Så väljer du rätt marksten till trädgården

Att välja vilken marksten man vill ha till trädgårdsgången eller uteplatsen kanske inte verkar så svårt. Den som valt marksten vet dock att utbudet är gigantiskt. Här får du tips om vad du bör tänka på då du ska lägga eller köpa marksten.


Det första du behöver fundera på är vad du ska ha din marksten till. Ska du anlägga en trädgårdsgång, en uteplats eller en uppfart? Om du ska lägga en trädgårdsgång är det viktigt att veta vad den ska ha för funktion. Är det viktigt att kunna dra en skottkärra eller en barnvagn längs trädgårdsgången? Då är det bra att undvika trappor, grus och se till att bredden är väl tilltagen. Det är lätt att göra en alldeles för smal gång.

Om du vill lägga sten runt poolen är det bra att undvika sten som kan ”frysa sönder” på vintern. Vassa lösa små flisor blir ofta resultatet. Sten till uteplatsen där trädgårdsmöblerna ska stå får helst inte vara för ojämn.

Färgvalet betyder mycket

Nästa steg är att titta på vilken färg ditt hus och tak har samt om det är äldre eller nybyggt. Är ditt hus färgstarkt är det bra att lägga en färgstark sten och gärna ha skiftande nyanser. Är det ljust kan en ljusare färg passa bättre. En slät, rak sten kan se för ny ut om du har ett äldre sekelskifteshus medan valfriheten är större till ett nybyggt hus.

Att lägga olika mönster med stenen kan både bli snyggt och effektfullt. Olika färgnyanser skapar en livligare yta och fläckar syns inte lika bra. Det kan också vara snyggt att blanda olika typer av stenar.
Innan köpet är det viktigt att titta på stenen hos en återförsäljare som har utställning utomhus. Då ser man de korrekta färgerna. Inomhusljus visar inte hur stenen ser ut i sin naturliga miljö.

En viktig faktor för många är priset. Betong är vanligast och också billigast, näst efter grus. Natursten är dyrare men ser livfullare ut än betong. Vissa typer av natursten kan däremot vara krångligare att lägga än betong.

Tala med en stenfirma för att få den bästa informationen. Om stenarna har ojämna kanter och olika höjdskillnader kan de vara svåra att lägga. Var därför noga med tjockleken på stenen samt att hörnen har en 90 graders vinkel. Nedan listas olika typer av naturstenar och deras egenskaper.

Skiffer

Skiffer är en finkornig bergart som är vanlig i trädgårdar. Den är tålig och lättkluven. Det finns risk att skiffer fryser under vintern. När våren nalkas får man borsta bort flisorna som har lossnat. En bra oregelbunden skiffer kan du få för cirka 300 kronor per kvadratmeter och uppåt. För en regelbunden skiffer får du betala från cirka 600 kronor per kvadratmeter och uppåt.

Bland natursten är skiffer det vanligaste valet vid trädgårdsläggning. Här är en regelbunden offerdalottaskiffer. Foto VE-Sten.

Granit

Granit är en underhållsfri och slitstark sten. Den tål att spolas med högtryck, har inga kalkutfällningar och åldras snyggt. Prisklassen för granit är varierande beroende på vilken typ du väljer. Du kan få en bra granit för 450 kr per kvadratmeter och uppåt. Prisklassen för granit är varierande beroende på vilken typ du väljer. Du kan få en bra granit från 450 kronor per kvadratmeter och uppåt. Granit finns i flera olika sorter och färger. Färgen blir lätt lite prickig.

Sandsten

Sandsten lockar allt fler köpare. Mycket sandsten importeras från Indien, Kina och Vietnam. Sandstenen suger lätt åt sig smuts och vatten och är känslig för salt. Till skillnad från kalksten tål den syror. Hur pass tålig en sandsten är beror på hur finkornig sanden är. Den ska vara mellan 0,2 och 2 mm där 0,2 ger en mer tålig sten medan 2 mm gör den porös och mottaglig för att frysa sönder under vintern. Sandsten kostar från cirka 450 kronor per kvadratmeter och uppåt.

Sandsten blir mer och mer populär. Att blanda olika storlekar på stenen ger en livligare yta. Foto Flisby.

Kalksten

Kalksten kan lämpa sig bättre inomhus än utomhus på grund av det porösa materialet. Det blir lätt märken på stenen och den är känslig för syror och salt. Kvaliteten varierar stort mellan de olika kalkstenssorterna. Kalksten kan frysa sönder under vintern och lämna vassa flisor på marken. Den anses vara mycket vacker och när den vittrar ger den näring åt jorden. Kalksten går loss på från cirka 450 kronor per kvadratmeter och uppåt.

Betong

Betong är det vanligaste alternativet när det ska läggas sten i trädgården och då gärna tumlade (ojämna) betongstenar. Nytt för i år är bland annat färger inspirerade från kryddorna kanel, curry, vanilj, cayenne, blå salvia och chili. Betong är relativt lätt att lägga. Jämfört med natursten är betong inte lika hållbart. Om du inte vill ha ogräs mellan betongplattorna finns så kallad mönstrad betong att köpa. Det betyder att betongen är gjuten i stora formar och bildar mönster som ser ut som om du skulle ha lagt varje betongplatta separat. Finessen är att det inte blir några skarvar mellan betongplattorna. Vissa sorter kan du få billigt från cirka 100 kronor per kvadratmeter och uppåt. Rustik betong får du betala från cirka 220 kronor per kvadratmeter och uppåt.

Tumlade granitplattor kan bli snyggt i trädgården. Foto Flisby.

Så undviker du de vanligaste misstagen när du lägger marksten i trädgården:

Gör ett grundligt förarbete

Att inte göra ett grundligt förarbete straffar sig snabbt. Fukt och tjäle kan frysa under plattorna och bidra till att stenplattorna börjar bukta. Dåligt underarbete kan reducera hållbarheten med flera år.

Salta inte på betongen eller stenen

Det är viktigt att inte salta på betong eller natursten. Frätskador kan uppstå och stenen blir porösare och skörare. Att salta sönder sina betongplattor är ett vanligt misstag.

Två nyheter bland marksten

Skiffer på nät

Skiffer kan vara krångligt att lägga. Nu finns skiffer på nät där stenarna redan är hopsatta på ett nät i storleken 50×60 cm. Höjdanpassningen är redan klar och du behöver inte pussla ihop bitarna. Skiffer på nät kan du köpa hos Flisby.

Fogsand som stelnar och inte släpper igenom ogräs.
Det finns en stenläggningsfog som innehåller kiselsand. Sanden stelnar efter cirka tolv timmar efter att den lagts ner mellan stenplattorna. Detta gör att ogräs inte kommer igenom. För mer information om stenläggningsfogen, besök www.fugli.se

Tänk på detta när du väljer marksten!

• Vad ska stenen användas till? Uteplats, gång eller uppfart? Ska den tåla kyla och belastning?

• Färgval efter husets kulör och ålder

• Gör ett grundligt förarbete

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar