:

Små plattor och stenar:
Ofta räcker det att stampa stenarna eller plattorna på plats, och det görs bäst med en plattvibrator. Du kan hyra en sådan för 500-600 kronor för en helg. Några maskiner väger inte mer än att du själv kan hämta dem med släpkärra. Kör över stenbeläggningen med vibratorn, och skulle det inte hjälpa måste du ta upp stenarna och vibrera underlaget plant innan stenarna läggs på plats igen. Kör sedan över området en gång till och fyll fogsand i fogarna.

Stora plattor:
Oavsett om de är av natursten eller betong, finns risken att de spricker om du vibrerar dem på ett ojämnt underlag. Ta i stället upp alla lösa plattor och vibrera underlaget plant innan plattorna läggs på plats. Ett perfekt underlag bör bestå av 20-30 centimeter bärlagergrus, 10-15 centimeter väggrus och 5-10 centimeter sättgrus beroende på förhållandena.

Om små stenar lossnar gång på gång:
Smågatsten och liknade stenar har svårt att bli liggande runt brunnar, träd och andra hinder. Även mindre stenar i beläggningen på infarten, gången eller terrassen kan lossna om du ofta sopar, eftersom det då försvinner en del sand från fogarna mellan stenarna.

En lösning, som en gång för alla låser fast stenarna, är att lägga dem i en sandblandning som innehåller cement eller i ett fix för natursten. Det finns flera olika fix som kan användas, men de fungerar som kakelfix inomhus – det vill säga att de bildar en hård, fast massa vid härdning och håller därför stenarna på plats. Till på köpet håller de ogräs borta från fogarna.


En beläggning av tegelstenar kan också lagas och förstärkas med fix om stenarna lossnar.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
9 maj 2012

0 Kommentarer

0

Snygga upp med sten

De vackraste trädgårdarna är personliga och har tydlig struktur. Vägen dit är en lagom mix av hårda ytor och mjuka planteringar.

0

Fint med sten runt dammen - Nordiska trädgårdar

Från uterummet ser Eva och Sören ut över en stillsam stenlagd yta som omgärdar den lilla dammen. Platsen blir både rofylld och lättskött.

0

Trädgårdsgång av grankubb och snäckskal

Under arbetet med att såga upp den vindfallna granen väcktes idén att göra en trädgårdsgång. Platsen blev från förlängningen av en stentrappa och ut...

2

Vi valde sten i stället för gräs

På endast en helg förvandlade Dorthe och hennes medhjälpare gräsmattan till en stor läcker stensatt gård. De använde sandsten med ojämna mått, så det...

0

Expertens stentips

Var inte rädd för att lägga natursten av skiffer, kalksten eller sandsten i trädgården. Läs bara de goda råden från vår stenexpert innan!

0

Moderna stendrömmar

Ta fram trädgårdens karaktär med växter, sten och ljussättning. Det har trädgårdsarkitekten och skulptören Simon Häggblom gjort.

0

Vi förändrade med sten!

Den ogräsbevuxna slänten utanför familjen Lönns hus utsågs förra året till Sveriges tråkigaste trädgård.

0

Lättskött oas med sten

Med buxbomsbollar, perenner och vackra stenar i form av dekorsten, grus och plattor har Nordströms i Simrishamn skapat en sagolikt vacker trädgård....

0

Ge trädgården ny form med sten!

Med olika slags sten kan du sätta en helt egen stil och skapa nya härliga platser att njuta av på tomten! Här bjuder vi på några idéer om hur du ger...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons