Annons
Granit är en slitstark sten som finns i många varianter och färger. Den här har en flammad yta. Foto Flisby.
Granit är en slitstark sten som finns i många varianter och färger. Den här har en flammad yta. Foto Flisby.

Så väljer du rätt marksten till trädgården

Trädgårdsplattor och sten

Att välja vilken marksten man vill ha till trädgårdsgången eller uteplatsen kanske inte verkar så svårt. Den som valt marksten vet dock att utbudet är gigantiskt. Här får du tips om vad du bör tänka på då du ska lägga eller köpa marksten.

Annons

Det första du behöver fundera på är vad du ska ha din marksten till. Ska du anlägga en trädgårdsgång, en uteplats eller en uppfart? Om du ska lägga en trädgårdsgång är det viktigt att veta vad den ska ha för funktion. Är det viktigt att kunna dra en skottkärra eller en barnvagn längs trädgårdsgången? Då är det bra att undvika trappor, grus och se till att bredden är väl tilltagen. Det är lätt att göra en alldeles för smal gång.

Om du vill lägga sten runt poolen är det bra att undvika sten som kan ”frysa sönder” på vintern. Vassa lösa små flisor blir ofta resultatet. Sten till uteplatsen där trädgårdsmöblerna ska stå får helst inte vara för ojämn.

Färgvalet betyder mycket

Nästa steg är att titta på vilken färg ditt hus och tak har samt om det är äldre eller nybyggt. Är ditt hus färgstarkt är det bra att lägga en färgstark sten och gärna ha skiftande nyanser. Är det ljust kan en ljusare färg passa bättre. En slät, rak sten kan se för ny ut om du har ett äldre sekelskifteshus medan valfriheten är större till ett nybyggt hus.

Att lägga olika mönster med stenen kan både bli snyggt och effektfullt. Olika färgnyanser skapar en livligare yta och fläckar syns inte lika bra. Det kan också vara snyggt att blanda olika typer av stenar.
Innan köpet är det viktigt att titta på stenen hos en återförsäljare som har utställning utomhus. Då ser man de korrekta färgerna. Inomhusljus visar inte hur stenen ser ut i sin naturliga miljö.

En viktig faktor för många är priset. Betong är vanligast och också billigast, näst efter grus. Natursten är dyrare men ser livfullare ut än betong. Vissa typer av natursten kan däremot vara krångligare att lägga än betong.

Tala med en stenfirma för att få den bästa informationen. Om stenarna har ojämna kanter och olika höjdskillnader kan de vara svåra att lägga. Var därför noga med tjockleken på stenen samt att hörnen har en 90 graders vinkel. Nedan listas olika typer av naturstenar och deras egenskaper.

Skiffer

Skiffer är en finkornig bergart som är vanlig i trädgårdar. Den är tålig och lättkluven. Det finns risk att skiffer fryser under vintern. När våren nalkas får man borsta bort flisorna som har lossnat. En bra oregelbunden skiffer kan du få för cirka 300 kronor per kvadratmeter och uppåt. För en regelbunden skiffer får du betala från cirka 600 kronor per kvadratmeter och uppåt.

Bland natursten är skiffer det vanligaste valet vid trädgårdsläggning. Här är en regelbunden offerdalottaskiffer. Foto VE-Sten.

Granit

Granit är en underhållsfri och slitstark sten. Den tål att spolas med högtryck, har inga kalkutfällningar och åldras snyggt. Prisklassen för granit är varierande beroende på vilken typ du väljer. Du kan få en bra granit för 450 kr per kvadratmeter och uppåt. Prisklassen för granit är varierande beroende på vilken typ du väljer. Du kan få en bra granit från 450 kronor per kvadratmeter och uppåt. Granit finns i flera olika sorter och färger. Färgen blir lätt lite prickig.

Sandsten

Sandsten lockar allt fler köpare. Mycket sandsten importeras från Indien, Kina och Vietnam. Sandstenen suger lätt åt sig smuts och vatten och är känslig för salt. Till skillnad från kalksten tål den syror. Hur pass tålig en sandsten är beror på hur finkornig sanden är. Den ska vara mellan 0,2 och 2 mm där 0,2 ger en mer tålig sten medan 2 mm gör den porös och mottaglig för att frysa sönder under vintern. Sandsten kostar från cirka 450 kronor per kvadratmeter och uppåt.

Annons

Sandsten blir mer och mer populär. Att blanda olika storlekar på stenen ger en livligare yta. Foto Flisby.

Kalksten

Kalksten kan lämpa sig bättre inomhus än utomhus på grund av det porösa materialet. Det blir lätt märken på stenen och den är känslig för syror och salt. Kvaliteten varierar stort mellan de olika kalkstenssorterna. Kalksten kan frysa sönder under vintern och lämna vassa flisor på marken. Den anses vara mycket vacker och när den vittrar ger den näring åt jorden. Kalksten går loss på från cirka 450 kronor per kvadratmeter och uppåt.

Betong

Betong är det vanligaste alternativet när det ska läggas sten i trädgården och då gärna tumlade (ojämna) betongstenar. Nytt för i år är bland annat färger inspirerade från kryddorna kanel, curry, vanilj, cayenne, blå salvia och chili. Betong är relativt lätt att lägga. Jämfört med natursten är betong inte lika hållbart. Om du inte vill ha ogräs mellan betongplattorna finns så kallad mönstrad betong att köpa. Det betyder att betongen är gjuten i stora formar och bildar mönster som ser ut som om du skulle ha lagt varje betongplatta separat. Finessen är att det inte blir några skarvar mellan betongplattorna. Vissa sorter kan du få billigt från cirka 100 kronor per kvadratmeter och uppåt. Rustik betong får du betala från cirka 220 kronor per kvadratmeter och uppåt.

Tumlade granitplattor kan bli snyggt i trädgården. Foto Flisby.

Så undviker du de vanligaste misstagen när du lägger marksten i trädgården:

Gör ett grundligt förarbete

Att inte göra ett grundligt förarbete straffar sig snabbt. Fukt och tjäle kan frysa under plattorna och bidra till att stenplattorna börjar bukta. Dåligt underarbete kan reducera hållbarheten med flera år.

Salta inte på betongen eller stenen

Det är viktigt att inte salta på betong eller natursten. Frätskador kan uppstå och stenen blir porösare och skörare. Att salta sönder sina betongplattor är ett vanligt misstag.

Två nyheter bland marksten

Skiffer på nät

Skiffer kan vara krångligt att lägga. Nu finns skiffer på nät där stenarna redan är hopsatta på ett nät i storleken 50x60 cm. Höjdanpassningen är redan klar och du behöver inte pussla ihop bitarna. Skiffer på nät kan du köpa hos Flisby.

Fogsand som stelnar och inte släpper igenom ogräs.
Det finns en stenläggningsfog som innehåller kiselsand. Sanden stelnar efter cirka tolv timmar efter att den lagts ner mellan stenplattorna. Detta gör att ogräs inte kommer igenom. För mer information om stenläggningsfogen, besök www.fugli.se

Tänk på detta när du väljer marksten!

• Vad ska stenen användas till? Uteplats, gång eller uppfart? Ska den tåla kyla och belastning?

• Färgval efter husets kulör och ålder

• Gör ett grundligt förarbete

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
7 april 2006

0 Kommentarer

0

Så lägger du marksten i trädgården

Ge din tomt ett rejält ansiktslyft med hjälp av nya stenplattor. Här är tipsen för dig som vill göra jobbet på egen hand!

0

Moderna stendrömmar

Ta fram trädgårdens karaktär med växter, sten och ljussättning. Det har trädgårdsarkitekten och skulptören Simon Häggblom gjort.

0

Vi förändrade med sten!

Den ogräsbevuxna slänten utanför familjen Lönns hus utsågs förra året till Sveriges tråkigaste trädgård.

1

Exklusiv terrass på billigt sätt

Det kan bli kostsamt att köpa granit till en stor terrass. Därför gäller det att vara påhittig genom att blanda den dyra graniten med billiga betongplat...

0

Få rätt lutning på terrassen

När du anlägger en terrass är det viktigt att tänka på lutningen så att regnvattnet rinner undan. Här visar vi hur du gör!

3

Fixa ett fast underlag till terrassen

När du anlägger en terrass måste du vara noggrann med underlaget så att det inte sätter sig. Här visar vi hur du gör!

0

Plana ut gruset när du anlägger terrass

För att få en fin och plan terrass bör du plana ut sättgruset innan du lägger markstenen. Så här gör du!

1

Husets visitkort

Trappsteget utanför dörren är en detalj man lägger märke till. Därför lönar det sig att anstränga sig med trappsteget.

0

Skapa spänning med slingrande stigar

Behöver din trädgård ett lyft? Något överraskande som lockar och drar. Varför inte anlägga en lustfylld vandringsstig?

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons