De hårda betongrosorna skapar en vacker kontrast mot blommorna i rabatten.
De hårda betongrosorna skapar en vacker kontrast mot blommorna i rabatten.

Lär dig gjuta i betong

Trädgårdsplattor och sten

Älskar du också betong? Här är en nybörjarguide till två sommarprojekt – stenplattor för gångstigen och en vacker ros.

Annons
 • Kom igång!

  Du behöver:
  En påse finbetong, spade, skottkärra eller annat tråg att blanda betongen i (t ex en ren zink- eller plastbalja), vatten, handskar och en form eller ett mönster. Det är viktigt att allt material är rent, annars blir betongen skör – den pulveriseras och spricker.
  Tips: Påsen med finbetong räcker till fler föremål, så blanda inte ut allt på en gång.   Förberedelser:
  Tvätta formen så att det inte sitter fast jord eller gammal betong i den, för då kan det uppstå håligheter där vatten kan tränga in i föremålet med sprickor som följd. Blanda betongen (enligt anvisning på påsen) med hjälp av spaden. Det får inte finnas någon torr betong kvar, så blanda ordentligt. Om du använder en form, blöt den först.

 • Så gör du stenplattan:

  Platta ut den blöta blandade betongen på en plan yta till önskad storlek. Lägg gärna plast under den betong du arbetar med så att fuktigheten behålls och det blir lättare att lyfta bort plattan när den är klar.
När Monika Freij gjuter stenplattor använder hon inte form. Hon vill ha ojämna kanter för att plattan ska se gammal och nött ut. Men vill du ha en rak platta kan du göra en form/ram av brädor.

 • Ta i när du trycker ut

  Ta i när du trycker ut betongen, alla luftbubblorna ska ut – det är okej att vara lite våldsam när du trycker ut dem! 

Tryck fast plastmönstret ordentligt
  i betongen.

 • Så här gör du rosen

  Lägg i den blöta blandade betongen i kakformen av silikon. Om du vill ha en ros som ser perfekt ut, tryck ut alla luftbubblor och skaka formen länge. Ju mer du trycker och skakar, desto finare blir rosen. Om du vill ha en ros som ser handgjord ut behöver du inte jobba med betongen lika länge.

 • När föremålen är klara:

  Täck över dina föremål med plast. De ska hållas fuktiga och INTE torka i solen. Fukta dina skapelser varje dag i minst 3-4 dagar, oavsett storlek. Det är lätt att tro att det är torra och klara dagen därpå, men de gjutna föremålen ska inte torka utan "brinna" långsamt i flera dagar, annars kommer de att spricka. Så ha tålamod, och var försiktig när du tar bort mönstret/formen.

Visa allt innehåll
12. juni 2014
 
Annons
Mer om Trädgårdsplattor och sten

Så lägger du marksten i trädgården

Trädgårdsplattor och sten Ge din tomt ett rejält ansiktslyft med hjälp av nya stenplattor. Här är tipsen för dig som vill göra jobbet på egen hand!

Moderna stendrömmar

Trädgårdsplattor och sten Ta fram trädgårdens karaktär med växter, sten och ljussättning. Det har trädgårdsarkitekten och skulptören Simon Häggblom gjort.

Vi förändrade med sten!

Trädgårdsplattor och sten Den ogräsbevuxna slänten utanför familjen Lönns hus utsågs förra året till Sveriges tråkigaste trädgård.

Exklusiv terrass på billigt sätt

Trädgårdsplattor och sten Det kan bli kostsamt att köpa granit till en stor terrass. Därför gäller det att vara påhittig genom att blanda den dyra graniten med billiga betongplattor.

Få rätt lutning på terrassen

Trädgårdsplattor och sten När du anlägger en terrass är det viktigt att tänka på lutningen så att regnvattnet rinner undan. Här visar vi hur du gör!

Fixa ett fast underlag till terrassen

Trädgårdsplattor och sten När du anlägger en terrass måste du vara noggrann med underlaget så att det inte sätter sig. Här visar vi hur du gör!

Plana ut gruset när du anlägger terrass

Trädgårdsplattor och sten För att få en fin och plan terrass bör du plana ut sättgruset innan du lägger markstenen. Så här gör du!

Husets visitkort

Trädgårdsplattor och sten Trappsteget utanför dörren är en detalj man lägger märke till. Därför lönar det sig att anstränga sig med trappsteget.

Skapa spänning med slingrande stigar

Trädgårdsplattor och sten Behöver din trädgård ett lyft? Något överraskande som lockar och drar. Varför inte anlägga en lustfylld vandringsstig?